Tujina

Grozijo poplave in zemeljski plazovi

Managua, 05. 11. 2009 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tropska nevihta nad obalo Nikaragve se je okrepila v hurikan prve kategorije. 2000 prebivalcev so že evakuirali, vremenoslovci pa napovedujejo poplave in zemeljske plazove.

Tropska nevihta je prizadela tudi Vietnam.
Tropska nevihta je prizadela tudi Vietnam. FOTO: Reuters

Nikaragvo je dosegla tropska nevihta Ida. Prebivalce enega izmed karibskih otokov v bližini so tako evakuirali, srednjeameriško državo pa je zajelo močno deževje, predvsem na vzhodni obali. Po napovedih vremenoslovcev bi lahko padlo do 64 centimetrov dežja. Ob tem pihajo tudi močni vetrovi, ki dosegajo hitrost 100 kilometrov na uro.

Vodja nikaraške službe reševanja Ramon Arnesto je ob tem dejal, da bodo neurja prizadela do 15.000 ljudi. V nevarnosti je tudi letina kave, ki jo kmetje pravkar obirajo.

Ida se je danes že okrepila v orkan prve stopnje, nato pa spet oslabela. Po predvidevanjih bo nevihta svojo pot nadaljevala čez Srednjo Ameriko in se v ponedeljek v bližini Jukatana spet okrepila, vendar pa se pot lahko še zelo spremeni.

V Mehiki je medtem deževje, ki ni povezano z omenjeno nevihto, povzročilo že veliko škode. V poplavah so umrli trije ljudje. Zaprta sta tudi dva od tamkajšnjih osrednjih pristanišč.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.