Tujina

Novi vodja partije se bo boril proti korupciji in za boljše življenje Kitajcev

Peking, 15. 11. 2012 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Centralni komite Kitajske komunistične partije je izvolil člane elitnega stalnega komiteja politbiroja. Prihodnje desetletje ga bo vodil Ši Džinping. Ta je kot osrednji nalogi izpostavili okrepitev boja proti korupciji in zagotovitev boljšega življenja.

Centralni komite Kitajske komunistične partije je v Pekingu izvolil člane elitnega stalnega komiteja politbiroja. Prihodnje desetletje ga bo vodil Ši Džinping, ki je v uvodnem nagovoru kot osrednji nalogi izpostavil okrepitev boja proti korupciji in zagotovitev boljšega življenja za 1,3 milijarde Kitajcev. Ši je prevzel tudi vodenje vojske.

59-letni Ši je bil na najvišji partijski položaj izvoljen po koncu teden dni trajajočega partijskega kongresa, prihodnje leto pa bo na čelu države tudi formalno nasledil Hu Džintaa.

"Ne bomo počivali na lovorikah," je Ši dejal v svojem prvem nagovoru narodu po izvolitvi, ki je trajal 19 minut in ga je spremljalo na stotine kitajskih in tujih novinarjev.

"V novih pogojih se partija sooča z izzivi in tudi znotraj stranke so žgoči problemi, ki jih bo treba rešiti, v prvi vrsti korupcija, odtujenost od naroda ter birokracija nekaterih uradnikov," je dejal novi najvplivnejši mož Kitajske.

Ši Džinping
Ši Džinping FOTO: Reuters

"Prizadevali si bomo, da bomo vredni zaupanja"

Govor je prenašala kitajska državna televizija, Ši, ki je imel rdečo kravato, pa je bil na odru z drugimi šestimi člani stalnega komiteja. Doslej je bilo v njem devet članov, zdajšnje manjše število pa naj bi po oceni analitikov olajšalo sprejemanje odločitev.

"V imenu članov novega vodstva bi se rad iz srca zahvalil članom partije za zaupanje, ki smo ga deležni. Prizadevali si bomo, da bomo vredni zaupanja in bomo izpolnili svojo nalogo," je še dejal.

Ši bo tudi na čelu kitajske vojske

Hu Džintao je kitajsko partijo vodil deset let in po pričakovanjih bo tudi Ši na tem položaju ostal toliko časa.

Novi partijski vodja je, podobno kot številni drugi novi voditelji, sicer sin enega od Mao Zedongovih generalov.

Ši je bil danes po poročanju kitajskih državnih medijev imenovan tudi na čelo kitajske vojske. Prevzel je namreč vodenje centralne vojaške komisije, ki bdi nad vojsko.

Tudi ta položaj je doslej zasedal Hu Džinao, za razliko od svojih predhodnikov pa se je z njega umaknil takoj po predaji vodenja partije. Njegov predhodnik Džjang Zemin je namreč na čelu vojske ostal še dve leti po umiku z najvišjega partijskega položaja.

Novi politbiro
Novi politbiro FOTO: Reuters

Xi bo le prvi med enakimi

Nov član stalnega komiteja politbiroja je postal tudi Li Kečjang, ki naj bi na položaju kitajskega premierja nasledil Ven Džjabaa.

Ši je šele šesti kitajski voditelj od ustanovitve ljudske republike leta 1949. Po kaotični vladavini Mao Zedonga se je partija odločila za vladanje s konsenzom. To pomeni, da bo Ši le prvi med enakimi, ki bo naslednjih deset let lovil ravnotežje med interesi različnih frakcij znotraj partije.

V enostrankarski Kitajski je kongres komunistične partije, ki poteka vsakih pet let, veliko pomembnejši od parlamenta, ki se sestaja enkrat letno v marcu.

Na teden dni trajajočem dogodku je 2270 delegatov izbralo nov centralni komite z okoli 200 člani. Ti pa so nato izvolili še 25-članski politbiro in elitni stalni komite politbiroja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
16. 11. 2012 21.05
Podobno kot pri nas. Le da se v Sloveniji proti korupciji in za zagotovitev boljšega življenja ljudstva borijo vsi politiki. Ne le vodja partije. --- Pa pri njih ima centralni komite 200 članov pri 1,4 milijarde prebivalcev, pri nas pa ima parlament 90 članov pri 2 milijonih Slovencev. Če bi hoteli biti enako učinkoviti kot naši, bi jih pa moralo v kitajskem CK sedeti vsaj kakih 60.000. Zato nas še dolgo ne bodo ujeli. Po mojem so še kakih 50 let za nami. Kdor ne verjame, naj vpraša pa J.J.-ja.
Sputnik
15. 11. 2012 10.14
+3
ok tip ima vsaj cilj. pri nas še tega ni. boj proti korupciji... hja no. težko verjetno. korupcija in kriminal vodita cel svet. sploh kitajska mafija je močna čeprav jih malokdo pozna. govorim o triadah da ne bo kdo kaj narobe razumel. bi pa bilo čudno če ne bi bili politiki del triad. v italiji gre mafija s politiko z roko v roki. se ne da ločit. če bi imeli pri nas tako zagnane politike bi bil to velik preskok in marsikdo bi padel dol
Kimberley-Echo
15. 11. 2012 10.06
+3
Možakar si je zastavil neverjeten cilj. Izkoreninil bo tisto, kar se ne da.
hondica
15. 11. 2012 09.53
+1
Pa se je pokadilo iz dimnika in dobili smo novega papeža, pardon politkomisarja.
.:VOY::
15. 11. 2012 09.15
-7
Zakaj me spominja na vodijo Opozicije g.Jankovića...pa to..
Ksenofont
15. 11. 2012 14.49
+6
.:VOY::, Kitajska gospodarsko raste. Slovenija s tvojim odrešenikom JJ na čelu, pa bo kmalu nova Grčija...in to ti je to...
janez6bb
15. 11. 2012 19.04
+2
ksenofont te politične ofce ne vidijo dejstev