Nejasnosti glede pokola v Las Vegasu razburjajo, policija pod pritiskom, vložene številne tožbe

Policisti Las Vegasa so se znašli pod hudim pritiskom glede posredovanja med strelskim pokolom. Spremenili so potek dogodkov, hkrati pa še vedno ni jasno, kdaj natančno so prišli do sobe in koliko časa so čakali, preden so vanjo vdrli.

Po napadu v Las Vegasu

(Foto: AP)

Policija v Las Vegasu in FBI še nista našla odgovora na vprašanje o motivu 64-letnega upokojenega računovodje Stephena Paddocka za najhujši strelski pokol v zgodovini ZDA, vse več vprašanj pa se pojavlja o policijskem posredovanju. Odvetnik ene od žrtev je že vložil številne tožbe.

Šerif Las Vegasa Joe Lombardo je v ponedeljek podal drugačen potek dogodkov 1. oktobra, ko je Paddock iz svoje sobe v 32. nadstropju hotela Mandalay Bay ubil 58 in ranil več kot 500 udeležencev koncerta country glasbe.

Najprej ena zgodba, zdaj druga

Policija je najprej razlagala, da je Paddock streljal, nato mu je na vrata potrkal hotelski varnostnik, ki ga je ustrelil skozi vrata in ranil. Streljanje naj bi se takrat končalo in Paddock naj bi se ubil, preden so v sobo vdrle posebne enote policije.

Lombardo je pojasnil, da je varnostnik Jesus Campos prišel do sobe že pred streljanjem na množico, ker je želel raziskati hrup, ki ga je Paddock povzročal z nameščanjem varnostnih kamer pred vrati na hodniku.

Paddock naj bi skozi vrata ustrelil 200 strelov, od katerih je eden zadel varnostnika v nogo. Campos je pobegnil in poklical hotelsko telefonsko centralo, enako pa je storil tudi vzdrževalec, ki je bil v bližini.

Fotogalerija (15)

 • Streljanje v Las Vegasu - 3
 • Streljanje v Las Vegasu
 • Streljanje v Las Vegasu
 • Streljanje v Las Vegasu
 • Streljanje v Las Vegasu
 • Streljanje v Las Vegasu - 4
 • Streljanje v Las Vegasu - 2
 • Streljanje v Las Vegasu
 • Streljanje v Las Vegasu - 1
 • Streljanje v Las Vegasu
 • Streljanje v Las Vegasu - 1
 • Streljanje v Las Vegasu - 2
 • Streljanje v Las Vegasu - 3
 • Streljanje v Las Vegasu - 4
 • Streljanje v Las Vegasu

Paddock je čez šest minut začel streljati na množico, kar je trajalo deset minut. Policija trdi, da se je Paddock sam ubil, vendar ni jasno, kdaj natančno so policisti prišli do sobe, koliko časa so čakali, preden so vanjo vdrli, in ali so stali pred vrati in poslušali streljanje ali pa prišli šele, ko je bilo vsega konec. Na ta vprašanja ni odgovoril še nihče. Prav tako ni jasno, kako hitro je hotel informacijo o strelcu posredoval policiji.

Policijski strokovnjaki menijo, da šest minut ne bi bilo dovolj za organiziran vdor posebnih policijskih enot, ki so morale najprej narediti načrt posredovanja, ker nihče ni vedel, kaj jih čaka za vrati. Tam bi lahko bila eksplozivna naprava ali pa bi jih pričakali streli zabarikadiranega napadalca.

Predstavniki lastnika hotela dvomijo o zaporedju dogodkov, s katerim je postregla policija

Tiskovna predstavnica podjetja MGM, lastnika hotela Mandalay Bay, je sporočila, da hotel dvomi o zadnji informaciji policije o zaporedju dogodkov.

Medsebojna obtoževanja se bi lahko še zaostrila, saj je odvetnik ene od žrtev pokola vložil tožbo proti podjetju MGM, proti promotorju koncerta country glasbe, proti dedičem strelca in izdelovalcu odbojnega kopita oziroma naprave, s katero je strelec polavtomatske puške predelal v avtomatske. Le vprašanje časa je, kdaj bodo podobne tožbe vložili še drugi ranjeni in sorodniki pokojnih.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 88
 
RamzesII 12.10.2017 17:57:34
Kup nesmislov je v tej zadevi, in kaj je z žensko, ki je pred dogodkom govorila, da bodo kmalu vsi mrtvi. Na 32 nadstropju so pa menda videli, tako priče, stroboskopske luči.
Več komentarjev