Tujina

Nobelova nagrada za najtanjšo in najmočnejšo snov

Stockholm, 05. 10. 2010 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
12

Andre Geim in Kostantin Novoselov sta dobitnika Nobelove nagrade za fiziko. Prislužila sta si jo z raziskovanjem grafena, ki bi lahko nadomestil silicijeve polprevodnike.

Kostantin Novoselov
Kostantin Novoselov FOTO: Reuters
Andre Geim
Andre Geim FOTO: Reuters
36-letni Novoselov ima britansko in rusko državljanstvo, 51-letni Geim pa je nizozemski državljan. Supertanko snov sta izdelala iz koščka grafita, ki ga najdemo v navadnih svinčnikih. Za ohranitev tanke plasti sta uporabila lepilni trak.

Nobelovo nagrado za fiziko si znanstvenika z ruskimi koreninami Andre Geim in Kostja Novoselov delita za odkritje proizvodnega procesa, ki dokazuje, da bi lahko grafen nadomestil silicij pri pripravi elektronskih naprav.

Znanstvenika z britanske univerze v Manchestru sta pionirja pri raziskovanju dvodimenzionalnega ogljikovega kristala grafena, ki je v debelini atoma. Je najtanjša in najmočnejša poznana snov, ki je skoraj popolnoma prozorna. Zanj je značilna tudi dobra električna in toplotna prevodnost, prav tako je popolnoma neprepusten za pline.

Geim in Novoselov sta dokazala, da ima ogljik v taki ploščati obliki izredne lastnosti, ki izvirajo iz osupljivega sveta kvantne fizike. Obrazložitev odbora v Stockholmu

Člani odbora za podelitev Nobelove nagrade za fiziko v Stockholmu so v obrazložitvi zapisali: ''Njuna značilnost je igrivost, med katero se učita, tokrat pa sta zadela glavno nagrado.'' Poskusi z grafenom bi lahko vodili do razvoja novega materiala in k "proizvodnji inovativne elektronike". Ker je prosojen in dober prevodnik, je primeren za izdelavo prosojnih zaslonov na dotik, svetlobnih panelov in morda celo sončnih celic.

Tanek, a močan

Po pojasnilih Roka Žitka z Instituta Jožef Stefan je grafen je posamezna plast grafita, ki je dobro poznan material, ki se, denimo, uporablja v svinčnikih. Dobitnikoma letošnje Nobelove nagrade je kot prvima leta 2004 uspelo pripraviti eno samo plast grafita, kar je pred tem veljalo za nemogoče, je dodal.

Grafen se trenutno uporablja predvsem v raziskovalne namene, za raziskovanje osnovnih kvantnih pojavov, do katerih pride, če so elektroni ujeti v dvodimenzionalno tanko plast. Material ima številne zanimive lastnosti, ki bi v prihodnje lahko vodile v različne aplikacije. Ima dobre mehanske lastnosti (se ne pretrga), zato bi bil koristen kot konstrukcijski material za ojačitve in podobno. Pod določenimi pogoji dobro prevaja elektriko, zato bi bil uporaben kot električni vodnik v elektroniki. Obenem dobro prevaja toploto, njegova površina pa je občutljiva na prisotnost plinov, zato bi bil uporaben kot detektor za pline.

Nobelova nagrada za fiziko je vredna 10 milijonov švedskih kron (1,082 milijona evrov), podelili pa jo bodo iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel.

V prihodnosti bi grafen lahko nadomestil silicij. Na vprašanje, zakaj je to tako pomembno, je Žitko odgovoril, da se uporaba silicija v polprevodniški industriji bliža skrajnim mejam miniaturizacije. ''Za nadaljnje povečevanje zmogljivosti integriranih vezij bo potrebno raziskati druge možnosti, med drugim grafen, sicer se bo dosedanji bliskovit razvoj na področju elektronike bistveno upočasnil,'' je opozoril.

Imena Nobelovih nagrajencev ga niso presenetila, ''saj je grafen omogočil številne poizkuse, ki so dali dokončne in nedvoumne odgovore na nekatera odprta vprašanja, hkrati pa ima tudi številne potencialne praktične aplikacije. Odkritje grafena je bil tudi katalizator za intenzivnejše raziskave drugih nizkodimenzionalnih sistemov.''

Ali bo grafen, ki velja za enega najdražjih materialov na svetu, tudi komercialno uspešen in bi morda lahko zamenjal silicij pri izdelavi elektronskih naprav, za zdaj ostaja odprto vprašanje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KrJstEn
07. 10. 2010 09.33
˝Jules_Verne Mah sicer lep dosežek za fiziko, ampak na žalost je spet Jud dibil nobelovo nagrado. Gre za Judovsko zaroto, če nisi Jud ne moreš dobiti nobelove za fiziko.˝ Ti bi lahko bil tudi Jud, pa nikoli nebi dobil nobene nagrade, kjer je potrebno pokazat kaj znanja in uporabit možgančke. Jud gor ali dol, če sta fanta pridna in delovna si nagrado prav gotovo zaslužita in jima je potrebno samo čestitat.
Jules_Verne
05. 10. 2010 20.10
Mah sicer lep dosežek za fiziko, ampak na žalost je spet Jud dibil nobelovo nagrado. Gre za Judovsko zaroto, če nisi Jud ne moreš dobiti nobelove za fiziko.
ely1986
05. 10. 2010 19.45
končno pameten članek... s takimi stvarmi gre svet naprej, vse ostalo pa vleče zadeve navzdol. Kdorkoli je že to napisal... keep the good work.
Desktop.Messiah
05. 10. 2010 19.01
KosezVeliki 05.10.2010, 17:41 Oba sta po narodnosti Rusa. Andrej Geim je Jud - nagrada je zgolj zarota več v nizu intrig svetovnega sionističnega kongresa, ki sprejem med nobelove laureate pogojuje z judovskim poreklom.
KosezVeliki
05. 10. 2010 17.41
Oba sta po narodnosti Rusa. nevem, zakaj je Andrej nenadoma dobil anglo-saxsonsko ime Andre. In nevem, zakaj se ljudi opredeljuje za britance in nizozemce, če pa samo začasno delajo v teh državah ?
Audy
05. 10. 2010 15.26
Če gre tu za ogljikove nanocevke, potem si to nagrado res zaslužita. To je najobetavnejša snov, ki jo je prinesla nanotehnologija.
malinom
05. 10. 2010 13.36
So že popravili, dobro, da so komentatorji tako natančni pri branju, sicer pa čestitke znanstvenikoma. Take svet rabi, ne pa čvekače in nadomestke ventilatorjev.
jaz-ti-on
05. 10. 2010 13.28
mop05.10.2010, 13:061 "Super tanko snov sta izdelala iz koščka grafita, ki ga najdemo v popolnoma običajnih kemičnih svinčnikih." Kemičnih? Da crkneš od smeha! nevem kje si ti prebral " v kemicnih svincnikih " jaz vidim samo " v navadnih svincnikih"
DarthRevan
05. 10. 2010 13.16
Pa še to: "Fizika je kot seks - seveda lahko da uporabne rezultate, ampak to ni pravi razlog, da se z njo ukvarjamo. ˇ~Richard P. Feynmann
DarthRevan
05. 10. 2010 13.15
V navadnih svinčnikih, že mogoče. V kemičnih pa prav gotovo ne. Sicer pa, zanimiv projekt, pa tudi uporaben zna biti v bližnji prihodnosti.
mop
05. 10. 2010 13.06
"Super tanko snov sta izdelala iz koščka grafita, ki ga najdemo v popolnoma običajnih kemičnih svinčnikih." Kemičnih? Da crkneš od smeha!
grdovreme
05. 10. 2010 12.38