Tujina

Na dan prihajajo nove podrobnosti - v škandal okrog spolnih zlorab vpleteni tudi Zdravniki brez meja

Haiti, 19. 02. 2018 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.P./A.I./STA
Komentarji
57

Trije uslužbenci organizacije Oxfam, ki so jih preiskovali zaradi spolnih zlorab na Haitiiju, so pričam njihovega nespodobnega vedenja grozili, razkriva poročilo te človekoljubne organizacije. Nove podrobnosti škandala prav tako ne izključujejo možnosti, da so bile med prostitutkami tudi mladoletne osebe ter da so bili v pretresljiva dejanja vpleteni tudi člani Zdravnikov brez meja.

Britanska organizacija Oxfam je po pritisku javnosti objavila notranje poročilo o domnevnih zlorabah svojih uslužbencev. Njeni sodelavci na Haitiju in v Čadu naj bi namreč med nudenjem pomoči prebivalcem po potresu, ki je območje prizadel leta 2010, prirejali orgije s prostitutkami. 

Pretekli teden se je afera še razširila, med drugim so v javnost pricurljali še očitki o posilstvih s strani nekaterih sodelavcev Oxfama v Južnem Sudanu in spolnih napadih na mladoletne prostovoljce v Oxfamovih trgovinah v Veliki Britaniji.

Omenjeno poročilo vključuje 40 intervjujev prič, nekateri pa celo trdijo, da so jim trije osumljenci fizično grozili in jih ustrahovali, da ne bi izdali njihovega nespodobnega početja. Proti osebam so zaradi groženj pričam že sprožili sankcije.

V poročilu notranje preiskave iz leta 2011 je med drugim zaznamek "več moramo storiti" in preprečiti, da bo problematično osebje delalo še za druge dobrodelne organizacije. "Potrebujemo boljše mehanizme, da bi opozarjali druge regije, podružnice oziroma agencije o vedenjskih težavah zaposlenih, ko ti zamenjajo pozicijo, da bi se izognili recilkiranju slabega oziroma problematičnega osebja," je Oxfam zapisal med svoje naloge za izboljšanje organizacije na podlagi napak iz preteklosti.

Kljub temu opozorilu so številni uslužbenci, ki so povezani s škandalom, že prevzeli vloge v drugih dobrodelnih organizacijah, tudi takšnih pod okriljem Oxfama.

Oxfam, ki ima blizu 10.000 zaposlenih v 90 državah sveta, je izvirno poročilo danes predstavil haitijskim oblastem in se opravičil za storjene napake. V javnost pa so že pred tem poslali redaktirano različico poročila z namenom, da bi bili kar "najbolj transparentni" glede odločitev, ki so jih po izbruhu škandala sprejeli. Na 11 straneh poročila za javnost so počrnili osebne podatke obravnavanih, vključno z imeni treh zaposlenih, ki naj bi fizično ustrahovali priče.

Oxfam je po mednarodnih kritikah zaradi spornega obnašanja njegovih zaposlenih med pomočjo na Haitiju v javnost dal poročilo notranje preiskave.
Oxfam je po mednarodnih kritikah zaradi spornega obnašanja njegovih zaposlenih med pomočjo na Haitiju v javnost dal poročilo notranje preiskave. FOTO: Reuters

Izsiljevanje in ustrahovanje

Sedem zaposlenih je organizacijo Oxfam zaradi neprimernega vedenja na Haitiju leta 2011 zapustilo, razkriva poročilo. Zaradi izkoriščanja prostitutk med delovanjem za Oxfam je bil en uslužbenec odpuščen, trije so dali odpoved, pri čemer ni izključeno, da so bile med prostitutkami tudi mladoletne osebe.

Zaradi izsiljevanja in zastraševanja sta bila odpuščena še dva človeka, eden od njiju je na službenem računalniku prav tako posedoval pornografijo.

V poročilu tudi piše, da je vodja operacije na Haitiju, Roland Van Hauwermeiren, med zagovorom preiskovalni ekipi "priznal koriščenje prostitutskih uslug" v Oxfamovem bivališču.

Čeprav je 68-letni Belgijec Van Hauwermeiren prejšnji teden plačevanje ženskam za spolne usluge zanikal in dejal, da je imel med službovanjem na Haitiju trikrat spolne odnose v svoji hiši, s "častno, zrelo žensko, ki ni bila niti žrtev potresa niti prostitutka" in ji za to ni plačeval

Še naprej na visokem položaju

Poročilo še razkriva, da so Van Hauwermeirenu zagotovili, da lahko organizacijo dostojanstveno zapusti z odstopno izjavo v zameno za popolno sodelovanje do konca preiskave. Ni pa znano, ali je on eden od zaposlenih, ki so grozili pričam.

Navkljub skrbi za ožigosanje spornega vedenja nekdanjih članov, ki si ga je kot del svoje politike v prihodnosti zadala organizacija, pa je Van Hauwermeiren znova končal na visoki poziciji, kot nadzornik misije za boj proti lakoti v Bangladešu – Action Against Hunger. Organizacija trdi, da so izčrpno preverili njegovo ozadje, a od Oxfama niso prejeli nobene informacije o Van Hauwermeirenovem neprimernem vedenju.

Regionalni direktor Oxfama za Latinsko Ameriko in Karibe Simon Ticehurst je danes kopijo poročila na Haitiju izročil tamkajšnji vladi in izrazil sram zaradi dejanj sodelavcev organizacije. "Prišli smo, da predamo poročilo in izrazimo naš sram in opravičilo haitijski vladi in ljudem," je povedal. Gre za prvo neposredno Oxfamovo opravičilo haitijski vladi.

Ticehurst je dodal, da so sprejeli številne ukrepe za preprečitev podobnih dejanj.

Britanska premierka Theresa May je v odzivu na poročilo dejanja Oxfamovih sodelavcev na Haitiju označila za "strašna". "Dejanja so bila krepko pod standardi, ki jih pričakujemo od dobrodelnih in nevladnih organizacij, s katerimi sodelujemo," je poudarila. "Ne bomo sodelovali z nikomer, ki ne dosega visokih standardov, ki smo jih postavili in ki so po našem mnenju pomembni," je dodala.

V zlorabe naj bi bili vpleteni tudi člani Zdravnikov brez meja.
V zlorabe naj bi bili vpleteni tudi člani Zdravnikov brez meja. FOTO: iStock

So v zlorabe vpleteni tudi Zdravniki brez meja?

Na dan prihajajo nove podrobnosti grozljivega škandala, vanj naj bi bilo namreč vpleteno tudi osebje mednarodno priznanih Zdravnikov brez meja. 

Predsednik Haitija Jovenel Moise je po poročanju Reutersa pred dnevi tako opozoril, da gre pri zadnjih vesteh le za vrh ledene gore in zahteval preiskavo tudi v organizaciji Zdravniki brez meja, ki je na Haiti prispela leta 2010 po katastrofalnem potresu. 

"Podrobno bi morali preiskati vse organizacije, ki so prispele k nam po letu 2010," je dejal Moise. "Zdravniki brez meja so tako na primer domov poslali kakšnih 17 ljudi."

Predsednik ni pojasnil, kako naj bi bili člani omenjene človekoljubne organizacije vpleteni v škandal, so pa nemudoma preiskavo sprožili v švicarski enoti Zdravnikov brez meja, je povedala njihova predstavnica Analia Lorenzo in dodala, da imajo ničelno toleranco do spolnega nasilja. 

Pripadniki Zdravnikov brez meja se nahajajo v številnih državah po vsem svetu. Prejšnji teden so iz organizacije sporočili, da so lani med 40.000 člani osebja zabeležili 24 primerov spolnega nadlegovanja in odpustili 19 ljudi. Podrobnosti o zlorabah niso navedli. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
20. 02. 2018 13.00
-1
Bolj kot boste mešali ta drek..... bolj bo smrdelo.
Belibog
19. 02. 2018 22.23
+1
Lewaki, vas ni sram.
Ni_Nicka_76
19. 02. 2018 21.01
+3
Sramota za ceh.... :)
jankomat
19. 02. 2018 20.51
-5
zakaj pa se zdravnik ne bi smel ljubit ,saj ni župnik,.a se lahko ljubijo samo med osebjem al še to ne.Če je stvar prostovoljna,posledica simpatije,,,,,al pa potrebe ,zakaj ne ,drugo je nasilništvo,.,
GlavniModerator
19. 02. 2018 19.35
+5
levicarji v vsem svojem sijaju, ne mislt da so doma kej drugacni...
omega _v6
19. 02. 2018 19.26
+22
Kot lahko vidite to niso človekoljubne organizacije ampak izkoriščevalci brez meja!! Kako jih ni sram namesto,da bi ljudem pomagali so jih izkoriščali!! Močno se bojim,da tudi donirani denar za pomoč revnim konča v privatnih žepih!! To iskoriščevalske družbe bi bilo potrebno ukinit vodilne pa preiskati saj živijo v razkošju namesto,da bi revežem pomagali!! Ljudje ne nasedajte ti izkoriščevalci ne pomagajo revežem ampak z vašimi donacijami razkošno živijo!!
User1421764
19. 02. 2018 19.18
+6
umazane roke lahko operes..umazane duse pa nikdar :) taksne je pa treba dat v najtrse zapore :) v zapore kjer imajo serijski morilci se vedno najrajsi lastne otroke itd :) haters gonna hate Y
galjot
19. 02. 2018 22.13
+3
Oni nimajo duše !!! Zato lahko pomakajo svoje roke do komolcev v kri....
Uporabnik981904
19. 02. 2018 19.14
predstavnica Analia :-) vi ga pihnete
Vse stransko
19. 02. 2018 19.13
+11
To pa je res ČLOVEKOLJUBLJE. Dobesedno! Žal je tako, da je nuditi nekomu pomoč samo iz prve roke. Vse ostalo je ... saj veš kaj!
Madeni
19. 02. 2018 19.04
+13
Ko so na RDEČEM križu delili denar, službe, nagrade in odpravnine niste o teh Cg.onah IN ŠKANDALU nič PISALI pa se cel RDEČ KRIŽ zdej nam GNUSI..
METKA102
19. 02. 2018 18.41
+30
stotisoče let so ljudje tam sami preživeli, kakor pač so. Niso izumrli. Le zakaj jim je potrebno tako zelo pomagati? Kaj niso enaki nam? Se bodo že znašli, če jih bomo pustili pri miru. Začelo se je z misijonarji, ki so jim vsiljevali "našo" vero in kulturo, nadaljuje pa se z vsemi mogočimi pomočmi. V resnici ne gre za pomoč. To je prefinjena oblika izkoriščanja na vse mogoče načine.
transs
19. 02. 2018 18.38
+13
Humanitarne organizacije ki so pod okriljem desničarjev....cerkve...izrabljaja svoje žrtve,otroke... Humanitarne organizacije,ki pa so nastale pod okriljem levičarjev.....pa tudi izrabljajo svoje žrtve.... Skupek vsega pač izpade da so vsi isti.....pokvarjenost,izpirjenost, ki je premosorazmerna z močjo danih strani. Svet se bo sesedel sam vase z vso to nesnago....
omega _v6
19. 02. 2018 19.34
-6
Humanitarne organizacije so nastale zaradi nesposobnosti komunistov in levičarjev!! Prav zaradi njih je največ bede in pomankanja!! Poglj po svetu in mi napiši v kateri državi so levičarji oziroma komunisti prinesli blaginjo naroda??
Janez_53
19. 02. 2018 20.00
+6
Omega_V6, s tem komentarjem si pa diplomiral iz neumnosti!!!
Adolph
19. 02. 2018 18.22
+3
Mene spominja to na UNRA pakete iz Amerike,ki so jih komunisti po svetovni vojni delili taksnim ,ki so bile bolj radodarne in ne tistim katerim je bilo namenjeno ,namrec vojnim sirotam. . . . . .
Madeni
19. 02. 2018 18.28
-1
Sami zase so obdržali najboljše za krajo pa obdolžili poštene ljudi to so KOMUNISTI..taki so še danes...( levičarji ANTIFA, SOROS in AKTIVISTI )..
kameltrajbar
19. 02. 2018 18.34
+2
a tudi to sta doživela????.........v zemljo...DDD
glava2
19. 02. 2018 18.19
+3
papež bi moral poslat par njegovih, da pometejo pod predpražnik, profesionalci z izkušnjami in referencami.....
johanca123
19. 02. 2018 18.30
+4
Tko je pač to, če nalogo zaupaš lumpenproletarjijatu in zamorcem
medo90
19. 02. 2018 18.14
+4
Kaj pa naši monsinjori z madagaskarja???
voljapot
19. 02. 2018 18.09
-10
JOJ POP TV MI GRETE NA KURAC Z TEMI ZGODBAMI BREZVEZNIMI..KOJI KURAC NAS TO BRIGA NAJ SI REŠIJO KAK BOJO AL SI TUDI TI KAKA NOVINARKA PRIŠLA NA POP TV Z SPOLNIMI USLUGAMI..
ASDF3
19. 02. 2018 22.29
+0
Razumem da ljudje ne marate ko novinarji pisejo o Kardashianih in podobno...zakaj za vraga vas moti ko pisejo o taksnih stvareh(pa pustimo objetivnost clanka ob strani). kaj ni prav to delo novinarjev?...da nas obvescajo o aktualnih novicah doma in po svetu...ko pa nebojo pisali pa bote spet sinfali da cenzurirajo pa da nocejo vsega povedat(ceprav je vcasih mogoce res tako). mene osebno ne motijo taksni clanki in ga z veseljem preberem(in sem preprican da nisem edini)... ti pa pac beri med katerimi imeni izbirajo kardashianove, taksnih clankov pa sploh ne odpiraj...mislim ljudje ste bolani na to da morte vedno neke sinfat...clovek, stopi en korak nazaj.. poglej sirso sliko pa se vprasaj ce je to res tak hudo..ne pa samo navalit pa sinfat
jg57
19. 02. 2018 15.16
+12
v zadnjem desetletju se govori in piše predvsem o spolnih zlorabah v katoliški cerkvi. Da, to je velik problem, niti en primer se nebi smel zgoditi. A glej ga zlomka, to ni problem samo RKC ampak je pojav, ki se dogaja in ga prikrivajo vse ustanove. Pred dvema mesecema je bilo objavljeno poročilo za SLO; v obdobju od 2012 do 2016 je bilo prijavljenih 654 zlorab (članek Objavili register obsojenih pedofilov , 24ur, 5.12.2018). V tem obdobju so mediji pisali samo o zlorabah v RKC ( recimo cca 10 primerov, predvidevam, da so poročali o vseh primerih, grdo bi bilo, da bi kakšnega izpustili), morda še nekaj primerov v šolstvu ali športu in s tem s poročanje konča. Skratka poročali so o manj kot 5 % primerov.. Zakaj ni možno dobiti statistične podatke v katerih ustanovah se tega največ pojavlja in kateri poklici so najbolj nevarni, da bi starši vedeli, kje je potrebno biti najbolj pozoren.
Jamallllll
19. 02. 2018 14.32
-3
na konc koncev so posiljevali ljudje, ne pa organizacija. Tudi firma ni kriva, kaj počnejo delavci. Res pa je da je odgovorna kakšen kader zaposluje.
omega _v6
19. 02. 2018 19.36
+3
To so PREDSTAVNIKI organizacije!! In izključno so oni krivi,da je organizacija na slabem glasu!!
jakec1575
19. 02. 2018 13.29
+41
To me spomni na uno fundacijo, ki je pobrala milijone za gradnjo his, zgradili so pa 6 lesenih koc. Vecina velikih "clovekoljubnih" organizacij je pralnica za multimiliarderje, ker tam ne placujejo davkov. veliko tem organizacijam zato ni v interesu, da se na opustosenih obmocjih vzpostavi država in vetikalna delujoca domaca oblast. prvic zato, ker opravicujejo svoj obstoj in drugic zato, ker jim to prinasa dolgorocne dohodke na nestabilnih obmocjih, ki jih financirajo dobrosrcni in naivni v pozitivnem smislu samaritani, ki vejo, da se krade, ampak si recejo, da je 2% vseeno vec kot nic. Imamo po svetu tudi prave manjse organizacije, ki so s 1 tisocino sredstev narediliveliko vec kot taveliki. Ker pac ni vmesnih šalčk in parkiranih modre in drugacne krvi, ki si iz denarja za pomoc izplacujejo enormne place in nagrade za uspesnost. Poiscite te male organizacije in jih podprite. te organizacije tudi podpirajo tvorbo nove državne strukture z lastno prvo obrambo civilne zascite. Svet potrebuje organizacije, ki stabilizirajo razmere in ucijo loviti ribe.
jakec1575
19. 02. 2018 13.31
+18
Haiti, bi se dalo urediti 20 mrd pomoci in inzenirskim vodenjem projekta v 5 letih. Vso infrastrukturo bi zrihtali.
Spalec
19. 02. 2018 13.44
+9
lalalala1343
19. 02. 2018 18.24
+16
Mislim da gre 95% odstotkov vseh donacij v njihove žepe in do revežov sploh ne pride, zato se pa tako grebejo in so kvazi človekoljubni...
Svalbard
19. 02. 2018 12.13
+32
Clinton fundacija, PIZZAGATE, kraje otrok, organov in donatorskih sredstev. Ohhh ja pa tako so nekateri povzdigovali in hvalili Hillary Clinton. Ampak to so itak samo neke teorije zarote norčkov ... dokler ne pride na 24ur in TV.
miselna policija
19. 02. 2018 12.26
+6
v zda ni politika in kapitalista ki bi imel čisto vest !!!oziroma vsesti sploh nimajo ker so nad njimi prevladali $ !!!
vladaricaumov
19. 02. 2018 12.34
+7
Svalbard
19. 02. 2018 14.01
+7
@vladaricaumov Men je to čist jasn ampak žal Minionom ni. Tudi pri nas je tako, pa se vseen slikajo, rokujejo in jim mahajo z zastavcami. Včasih se jih je v Lublanco tunkal! Je dost že kak film od Kubricka pogledat pa ti da mislit, no nekaterim žal ne bo nikoli, je indoktrina premočna. So Comfortably numb!