Tujina

Nova drama pri Božičnem otoku, tokrat s srečnim koncem

Canberra, 27. 06. 2012 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Manj kot teden dni po brodolomu ladje z begunci, ko naj bi utonilo kar 90 ljudi, je med Javo in avstralskim Božičnim otokom potonila še ena ladja. Tudi ta je bila prenatrpana, na njej se je gnetlo več kot 130 ljudi, veliko večino pa so rešili.

Ladjo z begunci je avstralska obalna straža posnela nekaj ur, preden je potonila.
Ladjo z begunci je avstralska obalna straža posnela nekaj ur, preden je potonila. FOTO: Reuters
Indonezija je pogosta postojanka za iskalce azila iz Afganistana, Iraka, Šrilanke in drugih držav, ki se želijo prebiti do avstralskega Božičnega otoka. Ta leži bliže indonezijski Javi kot Avstraliji. Številnim preobremenjenim ladjam pa pot vendarle ne uspe.

Manj kot teden dni po nesreči ribiške ladje, v kateri je umrlo več kot 90 iskalcev azila iz Afganistana, z Božičnega otoka v Indijskem oceanu znova poročajo o hudi nesreči. Znova se je potopila ladja, na krovu katere je bilo več kot 130 beguncev, a tokrat so avstralski reševalci rešili skoraj vse.

Kot je sporočila avstralska premierka Julia Gillard, je najprej trgovskim ladjam, nato pa še vojaškim reševalcem, ki so prihiteli na pomoč, danes zjutraj uspelo iz morja rešiti 123 ljudi. Na krovu ponesrečene ladje naj bi bilo sicer po dosedanjih podatkih, ki pa niso zanesljivi, 133 potnikov.

Ladja z iskalci azila se je potopila kakih 200 kilometrov severno od avstralskega Božičnega otoka in 185 kilometrov južno od indonezijskega otoka Java. Prva trgovska ladja je tja prispela več kot štiri ure po nesreči, nato je sledila še ena trgovska ladja, kasneje pa še dve avstralski vojaški ladji in vojaški helikopter, opremljen za reševanje iz morja.

Pred slabim tednom se je na istem območju potopila ribiška ladja z okoli 200 iskalci azila iz Afganistana. 110 ljudi je reševalcem uspelo rešiti, preostali pa so po vsej verjetnosti utonili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.