Tujina

Nobelova nagrada Francozu in Nemcu

Stockholm, 09. 10. 2007 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nobelovo nagrado za fiziko sta dobila Francoz Albert Fert in Nemec Peter Grünberg.

Letošnja dobitnika prestižne Nobelove nagrade za fiziko sta Francoz Albert Fert in Nemec Peter Grünberg. Znanstvenika sta nagrado prejela za odkritje velike magnetne upornosti (GMR), je sporočila švedska kraljeva akademija. Gre za revolucionaren postopek za prebiranje podatkov, ki so shranjeni na trdih diskih.

Peter Grünberg
Peter Grünberg FOTO: Reuters

Uporaba tega fenomena je naredila revolucijo v tehniki pridobivanja in branja podatkov s trdih diskov. Odkritje, do katerega sta 69-letni Fert in 68-letni Grünberg prišla leta 1988 med sicer samostojnim delom, pa je imelo veliko vlogo pri različnih magnetnih senzorjih kot tudi pri razvoju nove generacije elektronike.

Albert Fert
Albert Fert FOTO: Reuters

Kot je v svoji obrazložitvi zapisala švedska kraljeva akademija, postopek, znan tudi kot GMR, velja za eno prvih aplikacij na obetavnem področju nanotehnologije. Ugotovila sta, da že zelo majhne magnetne spremembe sprožijo večje spremembe v električnem uporu. Na ta način je podatke, ki so magnetno shranjeni na trdem disku, mogoče spremeniti v električne signale, ki jih prebere računalnik.

To prestižno nagrado sta lani prejela Američana John Mather in George Smoot za svoje delo v zvezi s teorijo velikega poka, ki razlaga nastanek vesolja. Ameriška znanstvenika sta prestižno nagrado dobila za "odkritje črne snovi" in ugotovitve v zvezi z mikrovalovnim prasevanjem kozmičnega ozadja. Njune raziskave pojasnjujejo izvor vesolja in skušajo pojasniti nastanek zvezd in galaksij. Poleg tega so izsledki nagrajencev prispevali k temu, da je "kozmologija postala eksaktna znanost", v utemeljitvi še navaja akademija.

Nagrade za medicino

Teden razkrivanja Nobelovih nagrajencev se je začel v ponedeljek, ko so razkrili, da so ameriška znanstvenika Mario R. Capecchi in Oliver Smithies ter Britanec Martin J. Evans Nobelove nagrade za medicino. Znanstveniki so nagrado prejeli za svoja "prelomna odkritja na področju zarodnih izvornih celic in rekombinacije DNK pri sesalcih ... ki so vodila v razvoj silno močne tehnologije". Gre za tehnologijo ciljanja genov.

Že v sredo bo znano ime nagrajenca za kemijo. Najbolj prestižni nagradi - za književnost in mir - bosta razkriti proti koncu tedna, prva v četrtek v Stockholmu, druga pa v petek v Oslu, medtem ko bo Nobelov nagrajenec za ekonomijo znan naslednji ponedeljek, 15. oktobra.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.