Tujina

'Ne vem, ali je hotela ujeziti soproga, ampak z mano se je pogovarjala slovensko'

New York, 26. 09. 2018 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik Pahor se je v ponedeljek zvečer v New Yorku udeležil sprejema ameriškega predsednika Donalda Trumpa za vodje delegacij na splošni razpravi 73. Generalne skupščine ZN, na katerem se je, kot je dejal, s prvo damo ZDA Melanio Trump v prijetnem ozračju pogovarjal v slovenščini.

Predsednik republike Borut Pahor v četrtek potuje v Washington, kjer bo v petek sprejem ob 20. obletnici delovanja sklada ITF. To je omenil tudi predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in prvi dami Melanii Trump.

"Omenil sem, da bomo v petek imeli sprejem, pravzaprav konferenco ob 20. obletnici sodelovanja z ZDA pri skladu za razminiranje ITF. Povedal sem jima, da bi si želeli neko pozornost z vrha ameriške politike, zaradi česar je ta prireditev v Washingtonu," je dejal Pahor.

Borut Pahor in zakonca Trump na uradni fotografiji.
Borut Pahor in zakonca Trump na uradni fotografiji. FOTO: Official White House Photo

Ni vedel, komu bi ustregel

"Moram reči, da sta se oba prijazno odzvala, ampak ne da bi imel sedaj kakšne iluzije glede visoke udeležbe na tem sprejemu. Moram pa reči, da je zelo prijetno, če je prva dama ZDA Slovenka. Ne vem, ali je hotela ali ne malce ujeziti soproga, ampak z mano se je pogovarjala slovensko, on pa angleško in v nekem hipu nisem vedel, komu bi ustregel. Skušal sem obema," je dejal Pahor.

Dejal je, da se zaveda, da bo četrtek pomembna prelomnica v ameriški politiki ne le zaradi zaslišanja kandidata za vrhovnega sodnika v senatu, ampak tudi zaradi načrtovanega pogovora med Trumpom in namestnikom pravosodnega ministra ZDA.

"Vse to so teme, ki zelo bremenijo ameriško politiko in v takšnih razmerah je potrebno razumeti okoliščine in se prilagoditi," je dejal Pahor, ki tako ne pričakuje prihoda predsednika ZDA na dogodek za ITF.

Melania Trump je vpričo soproga s Pahorjem govorila v slovenščini.
Melania Trump je vpričo soproga s Pahorjem govorila v slovenščini. FOTO: AP

'ZDA ostajajo pomemben zaveznik in partner Slovenije'

Pahor je sicer slovenskim dopisnikom v New Yorku zagotovil, da ZDA ostajajo pomemben partner in zaveznik Slovenije, čeprav ga skrbi, da je Washington odstopil od Pariškega podnebnega sporazuma in iranskega jedrskega dogovora.

Pahor je skupaj z drugimi svetovnimi voditelji na splošni razpravi 73. Generalne skupščine ZN poudaril pomen multilateralizma, to je skupnega delovanja držav za doseganje skupnih ciljev. Posebej odločen je bil francoski predsednik Emmanuel Macron. Ameriški predsednik Trump je po drugi strani izpostavljal pomen državne suverenosti, torej naj si vsak prizadeva za svoje cilje, ampak bolje, da so v skladu z ameriškimi.

"Mislim, da je to sporočilo, ki so ga dali tudi drugi evropski voditelji, zlasti voditelji majhnih držav. ZDA so velika država z močno vojsko in velikim vplivom v mednarodni politiki in gospodarstvu. Slovenija ni. Nas multilateralizem varuje, daje nam mir in možnost, da kot majhna država v tem svetu razvijamo svoje potenciale," je dejal Pahor in dodal, da imajo ZDA seveda vso pravico braniti svoje interese.

Slovenija zagovarja mednarodni red in sodelovanje, ker v nasprotnem primeru ostane sama. "Amerika si lahko to privošči, Slovenija nekoliko težje. Našim ljudem v Sloveniji veliko govorim, da če se bodo stvari obrnile proti našim željam, bomo sposobni braniti naše interese. Vendar če lahko tej in prihodnjim generacijam zagotovimo, da bodo razvijali svoje talente v mednarodnem miru in varnosti, potem se mi vendarle zdi vredno zagovarjati bolj učinkovit mednarodni red," je dejal Pahor.

Pahor se je v torek v New Yorku sestal s predsednikom Turčije Recepom Tayyipom Erdoganom in predsednico Generalne skupščine Mario Fernando Espinoso Garces, danes pa ima na programu srečanje s predsednikom Švice Alainom Bersetom, generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom ter predsednikom Kosova Hashimom Thacijem. Pred odhodom iz New Yorka pa se bo sestal s kolegom iz Islandije Gudnijem Thorlaciusom Johannessonom.

Sicer pojma suverenosti ne zavrača povsem, kajti Slovenci so se pred skoraj 30 leti borili za svojo državo. Suverenost je pomembna, obenem pa EU Sloveniji daje okolje varnosti in miru. "ZN pa so z vsemi svojimi problemi in slabostmi okolje, ki zagotavlja, da Slovenija v globalnem svetu enakovredno nastopi za govorniškim odrom tako kot predsednik Trump in pove svoja stališča," je razložil Pahor in zagotovil, da bo storil vse, da se ohranita vera in upanje v mednarodni red, ki ga je seveda potrebno narediti bolj učinkovitega.

Trump je na začetku svojega govora v Generalni skupščini, ko se je podobno kot na zborovanjih s svojimi podporniki hvalil z lastnimi dosežki, naletel na pritajeno muzanje svetovnih voditeljev in diplomatov. Pahor je menil, da je bil odziv na Trumpa iskren, vendar je bil iskren tudi Trumpov odziv nazaj.

"Mislim, da je za Slovenijo pomembno, da razume, da ima opravka z eno od svetovnih velesil, ki je naša zaveznica in ne glede na različne poglede na Pariški podnebni sporazum in iranski jedrski sporazum," je dejal Pahor, ki upa, da se bodo ZDA vrnile k obema sporazumoma.

Pahor poudarja, da so Trumpa izvolili ameriški volivci, kar je potrebno spoštovati, ker sedaj to, kar govori, govori v imenu ameriškega ljudstva. Čeprav pa tako kot voditelji demokratičnih držav po svetu pove kaj za svojo in ne le mednarodno javnost. Pahor meni, da je Trump o svojih uspehih govoril predvsem svoji javnosti.

"Naj bom zelo jasen. Ameriški politiki ne privoščimo neuspeha. Je drugačna od tradicionalne kot smo je vajeni v zadnjih desetletjih, recimo glede EU, zveze Nato in globalnih vprašanj, ampak tako so se odločili volivci in to moramo spoštovati," je dejal Pahor in opozoril, da velikih svetovnih problemov brez ZDA verjetno ne bo mogoče rešiti.

Pahor se tudi strinja, da so mednarodne ustanove potrebne posodobitve in večje učinkovitosti, vendar pa so ustanove, kot je EU, za Slovenijo zelo pomembne. "Če bodo stvari šle proti našim interesom, se bomo že znašli, vendar bo to terjalo ceno, ki je ne bi rad plačal in je verjetno ne bi rad nihče. Radi bi probleme reševali po mirni poti. Kot smo dosegli arbitražni sporazum po mirni poti, ga želimo tudi uveljaviti. Mi smo zdaj na varni strani. Sodišče je določilo potek meje, ki zaradi Hrvaške še ni uveljavljena." Pahor glede tega poziva k potrpežljivosti in dialogu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pahorja spremlja zunanji minister Miro Cerar, ki se je v torek udeležil transatlantske večerje v organizaciji ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea, danes se udeležuje dogodka o Siriji, sestanka ministrov srednjeevropske pobude, na programu pa ima tudi srečanje s kolegom iz Vietnama. Predsednik Pahor je sicer v govoru na začetku 73. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku izrazil trdno podporo Slovenije multilateralizmu, vladavini prava in človekovim pravicam, to je 70 let staremu sistemu, ki skuša preprečiti ponovitev grozot svetovne vojne.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JB
29. 09. 2018 21.31
Pahor: 'Ne vem, ali je hotela ujeziti soproga, ampak z mano se je pogovarjala slovensko' Kramer: Vpraši ženo!
nikhrast
27. 09. 2018 14.53
-2
Gledam CNN, Fox News, Bloomberg, CNBC.... pa nobeden na omenja Pahorja, Melanie..., no, photo op je pa Borut le dobil.
antilevi?ar
27. 09. 2018 11.34
+2
Me zanima, če je naš Borut praznil kante za smeti v UN, da pokaže kako smo slovenci delovni?
JE-BI-GA
27. 09. 2018 14.52
srebrnibreg
27. 09. 2018 10.31
+1
Dobrodošla Melanija.
nightifly
27. 09. 2018 15.45
andisej1
27. 09. 2018 08.42
+4
kako vesel je bil Broči ko je par besed Melanija spregovorila z njim v Slovenščini.
antilevi?ar
27. 09. 2018 11.08
+4
vendar je toliko ponižen in strahopeten da pred UN govori v tujem jeziku. Toliko o pokončnosti in hrbtenici tega polža
JE-BI-GA
27. 09. 2018 14.53
+1
Christi Miles
26. 09. 2018 22.46
+8
Imamo neverjeten potencial v Melaniji in naši loleki tega niso znali izkoristiti. Mora gora prit k našemu Mojzesu, zgleda. Upam, da je te neumnosti sedaj konec
Christi Miles
26. 09. 2018 22.36
-1
Borči, navali na Melanijo, dokler imaš še šanse :)
Christi Miles
26. 09. 2018 22.35
+21
Končno, da se en naš Predsednik države slika s skupaj Trumpom in Melanijo, ne pa s Kolindo ali Kosorjevo. Mogoče pa ni še vse izgubljeno
dr.Megla
26. 09. 2018 22.20
-20
Velika sramota za Slovenijo je Borut Pahor. . . Mene je sram
Christi Miles
26. 09. 2018 22.38
+12
Seveda te je sram, saj si samo slovenski državljan. Vrni državljanstvo, socialno, stanovanje in pejd domov. Noben ti ne brani
minkica91
26. 09. 2018 22.19
-1
upam, da ni imela kakega sovražnega govora, kot pri nas ves čas obsojajo, tudi če se kaj pohecaš. Pa se gremo neko demokracijo, saj še iz socializma, iz enopartijskega sistema, ko so bili še vici kaznivi, nismo prišli.
BUONcaffee
26. 09. 2018 21.34
-6
A že misli, da mu bo dala?????? Pahor je en velik važič. Sedaj mu je narasel ego , kaj??????
BUONcaffee
26. 09. 2018 21.27
+7
Kitarovočka ljubosumna????
Uporabnik113189
26. 09. 2018 21.06
+21
Pahor naj Melanijo povabi na ribolov v Piranski zaliv, do meja našega morja. Po možnosti kar z letalonosilko.
BUONcaffee
26. 09. 2018 20.40
+11
Po mojem se Melanja odpravlja na prvo samostojno potovanje v Ljubljano, predsedniku Pahorju.
srebrnibreg
27. 09. 2018 10.31
+0
1918
26. 09. 2018 19.53
+13
kje pa je slovenska zastava, a je pahor tam zasebno? za gardedamo je nekam drago plačan
SKRIPT
26. 09. 2018 19.43
+20
Klovn ostane klovnu neglede s kpm se slika, kako da s seboj ni peljal sina in njegove punce na nase stroske seveds
Karantanija
26. 09. 2018 22.36
-3
ArkaMast
26. 09. 2018 19.42
-4
Čudno da nista govorila v srbohrvaščini.
Frane Šajn
26. 09. 2018 19.03
+39
Je vendarle ohranila svoj materini jezik! Vsaj nekaj bravo!
nightifly
26. 09. 2018 19.34
+3
ArkaMast
26. 09. 2018 19.38
+3
Brakedirt
26. 09. 2018 19.03
+14
po sliki sodec pahor vsaj pozna tisti dress code, ne pa kot tista dva kelnarja ki sta izvisela.
BUONcaffee
26. 09. 2018 18.42
+31
Borut je Hrvate zatožil Melaniji, in to v Slovenščini, da ga je razumela.