Znanost in tehnologija

Nov rekord: Peggy Whitson postala ameriška astronavtka z najdaljšim stažem v vesolju

Washington, 24. 04. 2017 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najbolj izkušena ameriška astronavtka Peggy Whitson je k svojim rekordom nanizala še enega. S tem, ko je na Mednarodni vesoljski postaji dočakala 534. dan, je prehitela Jeffa Williamsa in postala ameriška astronavtka z najdaljšim stažem v vesolju. Vsesplošen rekord sicer drži Rus z 878. dnevi.

Najbolj izkušena ameriška astronavtka Peggy Whitson je postala ameriška astronavtka z najdaljšim stažem v vesolju. Presegla je namreč rekord Nasinega astronavta, 59-letnega Jeffa Williamsa, ki je v vesolju preživel 534 dni.

"To je ena tistih voženj, za katero upaš, da se nikoli ne konča. Zelo sem hvaležna vsem, ki so mi pomagali pri vsaki misiji," je ob tem zapisala na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To pa ni edini rekord, s katerim se Whitsonova lahko pohvali. 9. aprila je že drugič prevzela poveljstvo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) in tako postala edina predstavnica nežnejšega spola, ki bo kar dvakrat vodila 100 milijard dolarjev (94 milijard evrov) vredno postajo. "Mednarodna vesoljska postaja je v dobrih rokah pri Peggy," je ob tem dejal Nasin astronavt Shane Kimbrough.

Vsesplošen rekord v številu preživetih dni v vesolju trenutno trdno v rokah drži ruski kozmonavt Gennady Padalka, ki je v vesolju preživel vsega skupaj 878 dni.

Je tudi ženska z največ sprehodi v vesolje. Konec marca se je odpravila že na osmi na izhod v vesolje in tako prehitela astronavtko slovenskih korenin Sunito Williams, ki je do zdaj držala rekord v številu izhodov v vesolje v kategoriji žensk. V kategoriji moških rekord v izhodih drži Rus Anatoli Solovjev s 16 izhodi, sledi Američan Michael Lopez-Alegria z 10.

S 57 leti je Peggy tudi najstarejša ženska, ki je šla v vesolje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Whitsonova je na Mednarodno vesoljsko postajo poletela novembra lani z Rusom Olegom Novitskim in Francozom Thomasom Pesquetom. Po odhodu Kimbrougha in njegovih ruskih kolegov Sergeja Rižikova in Andreja Borisenka sta se posadki pridružila še ameriški astronavt Jack Fischer ter ruski kozmonavt Fjodor Jurčikin. Novitski in Pesquet naj bi se na Zemljo vrnila skupaj s Peggy 2. junija, a so ji bivanje v vesolju podaljšali za tri mesece, tako da se bo vrnila septembra letos.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
19. 03. 2018 12.10
+1
Lahko koga drugega farbajo.
hotchilipoper
25. 04. 2017 09.13
+22
Zdaj že amerikanci dvomijo o pristanku na luni,je bila včeraj oddaja o tem na Natur chanel
Starudin
24. 04. 2017 15.40
+10
janezpodre
24. 04. 2017 15.21
-1
Lahko bi končn pojasnil, kok je s seksom tamo gore. Če so normaln, mora bit strop povn sperme.
Entropy
24. 04. 2017 14.46
+9
Še eno vprašanje na katerega NASA noče odgovoriti.Trdijo,da na neki določeni višini "gravitacija"postane šibkejša in šibkejša,dokler se magično preda "vesolju"ki je vakum,kateri omogoča astronavtom,satelitom...da prosto lebdijo za vedno brez padca nazaj dol k Zemlji. Kot prvo,je fizično in filozofsko nemogoče da "neskončen ne-gravitiziran vakum vesolja" obstaja zraven in ne ločen na noben način od ne-vakumsko,gravitizirane atmosfere.Kot drugo,nobena amaterska raketa,balon ali katera druga tehnologija ni bila sposobna doseči,te domnevne višine,kjer bi preprosto lebdel in ne padel nazaj na Zemljo. To je zato,ker astro-klovni sploh niso v vesolju in preprosto snemajo efect lebdenja z triki kamere,zelenimi ekrani,žicami,temnimi bazeni in z tako imenovanimi "zero G avioni".Realnost je,kot star pregovor gre "Kar gre gor,mora pasti nazaj dol"in ne zaradi "gravitacije"ampak zato,ker se predmeti vedno dvigajo/padajo glede na relativno gostoto njihove okolice. Balon iz helija se dviga,ker je lažji od kisika,dušika in ostalih elementov,ki ga obkroža.Kamen pade direktno na tla,ker je gostejši od zraka,ki ga obkroža.To je vse.Helijev balon,se ne izogne "gravitaciji"na skrivnosten način,medtem ko,kamen ji je pa izpostavljen, ampak,kar je znano že tisočletja pred Newtonovo neumno teorijo,predmeti se naravno dvigajo/padajo proti njegovi lastni gostoti.
grumf
24. 04. 2017 15.38
-9
bravo, vedno je fajn brat kej zanimivega. pa smešnega.
igorli
24. 04. 2017 15.44
-11
Samo ti pa res nimaš pojma o fiziki. Izhajati je potrebno le iz tega, da se vse snovi v vesoljo privlačijo. Ne vem kaj ti tu ni jasno. o kakem vakuumu govoriš? Vse snovi kaj so privlači zemlja. Ko zmanjka vsega je pa vesolje. Gravitacija je vedno manjša vsak meter ko si oddaljen od zemlje. dalje si, manjša je.
igorli
24. 04. 2017 15.45
-5
Ni magične meje, zrak je vedno redkejši, dokler ga v neki točki več ni. To ni nobena znanst, to je jasno snovnošolcem. Čudi me nerazgledanost in naivnost nekaterih ljudi.
gozdar1
24. 04. 2017 16.34
-9
Stvari v vakuumu ne lebdijo, od kod taka ideja? Stvari v vakuumu padajo s konstantnim pospeškom, lebdenje astronavtov, nič nič z vakuumom.
UaikiUaiki
24. 04. 2017 16.44
-14
Igorli, veš kaj je še najbolj tragično? Da inajo taki ljudje kot je entropy, pravico soodločanja o naši skupni prihodnosti, to je volilno pravico.
igorli
24. 04. 2017 18.30
-11
Res je. Človek ki ima tak omejen način razmišljanja
pa dobr no
25. 04. 2017 09.58
-12
Eni morajo ponavljati osnovno šolo. Nekateri ne ločijo gravitacije in vzgona in še najbolj pametni so na celem svetu. Ahaha, tole je pa zabavno brati.
Lucki9
25. 04. 2017 16.44
-4
Me zanimajo tvoji dokazi za te trditve. Ljudje so bili na vesoljskih postajah lahko pričajo, podpira jih tudi matematika in fizika, ki je splošno dokazana na najbolj preprostih primerih. Če te zanima kako se kaj zgodi priporočam termodinamiko, ki pa dvomim da jo boš razumel že osnove. Nimaš nobenega dokaza razen svoje neumno razmišljanje. Isto kot da bi jaz trdil saj zid ni trden kamot tečem skozi njega pa mi ljudje ki so že probali govorijo da se bom poškodoval. Ne to ni mogoče iz fizičnega in filozofskega stališča. Točno tako se obnašaš ti.
PSIHOTERAPEVT
24. 04. 2017 14.44
+19
ja kaksna pa je?! .. btw letenje po vesolju na zaje...cija!! gor hoidjo, in se norcujejo iz bresteznostnega prostora, ka je to za ena sprdacina ??