Norvežanom ni treba skrbeti za varno starost, Slovenci na 16. mestu

Če se želite varno upokojiti, potem je glede na najnovejše raziskavo najbolje, da živite na Norveškem. Na drugo mesto se je uvrstila Švica, na tretje pa Luksemburg. Slovenija je med 20 najboljšimi državami zasedla 16. mesto. Na repu lestvice sta ZDA in Velika Britanija.

Najnovejša ekonomska analiza, ki med drugim sloni na podatkih Svetovne banke, Svetovne zdravstvene organizacije in Združenih narodov, med 20 državami uvršča Slovenijo na 16. mesto glede varne upokojitve.

Med dejavniki, ki so jih vključili v raziskavo, spadajo zdravstveni izdatki, pričakovana življenjska doba, dohodkovna neenakost, nezaposlenost in razmerje med aktivnimi prebivalci in upokojenci. Američani so se znašli na neslavnem 19. mestu, slabi so le še Britanci.

Križarjenje

Norvežani bodo lahko mirno uživali v upokojitvi. (Foto: Thinkstock)

In kako si sledijo države?

1. Norveška
2. Švica
3. Luksemburg
4. Švedska
5. Avstrija
6. Finska
7. Nizozemska
8. Danska
9. Nemčija
10. Francija
11. Avstralija
12. Izrael
13. Kanada
14. Belgija
15. Japonska
16. Slovenija
17. Češka
18. Slovaška
19. ZDA
20. Velika Britanija

V naravi

(Foto: Reuters)

Izsledki sicer Američane, ki so se znašli na repu 20 najboljših, ne presenečajo, saj številni trepetajo pred mislijo, kako bodo preživeli na stara leta. Neka raziskava je celo pokazala, da vsak četrti od desetih Američanov meni, da nima dovolj privarčevanih sredstev za upokojitev. Številni so tudi že opustili misel na upokojitev do 65. leta. Mnogi pa so bili zaradi recesije prisiljeni že sedaj dvigniti prihranke. Glavni zaključek omenjene raziskave je torej: za varno upokojitev boste morali varčevati sami.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 66
 
tomas26 08.03.2013 21:49:21
glede nato kako so v porastu te in one bolezni se nam ni potrebno kaj preveč bati za pokojnino, ( tako ali tako se bo delalo vedno dlje) osebno raje živim za danes, kot da bi si trgal od ust za jutri....
Več komentarjev