Tujina

Nigerijska dekleta naj bi bila že davno poročena

Abuja, 01. 11. 2014 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dekleta, ki jih je ugrabila skrajna nigerijska skupina Boko Haram, so najprej islamizirali, zdaj pa naj bi jih tudi že prisilno poročili. Vodja skupine pravi, da je to vprašanje že pozabljeno in tudi zanika, da bi z vlado sklenili premirje.

Abubakar Šekau
Abubakar Šekau FOTO: Reuters Video

Vodja zloglasne skrajne islamske organizacije Boko Haram Abubakar Šekau je dejal, da je več kot 200 deklet, ki jih je organizacija zgrabila pred več meseci, že poročenih.

Zanikal je, da bodo dekleta v kratkem izpuščena, prav tako pa je ovrgel trditve nigerijskih oblasti, da je bil sklenjen kakršen koli dogovor o premirju.

"Vprašanje deklet je že dolgo pozabljeno, saj sem jih že dolgo tega poročil," je dejal v smehu in dodal, da "iz te vojne ni povratka".

Boko Haram je v aprilu iz šole v mestu Chibok na severovzhodu Nigerije ugrabila več kot 270 deklet. Več desetim dekletom se je uspelo izviti iz primeža ugrabiteljev in so pobegnile, še vedno pa je pogrešanih 219 šolark.

Tiste, ki so pobegnile, so pričale o fizičnem mučenju, posilstvih in prisiljenih porokah, ki so potekale v skrivnih taboriščih v gozdovih.

Posnetek ugrabljenih deklet, ki jih je sprva Šekau želel zamenjati za prijete člane njegove skrajne organizacije.
Posnetek ugrabljenih deklet, ki jih je sprva Šekau želel zamenjati za prijete člane njegove skrajne organizacije. FOTO: Reuters

Da je bilo s skupino sklenjeno premirje, je nigerijska vlada govorila že pred dvema tednoma, zdaj pa skrajnež Šekau pravi, da to ni res, kar potrjuje tudi nadaljevanje bojev.

To vzbuja tudi dvom v resničen vpliv Donaldija Ahmaduja, s katerim se je vlada pogajala, hkrati pa bo padel ugled tudi predsedniku Goodlucku Jonathanu, ki se bo februarja boril za ponovno izvolitev.

V pet let trajajočih bojih s skupino Boko Haram je umrlo na tisoče ljudi, na stotisoče ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove na severovzhodu države. Boko Haram je največja grožnja Nigeriji, ki je sicer največja proizvajalka nafte v Afriki in ima tudi največje gospodarstvo na tem kontinentu.

Pred kratkim je skrajna skupina zavzela mesto Mubi, sicer pa praktično vsak dan izvede kak napad. Vlada pravi, da je zadnje nasilje posledica neobvladovanja nekaterih sorodnih kriminalnih združb, ki jih skupina ne more nadzirati. Teh pa naj bi bilo na desetine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1adler
01. 11. 2014 18.34
-4
če maš islam imaš use,kar se ti zahoče,kot nekoč rdečo knjižico
pravica5
02. 11. 2014 12.31
-1
Bruhalnica24
01. 11. 2014 18.11
-13
Pa kaki BokoHarem......Spet zrastlo na Ameriškem vrtu..... O nečem je treba pisat, raje ne o MH 17, ker so se ujeli v mrežo laži....
Virtuoz12
01. 11. 2014 17.00
-18
Zmanjkalo idej o ISIS-u ? Ste si ta čas zmišljevali o Boku Haramu ? :)