Tujina

Nekoč predsednik, danes pripornik

Haag, 30. 11. 2011 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Laurent Gbagbo, prvi nekdanji predsednik države, ki mu bodo sodili pred Mednarodnim kazenskim sodiščem, je ponoči prispel v haaški pripor. Obtožen je zaradi krvavega nasilja po volitvah, katerih izida ni hotel priznati.

Okoli štirih zjutraj so Gbagboja z letalom pripeljali v Rotterdam, od tam pa v 20 kilometrov oddaljen pripor.
Okoli štirih zjutraj so Gbagboja z letalom pripeljali v Rotterdam, od tam pa v 20 kilometrov oddaljen pripor. FOTO: Reuters

Nekdanjega predsednika Slonokoščene obale Laurenta Gbagboja so okoli štirih zjutraj pripeljali na Nizozemsko in je že v priporu Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Gbagbo bo prvi predsednik države, ki mu bodo sodili pred ICC, pred sodiščem pa se je znašel zaradi povolilnega nasilja, ki je zahtevalo okoli 3000 smrtnih žrtev.

Kot so sporočili v Haagu, je obtožen zločinov proti človečnosti, in sicer umorov, posilstev ter preganjanja. "Gbagbo nosi individualno kazensko odgovornost kot neposredni sostorilec za štiri točke zločinov proti človečnosti, ki so bili zagrešeni med 16. decembrom 2010 in 12. aprilom 2011," piše v izjavi ICC. Pojasnili so še, da Gbagbo nikakor ni zadnji, ki bo odgovarjal za zločine v Slonokoščeni obali po volitvah. "Gbagbo je prvi, še več jih bo sledilo," je dejal tožilec ICC Luis Moreno-Ocampo.

ICC je sicer preiskavo o zločinih, storjenih v Slonokoščeni obali med štirimesečno državljansko vojno, ki jo je spodbudilo Gbagbojevo zavračanje priznanja zmage in predaje oblasti Allassanu Outtari po lanskih predsedniških volitvah, odprl minuli mesec.

Gbagbo ni hotel priznati poraza na predsedniških volitvah, zaradi česar so izbruhnili spopadi med njegovimi podporniki in nasprotniki.
Gbagbo ni hotel priznati poraza na predsedniških volitvah, zaradi česar so izbruhnili spopadi med njegovimi podporniki in nasprotniki. FOTO: Reuters

Gbagboja so aretirali 11. aprila v Abidjanu, nato pa je bil zaprt v Korhogu na severu države, saj so preiskovalci v Slonokoščeni obali sprožili preiskavo zaradi očitanih mu "gospodarskih zločinov" med politično krizo v državi. Hkrati je lastno preiskavo minuli mesec sprožil ICC.

ICC je prvo stalno mednarodno sodišče za vojne zločine. Ustanovljeno je bilo 1998 z rimskih statutom, vse od takrat pa mu ni uspelo, da bi se pred sodiščem pojavil kak visok politični predstavnik. Obtožnico je sodišče sicer vložilo proti sudanskemu predsedniku Omarju Baširju, ki je pa še vedno na oblasti in libijskemu diktatorju Moamerju Gadafiju, ki je že mrtev, medtem ko bodo Gadafijevemu sinu Seifu al Islamu sodili v Libiji.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
30. 11. 2011 18.45
+4
Mislim, da vsi vodiltelji velesil od ZDA, Kitajske, Rusije idr., ki so vodili vojne spadajo v Haag. Tudi lutke, ki so ubogale voditelje teh držav.
Martian
30. 11. 2011 12.03
+6
Laurent Gbagbo, prvi nekdanji pedsednik države, ki mu bodo sodili pred Mednarodnim kazenskim sodiščem --- kaj pa Milošević in Charles Taylor?...a ta dva se ne šteje?
wsharky
30. 11. 2011 11.37
+3
... kaj takega se v Sloveniji ne more zgoditi he he he ...
Feels_good_man
30. 11. 2011 12.00
+2