Tujina

Juho, ki jo je skuhal, bo prepustil drugim: vodja tabora za odhod Velike Britanije iz EU ne bo skušal prevzeti vajeti države

London, 30. 06. 2016 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po referendumu o članstvu Velike Britanije v Evropski uniji, se je na Otoku začel boj za stolček Davida Camerona, ki je Britance poslal na volišča, ko so izglasovali odhod, pa dvignil roke nad reševanjem situacije.

Nekdanji londonski župan in vodja tabora za odhod Velike Britanije iz EU Boris Johnson.
Nekdanji londonski župan in vodja tabora za odhod Velike Britanije iz EU Boris Johnson. FOTO: AP

Danes ob 13. uri se je iztekel rok za vložitev kandidatur članov vladajočih konservativcev za naslednika britanskega premierja Davida Camerona, ki je po referendumski odločitvi britanskih volivcev za izstop Velike Britanije iz EU napovedal odstop, konservativci pa so nato odprli pot za izbiro novega šefa stranke in vlade.

Nekoliko presenetljivo je nekdanji londonski župan in vodja tabora za odhod Velike Britanije iz EU Boris Johnson danes napovedal, da se ne bo potegoval za položaj vodje vladajoče konservativne stranke in premierski stolček. Jonhson je dolgo časa veljal za favorita za Cameronovega naslednika.

Brexit je po besedah guvernerja britanske centralne banke Bank of England Marka Carneya poslabšal obete za britansko gospodarstvo. Dolgoročna gospodarska negotovost bi sicer lahko gospodarske obete krojila kar nekaj časa, je menil in poudaril, da ukrepi, ki je centralna banka pripravila za stabilizacijo trga, delujejo.

Johnson je danes obelodanil, da je prišel do zaključka, da ne more biti človek, ki bi državo vodil po odločitvi za izstop iz EU. "Po posvetih s kolegi in spričo okoliščin v parlamentu sem prišel do sklepa, da ta človek ne morem biti jaz," je sporočil v nastopu v središču Londona. "Moja vloga bo prihodnji konservativni administraciji nuditi vso možno podporo, zagotoviti, da ustrezno uresničimo mandat ljudstva, ki ga je podal referendum, in zagovarjati agendo, v katero verjamem," je dodal.

Dvainpetdesetletnik je sicer zelo priljubljen med prebivalstvom, ne pa tudi med konservativnimi poslanci, ki so imeli do njega zadržke že v preteklosti.

Kandidaturo za vodjo konservativcev in vlade sta med drugim napovedala 59-letna notranja ministrica Theresa May in 48-letni pravosodni minister Michael Gove, ki po Johnsonovem odhodu veljata za favorita. Kandidaturo sta prav tako napovedala minister za delo Stephen Crabb in nekdanji obrambni minister Liam Fox, ter vidna pripadnica tabora za brexit, ministrica za energijo, Andrea Leadsom.

Mayeva je danes v pismu, ki ga je objavil časnik The Times, napovedala, da se bo potegovala za naslednico britanskega premierja. Ob tem je v pismu izpostavila, da bo združila vse Britance, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Po referendumu minuli teden naša država potrebuje močnega in priznanega voditelja, ki nas bo vodil skozi obdobje gospodarske in politične negotovosti ter v pogajanjih dosegel najboljše pogoje, ko bomo zapustili Evropsko unijo," je zapisala Mayeva. Napovedala je, da bo sama sprožila "radikalni program socialnih reform", s katerimi naj bi dosegla, da bo "Velika Britanija država, ki bo služila vsem".

"Nekaterim mora biti jasno, da vodenje vlade ni igra, je resna stvar, ki ima resnične posledice na življenja ljudi," je še zapisala britanska notranja ministrica, ki je pred britanskim referendumom o EU zagovarjala, da Otok ostane član povezave.

Predsednik republike Borut Pahor je za torek sklical delovni posvet na temo brexita s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom ter predsedniki vseh parlamentarnih strank in predstavnikoma narodnih skupnosti v DZ, so sporočili iz predsednikovega urada.

Mayeva, razvpita evroskeptičarka, je številne presenetila, ko se je pred referendumom - v znak discipline v vladi - priključila taboru za obstanek v EU. Številni torijci v njej vidijo predvsem človeka kompromisa, ki bi bil zmožen združiti stranko, globoko razklano glede EU.

59-letno Thereso May je za notranjo ministrico Cameron imenoval leta 2010. Zaradi njenih trdnih stališč tako glede prestopnikov, nezakonitih migrantov ali islamističnih pridigarjev si je že prislužila vzdevek "nova Margaret Thatcher".

Gove je bil tako kot Johnson v taboru zagovornikov brexita, pričakovalo se je, da bo bivšega londonskega župana podprl v kandidaturi za šefa konservativcev, a ga je danes jasno napadel.

V izjavi za javnost je navedel, da je večkrat ponovil, da ne želi biti premier, a da so dogodki po četrtku močno pritiskali nanj.

Sprva je sicer po lastnih besedah želel postaviti ekipo, ki bi stala za Johnsonom. "A prišel sem, nerad, do zaključka, da Boris ne more poskrbeti za vodstvo ali oblikovati ekipe za prihodnje naloge," je zapisal v izjavi za javnost.

Konservativni poslanci bodo po napovedih v ponedeljek izmed vseh kandidatur izbrali dva finalista, o katerih bo nato čez poletje glasovalo članstvo stranke. Ime novega šefa stranke in vlade bodo objavili do 9. septembra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
02. 07. 2016 11.34
-1
Naj še Cerar pri nas odstopi.
BUONcaffee
02. 07. 2016 11.33
+0
Velika Britanija razpada.
Danica Krajnc
01. 07. 2016 17.01
+1
Ja, kar so si skuhali naj pojedo, bi rekla. Demokracija je demokracija, spoštovati jo je treba, ravno tako naravo - džunglo in seveda sile narave in širjave vesolja,..........
ONniON
01. 07. 2016 12.48
+2
danska nima evra
dannyer
30. 06. 2016 20.49
+4
Cameron je glavni in ne on saj je cameron predsednik vlade . res toliko o kredibilnih mediji pri nas .
Shisui
01. 07. 2016 11.25
+1
BUONcaffee
02. 07. 2016 11.33
CM888
30. 06. 2016 18.18
+8
Tega članka ne razumem najbolje, sprva je napisano kot da je Cameron bil glavni za odhod iz EU kasneje pa da je to bil Johnson. Ker če je Cameron želel ostati v EU je kar razumljivo da je odstopil zakaj bi reševal situacijo, ki so mu jo zakuhali njegovi nasprotniki. Z referendumom pa je kot kaže dal britancem možnost da se sami odločijo.
gongash
30. 06. 2016 17.53
+13
btw avstralci so tudi napovedali da se bojo uradno losali kraljice, ki je bila za izstop iz eu. bye bye commonwealth, verjetno sledi potem še škotska in irska, mogoče tudi wales.
gongash
30. 06. 2016 17.56
+5
članek Brexit boosts calls for Australia to leave the Commonwealth
AlternativeFacts
30. 06. 2016 17.44
+9
Publicist Chris Hedges pravi, da baza fašističnih gibanj niso politično aktivni, ampak politično pasivni ljudje, "poraženci", ki čutijo, lahko tudi upravičeno, da nimajo glasu ali vloge v politični eliti. Ko se politika ne naslavlja več na ljudi, se ti slednji odzovejo na slogane, simbole in senzacijo. Za podpornike, Brexita, ali Donalda Trumpa recimo dejstva in argumenti niso pomembni.......To je današnja slika britanskega otoka, ki je povsem razklan, zamah pa so dobili ravno fašisti, ki jadrajo na krilih ksenofobije....
brundagunda
30. 06. 2016 18.03
+7
N'toko pa poje takole: ... Desetkrat bolj nevarni kot tipi, k so nasilni, so ljudje, k so premierni, pohlevni in pasivni. Skine vidm na deleč, ne rabm se jim posvečat, bolj se bojim nacistov, k jih na cesti nikol ne srečaš. Tisti, ki živijo v urejenih soseskah, v soboto kosijo travo, ...
Kollerik
30. 06. 2016 18.47
+1
aaaaaa122121
30. 06. 2016 17.35
-1
kako so ofce naivne, izpeljes referendum, potem pa ni nihce od politikov pri svojih sefih pripravljen zagovarjat ljudi, zaradi katerih so sploh na polozajih. Res moras imeti iq pod 0 ce se verjames katerikoli politiki.
aaaaaa122121
30. 06. 2016 17.34
-2
EU JE GOTOVA PA TO, HVALA K.....
aaaaaa122121
30. 06. 2016 17.33
+0
AVSTRIJA pripravlja referendum za izstop v enem letu, glupi slovencki bodo tut za avstrijce najbrz rekli, da ne vedo kaj pocnejo.
AlternativeFacts
30. 06. 2016 17.52
+3
Če so ti pri srcu skrajni desničarji, potem si zgleda skrajni desničar.....Sedaj, če se tega zaveš ali ne, druga, dejstvo pa pač tako da v Avstriji skrajna desnica sanja referendum....pa še tega so sedaj dali na stranski tir, ker čakajo na EU reforme.....
aaaaaa122121
30. 06. 2016 17.31
-3
Ce nihce ni sposoben od teh ki so, naj pridejo taksni ki bodo pripravljeni to izpeljat, v podjetju ce ne zelis delat, nakdejo drugega ki bo naredil, a ne, tukaj bi.moralo bito popolnoma isto, ce ne zelis, bomo nasli nekoga, ki bo zelel.
staridida
30. 06. 2016 17.29
+3
Če jim ni prav, naj grejo ven-to je demokracija-v tekovini Yuge smo morali iztopit z borbo....
aaaaaa122121
30. 06. 2016 17.28
-1
DejanskO OFCE V 21 STOLETJU SE VEDNO NAIVNO VERJAMEJO DA IMA POLITIKA KAKSNO MOC,je to posledica praznoh glav, ali samo tega da nihce danes ne zna razmisljat z lastno glavo.
Kollerik
30. 06. 2016 18.47
+0
aaaaaa122121
30. 06. 2016 17.24
+0
Kot je napisal Nobelov nagrajenec za ekonomijo Franco Modigliani: "Ni sprejemljivo, da neka centralna banka, izolirana in brez odgovornosti, lahko še naprej ustvarja brezposelnost, in to ob popolnem molku svetovnih vlad." Evropa prihodnosti, če seveda želi preživeti, mora voditi preobrazbo socialnega in gospodarskega sistema, v katerem svoboden trg ne bo le demagoško kritje za kriminalna dejanja določene finančne elite. Vir (tukaj) "Rešitev ni formalni ali kvazi parlamentarni ameriški demokraciji, ki jo imamo tudi pri nas in jo promovira preko EU tudi evropska birokracija, ampak neposredni demokraciji, kjer imajo ljudje neposredni nadzor nad vsem, kar se dogaja v njihovem okoju !!!" "Spremembe so nujne, vendar jih tisti, ki vladajo in na tuj račun živijo, ne želijo" 
Kollerik
30. 06. 2016 18.49
+1
...in ker si vladajoči paraziti takšne Evrope ne želijo, je nujna revolucija....
puspan
30. 06. 2016 17.23
+5
Cameron si je sam izkopal jamo. Najprej je nahujskal ljudi proti EU, nato se je hlinil v Bruslju, kot najbolj zvest član skupnosti, sedaj pa je požel vse tisto, kar je nasadil. Mislim, da je njegova politična kariera s tem dejanjem zaključena. Edino, kar mu ostane, je mogoče predsedovanje v kakšnem prostovoljnem gasilskem društvu. Kljukec posebne vrste pa je Boris Johnson. Kot župan glavnega mesta, je s populističnimi frazami, polnih pljuvanja proti EU ustvaril med skrajno konzervativnimi na deželi določen image, ko pa se mu je posrečilo napumpati slednje in kandidirati za predsednika vlade pa rep med noge. Edina pametna rešitev, saj je uvidel, da njegove kapacitete še zdaleč ne dosegajo ravni državnika ene najmočnejših evropskih držav. Te posledice bomo čutili vsi, najbolj pa oni in žal zopet najbolj mladi, perspektivni Angleži, ki jim še na pamet ni prišlo, da bi kljub slabostim, ki obstajajo v vsakem združenju, še na misel ni prišlo o bilo kakšnem izstopu iz Unije.
tony_abcde@yahoo.com
30. 06. 2016 20.15
+0
aaaaaa122121
30. 06. 2016 17.23
+6
Bravo britanija, spet se kaze kako prodana je politika, da niti slucajno ne gre za rajo, ampak zato, da elite poskrbijo cimprej zase. Naj ta Fasisticna eu propade cimprej, kdo bi pa se zivel v drzavi, ki ima na vrhu neizvoljene pijance. da pa ne moremo zivet brez eu, je podobno kot pred 30 leti, ko so vsi tupoglavci tupili, da brez juge nebo slo, da bomo lacni pa to.
puspan
30. 06. 2016 17.30
-1
Kaj se sekiraš, saj zate ni lažjega, kot enosmerna avtobusna vozovnica do Pal v Republiki srbski, kjer še vedno vlada bratstvo in enotnost, kot nekoč v jugi. Pa še radi te bodo imeli, dokler ne boš zapravil vseh €vrov.
aaaaaa122121
30. 06. 2016 17.32
+3
puspan lahko gres tut ti v bruselj, ce ti je eu tako vsec, tukaj je pa vedno bila in bo Slovenija.
puspan
30. 06. 2016 17.41
Soglašam v celoti s teboj, ampak jaz ne moledujem po preteklem, kot ti.
aaaaaa122121
30. 06. 2016 17.44
+3
tut jst ne modelujem za preteklostjo, samo dejatvo je da so nekoc imeli vsi sluzbe, danes pa vemo kako je, moja sta si brez kredita postavila hiso, pa nista bila nikjer vclanjena, danes lahko mladi samo sanjajo o tem.
Kollerik
30. 06. 2016 18.49
+1
hoteli smo kapitalizem, sedaj ga pa imamo....
fafajonka
30. 06. 2016 17.05
+2
Vsi politiki imajo polne hlače, kažejo pa na druge, odkod smrad.....:D
mrBlack
30. 06. 2016 17.01
+3
juho je skuhal cameron ki je sploh razpisal referendum...
aaaaaa122121
30. 06. 2016 17.37
+2
s tem so dal ofcam kao obcutek da lahko odlocajo.
Kollerik
30. 06. 2016 18.50
LARSSON 1
30. 06. 2016 19.33
gardist
30. 06. 2016 16.48
+6
pac so tile podporniki mislili,da brexit ne bo uspel in bodo imeli dober politicni kapital, pa so se malo zajeb...!
tony_abcde@yahoo.com
30. 06. 2016 20.16
+1