Tujina

Nobelova nagrada za medicino Američanoma in Nemcu

Stockholm, 07. 10. 2013 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Američana James E. Rothman in Randy W. Schekman ter Nemec Thomas C. Südhof bodo prejeli Nobelovo nagrado za medicino. Nagrado bodo prejeli za odkritja na področju delovanja celičnega transportnega sistema.

Portreti dobitnikov Nobelove nagrade za medicino.
Portreti dobitnikov Nobelove nagrade za medicino. FOTO: Reuters

Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino bodo prejeli Američana James E. Rothman in Randy W. Schekman ter Nemec Thomas C. Südhof, je sporočil odbor za nagrade v Stockholmu.

Nagrado bodo prejeli za odkritja na področju delovanja celičnega transportnega sistema. Razrešili so namreč skrivnost, kako celica organizira svoj transportni sistem, so zapisali v obrazložitvi.

Vsaka celica je namreč kot majhna tovarna, ki proizvaja in izvaža molekule. Te so transportirane po celici v majcenih paketih, imenovanih vezikli. Trije Nobelovi nagrajenci so ugotovili molekularne principe, ki urejajo, kako je ta tovor v celici dostavljen na pravo mesto ob pravem času, piše v sporočilu za javnost.

Schekman je odkril set genov, ki so pomembni za delovanje veziklov. Rothman je pojasnil mehanizem proteinov, ki veziklom omogoča združitev z njihovim ciljem. Südhof pa je razkril, kako signali veziklom naročijo, da z veliko natančnostjo izpustijo svoj tovor.

Lani sta Nobelovo nagrado za medicino prejela Britanec John Gurdon in Japonec Šinja Jamanaka, in sicer za odkritje, da je zrele celice mogoče reprogramirati, da postanejo pluripotentne.

Motnje v sistemu vezikularnega transporta in dobave celičnega tovora imajo škodljive učinke in prispevajo k stanjem, kot so nevrološke bolezni, diabetes in imunološke motnje, še navaja obrazložitev.

Zmagovalci si bodo v enakih delih razdelili nagrado v višini osem milijonov švedskih kron (925.000 evrov). Nagrada je bila sicer v luči gospodarske krize lani nekoliko znižana. Od leta 2001 naprej so namreč nagrajenci prejeli po 10 milijonov kron nagrade.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Vsako leto jih podelijo 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

Z objavo nagrajencev za medicino se je danes šele začel teden objave letošnjih dobitnikov Nobelovih nagrad. V naslednjih dneh bodo sledile objave nagrajencev za fiziko, kemijo, ekonomijo in književnost. Ime dobitnika najbolj prestižne med Nobelovimi nagradami, nagrade za mir, bodo razkrili v petek v Oslu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pjeva? Tuge
07. 10. 2013 23.40
Naš bivši nadobudni guvernerčič zagotovo ne bo dobil nagrade za ekonomijo, če bi jo pa pri nas podeljevali bi jo pa zagotovo.