Tujina

Nobelova nagrada Japoncema in Američanu

Stockholm, 07. 10. 2008 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnja Nobelova nagrada za fiziko gre v roke Japoncema in Američanu. Nagrado so prejeli za svoje dosežke na področju raziskav subatomskim delcev.

Letošnja Nobelova nagrada za fiziko gre v roke Japoncema Makotu Kobajašiju in Tošihidi Masakavi ter Američanu Yoichiru Nambuju. Nagrado so prejeli za svoje dosežke na področju raziskav subatomskim delcev, so sporočili v Stockholmu.

Nobelova nagrada
Nobelova nagrada FOTO: Reuters

Kot je sporočila švedska kraljeva akademija znanosti, je 87-letni Nambu nagrado prejel za odkritje mehanizma spontanega razpada simetrije subatomskih delcev. Prihaja z Inštituta Enrica Fermija Univerze v Chicagu.

68-letni Masakava in 64-letni Kobajaši pa sta Nobelovo nagrado prejela za odkritje izvora razpada simetrije delcev, ki napoveduje obstoj vsaj treh vrst kvarkov v naravi. Masakava prihaja iz Inštituta za teoretsko fiziko Jukava na univerzi v Kjotu, Kobajaši pa iz visoko energijskega pospeševalnika delcev (KEK) v Cukubi na Japonskem.

Nambu bo prejel polovico te prestižne nagrade v skupni vrednosti deset milijonov švedskih kron (1,02 milijona evrov), Kobajaši in Masakava pa si bosta razdelila drugo polovico. Prejeli jo bodo 10. decembra, ob obletnici smrti Alfreda Nobela, ki je umrl leta 1896.

Teden razkrivanja letošnjih Nobelovih nagrajencev se je začel v ponedeljek z razglasitvijo nagrajencev za medicino. Letos so to prestižno nagrado prejeli nemški raziskovalec Harald zur Hausen ter Francoza Francoise Barre-Sinoussi in Luc Montagnier zaradi odkritja vloge humanega papiloma virusa (HPV) pri nastanku raka materničnega vratu oziroma odkritja virusa HIV.

V sredo bodo v Stockholmu nadaljevali razglasitev nagrajenca za kemijo. Sledili bosta najbolj prestižni nagradi – za književnost in mir. Prva bo razkrita v četrtek v Stockholmu, druga pa v petek v Oslu. Zadnji Nobelov nagrajenec za ekonomijo pa bo znan naslednji ponedeljek, 13. oktobra.

K eksperimentalni potrditvi teorije Kobayashi-Maskawa so pomembno doprinesli tudi slovenski fiziki z Inštituta Jožef Stefan in univerz v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici. Sodelujejo pri eksperimentu Belle v japonskem inštitutu KEK, kjer raziskuje tudi Makoto Kobayashi, in v prihodnjih letih načrtujejo še natančnejše meritve s področja asimetrij med delci in anti-delci.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.