Tujina

'Vedno izgleda nemogoče, dokler tega ne narediš'

Ljubljana, 05. 12. 2013 23.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 21 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
103

Zgodba Nelsona Mandele se bere kot scenarij za film, zato ni čudno, da je bila navdih številnim izdelkom sedme umetnosti, pa tudi pesmim, knjigam … Še bolj kot to pa je bila in je navdih milijonom ljudi po vsem svetu.

Nelsonu Mandeli rojaki pravijo Madiba - to je naziv njegovega klana in ima veliko večji pomen kot priimek, saj pomeni povezavo s predniki. Človeku s tem izraziš spoštovanje.
Nelsonu Mandeli rojaki pravijo Madiba - to je naziv njegovega klana in ima veliko večji pomen kot priimek, saj pomeni povezavo s predniki. Človeku s tem izraziš spoštovanje. FOTO: Reuters
Vse svoje življenje sem posvetil borbi afriških ljudi. Boril sem se proti beli dominaciji in boril sem se proti črni dominaciji. Ves čas sem gojil idejo demokratične in svobodne družbe, kjer bodo vsi ljudje živeli v harmoniji in kjer bodo vsi imeli enake možnosti. To je ideal za katerega živim in upam, da ga bom dosegel. Če pa bo treba, sem zanj pripravljen tudi umreti Nelson Mandela, 1963

Nelson Mandela je ime, po katerem ga danes pozna ves svet, dobil šele v osnovni šoli. Rodil se je kot Rolihlahla Mandela 18. julija 1918 v vasi Mvezo v Transkeiju na jugovzhodu Južne Afrike. Njegov oče Henry Mgadla Mandela je bil glavni svetovalec kralja plemena Thembu. Ko je umrl, je njegov še ne desetletni sin postal vladarjev varovanec. Obetal se mu je visok položaj v družbi.

Kraljeva kri se je pretakala tudi po žilah Nelsona Mandele. Njegov pradedek Ngubengcuka, ki je umrl leta 1832, je vladal ljudstvu Thembu. Enega svojih sinov je poimenoval Mandela, njegovi potomci pa so iz tega imena nato ustvarili svoj priimek. Dedek Mandela po zapletenem sistemu dedovanja ni bil upravičen do prestola, a je kljub temu njegova družina ohranila velik vpliv. Henry Mandela je bil poglavar v vasi Mvezo, kjer se je Rolihlahla rodil. Po sporu s kolonialnimi oblastmi so družino preselili v vasico Qunu, a jim njihovih vezi z vladajočo hišo ni uspelo pretrgati. Tako je oče bodočemu kralju celo pomagal do prestola, ta pa mu je hvaležnost izrazil s tem, da je njegovega sina vzel pod svoje okrilje.

V 50. letih sta Nelson Mandela in Oliver Tambo vodila odvetniško pisarno, kjer sta zastonj ali za minimalno plačilo svetovala prebivalcem, ki niso imeli pravice do odvetnika.

Mali Rolihlahla je bil prvi član svoje družine, ki so ga poslali v šolo. Tam mu je učiteljica, gospodična Mdingane, nadela angleško ime Nelson. Študij je nadaljeval na univerzi Fort Hare, kjer se je spoprijateljil z Oliverjem Tambojem, političnim sopotnikom in enim glavnih borcev proti apartheidu. Oba so vrgli iz šole, ker sta sodelovala na študentskih protestih.

Kmalu zatem je do Mandele prišla novica, ki je močno spremenila tok njegovega življenja: njegov skrbnik je zanj in za svojega sina izbral nevesti. Mladeniča se s tem nista strinjala in zbežala sta v Johannesburg. Mladi Nelson se je tam že zelo zgodaj vključil v politiko in se leta 1943 pridružil Afriškemu nacionalnemu kongresu (ANC). Le leto pozneje je skupaj s Tambojem in drugimi mladimi člani ANC osnoval Mladinsko ligo (Youth league). Zadala si je zahtevno nalogo: ANC narediti bolj radikalno in jo preoblikovati v množično gibanje.

Nelson Mandela v mladih letih.
Nelson Mandela v mladih letih. FOTO: Reuters

Ideje podmladka so postale politika celotnega gibanja, potem ko je apartheid postal uradna politika Južne Afrike. Leta 1948 je namreč na volitvah, na katerih temnopolti prebivalci niso smeli sodelovati, premočno zmagala Nacionalna stranka, ki je kampanjo gradila na zahtevah po strogem rasnem ločevanju. Mladinska liga je kot orožje za boj proti takšni segregaciji predlagala bojkote, stavke in civilno nepokorščino. Na kongresu leta 1949 je ANC to sprejel kot svojo uradno politiko.

40. leta so bila za Nelsona Mandelo pomembna tudi na osebnostnem področju. Na obisku pri Walterju Sisuluju, še enem od borcev proti apartheidu, je spoznal Evelyn Mase in jo že čez nekaj mesecev prosil za roko. Poročila sta se le civilno, saj si tradicionalnega slavja nista mogla privoščiti. Rodili so se jima štirje otroci: Thembikile (1946), Makaziwe (1947), ki je umrla pri komaj devetih mesecih, Makgatho (1951) in Makaziwe (1954). Leta 1958 sta se ločila.

Čeprav si je osnoval družino, Mandela ni opustil političnega boja. Hitro se je vzpenjal proti vrhu ANC in si pridobil zaupanje starejših soborcev. Tako so ga leta 1952 postavili za vodja kampanje, s katero so kljubovali nepravičnim zakonom. Njegova naloga je bila začeti gibanje, ki bi sčasoma vključilo množice. Delovali so torej po principu snežene kepe – najprej majhna postaja vedno večja in se kotali vedno hitreje. Mandela se je tako odpravil na potovanje po Južni Afriki in po vaseh organiziral uporniške celice.

26. junija 1952 je tako s skupino prostovoljcev vkorakal na območje, rezervirano za belce in si s tem prislužil svojo prvo obtožbo. Sodišče je tako njega kot 18 soobtoženih oprostilo. Ugotovilo je namreč, da so ves čas spodbujali k nenasilnemu uporu. Vendar pa je bil to za Mandelo le začetek dolgega desetletja zagovorov pred sodniki, ki se je končalo z obsodo na dosmrtno ječo.

Decembra 1956 so Mandelo skupaj s še 155 drugimi prijeli zaradi suma izdaje. Maratonsko sojenje je trajalo skoraj pet let in čeprav nazadnje niso nikogar obsodili, je močno vplivalo na njegovo delo. Večino časa je bilo namreč njegovo gibanje strogo omejeno.

Nelson in Winnie Mandela
Nelson in Winnie Mandela FOTO: Reuters
Dobra glava in dobro srce sta vedno zavidanja vredna kombinacija. Nelson Mandela

Skozi prste pa so mu vendarle pogledali, ko se je junija 1958 drugič poročil. Njegova izbranka je bila Nomzamo Winnie Mandela, ki ga je, kot je pozneje pripovedoval, na prvem zmenku v indijski restavraciji povsem očarala. Tako zelo, da jo je takoj zaprosil za roko. Rodili sta se jima dve hčeri, Zenani leta 1959 in Zindzi leto dni za njo. Vendar pa je Mandela z njimi preživel le malo časa. Nadaljevalo se je sojenje, stopnjevali so se pritiski in Mandela se je moral kmalu umakniti v ilegalo. Usodo je delil s celotnim ANC.

Napetosti so rasle in dosegle vrelišče 21. marca 1960, na dan, ki je s črnimi črkami zapisan v južnoafriško zgodovino. To je dan masakra v Sharpevillu, ko so policisti, ki naj bi jih soočene z jezno množico zajela panika, brezglavo streljali v neoborožene demonstrante. Ubili so 69 ljudi, med njimi osem žensk in deset otrok, in jih več kot 180 ranili. Številni so bili ustreljeni v hrbet, med begom.

Delna svoboda ne obstaja. Nelson Mandela

Masaker je sprožil odpor, kakršnega Južna Afrika še ni videla. Po vsej državi so se vrstili protesti, stavke, nemiri. Vlada, ki je bila v vedno večji mednarodni osami, je razglasila izredne razmere. Prijeli so kar 18 tisoč ljudi, med njimi številne aktiviste v boju proti apertheidu, in ANC prepovedali. Nelsona Mandelo so aretirali kar na sojenju 156-erici.

Ko se je to leta 1961 končalo, se je Mandela vrnil k zdaj ilegalnemu ANC, kjer je vse bolj prevzemal vodilno vlogo. Tako je bil osrednji govornik na vseafriškem kongresu v Pietermaritzburg, na katerega je ANC – čeprav je bil prepovedan – privabil kar 1400 delegatov. Z gorečim govorom je razburkal južnoafriško politiko in družbo. Vladajoči režim, ki je ravno takrat sprejemal republiško ustavo, je pozval, naj jo utemelji na demokratičnih pravicah, ki bodo enake za vse. V nasprotnem primeru, je zagrozil, bo večinsko temnopolto prebivalstvo prisiljeno v splošno stavko. Poziv seveda ni bil uslišan in Mandela se je nemudoma lotil priprav na uresničitev grožnje. Na drugi strani so oblasti sprožile največjo mobilizacijo po drugi svetovni vojni. Južna Afrika se je tako rodila v atmosferi napetosti in strahu.

"Vedno izgleda nemogoče, dokler tega ne narediš," je dejal Nelson Mandela. In to tudi dokazal.
"Vedno izgleda nemogoče, dokler tega ne narediš," je dejal Nelson Mandela. In to tudi dokazal. FOTO: Reuters
Naučil sem se, da pogum ni odsotnost strahu, ampak zmaga nad njim. Pogumen ni tisti, ki ga ni strah, ampak tisti, ki strah premaga. Nelson Mandela

Bolj se je Mandela odlikoval kot vodja in zagovornik zatiranih, večji trn v peti je postajal režimu. V začetku 60. let se je zato moral skrivati, naokoli je potoval v različnih preoblekah in pod različnimi imeni. V tem času je soustanovil oboroženo krilo ANC, Umkonto we Sizwe, v prevodu Meč naroda, s kraticami MK. Njegova naloga je bila izvajati gverilske napade na simbolne prostore apartheida, na primer na osovražene kontrolne točke za temnopolte in policijske postaje. Zakaj se je odpovedal nenasilnemu boju, je Mandela pozneje razložil na sodišču. “V začetku junija 1961 smo po dolgem in temeljitem premisleku o razmerah v Južni Afriki jaz in še nekaj kolegov prišli do zaključka, da je v tej državi nasilje neizogibno in bi bilo narobe, če bi afriški voditelji še naprej pridigali nenasilje, ko pa vlada na naše miroljubne zahteve odgovarja s silo. Šele ko je vse drugo propadlo, ko so nam vzeli vse možnosti miroljubnih protestov, smo se odločili za nasilni način političnega boja in ustanovili Umkhonto we Sizwe. Vlada nam ni pustila druge možnosti.”

Mandela je kot vodja MK koordiniral napade na vojaške in vladne tarče in delal načrte za gverilski boj, če s sabotažami ne bodo uspeli končati apartheida. Hkrati je v tujini zbiral denar za delovanje organizacije in poskrbel za urjenje njenih članov. Eden od njih, Wolfie Kadesh, se začetkov spominja takole: “Vedeli smo, da bomo razstrelili simbolne kraje apartheida … toda to bomo storili tako, da ne bo nihče poškodovan in nihče ubit.” Humani nameni so, žal, ostali le nameni. Predvsem v 80. letih je bil namreč MK odgovoren za kar nekaj civilnih žrtev in Mandela je priznal, da so med bojem proti apartheidu tudi sami kršili človekove pravice.

Mandela je narodni osvoboditelj, rešitelj, je Lincoln in Washington v eni osebi. Newsweek (ameriška revija)

Leta 1962 je v iskanju podpore kljub prepovedi za več mesecev zapustil domovino. Potoval je kot David Motsamayi. Kmalu po vnitvi so ga prijeli in ga poslali v pripor v johannesburški trdnjavi. Bil je 5. avgust 1962. Ujeli so ga po kar 17 mesecih uspešnega skrivanja, k čemur naj bi pripomogla tudi ameriška obveščevalna agencija CIA, ki naj bi policiji namignila, kje ga lahko najdejo in kakšno preobleko ima. Tri dni pozneje so mu prebrali obtožnico. Bremenila ga je nelegalnega odhoda iz države in nagovarjanja delavcev k stavki. Branil se je sam in se v vlogi lastnega odvetnika znova dokazal kot odločen nasprotnik vsake oblike rasne diskriminacije. “Sovražim rasizem, saj se mi zdi barbarski, ne glede na to, ali prihaja od belega ali od črnega človeka,” je dejal. Obsodba je prišla po vsega treh mesecih. Spoznali so ga za krivega in mu prisodili pet let zapora s težaškim prisilnim delom. Maja 1963 so ga prepeljali na otok Robben. Prvič je bil tam le dva meseca, naslednjič je ostal skoraj dve desetletji.

Razlog, da je bilo njegovo prvo bivanje v najbolj zastraženem zaporu v državi kratkega veka, je bilo novo sojenje. 11. julija 1963 je ANC oziroma njegovo oboroženo krilo MK doživelo do takrat najhujši udarec. Odkrili so njihovo skrivališče na posestvu Liliesleaf v Rivonii, severno od Johannesburga, kjer so imeli glavni štab. Začelo se je eno najbolj znanih sojenj v zgodovini, ki se ga je prijelo ime primer Rivonia.

Obtoženi v primeru Rivonia. Zgornja vrsta od leve proti desni: Nelson Mandela, Walter Sisulu, Gowan Mbeki in Raymond Mhlaba; spodnja vrsta: Elias Motsoaledi, Andrew Mlangeni, Ahmed Kathrada in Dennis Goldberg.
Obtoženi v primeru Rivonia. Zgornja vrsta od leve proti desni: Nelson Mandela, Walter Sisulu, Gowan Mbeki in Raymond Mhlaba; spodnja vrsta: Elias Motsoaledi, Andrew Mlangeni, Ahmed Kathrada in Dennis Goldberg. FOTO: Reuters
Zagovarjalo se je 11 ljudi, tudi Mandela. Glavni tožilec Percy Yutar jim je očital izvajanje sabotaž, več zločinov, enakovrednih izdaji, a lažje dokazljivih, in načrtovanje tuje invazije na Južno Afriko. Obtoženi so se skupaj odločili, da je to politični proces in da ga bodo zato izkoristili, da ljudem predstavijo svoja stališča.

Tako je Mandela na začetku sojenja pojasnil, zakaj so se odločili za oborožen upor. Svoj nastop je končal z besedami, ki še danes ostajajo navdih mnogim. "Vse svoje življenje sem posvetil borbi afriških ljudi. Boril sem se proti beli dominaciji in boril sem se proti črni dominaciji. Ves čas sem gojil idejo demokratične in svobodne družbe, kjer bodo vsi ljudje živeli v harmoniji in kjer bodo vsi imeli enake možnosti. To je ideal za katerega živim in upam, da ga bom dosegel. Če pa bo treba, sem zanj pripravljen tudi umreti." Grozila mu je smrtna kazen, ki pa je sodišče nazadnje vendarle ni izreklo. Obsodilo ga je na dosmrtno ječo, tako kot večino ostalih obtoženih.

Mandela pred svojo zapotrniško celico na otoku Robben Island.
Mandela pred svojo zapotrniško celico na otoku Robben Island. FOTO: Reuters

Sodbo so prebrali 12. junija 1964 in obsojence nemudoma prepeljali na otok Robben. Mandela je postal kaznjenec 466/64. V zaporu je bil kar 27 let in pol.

V tem času so njegovi otroci odrasli, izgubil je mater in sina, njegova žena je bila večkrat aretirana, policija ji je ves čas grenila življenje, v boju za enakopravnost pa so vztrajali le najbolj goreči južnoafriški aktivisti. A Mandela se mu ni odpovedal in ob boku mu je stalo vedno več ljudi z vsega sveta. Slogan "Osvobodite Nelsona Mandelo!" je odmeval od severa do juga, od vzhoda do zahoda.

Čeprav je slogan "Osvobodite Nelsona Mandelo" odmeval po vsem svetu, so mu v Južnoafriški republiki prisluhnili šele, ko je stari predsednik prepustil mesto novemu. Avgusta 1989 je Pietra Willema Botho, ki ga je zadela kap, zamenjal Frederik Willem De Klerk. Po pol leta na oblasti je razglasil težko pričakovano novico, da bo Mandela spet svoboden in da ANC ni več prepovedana.

Dolgo časa so bile oblasti v Johannesburgu zanj gluhe, ganila jih nista niti mednarodna osamitev države niti dejstvo, da je Mandela čeprav zapornik postajal vedno bolj vpliven. Hrbtenice mu niso uspeli zlomiti. Pobudbe oblasti, da bi mu skrajšali kazen, če bi pristal na njihove pogoje, je zavračal. "Zapornik ne more sklepati pogodb. Samo svoboden človek se lahko pogaja," je trdil. Enako so ravnali ostali obsojenci iz primera Rivonia.

Na otoku Robben so morali zaporniki opravljati težaško delo v kamnolomih, na voljo so imeli le najbolj osnovne življenjske potrebščine, med njimi pa je vladala stroga segregacija. Temnopolti zaporniki so, na primer, dobivali manj hrane kot belopolti, navadnim kriminalcem se je godilo bolje kot političnim zapornikom. Tako so se Mandela in njegova skupina kot temnopolti politični zaporniki znašli na samem dnu hierarhične lestvice. Mandela je opisoval, da je lahko le vsakega pol leta sprejel enega obiskovalca in prejel eno pismo, pa še to je bilo zaradi cenzorskih posegov velikokrat neberljivo. V dolgih letih za zapahi je Mandelo večkrat obiskala delegacija Rdečega križa, "žarek humanosti v temnem in nehumanem svetu političnih zapornikov", kot jim je polaskal.

Zvezek, v katerega je Mandela pisal med 27-letno zaporno kaznijo.
Zvezek, v katerega je Mandela pisal med 27-letno zaporno kaznijo. FOTO: Reuters

Marca 1982 so Mandelo nenapovedano premestili v zapor Pollsmoor v Cape Townu, decembra 1988 pa v zapor Victor Verster v Paarlu. Od tam je 11. februarja 1990 odkorakal na svobodo. To je bil trenutek, ki ga je težko čakal in se ga odkrito razveselil ves svet. V Nelsonu Mandeli je namreč prepoznal najpomembnejšega afriškega voditelja in simbol upora proti rasnemu ločevanju. Novico o njegovi skorajšnji izpustitvi je le nekaj dni prej razglasil predsednik Frederik Willem De Klerk, ki je bil na oblasti komaj pol leta. Dogodek so v živo prenašali po vsem svetu.

Nelson Mandela je v družbi svoje takratne soproge Winnie takole zakorakal iz zapora pred navdušeno množico.
Nelson Mandela je v družbi svoje takratne soproge Winnie takole zakorakal iz zapora pred navdušeno množico. FOTO: Reuters
Do julija 2008 Mandela in drugi pripadniki ANC niso smeli vstopiti na ozemlje ZDA brez posebnega dovoljenja zunanjega ministra, saj se jih je še vedno držala oznaka "teroristi", ki jim jo je prilepila južnoafriška vlada v času apartheida. Izjema so bili le obiski na sedežu Združenih narodov v New Yorku.

Ko je po dolgih letih zakorakal na svobodo, je Mandela nagovoril narod. Želim(o) si miru in sprave z belo manjšino, je poudaril, hkrati pa dal jasno vedeti, da oboroženega boja za enake pravice, h kateremu so se, kot je dejal, zatekli zaradi nasilja apartheida, še ni konec. "Dejavniki, ki so nas prisilili v to, še vedno obstajajo. Ne ostane nam drugega, kot da nadaljujemo. Upamo pa, da bo kmalu ustvarjeno ozračje, ki bo vodilo do dogovora, tako da ne bo več potrebe po oboroženem boju," je bilo jasno sporočilo takrat še vedno boleče razdeljeni državi.

Kot svoja glavna cilja pa je Mandela izpostavil: prinesti mir črni večini in jim zagotoviti volilno pravico. Cilj je bil uradno dosežen 27. aprila 1994, ko je Mandela skupaj s svojimi ljudmi prvič v življenju volil. Ta datum velja za uraden konec sramotnega režima apartheida.

Pozornost pa zaslužijo tudi štiri leta med obema zgodovinskima dogodkoma – Mandelovo osvoboditvijo in volitvami. Februar 1990 je bil pomemben še zaradi nečesa: ANC ni bil več prepovedan. Avgusta istega leta so se odpovedali oboroženemu boju, naslednje leto pa pripravili prvi kongres po vrnitvi iz ilegale in Mandelo izvolili za svojega predsednika. Njegov soborec, sojetnik in prijatelj iz študentskih dni Oliver Tambo je postal nacionalni sekretar in skupaj sta stranko popeljala prek pogajanj z De Klerkovo vlado do prvih večrasnih volitev.

Mandela in De Klerk sta Nobelovo nagrado sprejela v imenu vseh Južnoafričanov, ki so trpeli in ogromno žrtvovali, da bi v deželo vrnili mir.
Mandela in De Klerk sta Nobelovo nagrado sprejela v imenu vseh Južnoafričanov, ki so trpeli in ogromno žrtvovali, da bi v deželo vrnili mir. FOTO: Reuters

O odnosu med DeKlerkom in Mandelo so se spletale številne skorajda idilične zgodbe, zagona jim je dala Nobelova nagrada za mir, ki sta si jo razdelila leta 1993, a dejstvo je, da je bila pot do svobodne Južnoafriške republike tudi v zadnjih par letih včasih trnova. Država se je večkrat znašla na pragu vojne, a so vendarle uspešno krmarili preko groženj in viharjev do volitev.

Na volitvah leta 1994 je ANC prepričljivo zmagal in Mandela kot njegov vodja je postal prvi temnopolti predsednik v državi, ki jo je tako dolgo delilo rasno ločevanje. S 75 leti je bil tudi najstarejši predsednik.

Inavguracija je bila 10. maja 1994. “Ta dan posvečamo vsem junakom in junakinjam doma in po svetu, ki so se na različne načine žrtvovali in tudi dali življenja, da bi bili mi lahko svobodni. Njihove sanje so se uresničile. Svoboda je njihova nagrada," je dejal v govoru, v katerem je novo vlado, z njo pa tudi državo, opisal kot enotno in demokratično, v kateri ne bo prostora niti za rasno niti za spolno segergacijo. Nadaljeval je: “Razumemo, da ni lahke poti do svobode. Dobro vemo da nihče ne more sam doseči uspeha. Zato moramo delovati skupaj kot enotno ljudstvo, za narodno spravo, za to, da izgradimo nacijo, za rojstvo novega sveta. Naj bo pravica za vse. Naj bo mir za vse. Nikoli nikoli nikoli več ne bo ta lepa dežela doživela, da bi en človek zatiral drugega, in trpela ponižanja v vlogi izmečka sveta. Naj vlada svoboda!" je zaključil.

Da misli s spravo resno, je pokazal tudi s sestavo svoje vlade narodne enotnosti, ki je državo vodila skozi tranzicijo – na mesto podpredsednika je poleg svojega soborca Thaboja Mbekija imenoval de Klerka.

Gesta, ki je bila ogromnega pomena za narodno spravo: Nelson Mandela v majici nekoč osovražene ekipe podeljuje pokal za zmago na svetovnem prvenstvu.
Gesta, ki je bila ogromnega pomena za narodno spravo: Nelson Mandela v majici nekoč osovražene ekipe podeljuje pokal za zmago na svetovnem prvenstvu. FOTO: Reuters

Vendar pa največji korak na poti k enotnosti ni bil storjen v politiki, temveč v športu. Leta 1995 je Južna Afrika gostila svetovno prvenstvo v rugbyju. Domača reprezentanca, znana pod imenom Springboks, v kateri je bil prostor le za belopolte, je dolgo veljala za simbol apartheida, tokrat pa je Mandela temnopolto prebivalstvo spodbudil, naj pozabi na sovraštvo in jo podpre. Ko je nato Južna Afrika v finalu premagali Novo Zelandijo, je pokal podelil oblečen v majico kapetana ekipa Francoisa Pienaara. Za narodno spravo je bilo to izjemnega pomena.

Mandela je na položaju ostal le en mandat, za drugega ni več kandidiral. Od predsedniškega mesta se je poslovil leta 1999. Leto dni pred tem pa je storil še en pomemben korak v svojem zasebnem življenju – na svoj 80. rojstni dan se je tretjič poročil. Izvoljenka je bila precej mlajša Graça Machel vdova nekdanjega mozambiškega predsednika Samore Machela, ki je 12 let prej umrl v letalski nesreči.

Čeprav so ga hvalili, da je državo skoraj brez pretresov prepeljal skozi težavno obdobje tranzicije, so Mandelo tudi kritizirali. Očitali so mu, da ni naredil dovolj za zajezitev epidemije aidsa. To je priznaval tudi sam, zato se je boju proti tej grožnji toliko bolj goreče posvetil v pokoju. K temu ga je pozneje še bolj spodbudila osebna tragedija, za kugo modernega časa je namreč umrl njegov sin Makghato. Osveščanja se je lotil s kampanjo 46664, poimenovano po njegovi zaporniški številki.

Nelson Mandela je po umiku iz politike začel kampanjo za boj proti aidsu. Poimenoval jo je 46664 - po svoji zaporniški številki.
Nelson Mandela je po umiku iz politike začel kampanjo za boj proti aidsu. Poimenoval jo je 46664 - po svoji zaporniški številki. FOTO: Reuters

V zadnjih letih pa ga je bolj mučila nova krivica, ki se je dogajala na afriškem jugu. Res, da rasne segregacije ni bilo več, a razlike med belo- in temnopoltim prebivalstvom so ostale. Na eni strani so bili bogati, na drugi neznosno revni, med njimi pa globok prepad. "V Južni Afriki je veliko ljudi, ki so bogati in lahko to bogastvo delijo s tistimi, ki nimajo take sreče," je zato pozval na svoj 90. rojstni dan, ko so bile vanj znova uprte oči sveta.

To je bil sicer eden od njegovih vse bolj redkih nastopov. Junija 2004, star že 85 let, se je namreč umaknil iz javnega življenja. Njegovo zdravje je pešalo in želel si je preživeti več časa z družino.

Nelson Mandela v krogu družine.
Nelson Mandela v krogu družine. FOTO: Reuters

Stališča, ki niso bila vedno vsem povšeči

Sovražim rasizem, saj se mi zdi barbarski, ne glede na to, ali prihaja od temnopoltega ali belopoltega človeka. Nelson Mandela

Naj so ga še tako izzivali, Mandela na rasizem nikoli ni odgovoril z rasizmom. In če je kje videl krivico, je nanjo opozoril, pa čeprav se vsi s tem ne bi strinjali. Tako je bilo tudi med sojenjem za bombni napad na potniško letalo nad škotskim Lockerbijem.

Že leta 1992 je takratnemu ameriškemu predsedniku predlagal, naj proces poteka v tretji državi. "Nobena država ne sme biti hkrati tožnik, tožilec in sodnik," je dejal. Res so se dogovorili, da bo sojenje na Nizozemskem, in Mandela je začel s takratnim libijskim voditeljem Moamerjem Gadafijem pogajanja za izročitev dveh obtoženih. Obsodili so le Megrahija in ga poslali v jetnišnico na Škotskem, kjer je kazen prestajal v samici. Mandela ga je šel obiskat. "Megrahi je sam samcat," je takrat povedal množici zbranih novinarjev. "Nobenega nima, s katerim bi se lahko pogovarjal. Duševno trpinčenje je, če mora človek skozi vso svojo dolgo kazen ostati sam. Pravično bi bilo, če bi ga premestili v kakšno muslimansko državo, saj obstajajo muslimanske države, ki jim Zahod zaupa. Njegova družina bi ga veliko lažje obiskovala, če bi bil v Maroku, Tuniziji ali Egiptu."

V drugo državo Megrahija sicer niso premestili, so ga pa v drug zapor na Škotskem in mu odpravili samico. Kolikšne zasluge je imel Mandelov poziv, ni znano.

Nelson Mandela - 9
Nelson Mandela - 9 FOTO: Reuters

Odločen ne Washingtonu

Mandela je večkrat odločno nastopil proti ameriški zunanji politiki. Natovo posredovanje na Kosovu leta 1999 je tako označil za poskus najmočnejših držav, predvsem ZDA, da bi postale svetovni policist. V letih 2002 in 2003 je večkrat usmeril svoje ostre besedne puščice proti Washingtonu in predsedniku Georgeu Bushu. Napadel je odločitev, da brez mandata Združenih narodov pošlje vojsko nad Irak. "To, kar se dogaja, kar počne Bush, je tragedija. Spodkopava Združene narode," je dejal. Ljudi po vsem svetu je pozval k protestom. "Obsojam to, da poskuša ena velesila s predsednikom, ki se ne zaveda posledic, ki niti razmišljati ne zna, svet povesti v holokavst." Besede so bile za številna ušesa preveč ostre, a ni se ustavil tu.

Spomnil je na številne ameriške kršitve človekovih pravic in na atomski bombi, ki sta zravnali Hirošimo in Nagasaki. "Če obstaja država, ki je odgovorna za neopisljive krutosti po vsem svetu, so to ZDA. Ni jim mar," je dejal. Napadel je tudi takratnega britanskega premierja Tonyja Blaira, ki je bil zanj preprosto "ameriški zunanji minister".

Pokloni iz sveta zabave

Osvobodite Nelsona Mandelo, poziv, ki je v 80. letih odmeval po svetu, je skupina The Specials leta 1983 spremenila v istoimensko uspešnico. Dve leti pozneje je Stevie Wonder Mandeli posvetil oskarja za pesem I just called to say I love you. Južnoafriške radijske postaje je zato niso smele več predvajati. Senegalski glasbenik Youssou N'Dour je šel istega leta še korak dalje – svoj album je naslovil Nelson Mandela.

Tudi smeh je način, kako premagovati ovire.
Tudi smeh je način, kako premagovati ovire. FOTO: Reuters

18. julija 1988 je Mandela v zaporu praznoval svoj 70. rojstni dan, na londonskem stadionu Wembley pa je gibanje proti apartheidu dobivalo nov zagon. V čast voditelju za zapahi so namreč priredili velik koncert. Med organizatorji je bil Jerry Dammers, avtor pesmi Nelson Mandela, skupina Simple Minds je posebej za to priložnost posnela pesem Mandela Day, Santana instrumentalno Mandela, Tracy Chapman pa je odpela pesem Freedom (svoboda) z Mandelu posvečenega albuma Crossroads. Whitney Houston se mu je poklonila z gospelom He I Believe (vanj verjamem), Salif Keita, ki je bil prav tako med nastopajočimi, pa je pozneje posnel pesem Mandela.

Tudi južnoafriški umetniki so pisali skladbe v čast Mandeli. Johnny Clegg je žel uspehe z Asimbonanga (Mandela), kar v prevodu pomeni nismo ga videli. Hugh Masekela, ki si je zatočišče poiskal v Veliki Britaniji, je leta 1987 posnel Bring Him Back Home (Nelson Mandela). Prevod: pripeljite ga nazaj domov. Črni predsednik oziroma Black President Brende Fassie iz leta 1989 je bila v Južni Afriki seveda prepovedana, a je kljub temu tam doživela velik uspeh.

Pesem proti apartheidu z naslovom Days of Glory je leta 1990 posnela hongkonška skupina Beyond, posebna čast pa je doletela zasedbo Ladysmith Black Mambazo, ki je Mandelo najprej spremljala na podelitev Nobelove nagrade za mir, naslednje leto pa je nastopila še na njegovi inavguraciji.

Nickelbackov videospot If Everyone Cared (če bi bilo vsem mar) iz leta 2006 vključuje tudi Mandelovo življenjsko zgodbo.

In to, njegovo življenjsko zgodbo namreč, so se trudili ubesediti številni avtorji, tako v knjigah kot tudi v filmih. Najbolj slavna je avtobiografija Dolga pot na svobodo (Long Walk to Freedom), ki jo je Mandela začel skrivaj pisati že v zaporu. Bralci so v njej zaman iskali podatke o vlogi de Klerka v nasilju v 80. in 90. letih, brez odgovora pa so ostala tudi vprašanja o vpletenosti Winnie Mandela. Dobili so jih v biografiji, ki jo je Anthony Samson pisal v sodelovanju z Madibo. Naslov je preprosto Mandela: avtorizirana biografija.

Tema film Mandela in De Klerk je Mandelova izpustitev iz zapora, medtem ko Zbogom, Bafana govori o časih, ko je bil še za zapahi in o njegovem odnosu s paznikom Jamesom Gregoryjem. Z oskarjem nagrajeni Invictus, v katerem Mandelo igra Morgan Freeman, pa osvetli prelomno dogajanje v času svetovnega prvenstva v rugbyju leta 1995. Posnet je bil po knjigi Johna Carlina Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game that Made a Nation (Igrati s sovražnikom: Nelson Mandela in igra, ki je ustvarila nacijo).

O njem so pisali tudi tisti, ki so bili na drugi strani. Nekdanji južnoafriški tajni agent Gordon Winter je tako leta 1981 objavil knjigo spominov Inside boss, v kateri opisuje svojo vlogo v zaroti za osvoboditev Nelsona Mandele. Obveščevalna služba je namreč želela, da bi pobegnil iz zapora, da bi ga na begu lahko ustrelili. Načrt je preprečila britanska obveščevalna služba.

Po Mandeli se imenuje tudi vrsta pajka Stasimopus mandelai, ki so ga odkrili leta 2004.

Citati Nelsona Mandele

- Dobra glava in dobro srce sta vedno zavidanja vredna kombinacija.

- Vsakič, ko splezaš na visok hrib, ugotoviš, da je pred tabo še več hribov.

- Izobrazba je najboljše orožje za spreminjanje sveta.

- Biti svoboden ne pomeni le odvreči verig, ampak tudi živeti tako, da spoštuješ in spodbujaš svobodo drugih.

- Sovražim rasizem, saj se mi zdi barbarski, ne glede na to, ali prihaja od temnopoltega ali belopoltega človeka.

- Naučil sem se, da pogum ni odsotnost strahu, ampak zmaga nad njim. Pogumen ni tisti, ki ga ni strah, ampak tisti, ki strah premaga. 

- Ko imajo v Združenih državah ali v Veliki Britaniji volitve, ne vprašajo po opazovalcih iz Afrike ali Azije. Ko pa imamo mi volitve, hočejo imeti opazovalce.

- Če obstajajo sanje o prelepi Južni Afriki, obstajajo tudi poti, ki vodijo k temu cilju. Dve od njih bi lahko imenovali Dobrota in Odpuščanje. 

- Če človeka nagovoriš v jeziku, ki ga razume, pride sporočilo do njegove glave. Če ga nagovoriš v njegovem jeziku, gre do njegovega srca.

- Če želiš doseči mir s svojim sovražnikom, moraš delati z njim. Potem postane tvoj partner.

- Pri nas greš najprej v zapor, potem pa postaneš predsednik.

- Vedno izgleda nemogoče, dokler tega ne narediš.

- Naj vlada svoboda. Sonce naj nikoli ne zaide nad tako veličastnim dosežkom človeštva.

- Samo svoboden človek se lahko pogaja, zaporniki ne morejo sklepati pogodb. Moja svoboda ne more biti ločena od tvoje.

- Delna svoboda ne obstaja.

- Nič ne pove več o bistvu neke družbe kot način, kako ravna s svojimi otroki. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez139
08. 12. 2013 07.07
-7
Zelo dober članek - velik človek, pravi borec. Je pa imel veliko srečo da ni prišel v komunističen zapor. Če bi ga poslali npr v Teharje - bi bil danes že pokopan pod sadro Cinkarne Celje. Komunistični zapori in gulagi so bili neskončno bolj kruti in brutalni kot tale od Mandele...
Afra Radin
10. 12. 2013 12.21
HellWolf
07. 12. 2013 18.56
+16
edn se je fajn potrudu za tale članek... super napisano! 5-ka
mototurist
07. 12. 2013 00.48
+3
ne vem kaj je tu tragičnega. človek je imel 93 let zaboga. zame je tragično, če mlad človek umre, če si pa že v taki starosti, je pa smrt marsikdaj olajšanje. R.I.P.
urmek
06. 12. 2013 23.04
+7
Boril se je za demokracijo v svoji državi , ki bi morala bit že zdavnaj samoumevna. Toliko o zahodnjaški demokraciji in demokraciji Angležev.
voyocelje
06. 12. 2013 21.26
-3
Naj počiva v miru !
aviktora
06. 12. 2013 20.40
+11
Dokumentarec o tem velikem človeku pa si lahko pogledamo na HTV 1, žalostno, da kaj takega ni na domačem programu.
slo rodoljub
06. 12. 2013 20.37
-20
Največji človekoljub my ass. Rad bi videl njegove bančne izpiske.
klldmoll
06. 12. 2013 19.27
+8
končal je pravno fakulteto - vendar pa takšnega človeka Ljubljanska pravna fakulteta ne bi mogla NIKOLI sproducirati !! ... ; samo 1X se lahko vprašate, ZAKAJ NE ! .........
Foglof-Tunek 15
06. 12. 2013 19.22
-3
Mandela gor ali dol...bil je vejki človek...takega pogreba kot ga je mel Tito ne bo nikoli mel!
klldmoll
06. 12. 2013 19.28
+3
BMZ ter ostali škrlatniki verjetno tudi NE ! ... ?
Iniesta
09. 12. 2013 19.57
Ja, Joža je imel krepko čez 100 voditeljev na pogrebu.
Alenko Jankovi? 4
06. 12. 2013 17.41
-32
Naj ima 100 imen, zame bo en navaden kaffir!
klldmoll
06. 12. 2013 19.29
+0
CarMechanic84
06. 12. 2013 19.46
+12
to je žavljivka za temno raso tako so jih zmerjali apartheidovci alenko janković ti pa raje tiho bodi
Afra Radin
07. 12. 2013 13.48
+7
Saj ni čudno, da smo v Sloveniji tu kjer smo z kjudmi z miselnostjo skrajnega primitivizma. Daniel, ni mišljeno zate.
bandit1
06. 12. 2013 17.29
+11
Navdihujoče življenje mojega soseda. Z 1 plačo preživi 3 otroke in ženo in nič ne jamra (dela v fabriki žal, ne krade). Bravo sosed!!!!!
LudiJoža
06. 12. 2013 16.58
+30
Na živce mi gre, kako vsi po vrsti manipulirajo z življenjem gospoda Mandele. Vsi govorijo romantično, kako je bil velik človek, kako se je boril za svobodo. Nalijmo si čistega vina, povejmo, kot je bilo: Mandela je dokazal, kako se da z nasiljem in totalnim uporom doseči cilje. Eliti se je treba upreti z vsem arezenalom, kar ga premoremo, bombami, batinami, atentati. Ne pa sedet za internetom pa metat nekih virtualnih cvetk.
dannyer
06. 12. 2013 19.13
+14
ja po ustavi in zakonodaji zahodnega sveta bi bil navaden skrajnež ali terorist ne pa borec .
klldmoll
06. 12. 2013 19.31
+1
a BMZ se bo šel pa kljubtemu preseravat na njegov pogreb ?? ......... ; pa Turčina tudi ???
an2000
06. 12. 2013 22.44
Afra Radin
07. 12. 2013 14.12
+2
Kralj Samo, ali sploh poznaš zgodovino aparthaida? In Mandeli nasije ni bilo lastno. Ne širi stvari, ki jih ne poznaš. Za Slovenijo se pa strinjam, da je potreben "veliki pok", da bi se očistili vsega blata, katerega so ustvarili vsi vladni segmenti od osamosvojitve dalje.
dannyer
07. 12. 2013 20.35
+3
resnica je bila drugačna kot so jo amerika in evropa prikazala
remi gillard
06. 12. 2013 16.00
+10
res odličen članek,lepo ste se potrudili. R.I.P. VELIK GOSPOD
ViscaBarca
06. 12. 2013 15.37
+0
Počivi u miru legenda. *
FrankLampard8
06. 12. 2013 15.28
+7
Odlicen clanek, je bil ze cas 24ur! Drgac pa R.I.P.
sime sime
06. 12. 2013 15.17
+8
počivaj v miru Mandela...pameten človk je bil samo kaj, ko mediji take diskrediterajo...drugač pa pohvale za člank lep in berljiv...
umazanec2222
06. 12. 2013 15.16
+10
Velik Človek z velikim srcem! R.I.P !
Bokijunior ?uro
06. 12. 2013 13.01
+22
Kaj mislite, kateri človek v Sloveniji, bi lahko storil za Slovence to, kar je storil Mandela za JAR, da končno zedini narod, da se neha medsebojno obtoževanje, za nekaj kar se je zgodilo pred 65 in več leti. Jaz predlagam Ano iz Anine zvezdice, vendar ne vem, kako bi se znašla v politiki. Koga predlagate vi? A je kateri, ki je lahko iskren v svojih prizadevanjih, da to stori in da ga narod podpre?
SchumiUberAlles
06. 12. 2013 12.59
-45
RIP Nelson Mandela. Ampak sam precej bolj žalujem za Paulom Walkerjem. Kaki majstore je bil. Fast and Furious ne bo več isti brez njega... :((
FrankLampard8
06. 12. 2013 15.31
+26
Spostujem Walkerja, ampak ga ne mores omenjati pod clankom Nelsona Mandele, preprosto zato, ker je bil nadclovek.
iamghetto
06. 12. 2013 20.16
+4
MANDELA JE DOBIL NOBELOVO NAGRADO, walker je bil pa marioneta, KI JE IGRAL KOT MU JE REKEL REŽISER, kaki mojtore....
Ramzess
06. 12. 2013 12.56
-18
Kolikokrat pa je tale umrl? Neuradno in uradno.
Afra Radin
06. 12. 2013 14.57
+3