Tujina

Kim še zmeraj pripravljen na srečanje, Trump: morda se bova vendarle srečala 12. junija

Washington / Pjongjang / Bruselj, 25. 05. 2018 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.I. / STA / Ti.Š.
Komentarji
50

Očitno glede srečanja Trump - Kim še ni vse izgubljeno. "V Pjongjangu smo še vedno pripravljeni na pogovore z ZDA," je stališče Kim Džong Una. Trump pa medtem zadovoljen z odzivom Severne Koreje odgovarja, da bo kmalu vidno, kaj se bo zgodilo. "Lahko, da se vendarle sestaneva 12. junija," pravi ameriški predsednik.

Ameriški predsednik Donald Trump kot kaže, še zmeraj dopušča možnost, da se s severnokorejskim voditeljem sestaneta 12. junija v Singapurju. Kot poroča CNN, je Trump pred Belo hišo tik pred helikopterskim poletom v Maryland namreč dejal, da bi lahko do vrha ZDA in Severne Koreje vendarle prišlo 12. junija in da pravkar potekajo pogovori s Severno Korejo. "Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Lahko da bo vendarle 12. junij. Oni si tega zelo želijo in tudi mi bi to radi," je dejal Trump.

Pogovori s Severno Korejo po navedbah Trumpa še vedno potekajo.
Pogovori s Severno Korejo po navedbah Trumpa še vedno potekajo. FOTO: AP

Zadovoljen z odzivom Severne Koreje

Ameriški predsednik je še pred tem pozdravil odziv Severne Koreje, ki je kljub četrtkovi napovedi Trumpa o preklicu napovedanega vrha ZDA in Severne Koreje, izrazila nadaljnjo pripravljenost na dialog med državama. "Prejeti toplo in produktivno sporočilo Severne Koreje je zelo dobra novica," je Trump zapisal na Twitterju.

"Kmalu bomo videli, kam bo to vodilo, upamo, da k dolgi in trajni blaginji in miru," je še zapisal Trump.

To bosta sicer po njegovih besedah pokazala "le čas (in nadarjenost)".

Severna Koreja še pripravljena na pogovore z ZDA

Severna Koreja se je zgodaj davi na napoved ameriškega predsednika o odpovedi napovedanega vrha ZDA in Severne Koreje odzvala z obžalovanjem.

Namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Kim Kje Gwan pravi, da v Severni Koreji obžalujejo ameriško odločitev.
Namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Kim Kje Gwan pravi, da v Severni Koreji obžalujejo ameriško odločitev. FOTO: AP

Ob tem je namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Kim Kje Gwan dodal, da so v Pjongjangu še vedno pripravljeni na pogovore z ZDA.

"Nenadno sporočilo o odpovedi srečanja je bilo za nas nepričakovano in lahko ga le skrajno obžalujemo," je sporočil Kje Gwan in dodal: "Vnovič zagotavljamo našo pripravljenost, da kadarkoli skupaj sedemo v kakršnikoli obliki, da bi rešili probleme."

Za odpoved krivi 'jeza' in 'sovražnost' Severne Koreje

Trump je v četrtek presenetil vso svetovno javnost z odpovedjo srečanja s severnokorejskim voditeljem. V pismu, ki ga je naslovil osebno na Kim Džong Una, je zapisal, da njunega srečanja v Singapurju, predvidenega za 12. junij, ne bo. Kot razlog je navedel "jezo" in "sovražnost", ki po njegovem vejeta iz zadnjih izjav severnokorejskega režima.

Srečanje - če bi se zgodilo - bi bilo sploh prvo med katerim koli ameriškim in severnokorejskim voditeljem. Podrobnosti dnevnega reda za Singapur sicer niso pricurljale v javnost, je pa znano, da naj bi se Trump in Kim pogovarjala o denuklearizaciji Korejskega polotoka in zmanjšanju napetosti med Korejama.

Le nekaj ur pred Trumpovo odločitvijo je Severna Koreja sporočila, da so uničili še zadnje jedrske predore, opazovalne stavbe in bivalne prostore na jedrskem poligonu. A za Donalda Trumpa to, kot kaže, ni bilo dovolj.

"Zaradi sovražne nastrojenosti in jeze, ki ste jo pokazali, ne bi bilo primerno, da se srečava. Govorite o svojih jedrskih kapacitetah - naše so tako velike in močne, da molim, da nam jih nikoli ne bi bilo treba uporabiti," je zapisal Trump. Srečanje je označil za "izgubljeno priložnost", a dodal, da se bosta s Kimom nekoč zagotovo srečala.

Svojo odločitev je utemeljil še s tem, da je Pjongjang prelomil vrsto obljub. Ko so ZDA v Singapur poslale vodjo kabineta, da bi se tam srečal s severnokorejskimi diplomati, se slednji na kraju sploh niso prikazali. "Pustili so nas na cedilu," so tožili Američani.

Trump se je, preden je odposlala pismo za Kima, posvetoval tudi z južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom in opozoril, da je to za Severno Korejo ter ostali svet izjemen korak nazaj. "Ameriška vojska je pripravljena, da ukrepa, če bo Severna Koreja sprejela kakšna nenadna dejanja."

Odločitev Donalda Trumpa je naletela na številne proteste.
Odločitev Donalda Trumpa je naletela na številne proteste. FOTO: AP

Pence: Severna Koreja lahko konča kot Libija

Medtem je za začudene poglede poskrbel tudi ameriški podpredsednik Mike Pence, ki je namignil, da bi Severna Koreja lahko končala kot Libija. Reuters je Penceove navedbe označil za zadnji poskus, da rešijo srečanje - vrata za premierje so tako še vedno vsaj malce odprta.

A v Severni Koreji te besede niso bile deležne toplega odziva. Severna Koreja ne bo nikogar moledovala za dialog, če bo diplomaciji spodletelo, lahko pride do končnega jedrskega obračuna, je bil oster eden od starejših uradnikov v severnokorejski administraciji.

Da Kim Džong Un noče postati naslednji Moamer Gadafi, je jasno. Kot poroča BBC, so nekdanjega libijskega voditelja prepričali, da se odpove jedrski oborožitvi, nekaj let kasneje pa so ga nato ubili.

Severna Koreja je še vedno pripravljena na srečanje z ZDA.
Severna Koreja je še vedno pripravljena na srečanje z ZDA. FOTO: AP

Trumpova odločitev, da odpove srečanje s Kimom, je naletela na mešane odzive. Republikanski senator Tom Cotton ameriškega predsednika kuje v zvezde, ker je spregledal Kimove spletke. Demokratski senator Brian Schatz pa je pripomnil, da se takšne stvari zgodijo, ko se amaterji družijo s hudodelci.

Svetovni voditelji odpoved vrha obžalujejo

Severna Koreja se je zgodaj davi odzvala na napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa o odpovedi napovedanega Trumpovega vrha s severnokorejskem voditeljem Kim Džong Unom v Singapurju. Zaradi ameriške odločitve so izrazili obžalovanje, namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Kim Kje Gwan pa je ob tem dodal, da so v Pjongjangu še vedno pripravljeni na pogovore z ZDA. To je, kot kaže, omehčalo Trumpa, ki je dejal, da bi do vrha držav vendarle lahko prišlo 12. junija, kot je bilo prvotno predvideno.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek izrazil globoko zaskrbljenost nad razvojem dogodkov ter vse strani pozval, naj nadaljujejo dialog, da najdejo pot do miroljubne denuklearizacije Korejskega polotoka.

Guterres je še pred novico o odpovedi vrha pozdravil poročilo o uničenju severnokorejskega poligona za jedrske poskuse na severovzhodu države, pri katerem naj bi šlo za izraz dobre volje pred zdaj odpovedanim vrhom.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek izrazil obžalovanje, da je vrh odpovedan, saj je predstavljal upanje na omilitev napetosti na Korejskem polotoku.

Kot je Putin dejal po pogovorih s francoskim kolegom Emanuelom Macronom v Sankt Peterburgu, je severnokorejski voditelj pred vrhom izpolnil vse dane obljube, vključno z uničenjem jedrskega poligona, a so ZDA odpovedale pogovore. Rusija pričakuje, da bo do srečanja na vrhu vendarle prej ali slej prišlo, je dodal.

"Upamo, da bo dialog obnovljen, da se bo nadaljeval in da bo prišlo do srečanja. Brez tega srečanja lahko le težko pričakujemo občuten napredek pri reševanju izjemno pomembnega vprašanja, ki ni zgolj regionalnega, ampak globalnega značaja. Skupaj bomo delali za zbližanje stališč med Severno Korejo in ZDA," je še dodal Putin.

Trump je v četrtek odpovedal srečanje s severnokorejskim voditeljem, ki naj bi bilo 12. junija v Singapurju. Kot razlog je navedel "jezo" in "sovražnost" v zadnjih izjavah severnokorejskega režima. S tem je presenetil tudi svetovno javnost, ki je obe državi pozvala k ohranitvi dialoga.
Trump je v četrtek odpovedal srečanje s severnokorejskim voditeljem, ki naj bi bilo 12. junija v Singapurju. Kot razlog je navedel "jezo" in "sovražnost" v zadnjih izjavah severnokorejskega režima. S tem je presenetil tudi svetovno javnost, ki je obe državi pozvala k ohranitvi dialoga. FOTO: AP

Peking je medtem Washington in Pjongjang pozval, naj nadaljujeta dialog. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang je izpostavil, da sta obe strani po četrtkovi odpovedi srečanja pokazali pripravljenost na dialog.

"V trenutnih okoliščinah upamo, da bosta ZDA in Severna Koreja ohranili napredek, pokazali potrpežljivost in dobro voljo, napredovali v isti smeri in ostali zavezani denuklearizaciji polotoka," je povedal.

"Zadnje popuščanje napetosti na Korejskem polotoku je bilo težko priborjeno, proces za politično rešitev pa je pred redko zgodovinsko priložnostjo," je poudaril Lu. Kot je dodal, bi "lahko vrh ZDA in Kitajske igral ključno vlogo pri denuklearizaciji polotoka".

Odnosi med zgodovinskima zaveznicama so se zaradi kitajske podpore sankcijam Združenih narodov zaradi severnokorejskih jedrskih in raketnih poskusov nekoliko poslabšali. Vendar pa je kitajski predsednik Ši Džinping v zadnjih dveh mesecih Kima dvakrat sprejel na Kitajskem.

Za EU odpoved vrha ZDA in Severne Koreje "izgubljena priložnost"

Odločitev ameriškega predsednika za odpoved srečanja s severnokorejskim voditeljem se zdi "izgubljena priložnost", ocenjujejo tudi viri pri EU. K temu dodajajo, da je sicer morda za to odločitvijo "zelo pameten načrt, ker je, kot vemo, o tem odločil mož, ki nam pravi, da je zelo pameten".

V EU sicer izpostavljajo pomen nadaljnjega dialoga korejskih voditeljev ob mednarodni podpori in, tako upajo, tudi ameriški podpori.

EU po navedbah virov dialog vsekakor podpira, saj meni, da je sedaj zgodovinska priložnost za razelektritev napetosti na Korejskem polotoku ter za premik k procesu, ki lahko privede do stalne rešitve in nove prihodnost na stabilnem polotoku.

O razvoju dogodkov v povezavi z odpovedjo vrha ZDA in Severne Koreje bo predvidoma govora tudi na zasedanju zunanjih ministrov EU v ponedeljek v Bruslju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jebalvisvoju
26. 05. 2018 09.01
+3
Kako so mediji ocrnili Kima da je nek vojni hujskac in ga oznacili za norega. Resnica je povsem druga clovek je veliko bolj normalen kot ga mediji prikazujejo.. Mediji so oprali mozgane ljudem in jih prepricali da je Kim norcek. Nori so predvsem tisti, ki s prstom kazejo na kvazi norega ubistvu normalnega cloveka. Sramota novinarjev. Pac ameriska agenda. Masoni pa so Trumpu prepovedali, da bi prisel do mira in mirnega sporazuma. Masoni hocejo vojne in nemir.
komarec
25. 05. 2018 22.56
Ko je dobil veter v lase, se mu je pogled malček skisal.
komarec
25. 05. 2018 22.51
Kar se frizure tiče je Kim zakon. Pa kaj so srake nazaj začele nositi kar so pokradle, ko so tega zagledale?
komarec
25. 05. 2018 22.51
olimpija35
25. 05. 2018 21.30
-4
prav lepo bo gledati naše leve pametnjakoviče na tem portalu,ko bo trump še 6 let na oblasti hahahaha epic!!
olimpija35
25. 05. 2018 21.29
-3
Bravo Trump!! pogajalec..ne pa levi filozofi in pad pozicije...
komarec
25. 05. 2018 22.53
+2
Pa koliko je Kimu obljubljal, pa ničesar si ni upal narediti, da je postal že hudo smešen in neresen.
User416781
25. 05. 2018 20.47
Sem se pa kar nasmejal ob prebiranju spodnjih komentarjev...😂
TolstojV
25. 05. 2018 20.31
+4
Trumpu je veter skoraj pepija odnesel hvala bogu da je lepilo zdržalo.
User416781
25. 05. 2018 20.46
Ciymbalta
25. 05. 2018 19.54
+4
Trump bo želel da Severna Koreja uniči jedrsko orožje, tega Severna Koreja ne bo naredila ker ni tako nora da si bo obrambo uničila. Kdo grozi z jedrskim napadom sam Trump. Njegova vojska je pripravljena kake ima. Zgleda da Trump ne ve da Severna Koreja ima dobro vojsko.
rožarica
25. 05. 2018 19.28
-3
..frizurcaaaa👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
Maxx365
25. 05. 2018 19.27
+5
dve žabi napihnjeni, pravzaprav Kim zadnje čase precej manj
Zuckerberg
25. 05. 2018 19.07
+5
Kim ga dobr dribla hehe bravo!!!!
mhri47
25. 05. 2018 18.47
+4
vidim da je pravkar prišel od frizerja
MKII
25. 05. 2018 20.12
+4
Camil
25. 05. 2018 18.23
-1
Schauma !!!ker se cenim
detect
25. 05. 2018 18.04
+2
groza kakšnega predsednika so izbrali ne pa izvolili.
nnanna
25. 05. 2018 21.06
+1
detect
25. 05. 2018 17.57
+8
tramp ni sposoben normalne komunikacije.
MKII
25. 05. 2018 17.39
+11
Podobnosti med Kimom in Dumpom 1) frizura da te kap 2) imbecilnost 3) oba lajata. Razlika 1) Kim ni začel nobene vojne, Dump jo pa hoče na vsak način, tako kot njegovi predhodniki.
detect
25. 05. 2018 18.51
+5
Zmaga Ukrajini ..
25. 05. 2018 16.55
+15
Ali Trump na tej sliki dela reklamo za kakšen šampon? Bujni, mehki, igrivi laski...:)
transs
25. 05. 2018 16.55
+13
Žal se pameti ne da prilimat z neostikom tako kot lase....
sid33
25. 05. 2018 16.07
+8
neverjetno, kaj dela trump na politični sceni, potem, ko je pošlihtal kitajce, ki so se zavezali, da bodo zelo povečali uvoz iz zda, obamovi islamisti so na kolenih, putin se je tudi umiril, evropski mehkužci itak nimajo za burek, kim bi rad postal njegov frend, edino še irance spametuje pa so njegove predvolilne obljube izpolnjene...
nnanna
25. 05. 2018 16.28
-1
med drugimi"uspehi" je kriv za smrt 62 palestincev!
Uporabnik1385495
25. 05. 2018 16.59
+3
Ja res je neverjeten.V USA velja za uspesnega in normalnega,v ostalem avetu pa ima diagnozo.
Jan Verovšek
25. 05. 2018 17.29
+3
V vasi USA velja za totalnega norca, saj ga ima ze skoraj vsak za norega in neumnega, ter psihicno neprimernega za vodenje tako pomembne velesile.
borut_p
26. 05. 2018 08.46
Vsak izsiljen dogovor traja omejeno casa. Mogoce so Kitajci ze kaj podpisali, drzali se bodo ravno en mesec tega dogovora. Potem pa adijo. Evropa se bo povezala s Kitajci in Rusi se bolj kot do sedaj. Amerika bo s tem
Skunk Works
25. 05. 2018 16.07
+4
He he, Trump je pravi car, superpodjetnik, superučinkovit, superdeloven, absolutni antipod jalovim levičarjem,...se ni pustil zahebavat od ennega diktatorčka, ki se izživlja nad nemočnimi svojim ljudmi,...hehe,..še malo pa mu bo kim jedel z roke.....