Novi planeti, novo življenje?

Teleskop Kepler je odkril 1235 morebitnih novih planetov zunaj našega osončja in tudi 50 planetov, na katerih bi lahko obstajalo življenje. Med njimi so planeti, podobno veliki kot Zemlja.

Teleskop Kepler so v vesolje izstrelili leta 2009. V orbiti med Zemljo in Marsom kroži okoli Sonca in išče planete zunaj našega osončja, predvsem planete, ki bi bili podobni Zemlji in ki bi bili tudi znotraj "cone, primerne za življenje". Kepler je do zdaj odkril 54 planetov, ki naj bi bili v takem območju.

Vesoljski teleskop Kepler je odkril 1235 morebitnih novih planetov zunaj našega Osončja, odkril pa je tudi okoli 50 planetov, na katerih bi lahko obstajalo življenje, je objavila ameriška vesoljska agencija Nasa. Med njimi so tudi planeti, ki naj bi bili podobno veliki kot Zemlja.

Odkritje Keplerja dokazuje, da so stabilna osončja z več planeti precej bolj pogosta, kot so domnevali doslej. Odkritij sicer še niso dokončno potrdili, vendar pa so astronomi mnenja, da bo najmanj 90 odstotkov odkritij, za katera je Kepler nakazal, da naj bi bili planeti, na koncu tudi dejansko potrjenih kot planeti.

Planeti

Nasin teleskop je odkril okoli 50 planetov, kjer bi lahko obstajalo življenje. (Foto: Reuters)

Eksoplaneti, ki jih je odkril Kepler, so tudi med "najlažjimi" doslej odkritimi zunaj našega osončja. Znanstveniki so doslej odkrivali predvsem velike plinaste planete, podobne Jupitru v našem osončju, Kepler pa je odkril tudi precej manjše planete. Približujejo se tudi masi Zemlje, kar pomeni, da bi bili lahko potencialno boljši kandidati, da bi se na njih razvilo življenje, kot pa velikani, ki so jih odkrivali doslej.

'Nekaj povsem drugega, kar poznamo v našem sončnem sistemu'

Zemlja

Zemlja (Foto: Reuters)

Precej zanimivo je odkritje sončnega sistema z najmanj šestimi planeti, ki krožijo okoli zvezde, podobne našemu Soncu, imenovane Kepler 11 in oddaljene okoli 2000 svetlobnih let. Prvih pet planetov je sicer še bližje zvezdi kot Merkur in jo obkrožijo v manj kot 50 dneh. Šesti planet pa zvezdo obkroži v 118 dneh. Vendar so na njih razmere še vedno prevroče, da bi se lahko razvilo življenje.

Zanimiva pri tem sistemu je tudi velikost planetov. Trije so veliki nekje na ravni Urana ali Neptuna, trije pa so neprimerljivo manjši. A hkrati tudi nekaj povsem drugega, kar poznamo v našem sončnem sistemu, je za dpa pojasnil Jonathan Fortney z univerze v Santa Cruzu. Vsi imajo namreč manjšo gostoto kot Zemlja, je pojasnil. Kot domnevajo, imata najbolj notranja jedro iz vode, ovoj pa iz vodikovega oziroma helijevega plina. Tudi ostali trije notranji planeti imajo manjšo gostoto od Zemlje, kot vse kaže, pa imajo atmosfero iz vodika in helija.

Preberite katere planetarne sisteme, na katerih bi potencialno bilo možno življenje, so znanstveniki še odkrili.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 30
Janez Jerancic 17.08.2011 13:02:48
Vojaški atašeji ,znanstveniki ,doktorji ,botaniki in vsa najbogatejša masa sodobnih multi miljo....raziskujejo planete ,kako bi bili prvi na drugi zemlji in zasedali tam oblast -Jok brate -to je pa še za 1000let prekmali...
Nimivseeno 03.02.2011 14:31:44
Pogljte si kakšen disclosure UFO in boste ugotovili, da ne samo obstajajo, ampak tudi obiskujejo naš planet
nisemjaz 03.02.2011 14:18:49
kje je zdaj un, pameten HORWARTH ali HARWERTH ali kaj je ze,iz neke univerze iz ZDA ki je preucil 500 planetov in prišel do zaključka da smo v vesolju sami.......
 
luckyss 03.02.2011 14:07:07
Če bi imela nam druga najbližja zvezda (Proksima Kentaver) v svojem "osončju" planet primeren za življenje, bi do njega potovali 18000 let.
Zato bi bilo lepo slišati, da obstaja neposeljen ali poseljen planet enak našemu - koristil pa nam to prav malo...ali nič!
 
luckyss 03.02.2011 13:33:03
Še za nastanek nafte si znanstveniki niso edini(obstajata t.i. organska in anorganska teorija), pa že pametujejo podrobnosti o vesolju - spoznajmo najprej Zemljo, da jo bomo lahko tudi ohranili!
mamica55*** 03.02.2011 13:05:13
edgar, da se boš boljš počutu ti jst povem, da je Bog ustvaril nebo in zemljo pod vodstvom naše partije . . .
janez56 03.02.2011 13:03:10
ŽIVLENJE V VESOLJU NA DRUGIH PLANETIH OBSTAJA .V TO TEORIJO NE DVOMIT ,KER DOLOČENE ORGANIZACIJE TO ŽE LETA VEDO .MIT ALI UNIVERZUM ,BOG JE MOČ UMA NAD VSEM .MI SE TEGA PREPROSTO NE ZNAMO RAZLAGAT IN TUDI VERSKE USTANOVE NE MOREJO TRDIT NEKAJ KAR NE POZNAJO .NO KAR NE POZNAJO JE TO DELO BOGA .ZA VSE NEZNANJE JE TO BOŽJE DELO .HM ,MISLIM PRECEJ DRUGAČE ,NIČ NI NASTALO IZ NIČ ,TOREJ NEKAJ JE TAM GORI ALI SPODI ,LEVO ,DESNO .NA VSAKIH TOLIKO LET SE RODI NADNARAVNO INTELEGENTNI OTROK ,KI Z SVOJIM NASTOPOM DELA ZA NAS -NEKE ČUDEŽE -IN VSAKEGA TAKEGA ČLOVEŠTVO POKOPLE KOT ČAROVNIKA .SMO ŠE VEDNO NEUKI ????
 
simon13 03.02.2011 12:56:58
ZAHTEVAM, da se ta poseljeni planet TAKOJ odstrani iz moje vesoljne sosesčine, saj mi vsako noč meče senco na mojo parcel in zakriva pogled. Odločno odklanjam tudi kakršnokoli vzpostavitev služnostne poti v bližini moje ograje. Slovenec
 
flamengo 03.02.2011 12:43:32
Kaj ti je edgar, moraš malo pogledati še drugo literaturo, kot tisto, s katero so te futrali v komunističnih šolah.

Nikolaj Kopernik je bil katoliški poljski duhovnik, ki je ovrgel ateistično miselnost, da je Zemlja središče vesolje in da je ploščata. Tudi Kepler, po katerem je imenovan teleskop iz članka, je bil kristjan. Pa Isaac Newton, ki je postavil moderno fiziko. Tudi naš jezuit Avguštin Hallerstein je bil misijonar na Kitajskem in celo vodil astronomski in matematični oddelek. Poleg tega je Cerkev postavila šolstvo, da so se lahko znanstveniki izobrazili. Skratka, prej boš končal, če boš našteval znanstvenike, ki niso kristjani ali katoličani, vključno s temi, ki so sodelovali pri izvedbi potovanj v vesolje. Poleg tega je Cerkev že en čas nazaj izdala dokument, ki dopušča možnost življenja izven Zemlje. Ne pomnim, da bi to katera druga organizacija storila.
elzan 03.02.2011 12:25:19
pahorja bi dou u drug planet
Več komentarjev