Tujina

Znanstveniki razvili test za zgodnje odkrivanje kožnega raka

London, 18. 07. 2018 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralski znanstveniki so navdušili z razvojem novega krvnega testa, s katerim bi lahko že v zgodnji fazi odkrili maligni melanom, najbolj smrtonosno obliko kožnega raka. Tako bi lahko melanom prepoznali, preden postane usoden in rešili veliko življenj.

Trenutno si lahko zdravniki za diagnosticiranje melanoma pomagajo z opazovanjem kože in biopsijo. Diagnozo je sicer težko postaviti, v mnogih primerih pa je ta prepozna. Znanstveniki, ki so razvili krvni test, bi lahko z njim pripomogli k bolj natančnim rezultatom in tako rešili mnoga življenja, poroča BBC.

Število novih primerov kožnega raka v zadnjih desetletjih v svetu in Sloveniji narašča.
Število novih primerov kožnega raka v zadnjih desetletjih v svetu in Sloveniji narašča. FOTO: Thinkstock

Uporabo bi lahko odobrili v petih letih

Vodja raziskovalne ekipe Mel Zimam z Univerze Edith Cowan je pojasnila, da test deluje tako, da prepozna protitelesa, ki jih telo proizvaja, ko se bori z rastjo rakavih celic. V prvih testiranjih so zajeli približno 200 ljudi, uspešnost pa je bila 81,5-odstotna. Zdaj mora prestati še dodatne preizkuse in znanstveniki upajo, da bodo njegovo uporabo odobrili v roku petih let, njegovo zanesljivost pa izboljšali na vsaj 90 odstotkov.

Na podlagi znamenja je velikokrat težko prepoznati zgodnji stadij melanoma.
Na podlagi znamenja je velikokrat težko prepoznati zgodnji stadij melanoma. FOTO: Thinkstock

Test bi olajšal delo in pripomogel k hitrejši diagnozi

Nastanku malignega melanoma, najhujši obliki kožnega raka, najpogosteje botruje škodljivo izpostavljanje UV-sevanju. Prvi znaki melanoma so običajno sprememba kožnega znamenja ali nova tvorba na koži. Čeprav so specialisti seveda dobro usposobljeni, da prepoznajo spremembe na koži in kožnega raka, jim bi test olajšal delo. Kot je izpostavila Mel Zimam, je na podlagi znamenja namreč velikokrat težko prepoznati zgodnji stadij melanoma.

Najbolj pogosta vrsta raka med mladimi

Izjemno pomembno je, da se raka diagnosticira v zgodnji fazi, poudarja Zimamova: "Če lahko raka odstranimo, preden se na koži razširi manj kot milimeter, je možnost preživetja od 98- do 99-odstotna, ko pa se razširi, se možnosti preživetja drastično znižajo." Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je maligni melanom najbolj smrtonostna vrsta kožnega raka in je eden najbolj pogostih vrst raka med mladimi.

Število novih primerov kožnega raka v zadnjih desetletjih v svetu in Sloveniji narašča. Po podatkih, pridobljenih iz Registra raka RS, je v Sloveniji kožni rak (brez melanoma) na prvem mestu po pogostosti med vsemi raki. Letno smo v Sloveniji beležili povprečno 2.393 novih primerov. Narašča tudi število novih primerov kožnega melanoma. Za obdobje od 2010 do 2014 je v Sloveniji, upoštevaje oba spola, maligni melanom kože na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki, letno smo beležili povprečno 510 novih primerov, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Republike Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

redrose5
18. 07. 2018 17.41
+1
Naše zdravstvo potrebuje korenite spremembe. Upam, da bodo znali to izkoristiti. Kožnega raka je vedno več....
Transformerji
18. 07. 2018 12.39
+3
Upam, da bo v roku petih let rešen tudi naš zdravstveni sistem. Se je zgodilo, da je pacient imel sum na kožnega raka, saj sta bila že dva v sorodstvu zaradi tega operirana. Ko je končno prišel do napotnice za dermatologa, ga je pa vrsta presenetila in je šel k privatnemu.......
Mr.
18. 07. 2018 15.16
+3
Ko sem jaz prišel na vrsto na UKC so mi razložili, da se z mano nimajo čas ukvarjati, ker imam preveč znamenj zame pa imajo samo 7 minut... no ja sem moral k privatnemu zdravniku... cena pa itak 130 eurov za en pregled....