Tujina

Najprej jim želijo zlomiti telo in duha, nato pa jih pošljejo v Evropo

Rim, 26. 01. 2015 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Lani je v Italijo prebegnilo več kot 1.200 Nigerijk, leto pred tem pa jih je bilo 300. Skoraj 80 odstotkov teh žensk je namenjenih za prisilno prostitucijo. Ženske so že pred prihodom v Evropo posiljene, mučene, pretepane in ustrahovane. Nato pa jih še zlorabljajo Evropejci.

V Italiji so zaznali številne primere Nigerijk, ki so žrtve trgovine z ljudmi in prisilne prostitucije, poroča Al Jazeera. Lani je v državo nezakonito prebegnilo več kot 1.200 Nigerijk, leto pred tem pa jih je bilo 300, kaže poročilo Mednarodne organizacije za migracije. "Uradne ocene sicer še nimamo, a vse kaže, da je skoraj 80 odstotkov teh žensk namenjenih za prostitucijo," je dejal predstavnik omenjene organizacije Flavio Di Giacomo.

Obljubljajo jim dobro plačane službe v Evropi

Dokazi, ki jih je v Nigeriji zbrala Eugenia Bonetti, ki se z vsemi silami bori proti trgovini z ljudmi, kažejo, da je imela kar ena tretjina žensk v nigerijskem mestu Benin kontakte z lokalnimi preprodajalci ljudi. Ti so sami izbrali svoje žrtve, do njih pristopili in jim tudi ponudili službe v Evropi. Vse skupaj pa je seveda laž.

Najprej jim želijo zlomiti telo in duha

Številne ženske so dvojne žrtve: najprej kriminalcev, nato pa še sistema, ki jim ne pomaga.
Številne ženske so dvojne žrtve: najprej kriminalcev, nato pa še sistema, ki jim ne pomaga. FOTO: Reuters

Tiste, ki pristanejo na delo v Evropi, so nato najprej posiljene in pretepene, psihično zlorabljene in ustrahovane. Nasilje izvajajo člani nigerijske mafije, ki nadzoruje preprodajo teh žensk. Sistematične zlorabe se dogajajo tudi med potjo v Evropo, in sicer z namenom, da so žrtve ob prihodu tako psihično uničene in zlomljenega duha, da imajo zločinci večji nadzor nad njimi, s tem pa manj težav z bežanjem, prijavami na policiji in podobno. Ustrahovane so tudi s tem, da bodo kriminalci napadli ali umorili njihove sorodnike v Nigeriji. Še več: večino teh žensk že v Nigeriji odpeljejo k vudu čarovniku, ki izvede ritual, med katerim mora ženska obljubiti, da bo poplačala svoj dolg osebi, ki je denar založila za njen odhod v Evropo. Če tega ne stori, bo za kazen umrla ali pa bo znorela. Ženske temu verjamejo ter se tudi zato ne upirajo izkoriščanju in zlorabam. Predstavniki nevladnih organizacij so bili priča dogodkom, ko so se ženske med podajanjem izjave italijanskim policistom zoper njihove mučitelje zaradi izrednega strahu in prepričanja, da jih bo doletela vudu kazen, začele dušiti.

Naslednja postaja: Libija

Hiše, v katerih je potekala prisilna prostitucija, so odkrili tudi v Libiji. Nadzor nad ženskami je imela nigerijska mafija, ki je tako pred odhodom v Evropo želela dokončno zlomiti žrtve. Tam so jih zadrževali tudi leto dni, preden so jih poslali naprej v Evropo. Predstavniki nevladnih organizacij so dejali, da so jim ženske, ki so bile tam ujete, zaupale, da so si v nožnice potiskale tkanine, saj so upale, da jim tako uspe preprečiti zanositve ali pa okužbe s spolnimi boleznimi.

V Libiji je zaradi vojne in ugodnih razmer posel nigerijski mafiji zacvetel. Ko so mafijci ocenili, da je čas za odhod v Evropo, ženske zberejo in jih pošljejo naprej. Dolg žrtev pa seveda narašča.

Višina dolga tudi do 65.000 evrov

Številke kažejo na grozljive razmere na terenu. Če pogledamo leto 2011: takrat je bilo v Evropi 30.000 Nigerijk, ki so bile prisiljene v prostitucijo. Kriminalci od njih zahtevajo vračilo dolga, kateri se giblje tudi do 65.000 evrov, opozarjajo nevladne organizacije.

Ob tem opozarjajo, da je nigerijska mreža preprodajalcev ljudi izredno dobro organizirana in izredno nevarna. Iz Združenih narodov so sporočili, da je prav Nigerija ena izmed osmih držav sveta, ki se sooča z najhujšimi oblikami preprodaje ljudi.

Ne le v domovini, v nevarnosti so tudi v Italiji

Mafijci na ženske, ki z begunskimi ladjami pridejo iskat zatočišče v Evropi, prežijo tudi na italijanskih tleh. Zato predstavniki nevladnih organizacij skušajo zaščititi ženske, ki se prvič znajdejo v italijanskih begunskih centrih. Skušajo jih podučiti o nevarnostih, ki prežijo na njih.

Zakon pravi eno, resnično življenje je drugo

Sicer so ženske, ki se uspejo rešiti ujetništva preprodajalcev, po italijanskih zakonih zaščitene, a kljub temu še vedno večina njih spolzi skozi sistem, ki jih zmelje in izvrže.

Ena izmed njih je tudi 26-letnica, ki je spregovorila o svoji izkušnji. Spala je na vzmetnici, ki je bila v sobi, ven pa je lahko šla le takrat, ko se je bila prisiljena prodajati. V krempljih zločincev je bila od leta 2007 do 2012. Še vedno se boji maščevanja nigerijske mafije, ki bi lahko škodovala njenim sorodnikom v domovini.

Če je prekršila pravilo bordela, jo je lastnica pretepla. Tako ji je na primer z razbito steklenico porezala stopalo. Vsako noč je morala prinesti vsaj 120 evrov, kar je pomenilo, da se je morala prisilno prodati vsaj šestim osebam na dan. Le manjši del tega denarja je šel v odplačilo njenega dolga. Njena mučiteljica ji je namreč zaračunavala prebivališče, hrano in tudi oddajanje mesta na pločniku, kjer je stala in čakala na stranke.

Kako so jo ujeli v past?

26-letnica je dejala, da je leta 2006 v svojem domačem nigerijskem mestu spoznala žensko, ki je nato v Italiji vodila javno hišo. Prav v tem času je bila v izredno težkih razmerah, saj ji je umrl oče, družina pa ni imela več denarja za preživljanje. Stara je bila 18 let, ko jo je sosed spoznal z omenjeno žensko. Slednja ji je obljubila delo v Italiji in za njeno pot založila denar, ko pa je žrtev prišla tja, ji je dejala, da ji je dolžna 35.000 evrov in da jih bo vrnila s prostitucijo.

26-letnici je celo uspelo zbežati, a so ji Italijani zavrnili prošnjo za azil in jo deportirali nazaj v Nigerijo. Tam so jo čakali člani nigerijske mafije, ki so bili prijatelji ženske, ki jo je imela v ujetništvu. Od nje so zahtevali preostanek denarja, ki naj bi ga dolgovala. Sledile so številne grožnje, tudi s smrtjo, tako da je 26-letnica zbežala in se vrnila nazaj v Italijo. Tam so jo oblasti najprej strpale v zbirni center, iz katerega so jo želele deportirati nazaj v Nigerijo, a so jo predstavniki nevladnih organizacij še pravočasno rešili. Zahtevali so, da jo italijanski sistem začne obravnavati kot žrtev preprodaje in prisilne prostitucije. Njihov boj še vedno ni končan.

V zadnjih 14 letih so italijanske nevladne organizacije uspele rešiti več kot 24.000 žrtev prisilne prostitucije. A strah zaradi varčevanja in ukinjanja sredstev je močan, saj bi to pomenilo, da bi vse več žensk prepustili izkoriščanju.

Vprašanje, ki se poraja, je tudi, zakaj moški v Evropi ne sprevidijo, kaj plačujejo? Očitno se nočejo zavedati, da plačujejo ženskam, ki so večinoma prisiljene v prostituiranje in da tam niso zaradi svoje lastne želje po zaslužku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jasnovidec Cosmos
27. 01. 2015 00.18
-23
Tako zadevo je težko izkoreniniti.Poznam pa tudi ogromno muslimanskih žensk tudi poročenih katere se zvečer samovoljno podajajo v prostitucijo.Nadanejo si lasulje se malo namažejo in jih je na hitro zelo težko prepoznati tudi tistemu kateri jih pozna.Sem jih veliko obdelal tudi sam in jih na začetku nisem takoj prepoznal.Dobra lastnost je pa tudi da nimajo velikih tarif in jo za par everčkov lahko obdeluješ kolikor hočeš nudi pa tudi vse usluge.
Mejduš
27. 01. 2015 12.53
+2
takšen kot si ti, jih bi blo treba vsem v živo jajce porezat, to ste tisti ki marsikaj še drugo počenjate in mučite nazadne jih pokopljete,to ko si sedaj napisal te bomo lahko našli.
johndoe35
26. 01. 2015 17.41
+3
Naj gredo v rusijo. Po komentarjih sodeč se tam cedita med in mleko. Ne vem zakaj rinejo v evropo in ameriko kjer je samo izkoriščanje
posiljatelj
26. 01. 2015 17.09
+14
Prisilne poroke mladoletnic v republiki Sloveniji niso kaznivo dejanje, tako da, hvala bogu, Slovenija v zvezi s takšnimi zlo-čini nikoli ne bo omenjana.
OpaZokiStyle
26. 01. 2015 16.43
-4
Da se razumemo: nekatere gredo tudi prostovoljno. Doma imajo družine, lačne otroke, revščino,... in si na ta način pomagajo. Točno vedo kam gredo. Samo ko pride nazaj pa potem pravi, da so jo prisilili (ali pa potem res ne more več nazaj ko jo enkrat mafija dobi v roke), da se ne bi po selu razvedlo, da je prostitutka. V tistih okoljih so namreč te ženske še bolj obsojane in stigmatizirane, v nekaterih muslimanskih državah pa jih čaka lahko tudi smrt.
vrtojb
26. 01. 2015 16.42
-16
to je ena izmed krutih posledic dejanj američanov in njihovih slug
Andretina
26. 01. 2015 17.29
+11
kaj te z tabo je kaj so americani krivi da gor silijo pa da so tak retardirani?
toxicox
26. 01. 2015 16.22
+27
vsem ki posilijo žensko odrezat jajca pa samo eno cevno mu naj dajo
Jebanderu
26. 01. 2015 16.48
+6
william23
26. 01. 2015 16.19
+15
Če se osredotočimo samo na Slovenijo in na hitro prelistamo znan slovenski oglasnik-rubrika-stiki,je ponudba tako pestra in raznolika in po vsej verjetnosti prostovoljna-ni da ni-vse za denar-še dušo bi prodali,če bi jo le kdo kupil!
Mauzahecmauzares
26. 01. 2015 16.18
+1
naj ze en komet pade da zbrise to smrduharsko, predatorsko, sebicno....clovesko belo raso
OpaZokiStyle
26. 01. 2015 16.46
-1
Jednog dana će se zemlja otarasiti tih malih picajzela!
Andretina
26. 01. 2015 17.30
+1
Mr.Somebody
26. 01. 2015 16.17
+2
In kaj je poanta tega članka? Probate relativizirati kaos, ki se dogaja v evropi z množičnim priseljevanjem afričanov?
Mythra
26. 01. 2015 15.34
+15
Ma kaj zdej vsi blatijo čez stranke (moške), dosti hujša je v tem primeru ta ženska, ki je dekle z lažmi zvabla v past. Plačniki si mogoče res zakrivajo oči, je pa konec koncev ravno ŽENSKA tista, ki izkorišča telo druge ženske in zato še dosti bolj zlobna od moških strank.
tantadruj1
26. 01. 2015 15.35
+19
anabojc
26. 01. 2015 15.43
+18
Ženske znajo biti popolnoma brezčutne. oštre in neizprosne. Kako so to žalostne zgodbe v tem primeru Afričank. Ni za brati.
Morana7
27. 01. 2015 15.58
Mythra se ne strinjam to niso nobeni moški, to so lulčki na dveh nogah. Če je vse o čemer tile uporabniki razmišljajo praznenje jajc, pa četudi za ceno trpljenja druge osebe...si zaslužijo dosti več kot blatenje...
tomi.passion@gmail.com
26. 01. 2015 15.31
+14
PREDEN STIGMATIZIRATE MOŠKE VSE POVPREK, SE NAJPREJ POZANIMAJTE, KOLIKO ŽENSK V BISTVU VODI T.I. KORGE PROSTITUTK. OGORMNO ŽENSK JE PREVZELO PRIMAT PRI ORGANIZACIJI TE DEJAVNOSTI, SAJ JIM ŽENSKE BOLJ ZAUPAJO. ZATO ŽENSKE NIKAKOR NE SMEMO PRIKAZOVATO ZGOLJ KOT ŽRTVE. POLEG TEGA PA V EVROPO VSAKO LETO PRIBEŽI NEKAJKRAT VEČ MOŠKIH, KI SO PRAV TAKO PRAVI SUŽNJI. O TEM SE POROČA ZGOLJ NA HITRO IN TO JE TO. ZAKAJ JE NEKAJ KAR SE ZGODI ŽENKAM VEDNO PRIKAZANO KOT VEČJA TRAGEDIJA, KOT TO, KAR SE ZGODI MOŠKIM? IN DA NE BO POMOTE, TOVRSTNO IZKORIŠČANJE ŽENSKE JE NESPREJEMLJIVO V VSEH POGLEDIH.
kiboko
26. 01. 2015 15.37
-3
Neumnosti govoriš, nekaj žensk res sodeluje v tem, pa kaj? Stranke so moški ... verjetno si med njimi.
OpaZokiStyle
26. 01. 2015 16.47
+4
"KOLIKO ŽENSK V BISTVU VODI T.I. KORGE PROSTITUTK" To so pa t.i. 'madam'!
Vse strokovnjak
26. 01. 2015 15.30
+43
Kako žalostno življenje imajo nekateri ljudje.. Mi pa s polnimi trebuhi jamramo kako nam je hudo.
kiboko
26. 01. 2015 15.38
+21
Ne le da jamramo, tudi nazaj bi jih poslali.
Andretina
26. 01. 2015 17.31
+4
jebivoje
26. 01. 2015 22.54
-2
windmaster
26. 01. 2015 15.17
+42
Plačniki prostitucije in kupci hudih drog so ljudje ki imajo veliko denarja. Velika večina teh pokvarjencev sedi visoko v vladanih krogih. V Sloveniji, Evropi in ostalem svetu! Torej ni pričakovati izbolšanja. Žal!
stari ma?kon
26. 01. 2015 15.18
+2
tantadruj1
26. 01. 2015 15.34
+7
pri drogi imaš tudi tiste, ki nimajo za nič drugega kot za to. pa še kradejo zraven. take je putin rešil s krokodilom.
kiboko
26. 01. 2015 15.39
-2
stari ma?kon
26. 01. 2015 15.05
+4
to ponavadi delajo moški ki že tako živijo na "veliki nogi", po navadi imajo taki moški doma tudi družine, bodisi velike ali majhne otroke, kakorkoli povedano, želijo si nekaj "novega", saj misli da si v življenju lahko privošči vse.
stari ma?kon
26. 01. 2015 15.12
+5
? ki se roji, le kdo so ti, pa žal mi ne bomo izvedli nikoli, saj se le ti zaščitijo/skrivajo za velikimi €. Škoda vsake ženske, ki pade takim pod roke, saj je le njo težko izslediti kaj šele najti.
kiboko
26. 01. 2015 15.39
+1
Redtka
26. 01. 2015 15.05
+23
Ko tako trobentate, koliko žensk pa v SLOVENIJI trpi prodaja svoje dostojanstvo zato ker ti, ki nenehno govorijo o skrbi za malega človeka in otroke jim ne dajo druge možnosti...O tem pište..O Slovenskih ženskah, Samomorih moških, brez perspektivnosti Slovencev, mlade generacije in otrok predvsem otrok...in o tem kako je ta sistem ki se non strop deklarira za poštenega človeku in otroku prijaznega človeku in otrokom postal največji sovražnik..
kiboko
26. 01. 2015 15.40
+7
Zakaj ne bi pisali o enih in drugih? Zakaj morajo pisati zgolj o domačih temah, ker nekateri imajo beton v glavi in mislijo da se svet konča na naših administrativnih mejah?
OpaZokiStyle
26. 01. 2015 16.49
-1
E o tem se je pisalo ko je bil premier JJ. Sedaj se pa ne sme več. Veš čigavi so mediji v SLO?
anabojc
26. 01. 2015 14.45
+12
Čudi me, da se ljudje ne bojijo kakšnih bolezni pri množičnem prostituiranju. Po celem svetu.
tantadruj1
26. 01. 2015 15.05
+9
moški nimajo s čim razmišljat. prostitutke so pa prisiljene v to.
Vse stransko
26. 01. 2015 15.14
-4
tantadruj1, mislim da ti nimaš s čim razmišljati. Poznaš rek, ko je jezik hitrejši od pameti? No, to se tebi dogaja.
OpaZokiStyle
26. 01. 2015 16.49
+2
Bolj razmišljajo s spodnjo kot zgornjo glavo!
Redtka
26. 01. 2015 14.33
-44
Kdo jih pa sili v EVROPO, če je tako hudo..?? Doma naj bodo.
Nowotny
26. 01. 2015 14.52
+46
daj preberi si še enkrat cel članek.. morda ti bo potem jasno! Če pa ti potem še ne potegne.. potem je s tabo nekaj narobe. Si kdaj že imela kontak s temi ljudmi? Jaz sem moški, ampak bedo teh žensk razumem. Konec koncev govorimo o ljudeh!
Razumnež
26. 01. 2015 14.57
+1
Vse stransko
26. 01. 2015 15.15
+5
nyotka, poznaš rek, ko je jezik hitrejši od pameti? No, to se tudi tebi dogaja.
kiboko
26. 01. 2015 15.41
+4
lilly87
26. 01. 2015 14.29
-6
Vsega so krivi potrebni deci ki nimajo nobenega spoštovanja do žensk in v osnovi že do lastne matere ne.
TRUMPP
26. 01. 2015 14.36
+2
Nowotny
26. 01. 2015 14.53
+6
Ja, sem moški in na mojo raso ne morem biti najbolj ponosen... žal! Ljudje so postali slabši kot živali!
emilzapata
26. 01. 2015 15.03
+14
moški ali ženska, v teh ozirih ni veliko razlike, živali eni in drugi. Samo malo ozrite se naokoli, pa boste takoj našl.i kakšen primer, kjer je ženska zapustila čudovitega partnerja, samo zato, ker je bila pri drugem bolje pof... na. Odprite portal sex v mestu, pa se vam bo dvignil želodec.
stari ma?kon
26. 01. 2015 15.04
+1
to so ponavadi moški na veliki nogi, k imajo v life-u vsega dovolj, kakorkoli povedano, želijo si nekaj "novega", saj misli da si v življenju lahko privošči vse.
tantadruj1
26. 01. 2015 15.06
+2
mužik pusti svoje frustracije. tu govorimo o NASILJU in PRISILI. ne o tem da menjaš partnerja ker nisi zadovoljen s prvim. boš našel drugo no.
Jacko
26. 01. 2015 16.12
+2
spoštovanja do žensk ? Pa ravno v tem članku je govora, kako je organizirala i, maltretirala in silila v prostitucijo ženska - lastnica bordela) Tako, da ne glih sedaj kar povprek po moških udrihat.
OpaZokiStyle
26. 01. 2015 16.50
+2
@možik: ma kaki, zato ker je imel večjo denarnico!
tantadruj1
26. 01. 2015 14.26
+7
jaz pa čakam novico kdaj bodo že enkrat ženske začele te srednje okončine moškim z mačetami v snu stran sekat, da bomo imeli podobne novice samo obrnjeno... ENAKOPRAVNOST ne?! lahko jih tudi zvežejo in mučijo prej.
NSjezek
26. 01. 2015 14.11
-12
ukrajinke pa rusinje se najbols fukajo :)
schrodingerScat
26. 01. 2015 14.22
-15
tebi se vidi, da te ni še nobena masajka naskočila
OpaZokiStyle
26. 01. 2015 16.51
-2