Tujina

Novi predsednik Evropskega parlamenta je Antonio Tajani, Schulz se je poslovil ob stoječem aplavzu

Strasbourg, 17. 01. 2017 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Italijan Antonio Tajani je izvoljen za novega predsednika Evropskega parlamenta. V četrtem, zadnjem krogu so mu evropski poslanci namenili dovolj glasov, da je premagal protikandidata Giannija Pittella.

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: Reuters

Evropski poslanci so za novega predsednika Evropskega parlamenta v četrtem, zadnjem krogu nocoj izvolili Italijana Antonia Tajanija iz Evropske ljudske stranke. Tajani je prejel 351 glasov, njegov protikandidat iz vrst S&D Gianni Pittella pa 282.

Kot je ob razglasitvi rezultatov pojasnil odhajajoči predsednik parlamenta Martin Schulz, je bilo veljavnih 633 oddanih glasovnic, kar pomeni, da bi za zmago zadostovalo 317 glasov.

Antonio Tajani, novi predsednik Evropskega parlamenta
Antonio Tajani, novi predsednik Evropskega parlamenta FOTO: Reuters

Schulz je svojemu nasledniku ob izvolitvi zaželel veliko uspeha v dveinpolletnem mandatu. Schulz se po petih letih vodenja institucije iz evropske seli v nemško politiko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tajani se je v prvem nastopu pred poslanci po izvolitvi zahvalil vsem, tako tistim, ki so glasovali zanj kot tistim, ki so v zadnjem krogu podprli Pittello. Znova je obljubil, da bo predsednik vseh in da bo spoštoval vse poslance in vse politične skupine. "Lahko računate name," jim je sporočil.

Izid pa je posvetil žrtvam lanskih potresov v Italiji, ki se še vedno borijo s posledicami in potrebujejo solidarnost.

Italijana sta se v zadnji krog uvrstila, ker sta v tretjem prejela največ glasov med skupno šestimi kandidati - Tajani 291, Pittella 199.

V prvih treh krogih so se za položaj prvega med 751 poslanci potegovali še Belgijka Helga Stevens iz vrst zmerno evroskeptičnih Evropskih reformistov in konservativcev (ECR), Britanka Jean Lambert iz vrst Zelenih, predstavnica združene levice Italijanka Eleonora Forenza ter Romun Laurentiu Rebega iz skrajno desne ENF Marine Le Pen.

Zver: nastala nova močna proevropska in reformna koalicija

Na izvolitev se je že odzval vodja slovenske delegacije pri Evropski ljudski stranki Milan Zver. Dejal je, da je z izvolitvijo Antonia Tajanija v Evropskem parlamentu (EP) nastala nova močna proevropska in reformna koalicija. "Oblikujejo jo Evropska ljudska stranka (ELS) in liberalci (Alde), s podporo konzervativcev (ECR). Iz nje so se izločili socialisti (S&D), ki so odstopili od prvotnega sporazuma z ELS in poslali evropskim državljanom slabo sporočilo, da se doseženih sporazumov ne spoštuje. Nova koalicija, nagnjena bolj v desno, bo zagotovila novo strukturo zakonodajne oblasti, zastavila si je pomembne vsebinske naloge, novi predsednik Tajani pa bo soočen z izzivom utrditve ugleda inštitucije, ki predstavlja srce evropske demokracije."

Evropska poslanka Romana Tomc, članica ELS, je izzid komentirala:

"Veseli me, da smo po nekaj zapletih le dobili novega predsednika Evropskega parlamenta. Čestitke gospodu Tajaniju. Ob prevzemu položaja mu želim veliko poguma in odločnosti pri sprejemanju modrih odločitev.

Parlament je posebna institucija. Edina, kjer so njeni predstavniki neposredno izvoljeni. Zato je tudi vloga predsednika parlamenta posebna. Zelo pomembno je, da se predsednik zaveda, da parlament ni prostor za uresničevanje njegovih osebnih ambicij, ampak demokratična institucija, kjer je pomembna volja ljudi.

Rdeča nit predsedovanja in hkrati najtežja naloga bo gotovo povrnitev zaupanja v Evropsko unijo in njene institucije. Ljudje čutijo, da so se evropske institucije odtujile od realnega sveta in da je njihov glas čedalje manj slišan. Vendar glasovi prihajajo z različnih strani. Neodgovorno in nedemokratično bi bilo to zanikati. V zadnjem času se je ravnovesje porušilo in evropske vrednote so čedalje bolj ogrožene.

Žal smo iz postopka izvolitve predsednika Evropskega parlamenta naredili večji spektakel, kot bi bilo treba. Ni smiselno pogrevati zakaj je do tega prišlo, pomembno je, da tisti, ki so to zakuhali, sprejmejo današnjo odločitev in jo tudi dejansko spoštujejo. Evropska ljudska stranka je v tem postopku pokazala zrelost in modrost. Pokazala je, da zna sklepati kompromise in se držati dogovorov. Predlagali smo kandidata, ki je imel dobro možnost izvolitve in na svojo stran dobili več zaveznikov.

Ob vsej pomembnosti funkcije predsednika Evropskega parlamenta se je treba vendarle zavedati, da porušenega zaupanja ne more popraviti sam. Na odnos ljudi do Evropske unije močno vplivata tudi predsednik Evropskega sveta in predsednik Evropske komisije. Vsi trije se morajo truditi za večjo učinkovitost in ohranjanje evropskih vrednot. Njihovo poslanstvo lahko ocenimo kot uspešlo le, če bodo ljudje dejansko čutili, da funkcijo opravljajo zaradi njih in za njih, kar se bo pokazalo tudi v večji kakovosti njihoviega vsakdana."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
18. 01. 2017 10.03
+2
Predsednik nov ,ostalo vse po starem.
trumpet2018
18. 01. 2017 09.58
+3
neizvoljeni euro birokrati, ki jih ni izvolil nihče ,ploskajo sami sebi, bolano do konca. Tipična elita , zagledana sama vase, popolnoma odtrgana od realnega sveta v katerem živimo
razerznak
17. 01. 2017 21.24
+5
stališče glede eu armije? glede ilegalcev? etc kaj mi pomaga njegovo ime?
razerznak
17. 01. 2017 21.20
+7
spet en levičar?