Tujina

Prepoved potovanj in zamrznitev sirskega premoženja

Kairo, 26. 11. 2011 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni ministri Arabske lige so se sestali, da bi pripravili nove sankcije proti Siriji. A med članicami lige so se pojavila nekatera drugačna stališča. Najglasneje je novim sankcijam nasprotoval Irak.

V Kairu so danes zasedali finančni ministri Arabske lige z nalogo pripraviti nove sankcije proti Siriji, ki bi jih na nedeljskem srečanju nato obravnavali še zunanji ministri. V do sedaj navidezno enotnem nastopu Arabske lige do Sirije so se začela pojavljati nekatera drugačna stališča posameznih članic, ki se ne strinjajo z novimi sankcijami. Najglasnejše nasprotovanje novim sankcijam proti Siriji je izrazil Irak, ki se je prejšnjega glasovanja o sankcijah vzdržal.

"Po našem mnenju proti Siriji ni mogoče sprejeti novih sankcij," je dejal iraški zunanji minister Hošjat Zebari, ki pa ni razkril, kako bo Irak glasoval. Iraški predsednik Džalal Talabani je medtem danes na svoji spletni strani objavil izjavo, da utegne Sirija ob morebitnem padcu režima predsednika Bašarja Asada pasti v roke skrajnežem. "Bojimo se, da če se na oblast v Siriji zavihtijo skrajne sile, bodo te sovražne do demokracije in sovražne do Iraka," je še zapisal Talabani.

Vojska je v krvavem zatrtju protesta v kraju Deir Az Zour ob meji s Turčijo danes ubila osem oseb, dve osebi pa sta bili ubiti v bližini mošeje v nemirni pokrajini Homs v osrednji Siriji.
Vojska je v krvavem zatrtju protesta v kraju Deir Az Zour ob meji s Turčijo danes ubila osem oseb, dve osebi pa sta bili ubiti v bližini mošeje v nemirni pokrajini Homs v osrednji Siriji. FOTO: Reuters

Sirski gospodarski minister Mohamed Nidal Al Šar je dejal, da bi nove gospodarske sankcije Arabske lige proti Siriji zlomile njeno gospodarstvo, kar bi "prizadelo vse strani". "Ne pričakujemo, da bodo arabske države sprejele take sankcije. Pravzaprav smo prepričani, da nekatere arabske države zagotovo ne bodo sodelovale," je še dejal Al Šar.

Tudi Libanon, v katerem je na oblasti prosirsko gibanje Hezbolah, je javno napovedal, da ne bo podprl novih sankcij proti svoji sosedi. Libanon je poleg Jemna in Sirije proti sankcijam glasoval že na predhodnem glasovanju o sankcijah v začetku meseca.

Kljub različnim stališčem pa je liga določila nekatere sankcije. Tako naj bi liga načrtovala zamrznitev premoženja sirske vlade, načrtovali naj bi tudi, da bi najvišjim sirskim funkcionarjem prepovedali potovanja v tujino. Med ukrepi lige naj bi bila predvidena tudi prekinitev trgovskih in finančnih poslov s sirsko vlado. Zaradi sankcij, ki so namenjene vladi, pa prebivalci države ne bodo trpeli pomanjkanja, zagotavlja liga.

Medtem se v Siriji nadaljujejo spopadi med vladnimi silami in protestniki, iz države pa poročajo o novih žrtvah.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Winja
27. 11. 2011 02.29
KlubPravilnoPretepenihŽena
26. 11. 2011 21.22
+1
Za Irak ni bilo pričakovati drugega, saj je Irak v absolutni oblasti šiitov, tako je trenutno tudi v Siriji, čeprav je Sirija sunitska država....zločinci podpirajo svoje nimaš kaj, Irak je Iranska država, tako si tudi želijo v Siriji in prav zaradi tega si Američani želijo zrušiti Iranski upliv, ki je zelo razširjen.
BogatunLOL
26. 11. 2011 21.04
+0
Reševanje slabega gospodarskega in finančnega stanja z nasiljem in kuhanjem vojn je že stalnica ZDA in EU. Spomnimo se recimo BOKSARSKE USTAJE...
HLAPCI.HLAPCI
26. 11. 2011 19.51
+3
amerika se trudi po vseh svojih močeh zakuhat svetovno 'sranje'
JezekTekaTeka22
26. 11. 2011 19.00
+0
Kmal bo US of Siriya ... in prvič bodo sirijci začutili svobodo in demokracijo ...
tali?ni tom
26. 11. 2011 18.46
-1
nato vergla motorje letal in tankov za deljenje bomb miru v siriji ! isto ko v libiji , da pa ma sirija nafto bi jo že povozili takoj !
yarrick
26. 11. 2011 19.02
+4
sam ne vem kako bodo to upravičili.poleg tega pa verjemi d bo rusija rekla NE takemu posredovanju, pa verjetno kitajska tudi. Rusija zna biti v hudih težavah, če pa de sirija saj so pred kratkim podpisali pogodbe o pomladitvi AAA sistemov v siriji pa še druge veje vojske bodo prišle na vrsto.Da Nato sesuje sirijo, izgubi rusija neega večjih kupcev svojega orožja in temu se NE BO kar tako odpovedala.