Tujina

FOTO: Nihče jih noče, azilni domovi in mošeje pa pokajo po šivih

Beograd, 07. 07. 2015 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
100

Beg migrantov v Evropo ne pojenja, organizacija Amnesty International pa svari, da je na tisoče migrantov ujetih v Srbiji in Makedoniji. Teh ne želi sprejeti ne Grčija ne Madžarska, pa tudi celotna EU ne.

Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International (AI) poziva EU in države Balkana, da naredijo več za tisoče migrantov, ki zaradi negotovega pravnega položaja na Balkanu ostajajo ujeti tam, deležni pa so le malo pomoči in zaščite, če sploh. Človekoljubna organizacija zato poziva EU k ponovnemu razmisleku o migracijski politiki.

Človekoljubna organizacija v svojem poročilu krivi migracijsko politiko EU, saj meni, da lahko spreobrne Makedonijo in Srbijo v past za desettisoče migrantov, kjer nimajo nobenih pravic in zaščite. Situacijo dodatno slabšajo prisilne vrnitve ali deportacije na vsaki meji, omejen dostop do azila na poti ter pomanjkanje varnih ter zakonitih poti v EU.

Več desettisoč migrantov je obtičalo v Makedoniji - brez statusa, brez pomoči.
Več desettisoč migrantov je obtičalo v Makedoniji - brez statusa, brez pomoči. FOTO: Reuters

"Srbija in Makedonija trenutno služita kot zbirališče za begunce in migrante, ki jih ne želi sprejeti ne Grčija ne Madžarska, pa tudi celotna EU ne," med drugim navaja poročilo.

Srbija in Makedonija sicer ne predstavljata končne postaje za migrante, saj si ti iščejo poti do bogatejših držav, kot je denimo Nemčija. Mnogi vstopijo na Balkan prek članice EU, Grčije, nato pa nameravajo po popotovanju prek Makedonije in Srbije vstopiti nazaj v EU na Madžarskem.

Glede na evropska pravila morajo iskalci azila počakati na rešitev njihovega statusa v državi, ki jih je prva registrirala, kar je pogosto Madžarska.

Med več kot 21.000 begunci in migranti, ki so šli po zahodnobalkanski poti v 2014, jih je bilo več kot pol iz Sirije, drugi pa so prihajali iz Afganistana, Egipta, Eritreje, Iraka, Nigerije, Somalije, Južnega Sudana in Tunizije.

Glede na podatke AI je več kot 42.000 ljudi vstopilo na Madžarsko nelegalno iz Srbije. Velika večina jih je prišla iz Makedonije, kamor so pripotovali iz Grčije. Prav zaradi nevala beguncev je Madžarska vlada sporočila, da bo na meji s Srbijo zgradila zid, kar je sprožilo val ogorčenja v mednarodni skupnosti. Hkrati pa Evropa ni ukrenila nič, da bi priskočila na pomoč državam, kjer beležijo največji naval beguncev in seveda vsem migrantom, ki so 'obtičali' na svoji poti v Evropo.

Po podatkih, ki jih je zbral AI, je med 1. januarjem in 22. junijem 2015 v Italijo prispelo 61.256 migrantov, iskalcev azila in beguncev, v Grčijo pa 61.474, piše na spletni strani Amnesty International Slovenije.

Človekoljubna organizacija poziva EU k ponovnemu razmisleku o migracijski politiki z namenom, da zmanjša pritiske na Srbijo in Makedonijo, pa tudi Italijo, Grčijo in Madžarsko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3