Tujina

Nobelova nagrada za odkritje kvazičnih kristalov

Stockholm, 05. 10. 2011 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
16

Nobelovo nagrado za kemijo bo letos prejel izraelski znanstvenik Daniel Šehtman za odkritje kvazičnih kristalov. Gre za kristale, katerih zgradba je netipična in ne sloni na simetričnem vzorcu, ki se ponavlja v neskončnost.

Izraelski znanstvenik Daniel Šehtman je letošnji dobitnik Nobelove nagrade za kemijo, in sicer za odkrivanje vzorcev v atomih, za katere so mislili, da jih je nemogoče odkriti, njegovo delo pa je izzvalo polemike.

'Kvazi kristali' so kristali, katerih zgradba je netipična in ne sloni na simetričnem vzorcu, ki se ponavlja v neskončnost, ampak na "aperiodičnem mozaiku", podobnemu arabeskam.
Šehtman, izraelski znanstvenik iz izraelskega tehnološkega inštituta Technion v Haifi, se je moral za svoje odkritje, do katerega je prišel 8. aprila 1982, močno boriti, da je dobil priznanje v uveljavljeni znanstveni srenji.

Daniel Šehtman, dobitnik Nobelove nagrade za kemijo.
Daniel Šehtman, dobitnik Nobelove nagrade za kemijo. FOTO: Reuters

Dotlej je veljalo, da tovrstne konfiguracije, kakršne naj bi sestavljale kvazi kristale, niso mogoče. Šehtman pa je s svojim odkritjem zatresel temelje, na katerih je bilo osnovano pojmovanje o zgradbi trdne snovi, piše v utemeljitvi podelitve letošnje Nobelove nagrade za kemijo.

V trdni snovi naj bi se namreč atomi poravnali v kristale in to v obliki urejenih vzorcev, ki se lahko ponavljajo v neskončnost. To ponavljanje je bilo za znanstvenike nujno, da bi lahko nastal kristal.

A Šehtman je leta 1982 pod elektronskim mikroskopom odkril, da so atomi v njegovem kvazi kristalu razporejeni v vzorcu, ki ga ni mogoče ponoviti. Take vzorce so imeli za nemogoče, podobno kot če bi poskušali sestaviti nogometno žogo samo iz šestkotnikov, čeprav so za sfero potrebni tudi petkotniki.

Šehtmanovo odkritje je bilo zelo kontroverzno, in ko ga je branil, je moral celo zapustiti svojo raziskovalno skupino. A Šehtman je vztrajal in na koncu so znanstveniki le razmislili o samem konceptu zgradbe snovi in ga popravili.

Aperiodični mozaiki, ki spominjajo na srednjeveške arabske ornamente, so pomagali znanstvenikom razumeti, kako so kvazi kristali videti na ravni atomov. V teh arabskih mozaikih vzorci sledijo matematičnim pravilom, a se ne ponavljajo – tako kot v kvazi kristalih.

Lani so si Nobelovo nagrado za kemijo razdelili Američan Richard Heck ter Japonca Iiči Negiši in Akira Suzuki. Nagrado so prejeli za razvoj "s paladijem kataliziranih sklopitev v organski sintezi", ki je znanstvenikom omogočila izdelavo zdravil in izboljšave elektronike.

Ko znanstveniki danes opisujejo Šehtmanove kvazi kristale, običajno uporabljajo koncept iz matematike in umetnosti – zlati rez. Nad tem razmerjem so se filozofi navduševali že v antični Grčiji, pogosto pa se ga je uporabljalo predvsem v geometriji. In tudi v kvazi kristalih je na primer razmerje razdalj med atomi povezano z zlatim rezom (gre za razmerje približno 1,62).

Po Šehtmanovem odkritju so znanstveniki v laboratorijih razvili številne oblike kvazi kristalov, v mineralnih vzorcih iz neke ruske reke pa so našli celo naravne oblike tovrstnih kristalov. Neko švedsko podjetje je kvazi kristale našlo v nekaterih oblikah jekla, kjer so ti kristali obdali material kot oklep. Dandanes poskušajo kvazi kristale uporabljati tudi pri proizvodnji ponev ali pa dizelskih motorjev, še piše v utemeljitvi podelitve letošnje Nobelove nagrade za kemijo.

70-letni Šehtman bo zdaj za svoje prelomno odkritje prejel nagrado, vredno deset milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov). V Stockholmu mu jo bodo podelili 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja nagrade Alfreda Nobela.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arsenal2
05. 10. 2011 16.00
Hmmmmmmmm letos do zdej so dobil use nobelove judje,pa da vidimo kako bo za književnost,ekonomijo in mir =P
wsharky
05. 10. 2011 15.46
... ce pa letos Grcija ne dobi Nobelovo nagrado za ekonomijo potem pa bo euro zagotovo sel v maloro ...
tinetone
05. 10. 2011 15.26
@jacfive ja 24 kur se bolj spozna na trače...
papasmurf
05. 10. 2011 15.02
Od kdaj pa slovenimo priimke? Res smo pravi Vuk Karađič
backpacker
05. 10. 2011 14.10
Igor, če bi cel članek prebral, bi dobil odgovor.
Ramzess
05. 10. 2011 14.08
Kolikor je videti, je to povezano z nanotehnologijo, kjer take kvazikristalno zgradbo lahko srečamo.
Ramzess
05. 10. 2011 14.03
Možno da gre za določeno kristalno zgradbo, ali nima nič z običajnimi kristali in njihovo zgradbo, ...moge kovine, jekla, so umetnega izvora, ali vpliva načina obdelave, zato je taka zgradba možna, ...ne gre se torej sklicevati nanje,... Dobro bilo poznati izvor arabskih ornamentov, ...če je v njih zastopan zlati rez, na kakšnem izvoru temeljijo ornamenti. Na osnovi tega se vidi, ali se je prav sklicevati nanje, čeprav zaradi podobnosti, ali ne.
lkb
05. 10. 2011 13.53
@ batom kolikor vem je to Izraelec in ima torej ime zapisano v hebreščini in se ga v slovenščino sloveni (kot vsa osebna imena ki so iz hebrejske pisave, cirilice, kitajske pisave ipd.), tako da je tudi Shechtman le angleška oblika imena.
jacfive
05. 10. 2011 13.46
tinetone 05.10.2011, 13:26 @jacfive hem... kvazikristal bi rekel, da zgleda kot kristal ampak to ni... to pa ne zgleda kot kristal ampak je... če naj bi sodili po članku... --- Jah kaj vse bi šele jaz rekel, ampak to ne bi nič vplivalo na to, da se v strokovnem žargonu pač uporablja beseda kvazikristal in ne kvazični kristal. To je pač direkten prevod angleškega izraza quasicrystal, za kar je bila podeljena nagrada. Npr. iz nobelprize.org: The 2011 Nobel Prize in Chemistry is awarded to Daniel Shechtman "for the discovery of quasicrystals".
tinetone
05. 10. 2011 13.26
@jacfive hem... kvazikristal bi rekel, da zgleda kot kristal ampak to ni... to pa ne zgleda kot kristal ampak je... če naj bi sodili po članku...
mejdn
05. 10. 2011 12.51
Mi smo pa odkril za cel parlament kvazi politikov! Slovencki spet zmagamo
Desktop.Messiah
05. 10. 2011 12.44
Če so arabski mozaiki vtkani v osnovne delce, potem ne more biti dvomov o stvarjenju in katera religija je edina zveličavna.
batom@pinkponk.com
05. 10. 2011 12.40
Od kdaj se pa priimki slovenijo??? V originalu je Shechtman, ampak tega seveda niste preverili. Potem je Arnold tudi Švarceneger ali kako??? Pa vi nimate niti osnovnošolskih znanj, kaj šele kaj več...
Geronemo
05. 10. 2011 12.38
Arabci lahko zahtevajo nadomestilo iz avtorskih pravic ker so njihove mozaike zravn mešali.. ;)
jacfive
05. 10. 2011 12.23
Nobelovo nagrado za kemijo bo letos prejel izraelski znanstvenik Daniel Šehtman za odkritje kvazičnih kristalov. ---- Kvazikristalov, ne kvazičnih kristalov...
Desktop.Messiah
05. 10. 2011 12.14
Če atomski vzorci imitirajo arabske mozaike bi nagrado moral prejeti Arabec!