Tujina

Novozelandska 'prva dojenčica' na zasedanju skupščine ZN

New York, 25. 09. 2018 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern je na 73. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov v New York prišla s svojo trimesečno hčerko. Prvič v zgodovini se je tako zgodilo, da je na skupščini prisoten tudi dojenček. 

Jacinda Ardern je na zasedenje v ponedeljek zvečer prišla v spremstvu svojega partnerja Clarka Gayforda in njune trimesečne hčerke Neve Te Aroha. Preden se je pojavila na odru, kjer je govorila v okviru mirovnega vrha Nelson Mandela, se je s hčerkico igrala. Med njenim govorom pred svetovnimi voditelji pa je za dojenčka skrbel njen partner.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

38-letnica je svojega prvega otroka rodila 21. junija, po šestih tednih porodniške pa se je že vrnila na delo. Za otroka sicer večino časa skrbi oče, toda, ker premierka hčerko še vedno doji, je otrok vedno v bližini. "Neve je v Novi Zelandiji večino časa blizu mene," je pojasnila. Tako se je odločila, da na šestdnevni obisk v New Yorku s seboj vzame tudi otroka in partnerja. Za novozelandski časopis je pojasnila, da je moža in hčerko pripeljala na lastne stroške. 

Dojenčica je za udeležbo na skupščini morala pridobiti tudi akreditacijo, na kateri so ji podelili funkcijo "prvi dojenček" Nove Zelandije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fotografijo je na svojem Twitter profilu objavil partner Clarke, ki je sicer televizijski voditelj. Zapisal je tudi: "Škoda, da nisem ujel presenečenega pogleda japonske delegacije znotraj ZN, ki so vstopili v dvorano ravno sredi menjavanja plenice."

"Premierka Ardernova je pokazala, da nihče ne predstavlja bolje njene države, kot delovna mati," je dejal tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric. "Le pet odstotkov svetovnih voditeljev je žensk, zato jih moramo tukaj čim bolje sprejeti," je dodal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko so jo vprašali, ali je težje voditi Novo Zelandijo ali na 17-urno potovanje s seboj vzeti dojenčka, je Ardernova v smehu odgovorila, da se je na trenutke zdelo enako težko. Dejala je tudi, da se je vsem sopotnikom na letalu že vnaprej opravičila.

Povedala je tudi, da usklajevanje materinstva in premierske funkcije poteka po njenih pričakovanjih, da pa je radost, ki jo občuti ob Neve "presegla vsa njena pričakovanja".  

Ardernova si je prislužila ugled varčne voditeljice, saj je za eno leto zamrznila plače poslancem, poleg tega pa je svojim ministrom naložila, da si morajo prevoz na dogodke deliti. 

Ardernova je druga voditeljica na svetu, ki je rodila medtem ko je na funkciji. Prva je bila nekdanja pakistanska premierka Benazir Buto, ki je januarja 1990 rodila hčerko. Sedem mesecev pozneje je takratni predsednik razpustil njeno vlado. 

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NotMe
25. 09. 2018 14.33
+4
Lepo, da ima malo lahko poleg, vendar pa ne verjamem, da je bilo tako nujno vlečt dojenčico na neka zasedanja. Res ni nikjer v bližini mirne sobice, parka, kjer bi mirno preživljala čas z očetom in kamor bi mama v nujnem primeru lahko hitro pritekla?
the kop
25. 09. 2018 12.49
+10
neodgovorno!! samo za publiciteto se ji gre!!
jg57
25. 09. 2018 12.58
-1
boy36
25. 09. 2018 13.21
+8
Ali ti lahko hodiš v službo s svojim otrokom?Zamisli si gasilca na intervenciji v naročju s svojim otrokom! Pa še to ,skoraj ne verjamem ,da je izvedela ,da je noseča ,dva eseca potem ko je šla v volilno kampanijo :)
the kop
25. 09. 2018 17.45
+0
točno tako!! tole je zame norost!! Kot da bi delavka v tovarno prinesla svojega otroka!!
jg57
25. 09. 2018 19.22
+2
ta ima zagotovljeno 100% varstvo, saj je prosoten tudi mož, ki nima drugega dela kot da pazi otroka. Prierjava z gasilcem na intervenciji aali delovko v tovarni enostavno ne zdrži resne presoje.
the kop
26. 09. 2018 07.33
mož je copata!! seveda drži! v ZN ga mutijo pa otroke vlačijo tja kamor jih ne bi smeli nekateri pa delajo za take klovne kot je ta novozelandka!!
Christi Miles
25. 09. 2018 10.25
+19
In to ti je diplomat? Feministka, nič drugega. Me zanima kako bi Generalna skupščina UN reagirala, če bi vsi začeli otročaje nositi na zasedanja, nekateri iz Afrike, tudi po deset
Dragonball
25. 09. 2018 10.10
+15
Nova Zelandija je s svojim državnim sistemom res lahko zgled za ves ostali svet, ta mala pa je zagotovo najpametnejše in najmanj skorumpirano bitje na celem srečanju
Christi Miles
25. 09. 2018 09.52
+7
Ma seveda. In zdaj je frajer težki in edina mati mogoče?
KavčStrokovnjak
25. 09. 2018 09.33
+9
Pri Kiwijih je to pohvale in občudovanja vredno (kar je normalno), pri nas bi verjetno poslanko križali tako v DZ, kot v medijih. Nezaslišano po slovenceljskih standardih!
jg57
25. 09. 2018 09.31
+14
Bravo! Ena normalna baba, ki ve katerega spola je, ji je jasno katerega spola je njen oče in tudi za malo je vse jasno.