Tujina

FOTO: 'Bile smo vest tistih, ki so vest izgubili'

Oslo/Stockholm, 10. 12. 2011 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf, njena rojakinja Leymah Gbowee in Jemenka Tavakul Karman so prevzele Nobelove nagrade za mir. Vse tri se borijo za pravice žensk in demokracijo. V Stockholmu pa so podelili ostale Nobelove nagrade.

V Stockholmu bodo danes podelili nagrade za medicino, kemijo, fiziko, ekonomijo in književnost.

V Oslu so danes podelili letošnje Nobelove nagrade za mir. Nagrado so prvič v zgodovini prejele tri ženske – predsednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf, njena rojakinja, aktivna borka za mir Leymah Gbowee in aktivistka arabske pomladi Tavakul Karman iz Jemna.

"Zastopate eno od ključnih idejnih sil, ki vodijo prizadevanja za spremembe v današnjem svetu: na splošno borbo za človekove pravice in zlasti borbo žensk za enakopravnost in mir," je nagrajenke pred podelitvijo nagrade nagovoril predsednik norveškega odbora za Nobelove nagrade Thornbjörn Jagland. Nagrajenke so na drugi strani v zahvalnih govorih ocenile, da je nagrada prišla ob zelo primernem času.

'Uspelo nam je, ko ni nihče mislil, da nam bo'

Gboweejeva, 39-letna socialna delavka, ki je med liberijsko državljansko vojno v letih 1989–2003 pozivala ženske k uporu proti nasilju lokalnih vojaških poveljnikov, je pohvalila namero nagraditi prizadevanja žensk za mir in človekove pravice in poudarila, da igrajo ženske danes v številnih družbah vse aktivnejšo vlogo. "Navadne matere ne prosijo več za mir, ampak ga zahtevajo, prav tako kot pravičnost, enakost in vključenost v procese političnega odločanja," je poudarila mati šestih otrok, ki ji je leta 2002 uspelo prepričati številne kristjanke in muslimanke v t. i. spolno stavko. "Uspelo nam je, ko ni nihče mislil, da nam bo, bile smo vest tistih, ki so vest izgubili," je poudarila.

Nobelove nagrajenke za mir
Nobelove nagrajenke za mir FOTO: Reuters

'Najdite svoj glas'

Pogum številnih žensk, ki si ne glede na neznosne razmere, v katerih živijo, vseeno prizadevajo za mir, je v svojem zahvalnem govoru izpostavila tudi 73-letna Sirleafova, ki si je po liberijskih predsedniških volitvah novembra zagotovila drugi predsedniški mandat. "Najdite svoj glas! In naj se ga sliši! Naj bo vaš glas – glas svobode!" je pozvala ženske po svetu.

'Na obzorju vidim zametke novega sveta'

Primer ženske, ki je v borbi za mir uporabila svoj glas, je 32-letna Karmanova, jemenska novinarka, ki je aktivno sodelovala v protestih proti dolgoletnemu jemenskemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki je 23. novembra po več mesecih protirežimskih protestov podpisal dogovor o odstopu z oblasti.

Karmanova, najmlajša oseba in prva Arabka, ki je dobila Nobelovo nagrado za mir, je ob prejetju nagrade poudarila, da "na obzorju vidi zametke novega sveta", obenem pa je izrazila razočaranje nad zahodnim odzivom na jemenske protirežimske proteste, ki po njenih besedah niso bili deležni tolikšne pozornosti in podpore kot dogajanje v drugih arabskih državah. Zahod je pozvala k podpori Jemnu, v katerem se demokracija šele rojeva.

V Stockholmu podelili ostale nagrade

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel.

Na slovesnosti v Stockholmu pa so ob navzočnosti švedske kraljeve družine podelili ostale Nobelove nagrade. Za kemijo jo je prejel izraelski znanstvenik Daniel Šehtman. Za fiziko so jo prejeli Američana Saul Perlmutter in Adam Riess ter Avstralec Brian Schmidt. Dobitniki nagrade za medicino so Američan Bruce Beutler, Jules Hoffmann iz Luksemburga ter pokojni Ralph Steinman iz Kanade za dosežke na področju imunologije. Nagrado za ekonomijo pa sta prejela Američana Thomas J. Sargent in Christopher A. Sims. Nobelovo nagrado za književnost je prejel švedski pesnik Tomas Tranströmer.

Podelitev Nobelovih nagrad za mir
Podelitev Nobelovih nagrad za mir FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raztezje
10. 12. 2011 21.46
+0
Kadar vidim nobelove nagrajenke na slikah, ki zgledajo kot obupane gospodinje, v narodnih nošah in živih barvah takoj vem, da so bile predlagane za nagrado za mir. Iz teh potem naredijo cel reality show, ljudje pa običajno asociramo nobelovo nagrado z vrhunskimi dosežki človeškega uma. Sprašujem se, če je to zarota, konstrukt, če ima to kak globlji sociološki pomen, je to paradoks ali pa tako le mirijo bogove, da se ne bi počutili užaljene in ujezili ob predrznosti človeške misli.
Tonček Balonček
10. 12. 2011 20.52
+0
JAz sem pa mislil, da bo Obama dobil še eno!
JezekTekaTeka22
10. 12. 2011 14.44
-17
Zgleda da za belce in kristjane zmankuje prostora na tem svetu ...
patriot007
10. 12. 2011 15.52
+9
Za tebe ga bo tudi kmalu zmanjkalo, ker nam je poln k takih
carice45
10. 12. 2011 15.59
+1
Strelja?ko
10. 12. 2011 17.09
+6
Čudaki. Vsak naj bo na svojem, pa bo mir...
Tonček Balonček
10. 12. 2011 20.52
+3
Nič ne bo vsak na svojem, Ježek bo sedel na desnici Očetovi!