Tujina

Ne le da jih uničujejo, IS tudi mastno služi s tihotapljenjem zgodovinskih artefaktov

Damask/London, 26. 04. 2015 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Organizirane skupine iz Sirije tihotapijo tudi neprecenljive zgodovinske artefakte. IS je tam vzpostavila sistem podeljevanja dovoljenj za izkopavanja in pobiranje davščine od najdenega zlata ali nakita. Drugače je, če tihotapci najdejo kipec.

Tako so uničevali v Hatri.
Tako so uničevali v Hatri. FOTO: ENEX

Svet je bil zgrožen nad uničevanjem neprecenljive kulturne dediščine na vojnih območjih v Siriji. Člani skrajne Islamske države so se z macolami in vrtalniki lotili antičnih asirskih artefaktov in mest, češ da morajo uničiti vse, kar je heretičnega.

A to jim pomeni tudi vir zaslužka, poroča britanski Independent. Na arheološko bogatih območjih delujejo profesionalni tihotapci, ki so iz države prinesli že nešteto dragocenosti, ki svoje nove bogate lastnike dobijo v Evropi ali drugod po svetu.

Ponesreči sta zlomila na tisoče let staro ploščo

Hani, eden izmed tihotapcev, je za Independent povedal, da je ''to iz države prinesel že tolikokrat''. V torbi za prenosni računalnik pokaže kipec iz Sirije in različne kamne. V plastični vrečki je okoli 4000 let stara kamnita plošča popisana s hieroglifi, ki je pripadala mezopotamskim kraljem, vklesana pa je bila v Babilonu. A na plošči je sveža razpoka. Tihotapec za Independent pojasni, da sta jo s kolegom zlomila. Roča torbe ni bila dovolj močna in je padla po tleh.

Independentov novinar pojasnjuje, da je prvič zgodovinske predmete opazil v Turčiji, ko je prepoznal krščanski rokopis iz 13. stoletja in knjigo s prostozidarsko ikonografijo. Rokopis je po besedah tihotapcev, ki ju navaja Independent, zdaj v Nemčiji, knjiga pa je ''na turneji'' in je trenutno na Švedskem. Da jih ne bi dobili, so dragocenosti skrite po različnih krajih v Turčiji in Siriji.

''To je posel. Če si kaj želite, vam to dobavimo. Poglejte fotografije in povejte, kaj vam je všeč,'' povesta.

Našel redek kovanec?

Sirija je bila kulturno in zgodovinsko zelo bogata država, a vojna je večino spomenikov uničila.
Sirija je bila kulturno in zgodovinsko zelo bogata država, a vojna je večino spomenikov uničila. FOTO: Reuters

Kmalu se jim pridruži še Tarek, nadaljuje Independent, ki je ravno prečkal mejo. Navdušen je, ker ima polno vrečo kovancev, nakita in majhnih kipcev. Njegova ''glavna nagrada'' je atenska dekadrahma, obstaja le 30 takšnih kovancev. En primerek stane 277.000 evrov. Pojasni, da je po Siriji bilo pred vojno veliko arheoloških izkopavanj in da je tam večkrat delal.

Za Independent so strokovnjaki naknadno na podlagi fotografij dejali, da kovanec ni pravi. Za številne dragocenosti pa so potrdili, da so avtentične. Strokovnjaki ne želijo govoriti o cenah, da ne bi še dodatno vzpodbudili trgovine, a dejstvo je, da so vredne na tisoče evrov.

IS mastno služi

Na območjih pod nadzorom IS je marsikaj vrednega in tako so skrajneži vzpostavili sistem davkov. težko je sicer preveriti, kolikokrat so tihotapci neposredno sodelovali z IS.

''Če najdeš nakit ali zlato, nam IS zaračuna 20 odstotkov vrednosti. Ko enkrat dobiš njihovo dovoljenje, lahko greš in koplješ. Za dovoljenje se moraš prijaviti skupino,'' je povedal tihotapec in dodal, da je drugače, če najdeš kipec. ''Če najdeš kip, ga IS uniči, ker gre za idol, zato jih skrivamo''. Ko enkrat dospejo do Turčije, je prodaja odvisna od tihotapca.

Sirska iniciativa za dediščino v sodelovanju z ameriškim oddelkom za raziskovanje vzhodnih kultur lobira, da bi se vložilo več sredstev, da bi ustavili multimilijonsko ''industrijo'', s katero se financirajo teroristi. Tihotapske poti so sicer znane, je dejal direktor iniciative Michael Danti. Artefakti potujejo prek večjih turških pristanišč, prek Cipra, Italije, Grčije ali Portugalske dosežejo Evropo, tam dobijo lažne papirje, še navaja Independent.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3