Tujina

Türk: Celotna skupina vzhodne Evrope je pokazala, da ne more dobiti tako pomembnih volitev

New York, 05. 10. 2016 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski kandidat za generalnega sekretarja ZN Danilo Türk je že čestital Antoniu Guterresu, ki je na glasovanju v Varnostnem svetu prejel največ podpore za ta položaj. Kot je poudaril, je bila slovenska kandidatura kredibilna, je pa celotna skupina vzhodne Evrope pokazala, da ne more dobiti tako pomembnih volitev.

Predsednik republike Borut Pahor je že izrazil čestitke Guterresu, čestital pa je tudi Türku za verodostojno kandidaturo. Pahor meni, da se je Türk "predstavil v najboljši možni luči in s svojo kandidaturo verodostojno predstavljal Slovenijo v potegovanjih za najpomembnejše položaje v mednarodni skupnosti". "V tem smislu si tudi bivši predsednik Türk zasluži naše čestitke," je poudaril.

Varnostni svet ZN je za novega generalnega sekretarja svetovne organizacije danes izbral bivšega portugalskega premierja in nekdanjega Visokega komisarja ZN za begunce Antonia Guterresa. Na prvem glasovanju z barvnimi lističi je dobil 13 glasov podpore in dva brez mnenja. Potrditi ga mora še Generalna skupščina, kar pa velja za formalnost.

Da je Portugalec v šestem krogu glasovanj v Varnostnem svetu ZN za naslednika Ban Ki Muna dobil praktično soglasno podporo, je skupaj s kolegi naznanil ruski veleposlanik v Združenih narodih Vitalij Čurkin. "Danes imamo po 6. krogih neformalnih anket jasnega favorita in ime mu je Antonio Guterres. Odločili smo se, da opravimo formalno glasovanje v četrtek zjutraj ob deseti uri in upam, da lahko to opravimo z aklamacijo," je povedal Čurkin, podobno mnenje pa je preko Twitterja podal tudi britanski veleposlanik Matthew Rycroft.

"Počaščen sem in vesel," je Guterres ob tem zapisal na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hiter razplet tekme za novega generalnega sekretarja ZN je le deloma presenetljiv, vendar nasmejani obrazi Čurkina, ameriške veleposlanice Samanthe Power in njunih kolegov ob razglasitvi rezultata dokazujejo, da so se države, ki odločajo, uspele že pred glasovanjem dogovoriti o tem, kar je zanje najpomembnejše. Med drugim gre za najvišje položaje v svetovni organizaciji nižje od generalnega sekretarja. Rusija je še do danes vztrajala, da mora priti naslednji generalni sekretar ali še bolje generalna sekretarka iz skupine Vzhodna Evropa.

Diplomatski viri na ZN pravijo, da se je Rusija najverjetneje dogovorila z Guterresom glede položaja njegovega namestnika oziroma namestnice. Po hodnikih palače narodov krožijo tudi ugibanja, da je Rusija dobila tudi položaj generalnega podsekretarja za politične zadeve, ki ga trenutno zaseda Američan Jeffrey Feltman.

Türk: Slovenska kandidatura je bila kredibilna

Slovenski kandidat Danilo Türk je po neuradnih podatkih dobil dobil pet glasov za, osem proti in dva brez mnenja. Pri tem naj bi po neuradnih podatkih dobil kar štiri negativne glasove od petih stalnih članic Varnostnega sveta (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija), ni pa znano od katerih.

Seja Varnostnega sveta je določena za 16.30 po srednjeevropskem času. Formalno mora Varnostni svet sprejeti resolucijo. Po resoluciji se bo proces preselil v 193-člansko Generalno skupščino ZN, ki mora formalno potrditi kandidata z dvotretjinsko večino, ampak tokrat naj bi tudi "svetovni parlament" svoje delo opravil brez glasovanja z aklamacijo tako kot Varnostni svet. Guterres bo potem položaj prvega moža svetovne organizacije prevzel s 1. januarjem.

Türk je Guterresu že čestital. Kredibilnost kandidature je bila po njegovih besedah vidna zlasti ob prvem glasovanju, z njo pa bi morali biti zadovoljni.

To, kar je pokazala volilna skupina vzhodne Evrope, pa je po Türkovem mnenju vprašanje, o katerem se bo verjetno še razpravljalo. Rezultat med drugim pripisuje tudi "velikemu številu kandidatur v zadnjem trenutku". "Verjamem, da so stalne članice Varnostnega sveta želele to vprašanje čim hitreje rešiti, ker imajo na svojem dnevnem redu zelo veliko drugih vprašanj. Po vsem videzu so se odločile, da rešijo to vprašanje takoj, hitro in da s tem potem ne obremenjujejo svojega zelo kompleksnega dnevnega reda, ki jih čaka v naslednjih mesecih," je dejal Türk.

Guterres bo po njegovih besedah "po vsej verjetnosti jutri predlagan za generalnega sekretarja, kar bo generalna skupščina potem brez težav potrdila".

Antonio Guterres
Antonio Guterres FOTO: AP

Kaj pa ostali kandidati?

Sveža kandidatka Evrope, Bolgarka Kristalina Georgieva ni upravičila pričakovanj in je dosegla enak rezultat kot slovenski kandidat, od tega dva negativna glasova stalnih članic, kar je bilo v skupnem seštevku dovolj za delitev sedmega mesta. To pomeni, da je Türk od 5. kroga nazadoval za dve mesti.

Na drugo mesto sta se uvrstila Srb Vuk Jeremić in Slovak Miroslav Lajčak s sedmimi glasovi podpore, šestimi negativnimi in dvema nevtralnima. Druga bolgarska kandidatka Irina Bokova je ohranila izid iz 5. kroga (7-7-1) in ostala na četrtem mestu. To pomeni, da se je uvrstila bolje od Georgieve, s katero jo je bolgarska vlada zamenjala na pobudo Nemčije.

Na 5. mesto se je uvrstila Novozelandka Helen Clark (6-8-1), na 6. pa Argentinka Susana Malcorra (5-7-3). Za Türkom in Georgievo sta zaostala Makedonec Srgjan Kerim (5-9-1) ter Moldavka Natalia Gherman (3-11-1) na devetem oziroma zadnjem desetem mestu.

Težav s potrditvijo ne pričakujejo

V Generalni skupščini ZN se ne pričakujejo težave s potrditvijo, saj je imel Guterres od samega začetka neformalnih glasovanj v Varnostnem svetu največ podpore, ne glede na ugibanja, da je prišel čas za generalnega sekretarja iz skupine Vzhodna Evropa in ugibanja, da je čas za žensko.

Po izbiri Guterresa, ki naj bi glede na neuradne informacije izrazil pripravljenost na le en petletni mandata, je sedaj neformalno načelo regionalne rotacije za položaj generalnega sekretarja ZN očitno odpravljeno, prav tako pa, kot kaže, še ni napočil čas za žensko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (405)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekica
07. 10. 2016 10.59
Turek nima nobenega smisla za diplomacijo kljub dolgoletnim izkušnjam v zunanji politiki, kar je že večkrat dokazal. Poleg tega pa je še mahnjen na status in luksuz, pa preveč frendov ima v udbovskih krogih.
staridida
06. 10. 2016 19.46
+2
Več možnosti ima Rode za papeža, kot Türk za sekretarja ZN...
bukefal
06. 10. 2016 16.44
+0
Na svetu je preko sedem milijard ljudi in Turek je osmi med vsemi. Sanjski rezultat, mi se pa delamo iz njega norca. --- Slovenci smo pa res en čuden narod!!!
nikhrast
06. 10. 2016 15.44
Pa saj sploh ni zanimanja za to, vsaj v Severni Ameriki, medijo komaj omenjajo to.
mallonge
06. 10. 2016 15.10
+2
Turk, ti nimaš treh čistih. sposoben samo za denunciranje.
Neopredeljeni
06. 10. 2016 12.48
+1
Glede na to, da obvladujemo Zda in svetovno politiko z Melanio Trump in svet financ ter nogometa z Čeferinom, bi bila Slovenija premočna z svojo vlogo v UN, tako da so zaustavili slovensko svetovno prevlado. Vsaj začasno :P
mallonge
06. 10. 2016 13.54
+1
S propadom njegovega vsiljevanja nam je moralni ugled takoj narastel.
BUONGIORNO
06. 10. 2016 12.16
+5
Sedaj je pa že skrajni cajt, da ta se samovšečni in samopromocijski luzer, za vedno umakne nekam, da o njemu ne slišimo nič več !!
Neopredeljeni
06. 10. 2016 12.49
+1
Naj se umakne v bratovo sušilnico v Parecagu
bema1201
06. 10. 2016 12.11
+3
Turk lahko nateguje Slovence, ne pa tuje politike, ki točno vedo kakšne vrste človek je, poden.
BUONGIORNO
06. 10. 2016 12.14
+1
Tudi Slovencev ne več !! Vsaj polovico ne več, v njega verjamejo samo še bedniki ala Cerar, Erjavec, Židan pa seveda komanda iz Murgel !!
BUONGIORNO
06. 10. 2016 12.10
+3
Erjavca potipat po zdravju in naj vrne naš davkoplačevalski denar, ki ga je zapravil za tega drugorazrednega luzerja !! Tiirk se je malo uštel mislil je, da kandidira za generalnega sekretarja OZNE, ne pa OZN, tam bi imel šanse, saj ga podpira cela murgelska štala !!
BUONGIORNO
06. 10. 2016 12.08
+3
Pri Türkovi kandidaturi tudi ni šlo za nobeno promocijo Slovenije. Kakšna promocija neki, če na svetovno šahovsko prvenstvo pošljemo lokalnega drugoligaškega šahista, ki tam potem doživlja same poraze (vmes sicer vzame kakšnega kmeta, saj mednarodni velemojstri tu pa tam malo taktizirajo), vmes pa domov - prek servilnih medijev - neresno sporoča, kako dobro mu gre in kako dobro stoji.
tron3
06. 10. 2016 10.58
+2
Turk je prepričan, da bi morala cela vzhodna evropa božati njegov ego, njegovo domišljijo itd. sedaj pa naj vrne evrčke, ki jih je dobil od Vlade!!! Ko je bil Putin na obisku, je dobil čevelj, samo tale trot ni razumel sporočila!!!
Bofur
06. 10. 2016 10.32
-1
Hehehehe, tega pa ne doživiš pogosto, kakšna komedija, forumski pripadniki SDS hvalijo socialista Guterresa, predsednika Socialistične Internacionale, samo zato ker je premagal "drugorazrednega" demokrata Türka. Ta stranka SDS je pa res humoristična. Tako se že dolgo nisem nasmejal :)))
bukefal
06. 10. 2016 16.47
-1
Bolje socialist kot pa udbovski komunist!!!
Bofur
06. 10. 2016 10.29
+0
Celoten svet je pod vplivom murgeljsko-finske komunistične zarote. Zgodil se je Veliki pok II. Papež Frančišek je odkrito katoliški socialist, predsednik Uefe Čeferin je tisti odvetnik, ki je urejal slovenske pokojnine ter v postopkih na slovenskih sodiščih branil in zastopal izbrisane, nekdanje oficirje JLA, zdaj pa še generalni sekretar OZN predsednik Socialistične Internacionale Guterres .... Ni čudno, da naš Türk ni imel za burek, ko pa zase trdi, da je njegov vzornik Charles de Gaulle, da je on demokrat itd. Zato je Janša že spremenil logo stranke SDS v SSS, Socialistično stranko Slovenije, v posebni izpovedi na Novi24urTV pa je razkril, da je bil in je njegov največji vzornik Josip Broz Tito, da partijske knjižice nikoli ni uničil in jo ima še vedno doma, v sefu, skrbno shranjeno.
helter skelter
06. 10. 2016 10.18
+4
Kdo nam bo zdaj vrnil zapravljen denar, da se je dr. Sluz na naš račun po luksuznih hotelih po svetu lahko šel eno leto turista ????? Lahko pa Danilo ta denar vrne sam, naprimer, odsluži z javnimi deli, bo se že našlo kaj drugorazrednega za delat ....
JanZiska
06. 10. 2016 09.36
+5
:-) zbrisali so me ker sem napisal, da je Turk sramota slovenske politike. Ok ni sramota, je pač beda v vseh svoji veličini in pojavnosti. ampak mene je vseeno sram, da svetu kažemo politike kot so Turk, Bratušek, IJJanša,...ipd.
DarkT
06. 10. 2016 09.32
-2
Od kdaj pa bodo dovolili kakšnemu slovanu prit na takšen položaj? Že od nekdaj nas imajo pod nigojem. Me pa zelo preseneča, da je Čeferinu uspelo.:)
Mungos2
06. 10. 2016 09.35
Bover
06. 10. 2016 11.41
BUONcaffee
06. 10. 2016 09.26
+2
Danilo Turk je drugo razredna tema. Se strinjam da ni primeren za tak položaj.
JanZiska
06. 10. 2016 09.37
+1
Turk ne more biti drugorazredna tema, po njegovi klasifikaciji so, osmi marec je prvorazredna tema, povojni poboji drugorazredna tema, Turk je lahko torej tretjerazredna ali četrto oziroma še nižjerazredna tema.
CtrlDelete
06. 10. 2016 09.18
+3
Migranti se bodo zdaj usmerili proti Portugalski. Ni slabo.
Mungos2
06. 10. 2016 09.13
+2
In kako ima povešen nos !! Joj, kako boli, ko je ranjen ego !!!!!!
ooResnicA
06. 10. 2016 09.09
+10
Napihnjene zgodbe je konec. Danilo Türk je bil pač neprimeren, slab in nekredibilen kandidat. Po veliki dokončni zmagi Portugalca Antonia Guterresa na zadnjem glasovanju za novega generalnega sekretarja Združenih narodov se je tudi uradno končala "odmevna" kandidatura Danila Türka. Toda pri njegovi kandidaturi je šlo ves čas bolj za agonijo kot pa resno diplomatsko misijo. Prvič, Danilo Türk se je kandidiral sam, potem pa je zaradi specifičnih in tipičnih slovenskih notranjepolitičnih okoliščin njegovo samokandidaturo posvojila vodilna garnitura tranzicijske levice. Ta del politične elite mu je potem prek vlad Alenke Bratušek in Mira Cerarja tudi zagotovil državna finančna sredstva za njegovo kandidaturo in neposredne usluge slovenske diplomatske mreže, čeprav za to ni bilo potrebnega političnega in družbenega konsenza. V državi je namreč Türk obveljal za velikega "političnega luzerja". In drugič, Danilo Türk je bil neprimeren, slab in nekredibilen kandidat. Iz političnih, strokovnih in etično-značajskih razlogov. Zakaj? Ker nobena država, kaj šele skupina držav, ni nikoli podpirala Türka. Nekateri, denimo Američani (prek elokventnega bivšega ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija) pa tudi Velika Britanija in celo Rusija (ruski zunanji minister Sergej Lavrov je to javno povedal Karlu Erjavcu v Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin pa je to dal nedvoumno vedeti ob obisku Ruske kapelice letos poleti na Vršiču, ko Türk ni smel zraven na uradno večerjo), so nam to namigovali, kot pač diplomatski kanali omogočajo.
ooResnicA
06. 10. 2016 09.10
+3
Izza Karavank moč režima in Udbe precej omejena: Bratušek, Betteto, Türk - fiasko za fiaskom......