Tujina

Z manevrom v zadnjih sekundah rešil na stotine življenj: pilot je imel za seboj skoraj 5000 ur letenja

Tajpej, 05. 02. 2015 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./STA/N.Š.
Komentarji
34

Zgodbe preživelih v nesreči letala, ki je strmoglavilo sredi tajvanske prestolnice, so neverjetne. Mlada družina se je zaradi slutnje očeta nekaj minut pred strmoglavljenjem presedla na drug konec letala. Po strmoglavljenju je oče malčka našel v vodi, pričel ga je oživljati. Vsi so preživeli.

Po včerajšnji tragični nesreči letala TransAsia, ki je z 58 ljudmi na krovu strmoglavilo v reko Keelung v tajvanski prestolnici Tajpej, v javnost prihajajo presunljive zgodbe preživelih. Svet je včeraj obrkrožil posnetek reševanja malčka, ki je eden od 15 preživelih. Rešila ga je pravzaprav očetova slutnja.

Kot danes poročajo tuji mediji, je bila mlada družina na poti na počitnice, ko je nenavaden zvok motorja ob vzletu letala zmotil Lina Mingveja. Stevardese je zaprosil, če se lahko z ženo in svojim edincem presedejo na prazne sedeže na desni strani zadnjega dela letala. Stevardesa je uslišala njihovo prošnjo.

Nesreča letala v Tajvanu
Nesreča letala v Tajvanu FOTO: Reuters Video

Le nekaj minut za tem je letalo strmoglavilo. Letelo je med nebotičniki, oplazilo avtomobil, ograjo in nato padlo v reko. Naslednja stvar, ki se jo spominja Lin, je bilo mrzlično iskanje svojega otroka v potapljajočih ostankih letala. Iskal ga je približno tri minute, ko ga je našel pa je imel ta modre ustnice. Ker ni začutil srčnega utripa, ga je nemudoma pričel oživljati.

"To je moj edini otrok. Moral sem mu rešiti življenje, ne smem ga izgubiti," je po nesreči zaupal medijem. Kmalu so prišli reševalci in jih s čolnom odpeljali na varno. Lin je bil edini preživeli, ki v nesreči sploh ni bil poškodovan, žena pa je utrpela udarec v glavo in nekaj odrgnin, zato so jih vse skupaj odpeljali v bolnišnico.

Prva poročila pravijo, da je bila prav leva stran, na kateri so sedeli ob vzletu, najhuje poškodovana. Reševalec, ki je bil med prvimi na kraju nesreče, je dejal, da je bila kabina že ne pol potopljena, ko je prispel. "Veliko potnikov je bilo še vedno ujetih, imeli so zapete varnostne pasove in viseli so iz stropa proti tlom," je opisal prizor.

Huang Chin-shun, 72-letnik, ki je prav tako preživel nesrečo, je dejal, da je iz stolov uspel odpeti vsaj štiri potnike in jim tako rešil življenje. "Nemudoma, ko smo vzleteli, sem začutil, da nekaj ni v redu," je zaupal novinarjem CNN. "Mislil sem si, da mora biti nekaj narobe z motorjem. Pogosto namreč letim s tem letalom," je pojasnil.

Grafika nesreča letala
Grafika nesreča letala FOTO: Igor Istenič/POP TV

Čudežno preživela tudi taksist in potnik v taksiju

Mlada družina pa ni bila edina, ki je čudežno preživela nesrečo. Medtem, ko je letalo v spirali strmoglavljalo proti reki, je z levim krilom zadelo taksi, ki je vozil po bližnjem nadvozu. 52-letni voznik in njegova sopotnica sta utrpela zgolj manjše poškodbe. Kot poroča Taipei Times vozniku domači niso verjeli, ko je dejal, da je trčil z letalom. Dramatičen posnetek jih je kasneje pustil odprtih ust.

Pilot svoje junaško dejanje plačal z življenjem

Med tistimi, ki se veselijo, da je tragedijo preživelo vsaj nekaj ljudi, pa ni pilota letala Liao Chien Tsunga, ki je v nesreči umrl.
A umrl je kot junak, pravijo oblasti. S tem, ko je letalo usmeril v reko, je namreč preprečil hudo katastrofo, življenje pa je rešil tudi preživelim potnikom.

Za požrtvovalnim pilotom žalujejo njegova družina in prijatelji. Zanj pravijo, da je bil umirjen družinski človek, ki se je s trdim delom prebil iz revščine. Kot poročajo tajvanski mediji, so se njegovi starši težko preživljali s prodajanjem oblačil na mestni tržnici, zato je moral že zelo zgodaj tudi sam poprijeti za delo.
Kljub temu se je učil angleščino in študiral. Leta 1997 se je kot pilot pridružil vojski, kasneje pa je presedlal v civilno letalstvo, kjer je najprej letel za China Airlines, zadnja leta pa za TransAsia Airways.

Za seboj je imel 4916 ur letenja, njegov kopilot Liu Tzuchung pa kar 6922. Tudi on je umrl v nesreči.

Izkušena pilota sta po mnenju oblasti trezno ocenila situacijo in v zadnjem trenutku izvedla manever, s katerim se je letalo izognilo strmoglavljenju na gosto poseljeno sosesko, v kateri bi bilo najbrž ob tem umrlo na stotine ljudi. "Kapitan letala je dal vse od sebe. Strmoglavljenje v vodo je bila najboljša, težka in pogumna odločitev," je ob tem dejal letalski strokovnjak Daniel Tsang.

Pristojni iščejo 12 potnikov, 31 mrtvih

Na Tajvanu se sicer nadaljuje intenzivno iskanje 12 ljudi, ki ostajajo pogrešani. Doslej so potrdili 31 smrtnih žrtev nesreče, med njimi sta pilot in kopilot.

Po navedbah tajvanskih gasilcev pri iskanju sodeluje na stotine ljudi, med njimi kakih 60 potapljačev in 20 čolnov ter vojaki. Kljub njihovim prizadevanjem bo število smrtnih žrtev najverjetneje občutno naraslo, saj upanja, da je kdo od pogrešanih še živ, ni več veliko. Ponoči so sicer trup letala z žerjavom dvignili iz reke, našli so tudi črni skrinjici.

Med potniki na letalu, ki je strmoglavilo kmalu po vzletu z letališča Songshan v središču milijonske metropole, so bili večinoma kitajski turisti - letalo je bilo namreč namenjeno na otoke Kinmen v Tajvanski ožini ob jugovzhodni obali Kitajske. Kitajska naj bi zato tudi sodelovala v preiskavi nesreče, poroča britanski BBC.

Tajvanska agencija za civilno letalstvo je medtem že odredila, da morajo vse letalske družbe izvesti posebne kontrole letal tipa ATR, kakršno je strmoglavilo.

Vzrok nesreče uradno še ni znan. Šlo je za novo letalo, ki je bilo v uporabi manj kot leto dni. So pa poznavalci izrekli globoko priznanje pilotu letala, ki se je uspel izogniti območjem, polnim ljudem, in je s strmoglavljenjem v reko preprečil, da bi bilo število žrtev še veliko višje.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rockorama
07. 02. 2015 12.27
24ur je portal popolnih bedakov
Infraping
06. 02. 2015 22.57
Skrivnostna so pota Gospodova. Jaz to zelo dobro vem.
Ciymbalta
06. 02. 2015 07.38
-1
Nobeno letalo nebi smelo letet nad mestom
rockorama
07. 02. 2015 12.14
To je pa le pobožna želja. Stanujem točno na liniji vzletno-pristajalnega koridorja velikega mednarodnega letališča. Če tukaj eno od ta velikih letal ob vzletu ali pristajanju dol pade, bi bilo 10000 mrtvih. "Killed by A380", to bi bila novica
Virtuoz12
06. 02. 2015 01.10
-12
Dokaz o obstoju Edinega Boga se skriva povsod, le potrebno je imeti pogum in pogledati s srcem.
ja_to_sem_js
06. 02. 2015 07.50
+2
zgubaslovenska
06. 02. 2015 22.35
+1
Sem pogledal v klet. S srcem in pri luči. Tam ga ni. Samo krompir in jabolka.
Infraping
06. 02. 2015 23.04
Povedal si, Virtuoz 12. Povedal si. Zame je osebno sporočilna zadeva s taksistem in sopotnico. Virtuoz 12, ti gledaš z umom in srcem v svet, tako kot jaz, zato veva. Lepo bi bilo, če bi vedeli vsi. Obrn si Evropo tako na google earth, da bo španija zgoraj, pa da se vid dol do sred rusije nek, pa boš našel zanimivo kreaturo, ki se ji reče Satan. Njegovo glavo predstavlja Španija, ostalo boš pa tako videl. Virtuoz, kot da sva spila pir skupi.
quantum
05. 02. 2015 22.07
-12
Resnica gre pa najbrz nekako takole; na ATRu imas priblizno dve sekundi casa da odreagiras ce po poletanju izgubis motor. Ne glede na stevilo ur bi mu to moralo uspeti in se vrniti nazaj na letalisce. Mozakarja pa sta precej zamudila in poskusala kasneje nadoknadit zamujeno. Vecinoma je razvidno iz posnetka. Zal bo treba v Aziji kaj podobnega pricakovat bolj pogosto kot sicer.
McClain
05. 02. 2015 22.35
+33
po moje sploh ne bodo skrinjic s podatki o letenju odpirali, le svoj gsm jim se poslji da te lazje najdejo
Kajetan
06. 02. 2015 08.21
Piloti sicer pravijo da ce med vzletom na tem tipu letala izgubis motorje si fertig zacnes takoj padati in ni popravkov
Celaviblondinc
06. 02. 2015 09.12
+3
Kot prvo ko enkrat dosezes vzletno hitrost poti nazaj ni vec moras vzleteti ali pa se raztrescis na koncu steze pac ni to tvoj ficko ko zategnes rocno in se ustavis na mestu. Kot drugo ce pogledas pot letenja bi ti moralo biti jasno da je poskusal narediti obrat in se vrniti na stezo vendar mu je ocitno postalo jasno da ne bo slo in se je odlocil za najbrz najboljso mozno resitev glede na situacijo ker tudi tu to ni tvoj ficko ko lahko potem ko si zategnu rocno dva dni razmisljas kva pa dj fant tle padas kot kamen cas za odlocitve pa se meri v sekundah. In nazadnje jasno niso mel srece da bi kak pameten slovencelj kot si ti biu na letalu ker bi ih zihr resu ti si baje tok pameten da lohk brez padala skocis z 10KM visine in priletis na tla lahkotno kot perescek.
nevica
05. 02. 2015 19.18
+12
Zadni časi so pa zelo črni kar se letalskega prometa tiče. Najbrž je kriva kriza in varčevanje, ker letala očitno niso vzdrževana kot je treba.
Cofar
05. 02. 2015 20.19
+10
to bi težko rekli. Po moje čedalje več ljudje letijo in posledično je več nesreč.
Jasnovidec Cosmos
05. 02. 2015 18.56
-49
Ostale mrtve so pa tajvanci po hitrem postopku odstranili z prizorišča jih pometali v vreče ter dali v predelavo klobas.Tako se ni izvedelo koliko je mrtvih.
pinocio
05. 02. 2015 19.40
+21
113113
05. 02. 2015 18.24
-47
In kaj sedaj? Slovenija še vedno tone.
DKR
05. 02. 2015 18.50
+64
Tudi zavoljo bedakov z popolno odsotnostjo empatije, kot si ti.
Sam Il
05. 02. 2015 20.03
-19
DKR: in tudi zaradi polpismenih, kot si ti.
SajmnSays
06. 02. 2015 06.40
+0
Kaj je pa narobe napisal? Če ne razumeš določenih izrazov še ne pomeni da jih ni... empatija - sposobnost sočustvovanja oz. spos. čutenja.
SajmnSays
06. 02. 2015 06.40
Kaj je pa narobe napisal? Če ne razumeš določenih izrazov še ne pomeni da jih ni... empatija - sposobnost sočustvovanja oz. spos. čutenja.
rockorama
07. 02. 2015 12.25
napiše še s popolno odsotnostjo, ne z popolno (pol vas je polpismenih tu)
ochi
05. 02. 2015 18.08
-3
"Stevardesa je uslišala njihovo prošnjo." Osnove jezika...
nevica
05. 02. 2015 19.16
-3
Človek nikoli ne ve kdo je v resnici bog.
Frankly
05. 02. 2015 17.56
-37
Pilot s SAMO 5000 ur letenja, je pa malo, zares malo. Bomo brali, kaj bo povedala letalska komisija za nesrece.
Fika Armel
05. 02. 2015 18.00
+6
Frankly
05. 02. 2015 18.22
-25
@Fika Armel: Tudi, ce ti povem koliko ur imam naletenih, mi ne bos verjel; ni pomembno. Stojim za svojo izjavo in 5000 ur za to letalo je malo.
JJansaSDS
05. 02. 2015 18.49
-3
pinocio
05. 02. 2015 19.42
+7
kasnih 1000 orel zleti pa eni uri sam prej more zrast pa se še kaj naučit
Fika Armel
05. 02. 2015 15.54
-11
Ja moral bi nazaj na stezo a verjetno je mislil da se bo motor izkašljal a ni bilo tako a nato je samo imel verjetno v mislih kje pristati da ostanejo pri življenju a kljub niski višini je pikiral bočno na malo reko a lahko trdim da je pilot bil heroj je komu prav ali ne vsaj nekaj življen je ostalo živih pod kakšnem nagibu res reševal je ćivljena ta pilot.....
ochi
05. 02. 2015 18.11
+22
Ramzess
05. 02. 2015 11.23
-10
Ni on trčil z letalom, letalo je trčilo z njim. Razlika vendarle je.
Ramzess
05. 02. 2015 11.22
-21
Malenkosti rešujejo življenja in niti niso tako redka, redkejši je posluh osebja. Drugo, če je letalo imelo težave že ob vzletu, zakaj ni takoj pristalo nazaj. Mar nihče ni obvestil in apeliral na osebje.
mommatke
05. 02. 2015 11.44
+32
Ja zakaj, sej je narisan lepo, da preden bi lah kej nardil, so že dol padl......