Tujina

Nemci volijo, Evropa gleda: Kdo bo prihodnja 4 leta vladal ob 'mami'

Berlin, 22. 09. 2013 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nemci volijo. Medtem ko je že skoraj odločeno, da na čelu države ostaja Angela Merkel, je večje vprašanje, kakšna bo njena koalicija. Gre sicer za "volitve leta" v Evropi, saj bodo začrtale tudi prihodnjo pot povezave.

Ankete napovedujejo zmagoslavje Merklove.
Ankete napovedujejo zmagoslavje Merklove. FOTO: Reuters

„Namenite svoj glas CDU, da bomo lahko čez štiri leta rekli, da gre ljudem leta 2017 bolje, kot jim je šlo leta 2013. Da imajo ljudje na razpolago več delovnih mest. Da je evro bolj stabilen. Da je Evropa bolj stabilna in manj zadolžena.“ S temi besedami je Angela Merkel v zaključni etapi volilnega boja nagovoriti še kakšnega volivca, da svoj glas danes nameni njeni CDU.

Nemci bodo danes na voliščih določili politično smer države za prihodnja štiri leta.

Sodeč po zadnjih javnomnenjskih raziskavah sicer ni pričakovati, da bi Merklova, ki jo opisujejo tudi kot najvplivnejšo žensko na svetu, izgubila kanclerski položaj. Zadnjih osem let je državo držala na stabilni poti in jo uspešno ščitila pred močnejšimi vplivi krize ali pred posledicami, ki bi jih imel razpad evroobmočja. Nemški volivci naj bi to pošteno nagradili.

Velika podpora veliki koaliciji

A če se stranki Merklove obeta okoli 40 odstotkov glasov, torej precej več kot glavni tekmici SPD, ki naj bi osvojila okoli 27 odstotkov glasov, je nadaljevanje obstoječe koalicije na precej majavih nogah.

Njena koalicijska partnerica, stranka FDP, iz vrst katere je še najbolj znan zunanji minister Guido Westerwelle, namreč doživlja težke čase. Če je stranka še leta 2009 osvojila skoraj 15 odstotkov glasov, jim zdaj grozi, da bodo ostali pred vrati nemškega parlamenta. Analitiki menijo, da je zaton mogoče pripisati dejstvu, da se je stranka enostavno „utopila“ v močno izpostavljeni ekonomski politiki mogočne partnerice CDU/CSU.

Če bo stranka FPD obtičala pred parlamentom, se Nemcem obeta novo obdobje „velike koalicije“ - CDU/CSU – SPD. To je tudi možnost, ki uživa veliko javno podporo.

Nemci se namreč dobro spomnijo obdobja od leta 2005 do 2009. Takrat je bila Merklova na čelu vlade, njen zdajšnji nasprotnik Peer Steinbrück iz SPD pa njen finančni minister. Skupaj sta začrtala pot po kateri se je Nemčija zdaj precej spretno izogibala krizi. Mnogi tudi menijo, da je bila njuna skupna tiskovna konferenca leta 2008, ko sta varčevalcem zagotovila, da so njihovi prihranki varni, odločilna, da so Nemci verjeli, da to ni njihova kriza.

Gre za politika, ki se poznata in spoštujeta, zato Nemci menijo, da bi, ko bo medijskega boja za glasove konec, lahko uspešno vodila državo.

Evropske teme v senci

Na rezultate nemških volitev nestrpno čaka celotna Evropska unija pa tudi svet. A evropske teme v volilni kampanji niso bile v ospredju. Analitiki ocenjujejo, da zato, ker večina Nemcev pozitivno ocenjuje vodilno vlogo Merklove med evropskimi voditelji, pri opozicijski SPD pa so ocenili, da je to področje, kjer se njihova stališča od stališč Merklove razlikujejo premalo, da bi lahko na ta račun uspešno „lovili“ volivce.

Kakršna koli že torej bo naslednja nemška koalicija – nadaljevanje stare, ali „velika koalicija“, pretiranih sprememb na področju nemške evropske politike in odnosa do reševanja krize v evroobmočju ni pričakovati.

Nasprotnika v kampanji si Nemci po volitvah želijo kot zaveznika na čelu države.
Nasprotnika v kampanji si Nemci po volitvah želijo kot zaveznika na čelu države. FOTO: Reuters

„Mama naroda“

Medtem ko Grki Merklovo slikajo s palico v roki, imajo doma o njej precej drugačno mnenje. Kličejo jo „mama“. Doma namreč ne vlada s trdo roko. Pravzaprav ji nasprotniki očitajo, da sploh ne počne ničesar. Nemci v njenem zadnjem mandatu niso dočakali nobene večje davčne reforme ali reforme trga dela. Še najbolj odločen je bil „ne“ jedrski energiji po katastrofi v Fukušimi leta 2011.

Energetsko preoblikovanje je zdaj največji nemški dolgoročni projekt, a predvolilna tema ni bil, saj nima nasprotnikov. Le Zeleni so s to pozicijo Merklove ostali brez "svoje" teme.

Kampanjo je Merklova preživela precej mirno. S poudarjanjem dejstev, da ima Nemčija nizko brezposelnost, in da je kriza ni prizadela. Ob tem pa - zanimivo - globoke debate o tem, kako bodo v državi ohranili visok življenjski standard ni bilo. Analitiki menijo, da zato, ker glede osnovnih smeri države ni prvelikih razhajanj, po drugi strani pa je dosedanja mirna politika Merklove, ki vlada tako, da pri tem ne razburja javnosti, volivcem očitno dala občutek, da še štiri leta Merklove, pomenijo še štiri razmeroma stabilna leta.

Precej dolgočasen predvolilni boj se je tako vrtel okoli  razmeroma obrobnih tem - davki, minimalne plače in pokojnine, draga elektrika in drage najemnine.

Nemške volitve problematičnim državam prinesle mirno poletje

Nezanimanje nemške kampanje za evropske teme in odločitev Merklove, da si z razburjanjem evropske javnosti ne bo oteževala življenja v domači politiki, sta po mnenju analitikov za nekaj mesecev „na hladno“ postavili reševanje evrske krize. Zato predvsem države v težavah, kjer je nemška evropska politika še toliko bolj pomembna, čakajo, kaj se bo zgodilo po volitvah.

Analitiki ocenjujejo, da bo nemški evropski motor potem začel spet delovati z vso močjo. Nekateri menijo, da bo po volitvah mogoče videti „novo Angelo“. Takšno, ki bo bolj naklonjena večji porazdelitvi dolžniškega bremena in bo tako vsaj malo popustila močno zadolženim državam. Nemška javnost je namreč doslej glasno protestirala proti reševanju "zapravljivih in skorumpiranih držav", Merklova pa je volivcem pred volitvami ustregla s trdo varčevalno govorico.

Po drugi strani pa je to tudi edina pot za Nemčijo, menijo analitiki. Ta lahko še naprej raste le ob povpraševanju po izvoženih izdelkih, to pa je mogoče le, če si evropski kupci te izdelke lahko privoščijo.

Grčija pričakuje (še) več denarja

V zadolženih državah seveda vedo, kakšno nadaljevanje zgodbe o dolžniški krizi si želijo. V Grčiji bi imeli več denarja, ob tem pa od trojke posojilodajalcev pričakujejo, da v zameno za novo finančno pomoč ne bodo postavili novih pogojev, ki ponavadi pomenijo novo varčevanje. Država sicer medtem ne spoštuje že dogovorjenih pravil dobljenih posojil – ne ko gre za varčevanje, ne ko za lastno polnjenje proračuna.

Na Portugalskem so medtem zadovoljni, ker so v drugem kvartalu po treh letih zabeležili 1,1 odstotno gospodarsko rast. Računajo, da bi lahko bil drugi paket pomoči manjši kot je bilo predvideno, in da bi se lahko že kmalu vrnili na mednarodne finančne trge. Njihova trojka je do tega precej bolj skeptična.

V Španiji se medtem še naprej ukvarjajo z bankami, Irska pa naj bi bila svetla točka evropskega reševanja zadolženih članic.

Za nas pa je še najpomembneje, kaj bo z najnovejšim evropskim „porednim otrokom“ - Slovenijo. Potem ko smo v Bruslju prosili za čas, se kaj pretirano dramatičnega v smislu reform pri nas ni zgodilo. Po nemških volitvah naj bi menda zato pri nas pela „bruseljska šiba“.

Po nemških volitvah naj bi bilo konec bruseljskega potrpljenja s kritičnimi državami. Tudi s Slovenijo.
Po nemških volitvah naj bi bilo konec bruseljskega potrpljenja s kritičnimi državami. Tudi s Slovenijo. FOTO: Reuters

Kljub vsemu Merklova najboljša izbira za Evropo?

Angela Merkel si je v zadnjih letih po zaslugi stroge varčevalne politike izven nemških meja nabrala kar nekaj nasprotnikov.

V državah, ki so jim bile vsiljene njene varčevalne ideje, jo primerjajo z Adolfom Hitlerjem, na njen račun so narisali na stotine ne prav prijaznih karikatur. Varčevanje so namreč domače vlade večinoma razumele tako, da so se lotile varčevanja tam, kjer je najbolj bolelo „navadne ljudi“ - pri šolstvu, zdravstvu, pokojninah … Sporni posli elit, prepletenih s politiko, so večinoma ostali nedotaknjeni. Zanimiv je podatek iz Grčije, da je večina milijardne pomoči končala v bankah in žepih vladajoče elite ali z njo povezanega gospodarstva.

Evropejci Merklovi tudi očitajo, da domači javnosti ni nikoli povedala, kakšna je nemška odgovornost za krizo, in koliko nemških bank je bilo rešenih medtem ko se je reševalo Irsko ali Grčijo.

Kljub temu jo pri enem vodilnih ekonomskih medijev The Economistu, ocenjujejo kot osebo, ki je prava za Evropo. Pa čeprav gre za medij, ki običajno ne skopari s kritikami na njen račun.

Merklovo so ocenili kot „najbolj nadarjenega demokratičnega politika na svetu, ki je veliko varnejša izbira kot levo usmerjena konkurenca“. In dodali, da ima potencial, da postane voditeljica Evrope.

In odkod takšna bleščeča ocena? Politično naj ne bi imela konkurence. Če so drugi voditelji – kot na primer ameriški predsednik Barack Obama ali britanski premier David Cameron – prišli na prizorišče z velikim "pompom", a so tudi precej hitro razočarali, nekateri drugi – na primer Francois Hollande – pa nikoli niso zares prevzeli vajeti, je Merklova ostala konstantna po vplivu, zaupanju in priljubljenosti. Prav njena trda roka naj bi bila zaslužna, da se evro (še) ni sesul, da so države kot je Španija izvedle reforme, ki so se še ne tako dolgo nazaj zdele nemogoče, pripomogla naj bi tudi k odhodu nekaj političnih „klovnov“. Na primer Silvia Berlusconija, izpostavljajo pri Economistu.

 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
22. 09. 2013 20.14
najnižjo stopnjo brezposelnosti ima avstrija v eu
ONniON
22. 09. 2013 15.29
+1
vam napovedujem da bo merklova zmagala
dule100
22. 09. 2013 12.36
+3
Tale mami vlada tudi nam ! Hvala Angelca, vsaj eden v katerega lahko verjamemo !
patriot5
22. 09. 2013 12.41
+2
Ona lupi vse evropejce z reševanjem Grške krize. Vsi lepo zbiramo denar za Grke, ki ga potem vrnejo zapufanim nemškim bankam. in eola; Nemčija ima denar. Zakaj Nemci ne zbirajo denarja za naše zapufane bamke, ki so se zadolžile na isti način kot njihove, vendar za veliko manj denarja.
dule100
22. 09. 2013 12.54
-3
patriot Ti bolj pašeš v S.Korejo ! Tvojega Titeja ni več !
teslic
22. 09. 2013 13.30
+2
resnica je tudi ta da v njemciji ne slavijo fasizma tko kot v slo rotvah
Patriot je lepo povedel kam gre denar, kar na enkrat pride Tito, pa partizani pa domobranci, alo zbudite se 2013 kmalu 2014 z novimi davki ču ču ...
MaunelNeuer
22. 09. 2013 14.18
evropejce lupi bruselj in ne angelca!! za grke pa zbiramo denar zato ker je to dogovor eu-ja btw. sam sem bil proti vstopu slo v eu
Gone4eveer
22. 09. 2013 11.54
+3
Ja, Bavarska je polna nalepk po kandelabrih: Gegen Nazi....
brabusednet
22. 09. 2013 10.42
-1
Mi jo takoj menjamo z našo nesposobnico,gospo davčnico.
clox
22. 09. 2013 11.13
+2
Pfff raje bi imel Britney Spears kot pa to nemško kuro
patriot5
22. 09. 2013 12.41
+1
Ona lupi vse evropejce z reševanjem Grške krize. Vsi lepo zbiramo denar za Grke, ki ga potem vrnejo zapufanim nemškim bankam. in eola; Nemčija ima denar. Zakaj Nemci ne zbirajo denarja za naše zapufane bamke, ki so se zadolžile na isti način kot njihove, vendar za veliko manj denarja.
HiTech3
22. 09. 2013 10.05
+8
Berlin – Triinpetdeset odstotkov volivcev bi volilo Angelo Merkel – v Franciji. Tako piše današnje delo. A ni zanimivo, da je tudi Francozom 'potegnilo', da jih sladkobesedni socialist vodi v pogubo in bi tudi oni raje imeli Angie?
AlternativeFacts
22. 09. 2013 10.14
+2
Je potrebno malo poznat zgodovino finančnega mobinga nemčije in francije. Pa ti postane jasno, zakaj bi francozi imeli tudi Merklovo namesto Holonda...Ne ploskat, če ti ni jasno za kaj se gre...Bi rad še francoske banke reševal?
dule100
22. 09. 2013 12.36
+1
Momčilo, Škoda te je ! Tako pametni bi morali biti v vladi !
d888
22. 09. 2013 09.43
+4
Zanimivo, Oktoberfest in volitve.Verjetno moraš Nemce napit,da gredo na volitve.
teslic
22. 09. 2013 13.32
+1
a so potem toti sds in nsi nom -stop pijani hoohohoho
noble
22. 09. 2013 09.19
+14
Močan(a) vodja, močna Nemčija, močna Evropa. Ni Evropa kriva za lopovščino naših tajkunov !
AlternativeFacts
22. 09. 2013 09.30
-4
Preberi si "Je bil evro koristen ali le spodleteli (politični) eksperiment?"..da ne boš take klobasal.
Der Thomas
22. 09. 2013 09.47
+0
Ja Momćilo še malo lahko poveš o tem da ti je bilo boljše pod Titom da so imeli vsi službe in podobne smeti. Kriza ki je nastopila pri nas se precej razlikuje od krize v Grćiji: - Grčija npr. je živela na tujih kreditih in je že ali pa bo odplačala tudi te dolgove, njim je lažje odpisovanje - v vsakem primeru pa za to ni kriva Nemčija, - medtem ko je Sloevenjia sproducirala v evropski monetarni sistem 12 miljar eur denarja, torej na enak način kot tvoja Titova Jugoslavija na Topčideru. Slovenija je s pomočjo naslednikov Tita in KPJ in KPS ustvarila denar za katerega ni bilo kritja. In ta denar bomo pokrili do zadnjega evra. Kajti smo specifični primer nečesa kar smo se naučili v prejšnjih režimih. O tem da Nemčija vlada s trdo roko pa ti povem samo tole, kaj naj dopusti da se države zadolžujejo in jim dava denar, vračal pa bo božiček. Nehaj s takimi, iz Evro območja bodo odšle samo države s stabilno monetarno politiko in ne ala Slovenija in Gržija, razen če jih ne bodo izvrgli. Preden pišeš take se zapri v klet vzami malo žegnane vodice in vejo oljke, nato se pošteno z njo naklesti zraven pa se polivaj z vodico. Mogoče te bo doletelo spreobrnenje in boš videl da lahko porabiš natanko toliko kot imaš in nič več...
noble
22. 09. 2013 09.49
+5
@momčilo Takšna razmišljamja naših perifernih ekonomistov obremenjenih z real socialistično doktrino, me ne tangirajo !
AlternativeFacts
22. 09. 2013 09.57
+0
noble@ Eurostat, Favero in Missale, NBP(National Bank of Poland) so pa res periferni ekonomisti.. Ah saj res, si prebral J.P.Damijan, pa si seštel, da je 1 in 1 enako 75.
clox
22. 09. 2013 10.05
-1
Heh, pa se je skril. Seveda ga to ne bo ustavilo lizat čokoladno oko švabu čez kakšno uro, ko bo upal, da te ni več gor.
AlternativeFacts
22. 09. 2013 10.06
+0
Der Thomas@ No pa si našu Tita. Ostalo pa ne najdeš, si preveč ozek, ali kratkoviden? Kriza pri nas in v Grčiji je povsem identična. Nemčija je financirala druge države(beri PIGS in ostale nevretenčarje tipa Slovenija, Hrvaška itd), da so lahko kupovali njene izdelke. In če ne bi prišlo do poka ameriškega balončka z imenom Lehman Brothers, kjer so imeli Nemci ogromno depozitov, bi to počeli še danes in mi krize ne bi niti videli. Ampak, ker Nemci rešujejo svoje riti, terjajo to, kar so dajali takim nevretenčarjem kot smo mi nazaj pa čeprav je ta denar že davno končal na njihovih računih....Sedaj pa teci in najdi še kakšnega komunista, ker si že ravno našel Tita.....
noble
22. 09. 2013 10.42
+3
Nemčija si ustvarja periferijo, žal smo mi del nje in to je eden od razlogov, da se selim, ker če ne moreš premagati "sovražnika" se mu pridružiš :)
AlternativeFacts
22. 09. 2013 10.50
-3
noble@ Adijo in srečno pot. Nevem zakaj si tako dolgo vstrajal tu. Prej ko se boste taki popokal iz države, prej se bo začelo okrevanje le te....
noble
22. 09. 2013 10.58
+3
dule100
22. 09. 2013 12.35
+2
Momčilo, dokler bodo pri nas taki lapači kot si ti, nam ne bo nikoli boljše !
teslic
22. 09. 2013 12.45
+2
vincenzi
22. 09. 2013 14.39
+2
mi nemćiji še do kolen ne sežemo in smo sto let za njimi
AlternativeFacts
22. 09. 2013 09.07
-8
Enostransko navdušenje nad Merklovo je kratkovidno | ....V sedanji situaciji namreč politika varčevanja, ki jo diktira Merklova, vodi samo v poglabljanje recesije oziroma v deflacijsko depresijo. Kar omejuje nemški izvoz, omejuje nemško gospodarsko rast in s tem seveda omejuje tudi slovenski izvoz, ki je 30-odstotno odvisen od Nemčije. Za razumevanje tega dejstva ni potrebno biti jedrski fizik. Za Slovenijo je koristna tista strategija, ki jo čim hitreje potegne iz recesije. To pa, na žalost, ni politika Merklove. .....@In tukaj se s J.P.Damijanom zelo strinjam..
d888
22. 09. 2013 09.49
+0
Res je, varčevanje je prineslo Grčiji še večji primanjkljaj.
Der Thomas
22. 09. 2013 09.50
+0
Pa kaj je z vama, varčevanje ne prinese še slabšega položaja. Malo sprevidita da niso držve navajene preživeti s tistim kar proizvedejo zato je problem..
clox
22. 09. 2013 10.07
+2
Varčevanje ne prinese niti boljšega položaja. Manjša JU ne bo zmanjšala neumnih kreditov, raznoraznih balonov in gemblerskih finančnikov. Usekat je treba po finančnem sektorju in neoliberalcih, ki so krizo vidl kot priliko, da se nakradejo še oni. Tako kot so to naredili Islandci.
AlternativeFacts
22. 09. 2013 10.11
+1
Der Thomas@ Daj povej kakšen monetarni sistem imamo. simetričen ali asimetričen? Potem pa pobrskaj zakaj varčevanje ne vžge? Praktično nima pogojev, da bi bilo uspešno....
d888
22. 09. 2013 10.11
+1
Der Thomas Varčuje se denar ko ga imaš in ne ko ga nimaš.Samo poglej kaj delajo Združene Države, pumpajo in tiskajo denar v sistem,da ohranjajo gospodarstvo za kateregatočno vedo da je v kolapsu.Ustvarja se novi balon,ki bo počil z trojno magnitudo kot je bil 2008.Tega se vse super sile zavedajo.Obrestna mera je skoraj na nuli in ko bo šla in to v kratkem obrestna mera gor avtomatično gre gospodarska rast dol.Samo poglej kaj se dogaja z zlatom.
d888
22. 09. 2013 10.14
+2
Kdo je največ zaslužil s krizo?Točno tisti,ki zdaj kupujejo zlato po smešni ceni.
clox
22. 09. 2013 10.15
+1
Šparat je treba. Najbolje je v celoti ukint javni sektor, naredit vse zasebno (šole, zdravstvo). Z liberalnimi ukrepi ukint minimalno plačo, vse dat na 200 eur, ja potem bo pa država rastla... Upokojenci bojo zapravljal in poganjal potrošnjo a?
clox
22. 09. 2013 10.19
+2
Povrhu vsega, naša JU je zrasla zaradi EU. Delež javnega sektorja v BDP je v Sloveniji čisto povprečje EU.
d888
22. 09. 2013 10.21
+2
clox@.He he tako se pa sliši plan četrtega rajha.Ukinitev srednjega sloja in postaviti revščino,beraštvo in prosjačenje kot sistemsko dopolnitev k ustavi.
clox
22. 09. 2013 11.11
+1
AlternativeFacts
22. 09. 2013 08.59
-7
Hočemo preživet kot narod? Če da, potem molte boga, da tale postkomunistična *rolja ne zmaga volitve....
vincenzi
22. 09. 2013 14.40
V.V.V.
22. 09. 2013 08.10
+1
kaj me briga za nemcijo itak od njih nimamo nič sam cuzajo revne drzave
weinheim
22. 09. 2013 08.19
+9
hotchilipoper
22. 09. 2013 08.49
+7
V.V.V. Ti pa nimaš veliko šol,da take ven butaš.bil bi presenečen koliko denarja smo dobili od EU,ki pa se žal “izgubil“ v žepih vladajoče elite
AlternativeFacts
22. 09. 2013 09.02
-2
Čist prov vama je povedu. Fantka obstajajo šudije, ki nazorno kažejo, kdo prosperira na račun koga in zakaj. Samo takim kot sta vidva ne potegne. A sta premalo v šole hodila?
V.V.V.
22. 09. 2013 09.32
+1
mam šolo posteno narejeno ne kupljeno pa da se nebi hvalo naredo sem 6 stopnjo logistični ing...
teslic
22. 09. 2013 14.08
weinheim
22. 09. 2013 07.58
+6
Angela M. - zmaga za Nemčijo, zmaga za EU in tudi za SLO bo to več kot koristno.
V.V.V.
22. 09. 2013 08.11
+3