'Nikoli več Fukušime'

Ob obletnici jedrske nesreče v Fukušimi se na Japonskem odvijajo protesti. Mnogi Japonci menijo, da jedrski energiji ne bi več smeli zaupati. Po nesreči v Fukušimi so znova zagnali le dva od 50 reaktorjev v državi.

Na predvečer druge obletnice katastrofalnega potresa na Japonskem, ki mu je sledila jedrska nesreča v Fukušimi, so v več japonskih mestih pripravili množične proteste proti jedrski energiji.

Protesti proti jedrski energiji v Tokiu

Tokio (Foto: Reuters)

V parku Hibija v središču Tokia se je danes zbralo več deset tisoč ljudi, ki so pozivali japonskega premierja Šinza Abeja, naj opusti jedrsko energijo.

Mnogi Japonci menijo, da jedrski energiji ne bi več smeli zaupati. Po nesreči v Fukušimi so znova zagnali le dva od 50 reaktorjev v državi, drugi ostajajo ugasnjeni zaradi strogih varnostnih standardov in politične občutljivosti jedrskega vprašanja.

Toda ob tako rekoč nikakršni alternativi jedrski energiji in premierju, ki odločno zagovarja njeno uporabo, pa analitiki menijo, da je le vprašanje časa, kdaj bodo znova zagnali še več reaktorjev.

Obletnica Fukušime

Spomin na žrtve uničujočega potresa in jedrske nesreče v Fukušimi (Foto: Reuters)

Protesti tudi v Franciji

Tudi v Franciji, kjer imajo podobno kot na Japonskem veliko jedrskih elektrarn, se je v soboto na ulicah Pariza zbralo več tisoč ljudi, ki so ob vzklikih "nikoli več Fukušime" sklenili živi obroč.

Kot so pojasnili organizatorji, so se zbrali v znak solidarnosti z japonskim ljudstvom in nasprotovanja francoski jedrski politiki. Zahtevali so opustitev civilnih in vojaških jedrskih aktivnosti v Franciji ter takojšnjo ustavitev vseh francoskih jedrskih elektrarn, starejših od 30 let.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 17
 
Bruhalnica24 10.03.2013 17:55:30
Jederska energija je ugodna in varna,če se spoštuje predpise. V Fukošimi je bilo nedopustno, da so zasilni sistemi bili tako ranljivi na obali, to je neverjetno.
Z termoelektrarnami bomo imeli zrak kot Kitajci, kolko.ljudi pa umre tam zaradi TE....
Več komentarjev