Tujina

FOTO in VIDEO: Madžarski policisti s solzivcem nad begunce

Berlin, 07. 09. 2015 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Madžarski policisti pri meji s Srbijo še naprej zadržujejo številne ljudi, ki nimajo dostopa do osnovnih življenjskih potrebščin. Ker so skušali oditi, so policisti zoper njih uporabili solzivec. Iz Grčije pa poročajo razmerah, ki več niso obvladljive.

Več videovsebin
  • Polje pri madžarsko-srbski meji
    02:23
    Polje pri madžarsko-srbski meji
  • Begunci na grško-makedonski meji
    02:21
    Begunci na grško-makedonski meji

Medtem, ko je na tisoče beguncev in migrantov konec tedna prečkalo madžarko-avstrijsko mejo, mnoge madžarska policija na meji s Srbijo še vedno zadržuje. Ker je begunski center v kraju Roszke poln, jih zadržujejo na "zbirnem mestu" na polju blizu meje. Tam morajo čakati, dokler se ne izpraznijo prosta mesta v begunskem centru. Tako je mnogo ljudi moralo mrzlo noč prebiti na polju, medtem ko so v begunskem centru šotori ogrevani.

Otrok na polju pri mestu Roszke je omagal. Njegov oče prosi za zdravstveno pomoč.
Otrok na polju pri mestu Roszke je omagal. Njegov oče prosi za zdravstveno pomoč. FOTO: Reuters
Razmere se zaostrujejo, saj je 200 beguncev in migrantov po dolgi noči z zbirnega mesta zbežalo, številni pa so tam še naprej ujeti, in sicer brez humanitarne pomoči.

Slednji so skušali oditi, a so policisti zoper njih uporabili solzivec.

Številni so se odločili, da enostavno gredo s polja, kjer so jih zadrževali policisti.
Številni so se odločili, da enostavno gredo s polja, kjer so jih zadrževali policisti. FOTO: Reuters

Tisti, ki so uspeli zbežati, so se po avtocesti M5 peš odpravili proti Budimpešti. Med okoli tisoč begunci je veliko družin z otroki, poročajo madžarski mediji.

Policija je del avtocestnega odseka, na katerem so begunci, že zaprla za promet. Za pot po avtocesti so se begunci odločili, ker zavračajo registracijo na Madžarskem. Med begunci so se razširile navedbe, da registracija na Madžarskem v skladu z zakonodajo EU pomeni, da ne morejo zaprositi za azil v kateri drugi članici EU.

Na Madžarsko je danes do večera prišlo 2100 novih beguncev.

Katastrofalne razmere na grških otokih

Letos je na grško obalo prišlo že več kot 230.000 beguncev.

Vsak teden v Grčijo prispe več deset tisoč beguncev, večinoma iz Sirije, glavna vstopna točka pa je otok Lezbos. Tam je trenutno med 17.000 in 25.000 beguncev in migrantov. Vsak dan prispe na tisoče novih, na otoku pa ni sistema ali kapacitet, ki bi jih lahko sprejele.

"Begunci so na Lezbosu ujeti več tednov, vsak košček zemlje je postal začasno taborišče, ljudje spijo na prostem. Zdravstvene in sanitarno-higienske razmere se hitro slabšajo, medtem pa hitro rastejo napetosti. Nobene izmed teh stvari se ne da rešiti, dokler je na otoku toliko ljudi. Edina rešitev situacije je, da gredo ti ljudje čim prej naprej," je za Guardian povedal Kirk Day z Mednarodnega reševalnega komiteja.

Tam jih za azil zaprosi le peščica, večina svojo pot nadaljuje prek Makedonije in Srbije do Evropske unije.

Grški Lezbos danes
Grški Lezbos danes FOTO: Reuters
Lezbos je eden od grških otokov, ki se sooča z množičnim prihodom beguncev, večinoma iz Sirije. Na otoku je v zadnjih dneh prišlo do izgredov med policijo ter migranti različnih narodnosti zaradi zamud pri registraciji beguncev.

Grški otok Lezbos je na robu eksplozije, saj so lokalni viri na otoku pri koncu, je danes za grški radio dejal grški minister za priseljevanje Janis Muzalas. Napovedal je, da bodo za prevoz beguncev na celino začeli uporabljati še drugo pristanišče.

"V Mitileni je trenutno po uradnih podatkih od 15.000 do 17.000 beguncev," je opozoril Muzalas. Napovedal je, da naj bi drugo pristanišče v prihodnjih dneh uredili v ribiški vasi Sigri. "Upamo, da bodo otočani in begunci v prihodnjih petih dneh zaznali izboljšanje," je še dejal.

Več tisoč beguncev migrantov čaka na prečkanje grško-makedonske meje blizu vasi Idomeni:

Unicef: Pred začetkom zime malo časa za zagotovitev zaščite za otroke begunce

Švedi so sporočili, da vsak teden k njim pride okoli 700 otrok brez spremstva. Številni so v izredno slabem stanju - tako fizičnem kot psihičnem. Švedski predstavniki so sporočili, da so otroci velikokrat žrtve tihotapcev - ti jih pretepajo, posiljujejo in zlorabljajo. Nekateri so v državo prišli z zlomljenimi kostmi in hudimi ranami po telesu. Večina jih za azil zaprosi v prvem švedskem mestu Malmo. Tamkajšnji zaposleni v azilnem centru so opazili, da ima veliko otrok tudi delno izgubo sluha, in sicer zaradi udarcev po ušesih in glavi.

Tam obravnavajo tudi dečka, ki je videl, kako je njegov brat umrl v valovih Sredozemskega morja. Zaposleni poudarjajo, da več kot polovica teh otrok potrebuje psihološko pomoč.

Manj kot tretjina teh otrok še kdaj vidi svoje starše.

Sklad ZN za otroke (Unicef) je danes opozoril, da ima Evropa pred začetkom zime le še malo časa za zagotovitev ustrezne zaščite in podpore več deset tisoč otrokom beguncem. Približno četrtino iskalcev varnega zavetja v Evropi predstavljajo otroci. V prvi polovici leta je za azil zaprosilo več kot 106.000 otrok, kar je 75 odstotkov več kot lani.

Kot navajajo v Unicefu, številni otroci begunci in migranti v Evropi bivajo v prenatrpanih prostorih in povsem neprimernih razmerah, kjer so izpostavljeni nasilju, zlorabam in izkoriščanju, mnogi spijo na prostem. Bližajo se zimski meseci, ko bo še posebej ogroženo zdravje mlajših otrok zaradi bolezni, kot je pljučnica. Le takojšnje kolektivno ukrepanje, usmerjeno v zagotovitev ustrezne namestitve in podpore otrokom beguncem, lahko prepreči dodatna trpljenja in smrti v prihodnjih mesecih, opozarja Unicef.

Ob naraščajočem številu otrok, ki se podajajo na smrtno nevarno pot v Evropo in znotraj nje, je nujno potrebno kolektivno ukrepanje in sorazmerna delitev odgovornosti in bremen, poziva Unicef.

To mora vključevati takojšnjo vzpostavitev zaščitnih ukrepov za otroke in njihove družine. Zagotoviti je treba varne in otrokom prijazne prostore za sprejem in namestitev otrok ter zdravstveno oskrbo, psihosocialno pomoč, možnost za igro in učenje. Zagotoviti je treba tudi več namestitvenih prostorov po Evropi in humanitarne vize za otroke in njihove družine. Postopki obravnave prošenj za azil morajo potekati čim hitreje in brez zapletov ter se osredotočati na najboljšo korist otrok.

Unicef poziva tudi k večjim prizadevanjem za ustrezno namestitev beguncev, ki prihajajo z vojnih območij, s čimer se zmanjša tveganje, da se begunci podajajo na nevarne poti ali postanejo žrtve trgovine z ljudmi. Okrepiti je treba iskalne in reševalne akcije na morju in kopnem. Prav tako je treba okrepiti programe za pomoč otrokom beguncem brez spremstva in pospešitev združevanja z družinami, kjer je to mogoče.

Unicef opozarja, da so do takšne podpore in zaščite skladno s konvencijo o otrokovih pravicah upravičeni vsi otroci, ne glede na to, ali so na poti zunaj svojih domovin, na morju, na kopnem ali na obalah držav, v katere so namenjeni. Ob tem poziva mednarodno skupnost k odpravi vzrokov za migracije in begunsko krizo z odločnejšimi diplomatskimi napori za prekinitev spopadov in zagotavljanjem razvojne ter humanitarne pomoči v državah, od koder prebivalci bežijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja