Tujina

FOTO in VIDEO: Protestniki v Kataloniji zahtevajo svobodo za priprte voditelje, blokirali so ceste in železniške proge

Barcelona, 08. 11. 2017 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Protestniki so se v sklopu splošne stavke podali na ulice Katalonije, blokirali ceste in železniške proge. Pozivali so k izpustitvi odstavljenih članov vlade in voditeljev družbenih gibanj, proti katerim poteka preiskava zaradi njihove vloge v prizadevanjih za neodvisnost. Špansko ustavno sodišče je medtem tudi uradno razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije.

V Kataloniji so se skupine protestnikov, opremljene s transparenti in zastavami, podale na ulice in zahtevale nujno osvoboditev na več mestih. Blokirali so tudi prometne in železniške povezave, kar predvsem v Barceloni povzroča prometne zastoje.

V napetem obdobju po prevzemu neposrednega nadzora v Kataloniji s strani Madrida je stavka, h kateri je pozval neodvisnosti naklonjen sindikat, tudi politično obarvana.

Glede na navedbe lokalnega urada za promet so ljudje blokirali ceste na več kot 60 mestih v pokrajini, vključno z večjimi avtocestami, kot sta tista, ki povezuje Francijo s Katalonijo in nato s Španijo, in tista, ki povezuje Barcelono z Madridom. 

Na železniški postaji v Gironi je denimo več sto protestnikov prebilo policijsko zaporo in na železniških tirih preprečilo nadaljnji promet. V Barceloni so protestniki z ogromnimi transparenti zaprli najmanj en predor, v kraju Sitges pa so na avtocesti razobesili napise ter celo postavili ležalnike in mize z igralnimi ploščami za šah, medtem ko so nastajale dolge kolone avtomobilov.

Do zgodnjega popoldneva so se sicer razmere po navedbah španskega notranjega ministrstva v veliki meri umirile in ostalo je le še šest blokad.

K stavki je pozval neodvisnosti naklonjeni sindikat CSC, da bi protestiral proti negotovosti na področju delovnih mest in odloku osrednje vlade v Madridu, ki je v luči napetega dogajanja podjetjem olajšal selitev sedeža iz Katalonije. Podpirata jo tudi obe civilni združenji, ki si prizadevata za odcepitev, Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural. Obe terjata zlasti izpustitev svojih priprtih voditeljev Jordija Sancheza in Jordija Cuixarta. Sodeluje tudi sindikat uslužbencev katalonskega javnega šolstva, zato bodo najvrjetneje prizadete tudi šole. 

Stavke po drugi strani nista podprla osrednja španska sindikata CCOO in UGT, je pa prizadela tudi šole, saj je v njej sodeloval sindikat uslužbencev katalonskega javnega šolstva. Prav v šolstvu je bil odziv na poziv k stavki po navedbah španskega notranjega ministrstva največji, 31,5-odstoten, medtem ko naj bi bil v ostalih sektorjih "minimalen".

Protestniki so se odpravili na ulice Katalonije, blokirali ceste in železniške proge.
Protestniki so se odpravili na ulice Katalonije, blokirali ceste in železniške proge. FOTO: AP

V Barceloni naj bi pozivu k stavki sledilo manj ljudi kot med splošno stavko 3. oktobra, ki je potekala v znak protesta po policijskem nasilju med glasovanjem o neodvisnosti. Odprte so tako trgovine kot kavarne, podzemna železnica pa obratuje v 85 odstotkih.

Prav tako je bila danes odprta večina turističnih znamenitosti, čeprav so protestniki med drugim blokirali dostop do množično obiskane Bazilike svete Družine (Sagrada Familia).

V napetem obdobju po prevzemu neposrednega nadzora v Kataloniji s strani Madrida pa je bila današnja stavka tudi močno politično obarvana. Podprli sta jo obe civilni združenji, ki si prizadevata za odcepitev, Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural. Obe terjata zlasti izpustitev svojih priprtih voditeljev Jordija Sancheza in Jordija Cuixarta.

Skupine protestnikov s transparenti in zastavami so zahtevale njuno osvoboditev na več mestih, kjer so tudi blokirali prometne povezave. Pred poslopjem regionalnega parlamenta v Barceloni je poleg tega potekal protest, na katerem se je zbralo več tisoč zagovornikov neodvisnosti. Nekateri so nosili transparente z napisi "To ni pravica, to je diktatura".

Michel: Vsak evropski državljan mora odgovarjati za svoja dejanja

"Politična kriza je v Španiji in ne v Belgiji", je v govoru pred poslanci zatrdil belgijski premier Charles Michel. Zavrnil je ocene, da se je njegova vlada znašla v krizi, potem ko se je odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont s še štirimi ministri 30. oktobra zatekel v Belgijo. Puigdemontova prisotnost v Belgiji "stvar sodišč in ne vlade", je še dodal in ob tem zatrdil, da bo poskrbel, "da ne bo nobenega vmešavanja v neodvisnost sodišč", in poudaril še, da "mora vsak evropski državljan odgovarjati za svoja dejanja".

Zaradi zapleta s Puigdemontom bi se znova lahko zaostrile napetosti med flamsko in valonsko skupnostjo v Belgiji oziroma med njunimi politiki. Flamski nacionalisti iz stranke N-VA, ki je del vladne koalicije, so namreč naklonjeni Puigdemontu v njegovi bitki z vlado v Madridu. Michel je zato že pozval ministre iz N-VA k zadržanosti.

Puigdemont se je zatekel v Belgijo.
Puigdemont se je zatekel v Belgijo. FOTO: AP

Špansko ustavno sodišče uradno razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije

Špansko ustavno sodišče je medtem danes uradno razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije, ki jo je 27. oktobra sprejel katalonski parlament. Odločitev ustavnega sodišča je bila pričakovana, saj je sodišče v začetku meseca že začasno razveljavilo omenjeno deklaracijo.

Špansko ustavno sodišče je razsodilo, da je bila katalonska deklaracija o samostojnosti "neustavna in neveljavna".

Le nekaj ur po glasovanju v katalonskem parlamentu, kjer so deklaracijo sprejeli z 70 glasovi za in desetimi proti, poslanci treh parlamentarnih strank pa se glasovanja niso udeležili, je španska vlada razpustila katalonski parlament in odstavila katalonsko regionalno vlado. Razpisala je tudi nove regionalne volitve v Kataloniji, ki bodo 21. decembra.

Španski zunanji minister Alfonso Dastis je medtem danes za BBC dejal, da v Španiji razmišljajo o ustavnih spremembah, ki bi v prihodnosti španskim regijam dovoljevale referendum o samostojnosti. Dodal je, da bi lahko pripravili vsedržavno glasovanje na to temo. Tako bi o morebitni samostojnosti regij odločali na referendumu na celotnem območju Španije.

Kot je še dejal Dastis, so v parlamentu ustanovili odbor, ki se bo ukvarjala z morebitnimi ustavnimi spremembami, s katerimi bi lahko bolje odgovorili na prizadevanja nekaterih Kataloncev.

"Priznavamo, da obstajajo politične razmere, ki jih je potrebno nasloviti, a v vsakem primeru je potrebno, da če bo odločitev sprejeta, bo to morala biti odločitev vseh Špancev," je še dejal. Izrazil je tudi obžalovanje zaradi nasilja na referendumu o samostojnosti Katalonije minuli mesec, a hkrati ocenil, da ni prišlo do prekomerne uporabe sile.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
09. 11. 2017 17.32
+1
Tam kje je dovolj p...i, usak k...c si lahko naredi državo (harem)
BUONcaffee
09. 11. 2017 15.06
-1
Domino efekt se je dejansko začel v Jugoslaviji. Pa vendar Jugoslavija ni razpadla 26 let nazaj kot nekateri mislite ampak se je takrat začel razpad in je proces trajal še leta za tem. Opažam, da eni imate tako oprane možgane, da ne veste, da je Jugoslavija bila iz 6 republik in 2 pokrajin ompak mislite, da je to bilo vse eno in isto. Danes pa beremo neumne komentarje .
SnowmanR
09. 11. 2017 15.41
+0
Jugoslavijo so uničili zaradi interesov, ki so jih imeli v vsaki posamezni socialistični republiki, tko da Juga ni raspadla amak so jo namerno uničili, stem ko ji niso hoteli podaljšati kreditov ampak so finančni ponudniki zahtevali osamosvojitev vsake repubike posamezno, šele potem finančna pomoč... Juga je uničena... vse se bo vrnil... bumarang varianta...
BUONcaffee
09. 11. 2017 15.44
Aja, ker niso hoteli dati oziroma podaljšati kreditov so oni krivi??????? Zakaj pa bi morali?????
BUONcaffee
09. 11. 2017 15.52
Očitno Jugoslovanska mentaliteta deluje ena kot Severno Korejska glede denarja. Če ne dajo denarja grozijo državi. Ker niso dali denarja so oni krivi za razpad.
SnowmanR
09. 11. 2017 12.31
+3
Baska Republika in Kataonija v Španiji, Irska in Škotska v Angliji, Tirolska v Italiji, Pirineji v Franciji, ITD... Počasi se pandorina skrinjica odpira... bodo prišli vsi na vrsto...
SnowmanR
09. 11. 2017 12.26
+2
Zdej bi EU morala zbombardirat Španijo ker ni dovolia Kataloncem da se osamosvojijo, tako kot je zbombardirala Srbijo v primeru Kosova?
SnowmanR
09. 11. 2017 12.21
+2
Bolje da ostanejo z Španijo, katalonija bi z svojimi zagovorniki referenduma, tako kot pri nas v Sloveniji ko smo se osamosvojili, obogatela le peščica zagovornikov referenduma, ala Janša, Bavčar, Rupelj, Pučnik, Tovšakova, Pahor itd... ostali v Kataloniji bi delali za super bogataše... Katalonija je Španija, Kosovo je Srbija, Krim je Rusija...
iGURT
08. 11. 2017 21.51
+2
Katalonci, srečno !
Infraping
08. 11. 2017 20.56
-1
O nacionalnem zakladu.
bekson74
08. 11. 2017 17.55
-4
ta glasne pozapret, sigurno majo kaj za bregom.... pa bo mir
BUONcaffee
08. 11. 2017 15.41
-5
Jugoslavija je sprožila domino efekt.
notrajnc05
08. 11. 2017 17.07
+2
Ali ti biser inteligence ne znaš v enem komentarju povedat, kaj si misliš o tej temi??? Vsak dan svinjaš vsako novico s 350 svojimi umotvornimi izjavami...
srebrnibreg
08. 11. 2017 17.39
+0
Domino efekt po 25 let in nekaj čez. So pa dolgo rabili, da so dojeli kaj se je zgodilo v Jugoslaviji.
BUONcaffee
08. 11. 2017 20.55
+0
Jugoslavija ni bila samo Slovenija kot sklepam, da eni mislite in sklepam da ste tudi v to prepričani.
BUONcaffee
09. 11. 2017 15.09
srebrnibreg@ 25 let????? Si me nasmejal, ha, ha,.....
BUONcaffee
09. 11. 2017 15.10
notrajnc05@ Očitno si z srcem še danes Jugoslovan.
BUONcaffee
09. 11. 2017 15.18
Jugoslavija je dejansko začela razpadati leta 91 in proces razpadanja je trajal do osamosvojitve Kosova. v poduk Serbrnemu in notranjcu.
BUONcaffee
08. 11. 2017 15.40
-3
EU na preizkušnji.
kurva2
08. 11. 2017 15.38
-6
Brez veze, španija neja popuščaj.
Militos
08. 11. 2017 15.16
-1
Nimajo za burek.
BUONcaffee
08. 11. 2017 15.39
-2
BUONcaffee
08. 11. 2017 15.06
+7
Katalonija se ne bo odrekla neodvisnosti, očitno bo šlo do konca.
M_teorija
08. 11. 2017 14.35
+4
Še janezovo Noriško kraljestvo ima bolj realistične temelje!?
M_teorija
08. 11. 2017 14.03
+11
Zgleda, da dobo Kurdi prej dobili svojo državo!?
bebo3
08. 11. 2017 13.59
+0
jaz se še kar čudim kako da ni nobenega upora, ker so zdaj uradno samostojni, bi morali poslati tanke na meje in preprečiti Španiji da jih okupira. to pa je vse skupaj en drek.
skrajnež
08. 11. 2017 14.09
+3
bebo3
08. 11. 2017 14.18
-4
kako ne, 7 miljonov jih je pa nimajo vojske, halo?
M_teorija
08. 11. 2017 13.50
+19
Priložnost zamujena ne vrne se nobena. Ali drugače, prošla baka s kolačima!?
BUONcaffee
08. 11. 2017 15.42
-3
Kolači, ha, ha,......kolači, ha, ha,.....kaka smešna beseda, ha, ha,....
paracelsiuss
08. 11. 2017 13.49
-5
.....TO NISO NOBENI PROTESTNIKI AMPAK.........P.U.Č.I.S.T.I.........SAMO ONI SE DELAJO, DA TEGA KAO NE VEJO.......
M_teorija
08. 11. 2017 13.50
+12
M_teorija
08. 11. 2017 13.53
+12
..ne vejo, da je PUČ Demon kupil enosmerno vozovnico!?
mastaflash
08. 11. 2017 13.46
+3
ocitno je fasizem se kako ziv v evropi
BUONcaffee
08. 11. 2017 15.44
CIGU MIGU
08. 11. 2017 13.39
+3
ne vem zakaj ne gre rupsi dol k njim
transs
08. 11. 2017 13.41
+4