Tujina

Nove ocene: v Evropo do konca 2016 kar 1,4 milijona beguncev, alternativne poti tudi čez Jadransko morje

Ženeva, 01. 10. 2015 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Visoki komisariat ZN za begunce ocenjuje, da naj bi v Evropo letos in prihodnje leto prispelo kar 1,4 milijona beguncev, kar je precej več od prejšnjih ocen, ko so predvidevali, da naj bi bilo beguncev okoli 850.000. Med alternativnimi potmi, ki jih bodo začeli uporabljati begunci, pa omenjajo tudi morsko pot čez Jadransko morje.

Kot poroča Reuters, ki je imel vpogled v dokumente Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR), naj bi v letošnjem in prihodnjem letu v Evropo prispelo veliko več beguncev, kot so sprva načrtovali. Glede na sedanje tokove naj bi v Evropo prek Sredozemlja do konca 2016 prispelo kar 1,4 milijona beguncev, medtem ko so sprva ocenjevali, da naj bi bilo beguncev 850.000.

Zatočišče v Evropi naj bi letos poiskalo okoli 700.000 beguncev, ki prihajajo večinoma iz Sirije, Afganistana, Iraka in Afrike.
Zatočišče v Evropi naj bi letos poiskalo okoli 700.000 beguncev, ki prihajajo večinoma iz Sirije, Afganistana, Iraka in Afrike. FOTO: Reuters

Samo letos naj bi azil v Evropi poiskalo 700.000 beguncev, navajajo v dokumentu. Še 8. septembra so v objavljenem dokumentu ocenjevali, da naj bi v Evropo prispelo okoli 400.000 beguncev, a so se ocene izkazale za napačne že kmalu zatem, saj je po podatkih UNHCR 28. septembra v Evropo prispelo že več kot 520.000 beguncev.

Prav tako je UNHCR sestavil zemljevid alternativnih poti, po katerih naj bi begunci poskušali doseči sever Evrope. Te alternativne poti so naslednje: morska pot iz Turčije v Italijo, kopenska pot iz Grčije v Albanijo, nato pa iz Albanije v dve smeri. Ena prek Jadranskega morja v Italijo, druga pa iz Albanije v Črno goro. UNHCR še predvideva, da bi begunci iz Črne gore lahko na Hrvaško potovali tudi s čolni vzdolž jadranske obale. Vse to so sicer ugibanja, a bi zaradi ograj, ki jih Madžari gradijo na svojih mejah, begunci lahko kmalu poiskali alternativne poti.

UNHCR še opozarja, da bodo zaradi večjega števila beguncev, kot so sprva predvidevali, potrebovali tudi več donatorske pomoči. Če so še pred tedni ocenjevali, da bodo potrebovali okoli 30,5 milijona dolarjev (dobrih 27 milijonov evrov), so zdaj stroške ocenili na 128 milijonov evrov (115 milijonov evrov).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1