Tujina

Nepal bo dovolil vzpon še na pet osemtisočakov

Katmandu, 20. 08. 2013 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nepal bo v prihajajoči jesenski plezalni sezoni alpinistom omogočil dostop še do petih vrhov, ki so visoki nad 8000 metrov, so sporočili s tamkajšnjega ministrstva za turizem. S tem se bo skupno število osemtisočakov, ki so dostopni za plezalce, povečalo na 13.

Himalaja
Himalaja FOTO: Reuters

Med osemtisočaki, na katere bo po novem dovoljen dostop, so trije na območju Kanchenjunga, dva pa na območju Everesta. Več kot 8400 metrov visok Srednji Lhotse, Lhotse Shar ter južni, srednji in zahodni vrh Kangčendzenge bodo odprti za odprave, ko se konča postopek pridobivanja soglasja Mednarodne planinske in alpinistične zveze (UIAA).

Nepal trenutno omogoča plezalcem vzpon na osem osemtisočakov, med njimi je tudi najvišja gora sveta Mount Everest.

Predstavnik nepalskega ministrstva za turizem Bhattarai je povedal, da bo omenjena organizacija s sedežem v Švici, ki zastopa planince in pohodnike z vsega sveta, odločitev najverjetneje sprejela na letnem zasedanju v začetku oktobra.

"S tem se seveda pričakuje povečanje dohodkov. Ljudi pa bi tudi radi spodbudili k temu, da raziščejo in se povzpnejo na te nove gore, ne samo na osmerico najvišjih vrhov," je pojasnil Bhattarai.

Bhattarai je v začetku tega meseca dejal, da namerava Nepal povečati nadzor nad odpravami na Mount Everest in s tem zagotoviti, da plezalci goro za seboj pustijo čisto, ter preprečiti spore med domačini in obiskovalci.

V revnem Nepalu, kjer turizem predstavlja velik vir prihodka, je za odprave odprtih več kot 300 gora. V zadnji pomladni sezoni je tamkajšnje ministrstvo za turizem z gorništvom zbralo 35 milijonov rupij (258.000 evrov) prihodkov, je navedel Bhattarai.
 

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
26. 08. 2013 14.09
Vsi ti "novi" vrhovi so bili že doslej dovoljeni in tudi že preplezani. Tudi v Nepalu z vsako novo vlado pridejo novi uradniki, ki na novo prično ustvarjati svet okrog sebe. Nič novega! (Tone Škarja-Gore in ljudje). Vsakršna podobnost z našimi reformami je seveda ena sama hudobija!
glej ovega
20. 08. 2013 19.58
+0
vsak 3tji ki pride iz take višine..mu prste na nogah poščipajo zarad ozebljin... zgoraj je -40stopinj...zrak imaš na hrbtu v piksni. spiš v šotorju ki ga veter premetava za 4 metre...poceni lih ne plačaš za takšno avanturo ki je smrtno nevarna...če padeš dol boš kričal 5 min prej ko sploh prideš do tiste črne točke.. hmm...raje pijem pivičko na terasi in gledam tekmo.. :D
24uric
20. 08. 2013 15.05
a bodo smeti gor nosil
MICKAPICKA
20. 08. 2013 12.19
-7
Bila že 2x na Mount Everestu tako, da to ni nič posebnega,....
CRNALUKNJA
20. 08. 2013 13.00
+0
na triglav lahko prideš iz pokljuke,(najlažja pot) pa tudi po severni steni,(zelo zahtevni plezalski) ti si v prvo varianti in zdaj nekaj bluziš!