Tujina

Nove grožnje Vatikanu

Rim, 17. 09. 2006 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi izjav Benedikta XVI. so se na islamističnih spletnih straneh pojavile nove grožnje.

Papežev nedeljski blagoslov
Papežev nedeljski blagoslov FOTO: Reuters

Tako je društvo iraških džihadistov, ki je znano po snemanju svojih napadov na ameriške cilje v Iraku, na spletni strani sporočilo, da bodo Mohamedovi vojaki pretresli papežev prestol in njegovo državo. Skupina vse muslimane poziva, naj se maščujejo kristjanom in Židom, katerih vere so sovražne islamu.

Svoje grožnje z napadi na Rim in Vatikan je ponovila tudi skupina Džajš al Mudžahedin, kjer menijo, da izjave papeža niso bile neškodljive ali pomota, pač pa so bile dobro premišljene.

Papež obžaluje, ni pa se opravičil

Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed, in videl boš le slabo in nečloveško; vero, ki jo narekuje, pa širi z mečem. Besede bizantinskega cesarja Manuela II., ki jih je med torkovim predavanjem citiral papež Benedikt

Papež Benedikt XVI. se je med rednim nedeljskim blagoslovom prvič, potem ko so njegove besede o preroku Mohamedu in islamu povzročile bes muslimanov po svetu, pojavil v javnosti. Številni so zato menili, da je zdaj pravi čas za opravičilo, saj so pred tem v Vatikanu le objavili obvestilo, da sveti oče obžaluje, če je koga užalil.

Papež je res izkoristil priložnost in poskušal razjasniti ozadje besed, ki so med muslimani sprožile tako ogorčen odziv. Izrazil je globoko obžalovanje, ker so njegovo predavanje razumeli kot žaljivo.

Močno zastražen Castel Gandolfo
Močno zastražen Castel Gandolfo FOTO: Reuters


Dejal je, da gre le za srednjeveški citat, ki nikakor ne odraža njegovega osebnega stališča. Na predavanju v Regensburgu naj bi poskušal muslimane povabiti k odprtem dialogu. "Upam, da bo to pomirilo duhove in razjasnilo pomen mojega govora, ki je bil – in še vedno je – odprto povabilo k dialogu in medsebojnem spoštovanju,” je razložil.

V poletni rezidenci v Castel Gandolfu, kjer je papež Benedikt XVI. izrekel blagoslov, so zaradi groženj z napadi močno poostrili varnostne ukrepe.

Papežev blagoslov je v živo prenašala celo katarska televizija Al Džazira.
Čeprav papež ni neposredno izrekel opravičila, ki so ga od njega zahtevali številni muslimani, je egiptovska Muslimanska bratovščina z razlago zadovoljna. Pred tem je sporočilo Vatikana, da papež obžaluje dogodke, označila za nezadostno.

Nuno ubili zaradi maščevanja?

V somalski prestolnici Mogadišu so neznani napadalci ubili italijansko nuno, ki je delala za neko humanitarno organizacijo, in njenega osebnega stražarja. Neimenovan somalski strokovnjak za islam je ob tem dejal, da je najverjetneje šlo za umor iz maščevanja. "Obstaja zelo velika možnost, da so ljudi, ki so ubili nuno, razjezile besede katoliškega papeža o islamu," je dejal. Vendar so v redu, ki mu je nuna pripadala, dejali, da ne vidijo razloga, zakaj bi bila dogodka povezana. "Nismo prejeli nikakršnih groženj, ki bi nakazovali povezanost. Gre za nevarnost, ki je del vsakdanjega življenja v Somaliji," je povedal neimenovani predstavnik.

Nezadovoljstvo in grožnje
Protestniki po vse svetu obsojajo papeževe besede.
Protestniki po vse svetu obsojajo papeževe besede. FOTO: Reuters

Maroko je zaradi papeževih besed iz Vatikana odpoklical svojega veleposlanika, turški premier Tayyip Erdogan jih je označil za “umazane in bedne”, medtem ko je njegov zunanji minister Abdullah Gul Benedikta XVI. pozval, naj kljub grožnjam ne odpove potovanja v Turčijo. To je namreč izjemna priložnost za razvijanje dialoga med religijami, je prepričan Gul. Opravičilo je zahtevala tudi ena vodilnih šiitskih strank v Iraku, podobo so se odzvali verski voditelji v Iranu.

Katoliška cerkev v Tulkaremu na Zahodnem bregu je zgorela
Katoliška cerkev v Tulkaremu na Zahodnem bregu je zgorela FOTO: Reuters


Po muslimanskem svetu so zaradi papeževe izjave potekali protesti in napadi na cerkve. Na Zahodnem bregu so v soboto zažgali pet cerkev, vendar le eno katoliško. Napadi so se nadaljevali tudi danes, ogenj so podtaknili v dve katoliški cerkvi.

Modrost proti skrajnostim

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil upanje, da bodo imeli voditelji glavnih svetovnih religij dovolj moči in modrosti, da se bodo izognili skrajnostim v odnosih med verami. "Popolnoma razumemo, kako občutljiva so ta vprašanja, zato verske voditelje pozivamo k odgovornosti in zadržanosti," je dejal. Poglavar pravoslavne cerkve, ekumenski patriarh Bartolomej I. je prav tako opozoril pred dejanji, ki bi povzročili napetosti med verami.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohem
18. 09. 2006 14.11
@fedepotocnik: Vidim da imaš dvojna merila. Se pravi da je od tujca življenje manj vredno "domačinom" ali to velja po tvoje samo v sloveniji!?!!!! Enakost pred zakonom in ta navodila po tvoje ne veljajo. Verjamem, da si imel slabe izkušnje (smo jih imeli skoraj vsi), ampak zaradi tega ti ni treba posploševati in trditi da so bosanci tisti, kateri terorizirajo; potemtakem so tudi slovenci (skinhead-i) tisti ki terorizirajo - spet dvojna merila! Toliko o tvoji presoji, kaj je prav in kaj ne! Kako veš da so bli prav bosanci in ne kdo iz druge republike bivše jugoslavije?!?? SPET posploševanje? Teroristični napadi so skrajni način (in ne znak kot ti praviš), medtem ko je vsa diplomacija odpovedala in odgovor na provokacije v zelo kočljivem času. Res pa je da se grejo brez meja in na zelo krut način to pokažejo. Kot sem že prej rekel, je papež ta kočljiv položaj izkoristil za MARKETINŠKO POTEZO tako, da je ponižal islam in s tem probal vzdignit ceno kršanstvu - . Če pa papež ni dojel, da bo izzval take odzive (glede na dogajanje po svetu) potem pa res ni za vrhovnega vodjo največje vere na svetu. Največji teroristi so itak američani oz. bushisti in enako misleči ljudje, tako da ne govori kdo vse je terorist. Si pač tipičen primer ksenofoba -zato te bolje razumem. Lp
Meki
18. 09. 2006 12.32
@Realist: ja bi si, ok ne ravno brez problema, saj bi se marsikdo zgražal pa kakšno bi slišal, ampak me pa ne bi skrbelo da bi me kdo fizično napadel (čeprav nikoli ne veš, saj bedaki se najdejo povsod) ampak v muslimanskem primeru bi pa dobesedno čakal kdaj bo "priletelo". Pa saj lahko si izmislimo tudi bolj blage poslikave majic, še vedno bo situacija ista. OK no nima veze moje mnenje je da je islam približno na nivoju krščanstva iz srednjega veka.
Barbara Horvat 1
18. 09. 2006 12.26
Naj se muslimani opravicijo za vse zazgane zastave, unicena tuja poslopja (ambasade), zazgane cerkve, ubito sestro (nuno)...Sem uzaljena. No cakam.Bo kaj.
fedepotocnik@gmail.com
18. 09. 2006 12.07
Realist: Tujci so v Sloveniji GOSTJE. Morajo se obnašat bolj obzirno, ker niso doma. Ni prav, da skini napadajo bosance. Ampak še manj pa je, da bosanci oz. južnjaki terorizirajo pri nas. Moja osebna izkušnja je, da če si hodil zvečer v Ljubljani ven, je bila velika verjetnost, da ti nekdo z náglasom ukrade mobitel, če te ne pretepe še zraven. Jaz si ne upam več zvečer hodit po Šiški ali Fužinah. In ne mi govorit, da ni res, ker imam ogromno prijateljev, ki so jih pretepli in okradli! Ampak toliko o bosancih. Gremo na muslimane: Še imajo smrtno kazen, ženske so skrite pod burkami. Papež nekoga citira in se že derejo, naj ga OBESIJO (bilo je po televiziji). Pa teroristični napadi, a niso znak nazadnjaške kulture? To, da jih čaka raj s 1000 devicami, če se razstrelijo? Daj no! Krščanstvo je od čarovnic do danes naredilo vsaj nek napredek (velik ali majhen)..............Niso vsi muslimani teroristi, ampak SO VSI TERORISTI MUSLIMANI. Kaj jaz potem naredim? Ker ne vem od katerega muslimana bo grožnja prišla, se branim pred njimi nasploh. Zelo mi je žal, ampak sami so si krivi. In ne podpiram džamije, ker jih nočem pri nas. Saj eni so dobri ljudje, ni kaj. Ampak več kot jih je, večja je verjetnost, da dobimo kakšnega terorista.
Bohem
18. 09. 2006 12.00
@Meki: v tvojem primeru, ni bla dana najboljša primerjava. Poslikava majice z mohamedom in bombo je enakovredna majici s poslikavo ko jezus posiljuje fantka. Pa te zdaj vprašam, če bi si upal/a s tako majico po španiji, italiji, meksiku,....????? Brez problema praviš???? LP
Nakije
18. 09. 2006 10.49
Ce bi muslimanii kot pravijo nekateri nenapredna vera zalili krisijane non-stop bi po moje klal po svetu.Muslimani pa kar dobr prenesejo. Sej zdej glih k bo zacel Ramazan pa papez izrece take besede.Pa kao glava vatikana. Sramota!
Meki
18. 09. 2006 10.41
Samo eno vprašanje na katerega naj vsak sebi odgovori: Ali bi si upali iti z majico na kateri bi bila naslikana karikatura mohameda z bombo na glavi v neko islamsko državo? Ali bi si upali iti z majico na kateri bi bila naslikana marija s podgano v naročju v neko evropsko državo? Jaz v prvem primeru rečem ne in v drugem da (brez problema).
xes
18. 09. 2006 10.32
Se je kdo kdaj slucajno vprasal zakaj v casopisju nikoli ne preberemo naslova kot naprimer "budisticne milice pozgale tri vasi - tisoce mrtvih", "hare krisna extremisti razstrelili letalo in ubili 350 ljudi" ? Samo v razmislek o kvaliteti ideje islama in krscanstva ter ljudi ki pripadajo njima.
rustijad@hotmail.com
18. 09. 2006 10.28
gospodje, malo krajše komentarje pišite ker v službi nimam dovolj časa vsega brat. hehehe :)
Bohem
18. 09. 2006 09.55
@fedepotočnik: nekaj popravkov bi imel glede tvojega komentarja, in sicer: se pravi, ko bosanec napade slovenca, je velik BUM, ko se to zgodi obratno (kadar so skini množično napadali vse, predvsem nemočne in mnogo manj številčne, kar prišlo iz južnega dela kolpe), je veselje - spet smo fer ane?!?!! Kako lahko sploh degradiraš celotno muslimansko civilizacijo, ko se pomoje ne spoznaš na muslimansko kulturo (s takimi komentarji kažeš na svojo naivnost in nevednost). Opravičilo sporne karikature je potrebno v vsakem primeru opravičit, ker če bi narisali jezusa kako posiljuje nedolžnega fantka, bi tudi izzvalo veliko ogorčenja s strani krščanstva in bi normalno zahtevali OPRAVIČILO - spet fer?!?!!! Religija ni občutljiva sama po sebi, samo po desetletjih raznoraznih provokacij, DEGRADIRANJ,...verjamem, da bi se tudi tebi strgalo - zato čisto razumem vsa početa dejanja (pri nekaterih pa res pretirana). Spet trosiš neumnosti, s tem, da so vsi muslimani teroristi (glej SSKJ) - poenostavljaš in ocenjuješ po skupinah ekstremistov. In še za konec vsaka priznana vera uči DOBRO, tko da je tudi koran med njimi.
vivika@email.si
18. 09. 2006 09.40
albertinum : veš, je razlika, če neka država napade irak, ki kot praviš je suverena država islama....Ampak oni napadajo vse povprek, ni važno ali si Američan, Turk, Šved, Nemec ali tam en nepoznan Slovenec. Nihče se ne bo vprasal, ko se bo z avtomobil bombo zapeljal predtebe, a si slovenec in ali skodujes islamu kot takemu...tako da, samo zeli si da se ne znajdes ob napacnem trenutku na napacnem mestu, ker ne bodo gledali na 'barvo'. Lp vsem!
essa1@siol.net
18. 09. 2006 09.37
eh,pa tuki se itak ne splača debatirat,ko pa ti niti objavijo vsega...demokracija!!!!
essa1@siol.net
18. 09. 2006 09.30
ne bi blo lepo,albertinum...vendar bushovih odločitev tako ne podpiram...sam da pa ravno za vsako malenkost grozijo z vojno,no...kot je že nekdo objavil na tem forumu-vsakemu kdaj uide kaka neumestna,tako je tudi papežu...res,da bi mogel kot poglavar krščanskega naroda malo misliti,kaj govori,vendar tudi on je samo človek...neki pa je res:vere se ne smejo mešati med sabo in konc...lahko je navzven videt vse lepo in prav vendar še zdaleč ni....lahko živimo v sožitju samo dokler ne pride do takih kot je izjava papeža...tuki pa se poruši ravnovesje
vivika@email.si
18. 09. 2006 09.26
Ce bi, kar se sigurno dogaja, kdaj kakšen muslimanski voditelj povedal kaj čez krščansko vero, mislite, da bi šel kakšen katolik na ulico protestirat?Daleč od tega, preveč napredna vera...Hkrati pa tudi, hvala bogu, če tako rečem, da imajo spet nek vzrok groziti z svetimi vojnami in podobno, ravno to je tisto o čemer papež govori! Vedno bodo našli nek vzrok da se bodo 'mlatili', in predsem to: napadali nedolžne civiliste zaradi svojih psiholoških travm.Žal mi je, damoram reči, da je še vedno muslimanska vera sinonima za nasilje in še nekaj časa bo. Tisti posamezniki, ki se vsak dan pokalnjate Alahu in nikomur ne želite nič žalega ste premalo, da bi večino nas lahko pozabila kakšno nasilje je islam prinesel v svet. Lep pozdrav vsem!
albertinum@excite.com
18. 09. 2006 09.11
essa1, se strinjam. kaj ni hudo, ko muslimani grozijo zahodu in skačejo v zrak za vsako malenkost. zdaj si pa predstavljaj, kako bi se zahod šele počutil, če bi muslimani napadli 20-milijonsko zahodno krščansko državo. grozno, ne? in kako misliš, da se počutijo muslimani, ko ZDA napadejo suvereno muslimansko državo irak?
essa1@siol.net
18. 09. 2006 09.05
pa kaj mislijo tile musliji,da je sam njihova vera na tem svetu?...za vsako izrečeno besedo,ki jim ne pade prav napovedujejo vojne,grozijo itd...pa še đamijo nej se jim zgradi pr nas ja...bravo...če se prav spomnim je nostradamus prerokoval,da se bo krščanska vera izkoreninila in da bo svetu zavladala druga vera...a bo to muslimanska???ker obnašajo se ko bedaki in ko da je cel svet njihov in alah edini bog na tem svetu...
albertinum@excite.com
18. 09. 2006 08.52
dolejo, na obrobju islamskega sveta so vojne? mar ni obrobje islamskega sveta hkrati tudi obrobje krščanskega sveta? torej so na obrobju krščanskega sveta vojne. dejstvo je, da so se vse religije, tudi krščanstvo, širile na krvav način. dejstvo je, da so katoliški duhovniki vedno blagoslavljali vojske pred bitko. to pomeni božji blagoslov za vojno in pobijanje! dejstvo je, da glavni vzrok bede, vojn in spopadov v svetu ni islamska religija, ampak religija nasploh (tudi krščanstvo).
dolejo
18. 09. 2006 08.40
Misel o širjenju islama z mečem je čista resnica. Samo poglejte, kje so svetovni spopadi. Na celotnem obrobju islamskega sveta so vojne in izsiljevanja s strani muslimanov, da preženejo, pobijejo ali pomuslimanijo prvotne prebivalce. Najbolj poznan je Darfur, poleg tega pa obstaja še 21 spopadov, ki jih povzročajo muslimani. In to niti ni Al Kaida, ampak s Koranom nahujskani navadni ljudje, ki ne razmišljajo s svojo glavo. ......... Zadji čas je bil, da se o tem javno spregovori, dokler ne bo prepozno in bo hanđar na naših vratovih.
iztokhoh@hotmail.com
18. 09. 2006 08.11
Škodri, ne piši, če ne razumeš, kaj ljudje pišejo. Potočnik je le dal primer, ki ga pozna. Če ne razumeš, ne piši. Zelo enostavno, upam da ti bo šlo.
levodesno
18. 09. 2006 06.14
fedopotočniik ti bi res moral malo gledati kaj pišeš. koga briga a je nekdo polomil tvojega prijatelja, 100% so bili umes še drugi razlogi. ne mi tukaj težiti o teh stvareh ker sam nisi nič boljši če pišeš take komentarje ...