Tujina

Nič več WikiLeaksa za Kitajce

Peking, 01. 12. 2010 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Objava diplomatskih depeš še vedno odmeva v svetu, ljudje v vpletenih državah pa zahtevajo pojasnila. A vsi jih ne bodo dobili. Peking se je, na primer, raje odločil za blokado dostopa do spletne strani WikiLeaks.

Wikileaks
Wikileaks FOTO: Reuters

Medtem ko se številne države po svetu soočajo z neprijetnostmi zaradi objave ameriških diplomatskih depeš na WikiLeaksu in v medijih, so kitajske oblasti dostop do omenjene spletne strani kar blokirale. Zakaj so se v Pekingu odločili za ta korak, uradno ni znano.

Nekateri dokumenti vsebujejo tudi informacije v zvezi s Kitajsko. Tako naj bi eden od njih dokazoval, da zavezništvo med Pekingom in Severno Korejo ni zelo trdno, pa tudi, da bi bila Kitajska pripravljena sprejeti združitev Korej pod Seulom.

Ameriški kongres pa naj bi po razkritju sprejel zakon, ki bo zaposlenim v najbolj občutljivih vladnih službah omogočil, da bodo poročali o korupciji in drugih nepravilnostih. Tako jim ne bi bilo treba razkrivati tovrstnih informacij zunanjim organizacijam, kar je nezakonito. Na ta način želijo ameriške oblasti preprečiti uhajanje zaupnih informacij in ustaviti njihova razkritja na spletnih straneh, kakršna je WikiLeaks. Hkrati bi z zakonom zaščitili zaposlene, ki zdaj tvegajo, da bodo, če bodo poročali o nepravilnostih, ob službo, in se zato raje zatečejo o organizacijam, kot je WikiLeaks. Ameriški senat naj bi zakon potrdil še ta teden, nato bo sledil postopek v predstavniškem domu, ki naj bi bil prav tako zelo kratek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljx
02. 12. 2010 00.07
ALI OPAŽATE ŽE ZNAN VZOREC DEJNJA IN POSLEDICE??? Vsi tisti ki ki malo bolj pronicljivo spremljate tovrstna dogajanja in o njih tudi pišete tukaj,bi morali malo bolj podrobno analizirat tole! Kaj je to Wiki razkril kar že nebi vedeli? Samo obelodanil je določene depeše in dokumente. Od kod Wikiju taki podatki in v takem številu? Od nekih neznanih virov,nihče od njih ni moj sosed ki bi ga poznal dolga leta da bi to verjel. Nobeden od podatkov ki so pricurljali ne bo v osnovi zamajal tisto kar zarotno misleči pričakujejo,ravno nasprotno! Že nekaj časa se piše kako omejiti informacije na Netu in če mi je 11.9.2001 bilo malo preveč vse skupi za neke Arabce v letih ki so sledila,je pa nekdo drug to izrabil za okupacijo dveh držav in krajo pravic domače populacije s Patriot Actom,lahko rečem da se tukaj lahko ponovi posledični vzorec. Že v zaključnem delu članka se piše o novem zakonu. Objave na Wiki-Leaksu so prizadele samo dve stvari,uradno USA diplomacijo in Internet,za slednjega se bojim da bomo doživeli določene omejitve.
Abacus
01. 12. 2010 23.28
Nič več WikiLeaksa za Kitajce ,jaz sem pa mislil ,da ga bodo prepovedali Americani?
odgovorje42
01. 12. 2010 22.54
Kaj se fokusirate na kitajsko lol, oni so vsaj odkriti in konsistentni. Bolj bi se mogli pogovoarjat o tem da pod pritiskom ameriške vlade v velesvobodnih zda firme odrekajo hoastanje wikileaksa na svojih serverjih, politiki pa pozivajo na eksekucije in antentate na vire in assangeja. Kdo je zdaj diktatura?
WikiX
01. 12. 2010 22.41
Kitajska se z vedno novimi omejitvami, spreminja v deželo milijarde in pol otročjih moronov. Težko bi sklepal, kdo si je zamislil padec azijskega zidu oziroma združitev obeh Korej, ne vidim pa nobenega razloga, zakaj se ne bi tudi kitajci o tem odprto pogovarjali, saj gre za strpno in politično odlično utemeljeno zamisel. Še posebej Kitajci bi se morali tega zavedati, potem ko so dobili od Angležev nazaj moderniziran, očlovečen in nadvse uspešen Hong kong. Skrbi me prav to, da ne vem, kaj jih moti pri tej zamisli, tudi če ni zrasla na njihovem zeljniku oziroma riževem polju, saj je nadvse bogato obrodilo. Mi pa postaja jasno, zakaj se britanci toliko ukvarjajo s humanistiko, wiki-way je res revolucionarna teorija oziroma orodje, kakršnega svet ni videl od nastanka socializma ali utemeljitve človekovih pravic. Simulacije so bile izdelane za odrasle ljudi, vendar se vsaka tehnologija razvija in upam, da bodo kmalu pripravili še verzijo za otroke, saj nič več ne bo ustavilo evolucije človeštva.
ochi
01. 12. 2010 22.23
wikileaks ni blokiran, samo traja včasih malo dalj časa. bog ve koliko napadov doživa ta naslov:)
kinezimonstrumi
01. 12. 2010 21.50
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrbrrrrrrrrrrrrrrrr
Pavliha23
01. 12. 2010 19.31
Kot zgleda je tud u Sloveniji blokada wiki leaks ne dela
Vesoljec
01. 12. 2010 18.37
pahor dela vse v dobro ! za našo slovenijo, vse vlaga v njo, njeega ne zanimajo lastni dohodki ampak doshodki države! njemu je cilj slovenijo dvigniti!! on je naš rešitelj!! ... .. sine pravljice je konec spat bo treba
Jožajoža
01. 12. 2010 18.31
rajko20301.12.2010, 18:09 hvala
LovecNaKomuniste
01. 12. 2010 18.27
Spletna stran wikileaks je blokirana.....
upornik18
01. 12. 2010 18.09
Jožajoža enkrat pametna izjava bravo joža
Jožajoža
01. 12. 2010 17.12
se že ve, da lahko narod preživi samo v komunizmu in socializmu. se spomnite, kako je juga ščitila svoje državljavljane. in danes ti skregani državljani zaradi stotih miljarderjev STRADA IN TO V TAKO OPEVANI EVROPI IN TAKO OPEVANI "GNILI DEMOKRACIJI KAPITALA" POGLEJTE SAMO NA NEPREVOZNE CESTE. ZAKAJ. KER SO LASTNIKI KAPITALA POKRADLI VES VAŠ SLOVENSKI DENAR
prouhudababa
01. 12. 2010 16.43
Najprej se prepričajte kdo 'blokira' wikileaks oz. zakaj ni dosegljiv, predno začnete kvasiti, da se ga pri nas blokira! Glede na to, da ste čisto za luno, vam je očitno potrebno razložiti, da je Wikileaks (ponovno) tarča težkega DDOS napada, ki baje presega 10 Mbit/s. Tovrsten napad blokira ne le določeno spletno stran, ampak celotno omrežje ponudnika internetnih storitev. Če se bo zadeva nadaljevala s tako intenziteto, se resnično lahko vprašamo, kateri ponudnik bo v bodoče še pripravljen nuditi gostovanje tovrstnim spletnim stranem. Kar se tiče g. Assangea, pa sem mnenja, da se mu ne gre kaj dosti za obelodanjanje nekih resnic, ampak bolj za samopromocijo na plečih naivnih informatorjev. Assange z objavo podatkov namreč ne tvega popolnoma ničesar, medtem ko informatorje čaka dolgoletna zaporna kazen. Prav tako je zgolj vprašanje časa, kdaj bo nekdo Wikileaks podtaknil lažne informacije, ki jih ne bodo mogli preveriti. Prepričana sem, da Iran in Alkaida že preučujeta možnost zlorabe Wikileaks v svoje namene. Tisti, ki tukaj govori o ovcah, bi se moral dobro zavedati, da je tudi sam ovca, ker se niti za hip ne ustavi, da bi trezno razmislil o zadevah, o katerih piše.
hansola
01. 12. 2010 16.32
Zgleda je stran pri nas tudi na črni listi.
Meldo Lavir
01. 12. 2010 16.31
@malodane Dvomim da bi si naši upali blokirati wikileaks. Trenutno je nedostopen na splošno, ne samo pri nas. downforeveryoneorjustme
malodane
01. 12. 2010 16.09
Slovenci, a se vi zavedate, kakšne ovce ste? Na 24ur članek o tem, kako Kitajci blokirajo Wikileaks. Medtem se enako dogaja pri nas. To je tako, kot da bi nekoga pretepel, potem pa bi mu rekel, da je lahko vesel, da se mu ne godi tako kot nekomu drugemu, katerega so pretepli.
siFBI
01. 12. 2010 15.56
Tud iz Slovenije ni več dosegljiva stran. Se je tud Pahor vstrašu? Tolk o poštenem manekenu!
MERDE-AVE-MERDE
01. 12. 2010 13.28
fajli so dosegljivi na torrentih
TV-MindControl
01. 12. 2010 13.12
Hkrati bi z zakonom zaščitili zaposlene, ki zdaj tvegajo, da bodo, če bodo poročali o nepravilnostih, ob službo. ne razumem , a je v ameriki pošteno lagat ali oni samo lažejo po pravici,črn konj bele barve gre po modri zelenici.