Tujina

FOTO in VIDEO: Neurje Eleanor pustošilo po Evropi: umrlo najmanj pet ljudi, več kot 20 je ranjenih

Pariz/Madrid/Dunaj/Bern, 04. 01. 2018 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/An.V.
Komentarji
1

Zaradi orkanskega neurja Eleanor, ki je pustošilo predvsem po Irskem, Veliki Britaniji, Franciji, Švici in Nemčiji, je umrlo najmanj pet ljudi, ranjenih je več kot 20. Povsod po opustošenih državah sta bila motena predvsem letalski in železniški promet. Vremenoslovci pa za vikend v Združenem kraljestvu napovedujejo pravi mraz.

Več videovsebin
  • Posledice neurja v Nemčiji
    00:50
    Posledice neurja v Nemčiji
  • Posledice neurja v Veliki Britaniji
    01:06
    Posledice neurja v Veliki Britaniji

Zaradi zimskega orkanskega neurja Eleanor, ki je  pustošilo po številnih evropskih državah, je umrlo najmanj pet ljudi, ranjenih pa je je več kot 20. Povzročilo je tudi ogromno gmotno škodo, več deset tisoč gospodinjstev pa odrezalo od elektrike ter povzročilo prometni kaos. 

Eleanor je v torek in sredo najprej opustošila Veliko Britanijo in Irsko, kasneje pa je dosegla celinsko Evropo - Španijo, Francijo, države Beneluksa, Nemčijo, Švico, Avstrijo. Samo v Franciji, kjer naj bi tako močnega vetra ne zabeležili že vsaj osem let, je brez elektrike ostalo 225.000 domov. Neurje pa je pustošilo tudi po Korziki in drugih francoskih regijah.

Veter je v Veliki Britaniji podiral drevesa in povzročil prometni kaos.
Veter je v Veliki Britaniji podiral drevesa in povzročil prometni kaos. FOTO: ENEX

Sunki vetra v Veliki Britaniji so dosegli 160 km/h, v Franciji pa 147 km/h, poroča BBC. Zaradi močnega vetra je bil za obiskovalce zaprt Eifflov stolp, prav tako so omejili vstop v mestne parke. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rekordno moč vetra pa so zabeležili na Pilatusovem vrhu blizu švicarskega mesta Luzern. Sunki vetra so tam dosegli kar 195 km/h, še piše BBC.

Povsod po opustošenih državah sta bila motena predvsem letalski in železniški promet. Po družbenih omrežjih so zaokrožile številne fotografije uničenih avtomobilov, cest, izruvanih dreves in ruševin. 

Močan veter in sneg pa sta na avstrijskem smučišču Vorarlberg premetavala sedežnice, na katerih so sedeli smučarji.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najmanj pet mrtvih, okoli 20 ranjenih

Dve osebi sta umrli na obali v Baskiji na severu Španije, ko ju je odnesel ogromen val. Eno osebo so poleg tega komaj rešili, potem ko je skočila v morje, da bi rešila omenjeni par.

Že pred tem so o smrtni žrtvi, 21-letnem smučarju, in 15 poškodovanih, od tega štirih huje, poročali s smučarskega letovišča Morillon v francoskih Alpah.

V osrednji Švici je bilo osem ljudi ranjenih, ko je zaradi silovitega sunka vetra iztiril vagon vlaka in se prevrnil. Eno osebo je na Nizozemskem poškodovalo padajoče drevo, o podobni nesreči so poročali iz Walesa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V sredo zvečer je prišla še tragična novica iz Južne Tirolske na severu Italije ob meji z Avstrijo, kjer sta pod plazom umrla mati in otrok iz Nemčije. Ali je njuna smrt povezana z neurjem, sicer ni jasno, so pa med drugim na sosednjem avstrijskem Tirolskem stopnjo nevarnosti zaradi slabega vremena danes zvišali na četrto od skupno petih stopenj.

Neurje je pustošilo tudi po Nemčiji in povzročilo zastoje.
Neurje je pustošilo tudi po Nemčiji in povzročilo zastoje. FOTO: ENEX

Dvojica je bila v skupini devetih nemških turistov v dolini Venosta. Medtem ko so se sprehajali na nezavarovanem območju zunaj smučišča, se je sprožil snežni plaz in zasul enajstletno deklico in njeno 45-letno mati. Deklica je umrla takoj, njena mati pa je bila, ko so jo reševalci izvlekli izpod snega, še živa, a je kasneje v bolnišnici podlegla poškodbam.

Najhujše je mimo, a mraz bo vztrajal 

Najhujše je sicer minilo, vendar vremenoslovci napovedujejo, da bo v Združenem kraljestvu čez vikend ponovno zelo hladno, poroča Sky News. Najhladneje bo na Škotskem, kjer se bodo temperature spustile pod -10 stopinj Celzija, v Veliki Britaniji pa temperature ne bodo presegle -3 stopinje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Veter se bo umiril, dež pa bo danes ponovno zajel večji del Anglije, Walesa in Severne Irske, še poroča Sky News.  

Britanska agencija za okolje je prebivalce pozvala, naj upoštevajo opozorila in se izogibajo poplavljenim območjem. 

"Ker se nestanovitno vreme nadaljuje, lahko veliki valovi poplavijo obalna območja v naslednjih dneh, zlasti na zahodu in jugozahodu Anglije," je povedal vodja službe za poplavo Neil Davies.

Vreme pa nevšečnosti povzroča tudi v ZDA, kjer so zaradi napovedanega obilnega sneženja, močnih vetrov in nizkih temperatur zaprli številne šole. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
04. 01. 2018 17.10
+0
Zibalo žičnico, vsak drugi sedež, zanimivo.