Tujina

Novinarji 'ustrahovali' Pariz? Povezave med njimi in droni prejšnjih dni naj ne bi bilo

Pariz, 26. 02. 2015 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Eden od treh novinarjev arabske televizijske mreže Al Jazeera, ki so bili v sredo aretirani zaradi uporabe drona nad Parizom, bo naslednji teden stopil pred sodnika. Preostala dva sta že na prostosti. Trojica naj bi sicer snemala prispevek o dronih.

Pariz
Pariz FOTO: Reuters

Trojica novinarjev je bila aretirana, ker naj bi nad parkom Bois de Boulogne na zahodnem obrobju francoske prestolnice upravljala z zrakoplovom. Pred tem so se tudi drugje nad Parizom dve noči zaporedoma pojavljali skrivnostni droni, čeprav naj po nekaterih navedbah virov novinarji ne bi bili vpleteni v predhodne incidente.

Zrakoplove so opazili še v bližini ameriškega veleposlaništva, Eifflovega stolpa in glavnih prometnic v in iz Pariza. Upravljanje z brezpilotnimi letali nad prestolnico je v skladu s francosko zakonodajo sicer prepovedano.

Imena in narodnost novinarjev, od katerih sta bila dva svobodna novinarja, ni znana. Stari so 34, 52 in 68 let. Po nekaterih navedbah naj bi snemali prispevek o brezpilotnih zrakoplovih. Novinar, ki naj bi dejansko upravljal z zrakoplovom, bo prihodnji teden stopil pred sodnika. Po navedbah sodnih virov naj bi se izrekel za krivega. Zrakoplov, ki ga je novinarjem novembra dostavila postaja televizijske mreže v Londonu, so zasegli.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razerznak
26. 02. 2015 23.38
+2
24 ur nic novic kako ameriska letala preletavajo zravem kitajskega zracnega prostora?
Ramzess
26. 02. 2015 15.12
+4
Torej mora sedaj še ugotoviti čigavi ostali droni, ne pa da se zadeva sedaj ustavi, vrti okoli istih teh novinarjev, in napihuje zraven in malo manipulira javnost.
Misija1
26. 02. 2015 15.06
+5
Je kar nekaj posnetkov na internetu, kjer so ljudje testirali moznost montiranja granate na quadrocopterje. Zadeva je grda in na zalost se kako mogoca. Na quadrcopter je nek american pripel mehanizem, ki je drzal granato, ko je granato mehanizem spustil, je zraven ven potegnil varovalo in granato spustil nad izlozbeno lutko. Rezultat? Unicena lutka. Na 1 km gladko lahko vodis taksno plovilo in to za borih 1000 dolarjev. To nas caka v prihodnje, samo vprasanje casa je, kdaj bodo drone popolnoma prepovedali za civilno prebivalstvo, ker se jih da uporabljat za zelo nevarne zadeve, pa se dobit te prakticno ne morejo, ker tezko sledijo nakupu drona, se posebej ce ga kupujes na spletu. Ce si 1 km vstran, kjer te nihce ne vidi, imas ob napadu taksno prednost, da ni teorije da te najdejo. Se bomo brali o tem, boste videli!
Ramzess
26. 02. 2015 15.12
+0
Mb128
26. 02. 2015 15.46
+1
Jep, jaz pa sem videl kako v Zda s pomočjo teh frčoplanov že dostavljajo pice. V tem primeru se je to zgodilo v NY, konkretno Cntral park. Frčoplan ga je najprej intetificiral s pomočjo kamere in nato po žici spustil pico z višine 30, metrov. Ampak, človek kot človek. Čisto vsako stvar zna obrniti na negativno in pozitivno stran!
Mb128
26. 02. 2015 14.53
+1
No ja, nekateri pač hočejo popestriti svoje prispevke. Vse, prav vse za večjo gledanost, branost. To pa posledično pomeni več reklam, več dohodka za medijsko hišo in morebiti višjo plačo novinarja, ki je ta prispevek naredil ali pa da dobi vsaj kakšen bonus. Mogoče je ta bonus v celo v obliki kakšnega drona, paj ga je ta novinar ko je snemal prispevek o teh frčoplaniih dodobra spoznal in, posledično mu rokovanje s takšnim frčoplanom ne bi smelo več predstavljati nobenega problema. Ampak, vseeno mi ni jasno par zadev. Zakaj za dovoljenje ni zaprosil francoskih ali pa vsaj pariških oblasti?! Zakaj je ta frčoplan moral ravno leteti nad jedrskimi elektrarnami, ameriškim veleposlaništvom, palačo francoskega predsednika, zakaj je imel ta novinar najetega človeka, ki je stražil in opazoval vso situacijo?! Ampak, moj oče je vedno znal reči, veš sin za goske ni seno in le zakaj vtikuješ svoj nos tam kjer te nič ne briga? Torej, recimo, da je šlo tukaj še za drugi nesporazum glede novimarje iz te mediske hiše, mogoče so jim pa to še en poskus kršenja pravic novinarjev iz te medijske hiše. Naj tukaj spomnim samo še na dve stvari, ki sta tudi povezani s to medijsko hišo. 1. Iz egiptovskega zapora so, ne še tako dolgo nazaj izpustili novinarja te medijske hiše a se je moral odreči egiptovskega državljanstva. 2. Ja, nekateri znajo reči, da je PR v življenju prav vse. To je ugotovil tudi Is-i in sklenil, da bo novinarjem dovolil vpogled kako deluje. A le tistim, ki bodo pri njih zaprosili za akreditacijo. In ta medijska hiša je zanjo zaprosila. Mislim, ne vem, nisem prepričan če imata tiste dve točki kašno zvezo z tem člankom katerega sedaj komentiramo. Vem samo, da je tanka črta med novinarstvom in vohunstvom. Kokor koli že, naj se odloči vsak posameznik sam kako je v tem primeru.
petervodeb
26. 02. 2015 13.55
-2
hahahahah. a ce otrok spusca zmaja je tudi terorist?
nobodyboy
26. 02. 2015 14.19
+4
ja normalno lahko kakšni stari mami al pa lokalni opravljivki na glavo pade
Ramzess
26. 02. 2015 15.18
Raba različnih prostovodljivih oz. daljinsko vodlivih modelčkov in tistih za otroke zna biti vprašljiva, še prehitro imaš kakšen 'FBI' na dvorišču.