Tujina

Nove tragedije v Sredozemlju: v zadnjih dneh je v brodolomih umrlo okoli 700 prebežnikov

Pozzallo/Torino/Dover/Calais, 29. 05. 2016 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kot kaže, se ponavlja lanska zgodba, ko je med prečkanjem Sredozemskega morja življenje izgubilo na tisoče prebežnikov. Samo v zadnjih dneh je v brodolomih v Sredozemskem morju južno od Italije umrlo okoli 700 ljudi, ocenjujejo Združeni narodi. Ob britanski obali pa so ponoči iz napihljivega čolna, ki ga je začela zalivati voda, rešili 19 ljudi, ki so se proti Veliki Britaniji odpravili iz francoskega Calaisa.

Italijanska mornarica je ob obali Libije iz potapljajoče se ladje rešila 135 prebežnikov.
Italijanska mornarica je ob obali Libije iz potapljajoče se ladje rešila 135 prebežnikov. FOTO: AP

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) ocenuje, da je v zadnjih dneh okoli 700 prebežnikov umrlo v brodolomih južno od Italije, ko so skušali prečkati Sredozemsko morje.

Predstavnica UNHCR Carlotta Sami je dejala, da italijanska mornarica še vedno išče okoli 100 ljudi, ki so popadali v morje, ko se je ladja prevrnila. Mornarica, ki je odhitela na pomoč, je celo posnela nekaj fotografij reševanja iz prevrnjene ladje.

V treh brodolomih v zadnjih dneh naj bi umrlo okoli 700 ljudi.
V treh brodolomih v zadnjih dneh naj bi umrlo okoli 700 ljudi. FOTO: AP

Že v četrtek se je prevrnila ladja malo za tem, ko je zapustila libijsko obalo. Na njej je bilo okoli 670 ljudi, ki so na ta nevaren način skušali priti v Evropo. Okoli 550 naj bi jih utonilo. Tisti, ki so preživeli, pa so pojasnili, da ladja ni imela motorja, pač pa jo je vlekla druga prav tako prepolna tihotapska ladja. Okoli 25 ljudem se je samim uspelo rešiti s potapljajoče se ladje, medtem ko so 79 ljudi rešili mednarodni patruljni čolni. Iz morja pa so potegnili 15 trupel.

Tudi v petek se je na morju zgodila tragedija, ko je prav tako potonila ladja. Rešili so okoli 135 ljudi, iz morja so potegnili 45 trupel, po poročanju migrantov pa je bilo na ladji še več ljudi, ki pa jih še niso našli.

Vse preživele, ki so jih na morju prestregle mednarodne in italijanske oblasti, so odpeljali v italijanski pristanišči Taranto in Pozzallo.

Reševanje prebežnikov iz morja - 1
Reševanje prebežnikov iz morja - 1 FOTO: AP

V Rokavskem prelivu rešili 19 migrantov

Ob britanski obali Rokavskega preliva so ponoči z napihljivega čolna, ki ga je začela zalivati voda, rešili 19 migrantov, je danes sporočila britanska obalna straža. Migranti so se iz francoskega pristanišča Calais odpravili proti Veliki Britaniji.

Pri reševanju so sodelovali reševalni helikopter iz britanskega Lydda ter reševalni ladji iz obalnih mest Dungeness in Littlestone na jugovzhodu Anglije.

Vodja obalne straže v Calaisu Bernard Barron je dejal, da je pri reševanju čolna med krajema Calais in Dover sodelovala tudi njihova služba. "Brodolomci, za katere se je izkazalo, da so bili migranti, so poklicali svoje družine, ki so obvestili oblasti. Reševalni akciji sta bili sproženi z obeh strani Rokavskega preliva," je dodal.

Morje je bilo zelo nemirno, je še izpostavil Barron. "To potrjuje naše strahove, da so tihotapci z ljudmi pripravljeni storiti vse. Vendar pa je pot čez Rokavski preliv prava avtocesta, kar predstavlja veliko nevarnost za takšen način prečkanja," je dejal.

Prečkanje preliva s čolnom je sicer precej redko. Migranti, ki živijo v taboru v Calaisu, se večinoma skušajo vkrcati na tovornjake, ki se s trajekti vozijo v Veliko Britanijo. Številni se skušajo povzpeti tudi na katerega izmed vlakov, ki vozijo pod Rokavskim prelivom.

V taboru v Calaisu, ki ga imenujejo tudi džungla, in njegovi okolici je trenutno med 4000 in 5000 migrantov.

Migrant preživel brodolom v Sredozemlju, a nato utonil v jezeru

Mlad migrant iz Slonokoščene obale, ki je lani med nevarno plovbo čez Sredozemlje v Italijo preživel brodolom, je v soboto med plavanjem utonil v jezeru na severu Italije.

24-letni Lesine Sanune je živel v migrantskem centru blizu italijanskega Torina. Organizacija Isola di Ariel, ki vodi center, je sporočila, da je Sanune v Evropo prišel lani poleti, potem ko je preživel brodolom v Sredozemlju, ko se je razmajana ladja, na kateri je potoval, prevrnila.

V soboto pa se je z drugimi prosilci za azil iz centra odpravil na izlet do jezera Sirio. Po jedi se je takoj vrgel v vodo, po navedbah prič pa ni več prišel na površje. Njegovo truplo so potapljači našli čez dve uri.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni