Tujina

Novi papež prejema številne čestitke: 'Izrekamo mu svojo vdanost'

New York/Berlin, 13. 03. 2013 21.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

EU želi papežu Frančišku dolg in blagoslovljen pontifikat. V Buenos Airesu, od koder prihaja, so novico pozdravili z ovacijami. Veselje so izrazili tudi slovenski škofi. "Izrekamo mu svojo vdanost in kličemo na njegovo odgovorno delo obilen Božji blagoslov," so zapisali.

V Buenos Airesu, od koder prihaja novi papež Frančišek, je ob objavi novice, kdo je novi poglavar Cerkve, izbruhnilo navdušenje. Skupina nekaj sto vernikov, ki so bili zbrani pri maši v katedrali v argentinski prestolnici, je bila najprej presenečena, nato pa so novico pozdravili z ovacijami. Kmalu so se proti cerkvi na znamenitem trgu Placa de Mayo začele zgrinjati množice.

PREBERITE ŠE: Jorge Mario Bergoglio se je kot možen kandidat za papeža omenjal že po smrti Janeza Pavla II. leta 2005, a je nato mesto pripadlo Benediktu XVI.

Veselje ob izvolitvi novega papeža.
Veselje ob izvolitvi novega papeža. FOTO: Reuters

EU želi papežu Frančišku dolg in blagoslovljen pontifikat

"V imenu EU vam izrekava iskrene čestitke," sta takoj po razkritju imena novega papeža v skupni izjavi zapisala predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

"Želimo vam dolg in blagoslovljen pontifikat, ki bo vaši svetosti in Cerkvi omogočil obrambo in spodbujanje temeljnih vrednot – miru, solidarnosti in človeškega dostojanstva," sta poudarila.

Barroso in Van Rompuy sta prepričana, da bo novi papež Frančišek odločno in trdno nadaljeval delo svojega predhodnika z zbliževanjem vseh ljudi in religij na svetu.

Kmalu za njima se je oglasil tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je novemu papežu zaželel "poguma in moči", da bo izkoristil "priložnost za preporod v času, ko se Rimskokatoliška cerkev spopada s številnimi izjemno pomembnimi izzivi".

"Papež nudi vodenje, navdih in upanje na stotine milijonom vernikom po svetu," je poudaril Schulz, ki meni, da je izbira neevropskega papeža "spodbudno znamenje".

"Nujen je nov zagon za oživitev temeljnih vrednot, ki so osnova krščanstva, kot so solidarnost, mir med narodi in ljudmi, strpnost in podpora najšibkejšim in najrevnejšim," je še poudaril  predsednik parlamenta.

Novi papež je izvoljen - 4
Novi papež je izvoljen - 4 FOTO: Reuters

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je novemu papežu "iz srca čestital" ter izrazil pričakovanje, da se bo tudi pod njegovim vodenjem Cerkve nadaljevalo dobro sodelovanje med ZN in Svetim sedežem. Izrazil je tudi upanje, da bo novi papež veliko pozornosti namenil medverskemu dialogu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da ne le katoličani, temveč tudi mnogi drugi od novega papeža pričakujejo smernice, ne le glede vere, temveč tudi glede miru in pravičnosti. Kanclerka je v čestitki še zapisala, da so milijoni vernikov v Nemčiji nestrpno pričakovali ta trenutek.

Francoski predsednik Francois Hollande je v čestitki zapisal, da bo Francija, "zvesta svoji zgodovini in univerzalnim načelom svobode, bratstva in enakosti (...) nadaljevala dialog, kakršnega je vselej vodila s Svetim sedežem".

Frančišku je čestital tudi dosedanji italijanski premier Mario Monti, ki je zapisal, da Italijani papeža pričakujejo z velikim veseljem, upanjem in vero.

Avstrijski kancler Werner Faymann je novemu cerkvenemu poglavarju zaželel, da bi imel veliko moči pri opravljanju zahtevne naloge. Dodal je, da je izbira papeža iz Latinske Amerike tudi pomemben signal za veliko vernikov na tej celini.

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski je papeža pozval, naj obišče Poljsko, obenem pa izrazil upanje, da se bodo nadaljevali dobri odnosi med Poljsko in Svetim sedežem.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je novega papeža povabil, naj obišče mesto Betlehem, kjer se je rodil Jezus Kristus. Izrazil je tudi upanje, da si bo novi papež prizadeval za mir v Sveti deželi.

Najboljše želje je novemu papežu izrazil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki se je tudi zahvalil za sodelovanje upokojenemu papežu Benediktu XVI.

Novi papež je izvoljen - 2
Novi papež je izvoljen - 2 FOTO: Reuters

Tudi slovenska cerkev izrazila veselje

"Bogu smo hvaležni, da nam je v svetem očetu Frančišku dal novega naslednika apostola Petra, čigar temeljno poslanstvo je, da svoje brate in sestre potrjuje v veri," so zapisali v izjavi slovenski škofje, ki jo je na novinarski konferenci prebral mariborski nadškof metropolit in podpredsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Marjan Turnšek.

"Izrekamo mu svojo vdanost in kličemo na njegovo odgovorno delo obilen Božji blagoslov. Veselimo se, da prihaja iz Argentine, kjer je Katoliška cerkev živo občestvo. Vse vernike v Sloveniji prosimo, naj delo novega papeža pospremijo z molitvami k svetemu Duhu," so še zapisali.

Ob izvolitvi novega papeža se je oglasil tudi soboški škof Peter Štumpf, ki je med drugim v izjavi dejal, da se z vso Cerkvijo te izvolitve veseli tudi soboška škofija, veruje pa, da so novega papeža izmolili in da jih je Bog uslišal.

"Odnosi med Svetim sedežem in Slovenijo temeljijo na medsebojnem spoštovanju in se razvijajo v duhu sodelovanja in prijateljstva. Na različnih področjih delimo poglede na številna vprašanja v mednarodni skupnosti, v prizadevanjih za mir v svetu, uveljavljanje človekovih pravic in bolj humano družbo pa nas družijo tudi skupne vrednote", je v čestitki zapisal Janez Janša, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User792410
14. 03. 2013 10.10
-3
Vsem navdušencem,ob izvolitvi novega papeža predlagam,da si preberejo nekaj resnic o Jezuitskem redu in me prav zanima,če boste potem še naprej tako zelo prepričani,o primernosti novega papeža. Nekaj predlogov : - Jezuitski red > Odvratna resnica; - Intervju jezuita Alberta Riviera,ki ga je dal junija 2010; - Resnica X > Vatikan in mednarodni denarni sklad; In za konec še kot zanimivost,Nostradamusova prerokba o prihodu črnega papeža,ki so jo prej vsi povezovali z ameriškim predsednikom Obamo,danes pa se z izvolitvijo papeža iz jezuitskih vrst kaže v povsem drugi luči. Poznano je,da glavnega jezuita,z nazivom general,zaradi moči,ki jo jo ima,v pogovornem jeziku opredeljujejo tudi kot črnega papeža. In če je prerokba točna vladanje tega papeža ne bo trajalo prav dolgo...
freiburg61
14. 03. 2013 08.16
+5
kako se je pa RODE v ozadju pokonci nosil ,,hvala bogu da ga niso izbral,moram pa rečt da mi je nekam preprost in vidi se da prihaja iz revne celine,,upam da bo tako nadeljeval in se zavzemal za reveže
dule5
14. 03. 2013 07.43
+0
S papežem al brez, vseeno mi je. Ne vem zakaj tak delirij okoli tega. Čez par let bo drugi. 76 letnik je staromoden in senilen. Upam, da ga bog hitro milostno vzame k sebi. Tiste ki jih ima najraje najprej. Ne vem zakaj bi mu potem želeli dolgo poglavarstvo.
lolipoly
14. 03. 2013 07.18
+0
Novi Papez, Cestitke, ampak nevem, ce bo kaj bolj napredno, kot je bilo do sedaj, saj Argentina je se vedno zelo zaostala, posebno RC, Sedaj so novi casi in se mora iti s casom naprej , ne pa ziveti v kameni dobi. Ce bi bil izvoljen iz severne Amerike bi bile spremembe, tako pa bo slo po isti poti, ko do sedaj.... Clovek je se vedno Italijan, ceprav se je rodil in zivel v Argentini.
bunto
14. 03. 2013 07.57
+3
donat323
14. 03. 2013 01.07
+4
po radiu so rekl, da je FRANČIŠKA, aja, so se zmotil, k so vsi v kiklah oz. pončotih, k rdeča kapica
SentinelMB
14. 03. 2013 00.40
+5
HA..HA..kako dela folk lepo vas prosim?!?! tako je meni delalo ko je velikonja dal gol z peto proti rangersom :)
KofiAnnan
14. 03. 2013 00.07
+11
zdej pa hit v cerkev pa molt za novga papeža....seveda ne pozabt pušlc nafilat...ovčice
Helmuth
13. 03. 2013 23.47
+10
poleg lige prvakov se vi ukvarjate z debatami o cirkusu
Tonček Balonček
13. 03. 2013 23.23
+0
Zakaj Janša papeža ne priznava za božjega namestnika?
Tonček Balonček
13. 03. 2013 23.22
+1
Meni ej vseeno kje se je rodil, da le Saraoci niso. Pa da ni hodil na osnovno šolo "Heroj Sveta Mladenović."
GTR
13. 03. 2013 22.50
+3
Se bom vzdržal komentiranja teh, ki navijajo, vpijejo, jokajo, za novega papeža... vem da vas je kar nekaj takih... ... samo ne potem govoriti, da so muslimani fanatični a prav?
J.K. & Gang
13. 03. 2013 23.49
+4
gospakatja
14. 03. 2013 07.59
+1
to je tudi stvar vere, muslimani tudi v svojih templjih nimajo slik alaha in mohameda- njim vera to prepoveduje (upodabljanje namreč!). pa še
+5
*uveljavljanje človekovih pravic in bolj humano družbo ..tralala* a to velja za žrtve pedofilije ,katero so še sami kardinali skrivali in tajili ?
Rad_Gledam_Porocile
13. 03. 2013 22.42
+8
Hmeljko
13. 03. 2013 22.30
+18
Kot opazka, ta je na primer čisto nasprotje Rodeta. Celo življenje živi v eni mali sobi, kjer si tudi kuha sam, in mu materialne dobrine ne pomenijo veliko. To tudi v času ko je bil kardinal. Drugače je pa res da je politično smiselno da je ta papež, ker je v času krize spokojen in posledično ga ljudje ne boso obsojali. Naj bi imel tudi izjemne vodstvene sposobnosti. Je pa res da ima tudi precej zelo nazadnjaških mišlenj za ta čas. Na primer je bil glavni akter o proti poročanju istospolnih partnerjev v Argentini. Je precej v razdoru z Argentinsko vlado. Tudi zelo je proti kontracepciji. Pač vsak ima nekaj pozitivnih in negativnih (odvisno od stališča) prvin, mislim pa da ne bi imel čas za prekomerno izražanje teh mnenj, ampak bolj reševanje cerkve iz upada vernikov; predvsem v Evropi. BTV sam nisem veren sploh, ampak je pač to moje objektivno mnenje. Moram pa rečt, tisti ki ste verni, upa da vam bo čim boljši papež.
GozdniJože
13. 03. 2013 22.29
+15
Se mi kar smilijo ovčke ki tam na trgu meketajo. Spet so dobili svojega pastirja.... Neverjetno da to sploh še obstaja... takšna naivnost namreč.
Nina Nubia 1
13. 03. 2013 22.39
+2
jebespolitiko
13. 03. 2013 22.10
+4
hahahahah se en bivsi ss ovec pa nacimorilec?
Nina Nubia 1
13. 03. 2013 22.40
+3