Nove obtožbe spolnih napadov: na udaru Bush starejši in Moore

Nekdanja natakarica iz Alabame je republikanca Roya Moora, ki kandidira za ameriškega zveznega senatorja, obtožila spolnega napada. Obtožbe pa letijo tudi na Georga Busha starejšega, bivšega predsednika ZDA. 30-letna Američanka ga namreč obtožuje nadlegovanja med fotografiranjem. 

Nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča Alabame Roya Moora, ki kandidira za zveznega senatorja, je v ponedeljek v New Yorku na novinarski konferenci nekdanja natakarica iz Alabame obtožila spolnega napada. To je že peta ženska, ki Moora obtožuje, da jo je zalezoval še kot mladoletno. Moore obtožbe odločno zanika, ženskam pa grozi s tožbo. 

Moore pravi, da gre za lov na čarovnice

Beverly Young Nelson

Beverly Young Nelson kaže na fotografijo, kjer je imela 16 let. Takrat jo je nadlegoval Moor. (Foto: AP)

Beverly Young Nelson je v ponedeljek na novinarski konferenci povedala, da jo je Moore spolno napadel, ko jo je kot 16-letno srednješolko peljal zvečer domov iz službe. 

Tedaj več kot 30-letni tožilec jo je odpeljal na odročen kraj, zaklenil avtomobil ter se spravil nanjo. Grabil jo je po vsem telesu in ji pritiskal glavo na mednožje. Ker se je krčevito upirala, jo je vrgel iz avtomobila.

"Mislila sem, da me bo posilil," pravi Nelsonova. Povedala je družini in znancem, vendar si nihče ni upal ukrepati.

Nelsonova trdi, da je lani volila Donalda Trumpa in njene obtožbe nimajo politične narave. Moore pa je odgovoril, da gre za lov na čarovnice.

Roy Moor

Moore obtožbe odločno zanika, ženskam pa grozi s tožbo.  (Foto: AP)

Obtožbe so zadostovale, da je predsednik republikanskega senatnega odbora Cory Gardner kolege pozval, da v primeru Moorove zmage na decembrskih volitvah glasujejo za njegovo izključitev iz senata. Gardner verjame, da ženske govorijo resnico. 

Bush starejši naj bi imel specifični humor

Obtožbe pa ne letijo le na Moora, ampak tudi na Georga Busha starejšega, nekdanjega predsednika ZDA. Rosyln Corrigan ga namreč obtožuje nadlegovanja med fotografiranjem. 

Corriganova je leta 2003 pozirala skupaj z Bushem starejšim in svojo materjo.

"Res sem bila šokirana in zmedena. Nisem vedela, kaj naj storim. Bila sem samo otrok, njegova roka pa se je sprehajala po moji zadnjici," je povedala za BBC.

George Bush starejši

Bush starejši naj bi večkrat nadlegoval mladoletnice. (Foto: AP)

Bushev tiskovni predstavnik se je na obtožbe odzval, vendar konkretnega opravičila ni podal. "Bush je bil že takrat star. 79-letni moški pa je lahko malo senilen, kajne?"

"Nič ni v redu. Starost ni izgovor," se je na sarkazem odzvala Corriganova. 

To ni prvič, da Busha starejšega ženske krivijo nadlegovanja. Oktobra se je opravičil igralki Heather Lind in v Daily Mail zapisal, da ima pač "specifični humor, ki ga ne razume vsak"

Weinstein sprožil plaz razkritij

Ko je oktobra prišlo na dan, da je vplivni hollywoodski producent Harvey Weinstein dolga leta spolno nadlegoval številne ženske, tudi Angelino Jolie in Gwyneth Paltrow, se je sprožil plaz razkritij. 

Igralka Alyssa Milano je na družbenih omrežjih nato zagnala kampanjo #meetoo (tudi jaz) in številne ženske so začele javno deliti zgodbe o spolnem nadlegovanju, tudi v Evropskem parlamentu

Evropska komisarka Cecilia Malmström je poudarila, da se je proti nasilju nad ženskami, tudi spolnemu, treba boriti. "Poskrbeti moramo, da nimamo le gibanja #meetoo po vsem svetu, ampak da sprejmemo konkretne ukrepe," je pozvala.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 38
Konjiček17 15.11.2017 12:50:06
Ameri znajo lovit denar na še najbolj beden način. Pa kako te bivše zgubane starlete in bivše "igralke" znajo jockat po TV, da se vsem smilijo.
Več komentarjev