Tujina

Nevarnost terorističnega napada največja doslej

Berlin, 19. 11. 2010 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Nemčiji bodo zaradi nevarnosti terorističnih napadov varnostni ukrepi okrepljeni vse do konca leta. Po besedah direktorja zvezne policije je nevarnost napada trenutno največja doslej. Na lestvici od ena do 10 jo je ocenil z devet.

Direktor nemške zvezne policije Matthias Seeger je dejal, da je nevarnost terorističnega napada v Nemčiji trenutno največja doslej. ''Na lestvici od ena – nevarnosti ni – do 10 – akutna nevarnost napada – smo trenutno na devetki,'' je dejal Seeger, poroča Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Pripadniki nemških varnostnih sil lahko pozabijo na decembrski dopust.
Pripadniki nemških varnostnih sil lahko pozabijo na decembrski dopust. FOTO: Reuters

Zaradi nevarnosti terorizma bodo sicer poostreni varnostni ukrepi ostali v veljavi najmanj do konca leta. Zaradi tega pa so nemški policisti v mnogih nemških mestih ostali brez že načrtovanih dopustov in prostih dni.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere pa je medtem v pogovoru za nemško televizijo ZDF še okrepil svoja svarila pred možnostjo napada. Prebivalce je pozval k ''budnosti'' in naštel nekaj možnih scenarijev. Ena možnost je, da bi teroristi pripotovali v Nemčijo in kmalu po prihodu brez opozorila napadli kakšno stavbo ali odprt javni prostor. Podobno kot se je zgodilo v primeru terorističnega napada v indijskem Mumbaju leta 2008. Lahko pa bi šlo tudi za posameznega fanatika, brez posebne naloge, ki bi se počutil poklicanega, da nekaj stori, je dejal minister.

Na podlagi teroristične nevarnosti pa želi sedaj t. i. črno-rumena nemška koalicija varnostne sile okrepiti s 600 novimi delovnimi mesti, medtem ko je doslej načrtovala ukinitev do 1000 delovnih mest v zvezni policiji v prihodnjih štirih letih. Pojavljajo se tudi razprave o tem, ali bi morala stvari v roke vzeti zvezna vojska, znova pa so se odprle razprave o poostritvi zakonov o varnosti. Vsa ta vprašanja pa skrbijo za pestro politično razpravo med koalicijo in opozicijskimi strankami. Nevarnost pa medtem po besedah de Maiziera ostaja realna.

Thomas de Maiziere
Thomas de Maiziere FOTO: Reuters

Notranji minister tako opozarja pred politično instrumentalizacijo tega vprašanja. Po njegovem mnenju sedaj ni pravi čas za razpravo o vključevanju vojske na področje ministrstva za notranje zadeve. ''Svetujem, da se vsi potrudimo in v tem trenutku pustimo ob strani politične spore,'' je dejal za ZDF.

Sumljiva pošiljka ni bila bomba

De Maiziere je danes še povedal, da v sumljivi pošiljki, ki so jo med prtljago, namenjeno v Nemčijo, odkrili v sredo na letališču v Namibiji, ni bila prava bomba. Šlo je namreč le za imitacijo bombe, s katero je želelo neko ameriško podjetje preizkusiti varnost na letališčih.

Varnostne sile so v sredo na letališču v namibijski prestolnici Windhoek odkrile sumljivo pošiljko, za katero so sumili, da gre za bombo. Pri rentgenskem pregledu prtljage so namreč prepoznali baterije, ki so bile z žicami povezane z detonatorjem in tiktakajočo uro. Pošiljko so našli med prtljago, ki naj bi v kratkem na letalu družbe Air Berlin z 296 potniki na krovu poletela proti Münchnu.

Nemčija je v Namibijo nemudoma napotila svoje preiskovalce, ki pa so ugotovili, da v pošiljki ni bilo razstreliva. S tovrstnimi pošiljkami sicer večkrat preverjajo varnostne ukrepe na letališčih. Tokratna "bomba" je pripadala nekemu podjetju iz ZDA, ki izdeluje alarmne sisteme in naprave za detekcijo. Za katero podjetje točno gre, še ni znano. Obstajala naj bi tudi možnost, da so v preizkusu sodelovali nemški preiskovalci, a to po besedah de Maiziera ni prav verjetno.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
19. 11. 2010 14.05
vojna v afganistanu trja že 6 let, zakaj so ravno sedaj teroristi določili, da bodo napadli nemčijo? a nebi bilo logično da bi jo že od začetka? Meni se zdi da je to bolj poizkus kako podaljšati vojno proti terorizmu, sploh sedaj ko so angleške oblasti POTRDILE da pač talibanov ne morejo premagati.Seveda morajo imeti izgovor za nadaljnje posredovanje po bljižnjevzhodnih deželah-vse v imenu miru in napredka(pa vmes še pokradenih en kup naravnih in nenaravnih bogastev). Kot je že nekdo pred mano napisal, tudi to je možno da bi radi imeričani razširili svojo policijsko državo še na evropo(saj smo njihova tesna zaveznica zaboga!). In tale poizkus to le še potrjuje; "Pojavljajo se tudi razprave o tem, ali bi morala stvari v roke vzeti zvezna vojska, znova pa so se odprle razprave o poostritvi zakonov o varnosti." Zakaj nimajo ostale evropske države takih problemov kot nemčija/francija/anglija? kje so poročila o grožnjah sloveniji, poljski, romuniji,bolgariji, državam beneluksa, nizozemski, norveški, danski, finski,portugalski,španiji...? zakaj so vedno eni in isti skoz v medijih??
buljbuljis
19. 11. 2010 13.41
na indexu so pravkar objavili novico da je ta kao bomba bila sigurnostni test, ki se sprovaja v okviru preverjanja sigurnosti na letaliscih....tolk o tem !!!!
ekskluziv.scena
19. 11. 2010 13.11
Mislim, da je nevarnost 8,784 in ne 9, kot pišejo mediji.
ekskluziv.scena
19. 11. 2010 13.07
Mislim... Kako prozorno.
ljx
19. 11. 2010 13.00
Tisti ki je pred dnevi napisal, da Nemci samo poskušajo odvnit pozornost od dejstva da bojo zopet metali milijarde za pomoč državam evro območja ki so zašle v težave,je imel popolnoma prav.
Nad.oblaki
19. 11. 2010 12.51
Te na Srednjem Vzhodu in Afriki je povozil čas in to v vseh pogledih. Ne moreš potem takem tam širiti demokracije, ko je država urejena po plemenskih klanih... nekaj podobnega, kot v Evropi za časa starih Rimljanov!
janez6bbb
19. 11. 2010 12.34
olenjc3 19.11.2010, 11:58 Svoj glas ste že oddali 4 Ameriške obveščevalne službe se takole trudijo na vse pretege, da bi se ljudje še v Evropi prestrašili in podprli ameriške imerialistične vojne v Afganistanu, Iraku in (kmalu) tudi v Iranu. Če jim ne bo uspelo obrniti javnega mnenja, tako kot so z rušenjem WTCja oprali možgane ameriškemu ljudstvu, bodo pač porušili še v Evropi kakšno znamenito stavbo, da bo folk verjel tem njihovim zgodbicam. V bistvu se pa naftni lobiji /korporacijesamo grebejo za zadnje zaloge nafte, ameriška vlada je pa njihov služabnik. res je...
TV-MindControl
19. 11. 2010 12.22
amerika širi ksenofobijo po evropi.vidim da se eni niso naučili nič od razpada yugoslavije.poglejte kje smo slo,cro,bih,srb....vsi se med sabo mrzimo.
JozaFric
19. 11. 2010 11.58
Brez milosti do talibanov!
Dolenjc3
19. 11. 2010 11.58
Ameriške obveščevalne službe se takole trudijo na vse pretege, da bi se ljudje še v Evropi prestrašili in podprli ameriške imerialistične vojne v Afganistanu, Iraku in (kmalu) tudi v Iranu. Če jim ne bo uspelo obrniti javnega mnenja, tako kot so z rušenjem WTCja oprali možgane ameriškemu ljudstvu, bodo pač porušili še v Evropi kakšno znamenito stavbo, da bo folk verjel tem njihovim zgodbicam. V bistvu se pa naftni lobiji /korporacijesamo grebejo za zadnje zaloge nafte, ameriška vlada je pa njihov služabnik.
Whitebeard
19. 11. 2010 11.47
In tak člank date kr nekam na nepregledno mesto, na naslovnici je pa Tožilka izdala ime tajnega sodelavca... Sramota 24ur
roaddogg
19. 11. 2010 11.27
Po moje bodo naslednjič "udarili" "Iranski ali Pakistanski Skrajneži"... Ameriška vojska se namreč mora širit na nove trge... PS: Menda se je medtem že končal borzni cikel in padanje tečajev bo treba z nečem upravičit.. Menda ja ne morejo biti politiki in ekonomija krivi, da začnejo borze spet padat..
bre11
19. 11. 2010 11.19
to je se novica sma na popu