Novi planeti, novo življenje?

Teleskop Kepler je odkril 1235 morebitnih novih planetov zunaj našega osončja in tudi 50 planetov, na katerih bi lahko obstajalo življenje. Med njimi so planeti, podobno veliki kot Zemlja.

Teleskop Kepler so v vesolje izstrelili leta 2009. V orbiti med Zemljo in Marsom kroži okoli Sonca in išče planete zunaj našega osončja, predvsem planete, ki bi bili podobni Zemlji in ki bi bili tudi znotraj "cone, primerne za življenje". Kepler je do zdaj odkril 54 planetov, ki naj bi bili v takem območju.

Vesoljski teleskop Kepler je odkril 1235 morebitnih novih planetov zunaj našega Osončja, odkril pa je tudi okoli 50 planetov, na katerih bi lahko obstajalo življenje, je objavila ameriška vesoljska agencija Nasa. Med njimi so tudi planeti, ki naj bi bili podobno veliki kot Zemlja.

Odkritje Keplerja dokazuje, da so stabilna osončja z več planeti precej bolj pogosta, kot so domnevali doslej. Odkritij sicer še niso dokončno potrdili, vendar pa so astronomi mnenja, da bo najmanj 90 odstotkov odkritij, za katera je Kepler nakazal, da naj bi bili planeti, na koncu tudi dejansko potrjenih kot planeti.

Planeti

Nasin teleskop je odkril okoli 50 planetov, kjer bi lahko obstajalo življenje. (Foto: Reuters)

Eksoplaneti, ki jih je odkril Kepler, so tudi med "najlažjimi" doslej odkritimi zunaj našega osončja. Znanstveniki so doslej odkrivali predvsem velike plinaste planete, podobne Jupitru v našem osončju, Kepler pa je odkril tudi precej manjše planete. Približujejo se tudi masi Zemlje, kar pomeni, da bi bili lahko potencialno boljši kandidati, da bi se na njih razvilo življenje, kot pa velikani, ki so jih odkrivali doslej.

'Nekaj povsem drugega, kar poznamo v našem sončnem sistemu'

Zemlja

Zemlja (Foto: Reuters)

Precej zanimivo je odkritje sončnega sistema z najmanj šestimi planeti, ki krožijo okoli zvezde, podobne našemu Soncu, imenovane Kepler 11 in oddaljene okoli 2000 svetlobnih let. Prvih pet planetov je sicer še bližje zvezdi kot Merkur in jo obkrožijo v manj kot 50 dneh. Šesti planet pa zvezdo obkroži v 118 dneh. Vendar so na njih razmere še vedno prevroče, da bi se lahko razvilo življenje.

Zanimiva pri tem sistemu je tudi velikost planetov. Trije so veliki nekje na ravni Urana ali Neptuna, trije pa so neprimerljivo manjši. A hkrati tudi nekaj povsem drugega, kar poznamo v našem sončnem sistemu, je za dpa pojasnil Jonathan Fortney z univerze v Santa Cruzu. Vsi imajo namreč manjšo gostoto kot Zemlja, je pojasnil. Kot domnevajo, imata najbolj notranja jedro iz vode, ovoj pa iz vodikovega oziroma helijevega plina. Tudi ostali trije notranji planeti imajo manjšo gostoto od Zemlje, kot vse kaže, pa imajo atmosfero iz vodika in helija.

Preberite katere planetarne sisteme, na katerih bi potencialno bilo možno življenje, so znanstveniki še odkrili.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 30
 
17.08.2011 13:02:48
Vojaški atašeji ,znanstveniki ,doktorji ,botaniki in vsa najbogatejša masa sodobnih multi miljo....raziskujejo planete ,kako bi bili prvi na drugi zemlji in zasedali tam oblast -Jok brate -to je pa še za 1000let prekmali...
Več komentarjev