Tujina

Cerar: Slovenija je pripravljena na vse možne scenarije. Grčija mora narediti več

Bruselj, 25. 02. 2016 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.Š./STA/S.S.
Komentarji
1041

Premier Miro Cerar je dejal, da je Slovenija pripravljena na različne scenarije, kam se bo preusmeril begunski tok. Poudaril je, da Slovenija nikoli ni izključevala Grčije, a mora narediti več za obvladovanje krize. Migranti na balkanski poti medtem že ubirajo nove smeri.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Protesti proti migrantom
    03:26
    Iz SVETA: Protesti proti migrantom
  • Iz SVETA: Zgodbe beguncev
    01:58
    Iz SVETA: Zgodbe beguncev
  • Iz 24UR: Protesti po Sloveniji proti migrantom
    03:10
    Iz 24UR: Protesti po Sloveniji proti migrantom
  • Iz 24UR: Možno sprejeti migranta v svoj dom
    02:33
    Iz 24UR: Možno sprejeti migranta v svoj dom
  • Iz 24UR: V Avstriji plačajo za namestitev azilantov
    02:42
    Iz 24UR: V Avstriji plačajo za namestitev azilantov
migranti v Grčiji
migranti v Grčiji FOTO: AP

Notranji ministri Evropske unije v Bruslju so razpravljali o razmerah v schengenu in soočanju z begunsko krizo, pri čemer so posebno pozornost namenili razmeram vzdolž balkanske migracijske poti.

Slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je na sestanku opozorila na res težko situacijo, v kateri je Slovenija, ko imamo na eni strani državo, ki javno ohranja politiko odprtih meja, na operativni ravni pa zaostruje sprejem in s tem spravlja ostale države na migracijski poti v nemogočo situacijo.

Poudarila je, da je Slovenija verodostojna partnerica schengenskega področja, da dela vse tako, kot je treba, zato ni razloga za ohranjanje nadzora na notranjih mejah, kar se še posebej nanaša na mejo z Avstrijo.

Z avstrijsko kolegico sta sicer predstavili včerajšnjo konferenco na Dunaju. Strinjata se, da je šlo za prispevek k prizadevanjem EU, brez katerih ne bo mogoče najti trajne rešitve. Evropski komisar Dimitris Avramopoulos (Grk, Grčija pa na konferenco ni bila povabljena) je ukrepe sicer označil za nekoordinirane in enostranske, s čimer pa se naša ministrica ne strinja. ''So se pa strinjali, da bomo v prihodnje bolj vključevali vse deležnike, ki jih ukrepi zadevajo, pa tudi Predsedstvo in Evropsko komisijo, vendar v takem primeru od njih pričakujemo in si želimo konstruktivno sodelovanje,'' so sporočili z notranjega ministrstva. 

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je pred srečanjem s kolegi iz EU v Bruslju danes ponovil, da se je potrebno do izrednega vrha EU in Turčije, ki bo v začetku marca, vzdržati vsakršnega ravnanja na lastno pest pri reševanju begunske krize.

Nezadovoljni Grki

Grčija je danes na posvetovanja v domovino poklicala svojega veleposlanika na Dunaju, je sporočilo zunanje ministrstvo v Atenah. V Atenah so se za odpoklic odločili po sredinem srečanju zunanjih in notranjih ministrov balkanskih držav o migracijah na Dunaju, na katerega Grčija ni bila vabljena.

Še posebej so z omejitvami migrantskega toka nezadovoljni v Grčiji, kjer se zaradi tega soočajo z vse večjim bremenom migrantov.

Opozarjajo tudi, da še vedno ni prišlo do prerazporeditve migrantov po septembra sprejetem sistemu kvot. Da bo ta zares uresničen, je sicer vse manj verjetno. Nasprotujejo mu v Romuniji, na Češkem, Slovaškem in Madžarskem, kjer so že napovedali, da bo na to temo potekal referendum. 

Nemški mediji so se medtem dokopali do podatka, da bi se naj v Nemčiji do leta 2025 pripravljali na namestitev 3,6 milijona migrantov. V afganistanski Kabul pa so s posebnim letalom vrnili 125 migrantov, ki so jim zavrnili prošnjo za azil.

Cerar: Slovenija je pripravljena. Grčija mora narediti več 

Osem migrantov, od tega sedem Iračanov in en Iranec, se je danes prostovoljno z letalom vrnilo v matično državo. Gre za skupino migrantov, ki so jih avstrijski varnostni organi zavrnili 13. februarja, piše na spletnih straneh policije. Skupina migrantov je bila nastanjena v Centru za tujce v Postojni, kjer so jim slovenski policisti predstavili postopek in ponudili možnosti prostovoljnega vračanja. Migranti so se odločili za to možnost, ker njihova pričakovanja niso bila izpolnjena, in podpisali dogovor o prostovoljni vrnitvi v matično državo. Postopek vračanja migrantov se v 75 odstotkih financira iz evropskih sredstev, 25 odstotkov stroškov pa bo plačala Slovenija.

Premier Miro Cerar je dejal, da je za nas ključno, da ob humanitarnem pristopu zagotavljamo tudi učinkovito varnost državljanov. Do zdaj je prešlo Slovenijo okoli pol milijona ljudi, ta tok smo uspeli dobro obvladati, je dejal in dodal, da razloga za strah ni. Poudaril je še, da skupaj z Evropo iščejo rešitve, da bodo za celoten kontinent zagotovili varnost.

Slovenija je pripravljena na vse možne scenarije. Veliko jih je, kam se bo tok migrantov preusmeril, je zatrdil Cerar. Poudaril je, da Slovenija nikoli ne bo izključevala Grčije, zato meni, da morda ni bilo prav, da ni bila povabljena na konferenco na Dunaj. Je pa dodal, da je Grčija do zdaj pomoč zavračala, da ni naredila dovolj, da bi vsaj začela zaustavljati prihoda migrantov. Slovenija je konstruktivna, je nadaljeval in dodal, da je pomembno, da je Grčija vključena, mora pa se ji jasno povedati, da mora narediti več. 

Makedonija znova zaprla mejo z Grčijo, obtičalo več tisoč migrantov

Makedonija je danes za migrante znova zaprla mejni prehod pri Gevgeliji. Po poročanju makedonskih medijev v sprejemnem centru na grški strani meje pri kraju Idomeni na nadaljevanje poti čaka okoli 2800 migrantov, še 800 pa se jih nahaja blizu sprejemnega centra.

Makedonske oblasti so zjutraj prečkanje grško-makedonske meje dovolile le 100 migrantom iz Sirije in Iraka, nato pa zaprle mejo. Pri migrantih pri kraju Idomeni gre prav tako večinoma za Sirce in Iračane.

Nekateri migranti na balkanski poti se že preusmerjajo proti Albaniji

Glavna migrantska pot je doslej potekala preko Grčije, Makedonije in Srbije. A sedaj Makedonija čez mejo z Grčijo spušča le Sirce in Iračane. Zaradi tega je več tisoč migrantov obtičalo v Grčiji, nekateri pa zato poskušajo najti alternativne poti proti severu Evrope.

Albanske oblasti so blizu meje z Grčijo prestregle skupino 12 Pakistancev, ki so poskušali čez Albanijo priti do Črne gore in nato nadaljevati pot proti Nemčiji. V Albaniji ocenjujejo, da bi se lahko odprla nova pot za migrante proti severu Evrope, potem ko je Makedonija zaostrila ukrepe na svoji meji z Grčijo.

Albanska policija zato po navedbah lokalnih medijev namerava okrepiti svojo prisotnost na meji z Grčijo. 

Zavrnjeni migranti sedaj v Grčiji vse bolj navezujejo stike s tihotapci ljudi, ki jim obljubljajo nove poti proti srednji Evropi. Nove "tarife" za alternativne poti preko Albanije ali prevoz v kontejnerjih na ladjah v smeri Italije naj bi sedaj znašale med 2500 do 3000 evrov na osebo.

Srbija načrtuje napotitev vojske na mejo

Zaradi navala beguncev tudi Srbija razmišlja o napotitvi vojske na mejo. Načrte o tem je danes za srbsko televizijo RTS potrdil notranji minister Nebojša Stefanović. Odločitev je sicer v rokah srbskega predsednika Tomislava Nikolića.

Kot je pojasnil Stefanović, bo v Beogradu še danes potekalo zasedanje sveta za nacionalno varnost, na katerem bodo verjetno odredili večjo pripravljenost vojske.

"To ne pomeni, da bo vojska poslana na mejo, saj imamo z razpoložljivimi silami vse dobro pod nadzorom. Je pa vedno dobro, da so vse sile v pripravljenosti, če bodo vsi ti ljudje z različnih koncev želeli vstopiti v Srbijo," je poudaril Stefanović. Kot je dodal, bi takšen naval migrantov predstavljal tveganje, ki ga srbske oblasti ne želijo dopustiti. Beograd je sicer ta teden vnovič izključil možnost postavitve ograje na meji z Makedonijo.

Večkilometrsko ograjo na svoji meji s Turčijo je medtem zaradi beguncev že postavila srbska soseda, sicer članica EU Bolgarija. Danes pa je tamkajšnji parlament v drugem in zadnjem branju dokončno odobril tudi večja pooblastila vojski in s tem omogočil njeno napotitev na mejo. Odločitev o dejanski napotitvi vojske bo sicer v rokah vlade v Sofiji.

Nato bo begunce vračal v Grčijo

Ladje Nata bodo migrante in begunce, ki jih bodo v okviru svoje nove operacije rešile v Egejskem morju, vračale v Turčijo, če bodo od tam prišli, je danes sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg, potem ko je Nato dosegel dogovor o mandatu operacije. Poudaril je, da naloga Nata ni, da bi vračal plovila z migranti, da pa morajo po mednarodnem pravu njene ladje reševati ljudi v težavah, tako kot katerakoli druga plovila.

Obrambni ministri članic Nata so se 11. februarja na predlog Nemčije, Grčije in Turčije, ki so najbolj prizadete v migrantski krizi, dogovorili za misijo v Egejskem morju, ki naj bi pomagala ustaviti tok beguncev in migrantov iz Turčije v Grčijo. Vendar pa so se morali še dogovoriti z Ankaro, potem ko je pokazala zadržanost do sprejema beguncev in migrantov, ki bi jih rešili na morju. 

Kratka morska pot med Turčijo in Grčijo je glavna pot do Evrope prosilcev za azil, ki bežijo pred vojno v Siriji, ki pa so se jim pridružili tudi ekonomski migranti. Evropa se tako od lani sooča z rekordnim migrantskim valom, ko je prišlo več kot milijon prosilcev za azil.

Stoltenberg je danes izpostavil, da bo Nato sodeloval v mednarodnih prizadevanjih za ustavitev nezakonite trgovine z ljudmi in nezakonitih migracij v Egejskem morju.

Ladje Nata so v okviru operacije v Egejsko morje prispele minuli teden, kjer izvajajo nadzor in opazovanje, je dejal in dodal, da zavezništvo vzpostavlja tudi direktne povezave z agencijo EU Frontex.

Namen operacije je grške in turške oblasti opremljati z obveščevalnimi podatki, tako da bodo lažje ukrepale proti tihotapcem z ljudmi in kriminalnim družbam, ki prispevajo k migrantski krizi, je dodal.

Štiri Natova plovila, ki sodelujejo v operaciji, so pod nemškim poveljstvom, na njih pa so tudi kanadski, grški in turški mornarji in častniki. Delujejo lahko v grških in turških ozemeljskih vodah. Turčija in Grčija se po besedah Stoltenberga sicer nista dogovorili za napotitev svojih sil v vode ali zračni prostor druge države, saj imata dolgoletne ozemeljske spore.

Izpostavil je še, da je naloga Nata olajšati sodelovanje in izmenjavo informacij med Grčijo in Turčijo, saj sta obe članici zavezništva, medtem ko je samo Grčija članica EU. Ob tem je še izpostavil, da današnji dogovor pomeni, da Nato sodeluje z EU tesneje kot kdajkoli doslej.

Nemčija znova zaostrila azilno zakonodajo

Begunci
Begunci FOTO: AP
Na gradbišču džamije v vzhodnonemškem Leipzigu so našli mrtvega prašiča, na katerega so neznani storilci zapisali priimek nemške kanclerke Angele Merkel, je danes sporočila lokalna policija. Na kadaver so z rdečo barvo zapisali "Mutti Merkel" oz. "mami Merkel".

Spodnji dom parlamenta v Berlinu je danes sprejel nove ukrepe, ki zaostrujejo pravila za pridobitev azila. T. i. drugi azilni paket pospešuje obravnavo prošenj za azil in prinaša odlog združitve nekaterih prebežnikov s svojci. Pred njegovim sprejetjem je bila v bundestagu razgreta debata. Paket gre v petek v bundesrat, ki ga bo dokončno sprejel.

Zaostrena azilna zakonodaja je bila danes sprejeta s 429 glasovi za proti 147, štirje poslanci so se vzdržali. Ta rezultat kaže, da okoli azilnega paketa ni popolnega soglasja niti v vladni koaliciji krščanskih demokratov in socialistov ter socialdemokratov, glede na to, da ima opozicija v bundestagu skupaj 127 sedežev.

Poslanci koalicije in opozicije so se pred sprejetjem paketa, ki so ga ostro kritizirale organizacije za pomoč beguncem, prepirali o tem, koliko beguncev lahko Nemčija sprejme in kaj mora storiti za zagotovitev njihove integracije.

Cilj nove zakonodaje je predvsem pospešiti azilne postopke in s tem med drugim olajšati deportacijo migrantov, katerih prošnje za azil Nemčija ne sprejme, izpostavlja nemški portal Deutsche Welle.

Predvideva vzpostavitev posebnih sprejemnih centrov po državi, kjer bodo prošnje prosilcev za azil iz držav, ki veljajo za varne, in tistih, ki oblastem ne bodo želeli pomagati pri procesiranju njihovih prošenj, obravnavali hitro, nato pa jih verjetno tudi hitro vračali v domovine. V teh centri bodo prišleki bivali, obravnava prošnje pa bo lahko trajala največ tri tedne.

Ukrepi za pospešitev procesa obravnave prošenj za azil so sicer del že jeseni sprejetega prvega azilnega paketa, s katerim se je Nemčija odzvala na naval migrantov. Ta prvi sveženj je v veljavo stopil 1. novembra lani.

Azilni paket gre v petek še v zgornji dom parlamenta, kjer ga bodo dokončno sprejeli. Glavni cilj je Nemčiji pomagati urejati razmere zaradi množičnega navala beguncev. Nemčija je lani sprejela 1,1 milijona prosilcev za azil, naval pričakujejo tudi v prihodnjih letih. Kanclerka Angela Merkel se je zaradi svoje politike do beguncev znašla pod pritiskom v lastnih vrstah, za zdaj pa kljub temu zavrača določitev zgornje meje števila beguncev in zaprtje meja v Evropi, namesto tega pa vztrajno zagovarja skupni evropski pristop.

Novi sveženj prinaša tudi odlog združitve oseb s subsidiarno zaščito z družinami. Ta ukrep je bil s strani opozicijskih poslancev med razpravo med najostreje kritiziranimi.

Posameznik s subsidiarno zaščito bo lahko poslej družino v Nemčijo pripeljal šele po dveh letih, to bo veljalo tudi za mladoletnike. Subsidiarno zaščito sicer prejmejo tisti, ki nimajo pravice do azila, a jim v domovini grozi nasilje, smrtna kazen ali mučenje.

Tisti, ki so v Nemčiji dobili pravico do azila ali pa jo še bodo, bodo po drugi strani še naprej imeli pravico do združitve družin.

Po novem bo med drugim tudi precej težje preprečiti izgon prebežnika na podlagi zdravstvenih razlogov.

Nemški poslanci so danes ločeno sprejeli tudi predlog, ki olajšuje izgon tujcev, ki so zagrešili kazniva dejanja. Dogovor o tem ukrepu so v Berlinu sprejeli po silvestrskem dogajanju v Kölnu in drugod, ko je več sto moških, večinoma arabskega in severnoafriškega porekla, spolno napadalo in ropalo ženske.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1041)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IVA De Kleva
27. 08. 2016 09.31
Poskrbite za svoj narod prosim smo a pragu revščine
DržavniSekretar
26. 02. 2016 14.45
+0
Miro Cerar: ”Včasih ni nujno, da imaš pravo nad seboj, da odstopiš, če ti vsi dajo jasno vedeti, da moraš. Ampak očitno ima neko politično zaledje, in to je ta politični problem pri nas. Očitno mnogim še ni jasno, kaj se dogaja, tudi tistim, ki so ga izvolili. Tu bi se on moral osramočen umakniti. Pri nas pa tega ni.” Pokaži cmerko na svojem primeru.
IVA De Kleva
27. 08. 2016 09.45
On nima pojma kaj njemu ni jasno mogel bi odstopit včeraj ne danes ...
tali?ni tom
26. 02. 2016 14.40
+1
cmerar javka o grčiji ki ima na tisoče kilometrov meje z turki,slovenija jo ima 600 nekje s hrvati pa še teh nekaj sto kilometrov nismo sposobni zagradit! se glih pravi oglaša benti! so pa grki reševali begunski problem tako da so luknjal čolne pa spet ni blo prav! kaj naj naredijo? begunce dajo v hotele ,sami pa pokrepajo? to naj reši merklova ki jih vabi in stvar je rešena! grkom naj plača prevoz pa jih bojo z ladjami direkt v bremen,hamburg,kiel vozil!
Salamandros
26. 02. 2016 14.05
+1
Samo poglejte si tekmovalce Big Brother. Od 13 samo 4 Slovenci.... Smo mogoče slovenski moški manj vredni v Sloveniji kot ostali? Potem mi pa na FB Srbi limajo, da živijo v fašistični državi Sloveniji a sami poveličujejo fašista miloševiča??? WTFFF
JonyJan
26. 02. 2016 14.29
martin martin
26. 02. 2016 12.58
+1
mi smo prodane duše......
martin martin
26. 02. 2016 12.58
+1
....seveda...zatajiti smo pripravljeni lastne korenine.......
rde?kar
26. 02. 2016 11.40
+1
Slovenija pripravljena na vse .A tudi ,da ižene slovence in naseli begunce vsega ste zmožni.
juwel
26. 02. 2016 11.26
+2
res ze prav strah me je ker vidim da so to prazne besede...če ni policajev in vojakov dovolj , kaj bo ?....še streliva nimamo dovolj ?...naj mi prosim kdo odgovori kdo nas bo varoval če bo karnaenkrat 100.00 ali več beguncev v sloveniji...
prašek
26. 02. 2016 12.45
-1
Petrovc
26. 02. 2016 15.28
+1
zulj001
26. 02. 2016 10.49
+2
Prvo bitko so dobili begunci ,uničili so ŠENGEN ,povzročili razdor med evropskimi državami ......
IVA De Kleva
27. 08. 2016 09.32
bojseme
26. 02. 2016 08.31
+2
CERAR nehaj srat!!!!
IVA De Kleva
27. 08. 2016 09.33
Enako mislim mogel bi odstopit ne dela v dobro sojega naroda
IVA De Kleva
27. 08. 2016 09.35
Plače ljudi v sloveniji so majhne penzije so majhne naši otroci brez služb brez perspektive brez stanovanj on pa vleče migrante
IVA De Kleva
27. 08. 2016 09.43
Zdravstvo je na psu placuješ obvezno dodatno in ko prideš zobozdravniku ima čakalno vrsto 50% uslug moraš plačat . Potem te isti zobozdravnik z koncesijo kliče da lahko prideš popoldan samoplačniško. Svinjarija Cmero ki jo ne znate počistit a je sploh čudno da se dogaja Izola!!! Namesto da se ukvarja z domačo korupcijo delom na črno in čiščenjem nepotrebnega kadra po Ministrstvih z visoko izobrazbo ki se futra na račun naroda pa nič ne dela se Cmero ukvarja s temi migranti ki nas bojo izčrpavali. H vala lepa pomislite kaj bo čez deset let ...gotovi smo ....
ONniON
25. 02. 2016 20.41
+6
zahodna velemesta poglejte kako poteka multikulti v praksi pa boste videli resnico , me zanima če boste tisti ki tako vneto to podpirate še naprej podpirali, in to se dogaja v bogatih državah,razvitih, no vsaj za to se imajo, pa toliko ljudi v revščini in geta da jih ni sram, slovenija je bila res socialna država in pravična napram mnogim zahodnim državam danes pa nič več tako, postajamo amerika v malem
FoglofffTunekkk
25. 02. 2016 19.43
+17
Čujte, baje, da je počilo tudi v Ljubljani.... skupina nasilnih migrantof je fčeraj zvečer grozila in izsiljevala pred znanim lokalom Parlament pub nasproti parlamenta. Policija je incident potrdila.... Zakaj se o tem ne piše na 24ur? ZAKAJ???
FoglofffTunekkk
25. 02. 2016 19.45
+11
Migrante je varnostnik zavrnil zaradi opitosti...pa to...
ONniON
25. 02. 2016 21.02
+6
če se bo tako nadaljevalo bo popolnoma enako kot v zahodnoevropskih mestih
FoglofffTunekkk
25. 02. 2016 19.34
+4
Čujte, mene pa še nekaj zanima... Po spletu se je začelo nekaj pisat, da policija zaslišuje in obiskuje ljudi, ki so kritični do Cerarjeve migrantske politike !!!... Piše, da je pred dnevi pričela Policija z obiski na domovih ter z zasliševanji posameznikof, ki so člani raznih skupin na socialnih omrežjih, katerih namen je tudi kritično opozarjanje na migrantsko krizo???... A ve kdo kaj o tem? Je to res?... Ker če je res...potem mora Cerar takoj dati odgovore...ali pa odstopit... Upam, da to niso ogabne rabote klero-desnice in SDS-a... O tem baje govori poslanec SDS-a Andrej Čuš!?!?
kameltrajbar
25. 02. 2016 19.29
-2
..ni kj,,najbolj da se v slo ločimo....desni v argentino...nm bo pa lušno....)))...kot vedno....)
DonDonDan
26. 02. 2016 14.43
+1
Levakarje in komunjare zapakirat in jih poslat na Kitajsko !!!!!!!!!
roco
25. 02. 2016 19.29
+10
O ti Cmerar ;...... da te ni sram,.... nestrpen si ti do nas državljanov Slovenije,... Še oče se te sramuje !!! Sram te bilo ! Packa grda !
FoglofffTunekkk
25. 02. 2016 19.22
-2
Čujte, klero-desničarji... zakaj se pritožujete nad migranti ? Mediji, politiki, ekonomisti, sociologi pravijo, da imigracija pripomore k ekonomiji in bogastvu... predlagam, da fse begunce za leto 2016 preusmerimo k nam. Bomo končno ustvarili sanje iz leta 1991 in postali druga Švica...To nam je obljubljal Janez Janša in Lojze Peterle...hahahahahahahahahahahahahahahahaha...
Vostro
25. 02. 2016 19.20
+9
Boste povedali kaj več o strpnosti čez 1 leto na današnji dan!!! V nemčiji se vidi strpnost na silvestrski dan.... dogodki so jasno vidni...
FoglofffTunekkk
25. 02. 2016 19.16
-2
Cerar govori v bistvu o krščanskih vrednotah... nenavadno za levičarja... Ka pravite na to klero-desničarji???
FoglofffTunekkk
25. 02. 2016 19.09
+3
Čujte, matere z otroci, ostarele, bolne in umirajoče, ter še posebej izgubljene otroke, ki tavajo po svetu, je nujno namestiti v nek topli dom, ki jih država ima prazne po fsej državi in jim fsem zagotoviti človeka dostojno življenje, otrokom pa šolanje... Tiste mlade samske moške pa takoj deportirat nazaj...brez milosti... Naj branijo svojo domovino tak kot sn jas mojo... Na Gruškovju leta 1991 !!!
FoglofffTunekkk
25. 02. 2016 19.10
+0
Jas sn čistokrvni haložan iz Zavrča...z nami se ni za špilat... Kapish?
FoglofffTunekkk
25. 02. 2016 19.14
+0
FHalozah mamo pripravljen taki azilni dom za samske ženske brez otrok...stare od 18 pa do 40 let... Pa lepe morajo biti !!!
kameltrajbar
25. 02. 2016 19.30
+1
berti 120
25. 02. 2016 19.01
+2
pa cerar pejt u grrčijo delat red pa iskat rešitve