Tujina

Nagrada za književnost francoskemu pisatelju Patricku Modianu

Stockholm, 09. 10. 2014 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nobelovo nagrado za literaturo prejme 69-letni francoski avtor Patrick Modiano, je sporočila Kraljeva švedska akademija. Modiano je nagrajen za "umetnost spomina, s katero je obudil najbolj nedoumljive človeške usode in razkril vsakdan okupacije".

Patrick Modiano je 11. Nobelovec za književnost, ki prihaja iz Francije. Akademija je Modiana nagradila za "umetnost spomina, s katero je obudil najbolj nedoumljive človeške usode in razkril vsakdan okupacije", piše v utemeljitvi nagrade. Modiano je odločitve akademije vesel, obenem je izrazil začudenje nad njo.

Literatura Patricka Modiana
Literatura Patricka Modiana FOTO: Reuters

Kot je dejal predstavnik akademije Peter Englund, je Modianova "pisava zelo elegantna, a prijazna do bralca". Dodal je, da Modianove knjige niso obsežne, običajno okoli 130 strani, zato lahko bralec "eno njegovo knjigo prebere dopoldne, gre na kosilo in si nato privošči še eno".

Lavreatu sta že čestitala francoski predsednik Francois Hollande in premier Manuel Valls. Hollande je dejal, da je nagrada priznanje "upoštevanja vrednemu opusu, ki raziskuje subtilnost spomina in zapletenost identitete". Po besedah francoskega premierja Vallsa pa je Modiano nagrado prejel zasluženo. Kot je dejal, vsi poznajo njegove knjige in vsak je kakšno od njih tudi že prebral.

Švedska akademija Nobelovo nagrado za književnost podeljuje od leta 1901. Doslej so jo podelili 106-krat, prejelo pa jo je 110 avtorjev, saj sta si nagrado štirikrat delila dva pisatelja. Odklonila sta jo Boris Pasternak leta 1958 in Jean Paul Sartre leta 1964.

V središču pisanja 69-letnega pisatelja so teme, kot so spomin, pozaba, identiteta in krivda, Pariz pa je v njegovem delu mogoče videti kot "kreativnega udeleženca", je v utemeljitvi še zapisala akademija. Njegovo pisanje se premika sem ter tja med preteklostjo in sedanjostjo.

Modiano je napisal okoli 30 knjig, zanje je prejel številne nagrade. Med njegovimi deli je tudi nekaj knjig za otroke, poleg tega piše tudi filmske scenarije. Njegova dela so prevedena v več kot 30 jezikov.

Rodil se je 30. julija 1945 v pariškem predmestju Boulogne-Billancourt kot sin judovskega trgovca in flamske igralke. Starša sta se spoznala v okupiranem Parizu in živela napol v tajnosti. Otroštvo je preživel razpet med šolo in hotelom, med odsotnim očetom in mamo na turnejah, zato je bil že zelo zgodaj prepuščen samemu sebi. Konec njegovega otroštva je zaznamovala smrt njegovega tedaj desetletnega brata, ki mu je posvetil dela, nastala med letoma 1967 in 1982.

Modiano pri pisanju črpa iz časopisnih člankov in intervjujev, številne njegove zgodbe pa temeljijo na njegovih lastnih doživljajih v času nemške okupacije v drugi svetovni vojni.

Svoj prvi roman La Place de l'Etoile je izdal leta 1968. Nazadnje je ta mesec izšlo delo z naslovom Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier.

Nobelovo nagrado za književnost bodo dobitniku izročili 10. decembra. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (okoli 870.000 evrov).

V slovenščino so prevedeni njegova romana Ulica Boutiques obscures, za katerega je prejel prestižno nagrado Goncourt, in Vila bolest ter zbirka kratke proze Katarina, mala balerina. V slednji je Modiano svoj ustvarjalni navdih združil z ilustratorjem Jean-Jacquesom Sempejem.

Med kandidati več svetovno znanih imen

Med 210 kandidati se je omenjalo več svetovno znanih imen, kot je ime japonskega pisatelja Harukija Murakamija, sirskega pesnika Adonisa, češko-francoskega pisatelja Milana Kundere ali pa ime kenijskega pisatelja Ngugija wa Thiong'oja. Francoskega novelista Modiana se ni omenjalo kot najverjetnejšega kandidata.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.