Tujina

Indijski ocean terjal visok krvni davek

Jakarta, 18. 12. 2011 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob obali Jave se je potopila ladja, na kateri je bilo 380 potnikov. Več sto imigrantov, ki so želeli z ladjo prebežati v Avstralijo, še pogrešajo. Reševanje otežuje slaba vidljivost in nemirno morje.

Kazen, ki so jo indonezijske oblasti uvedle za tihotapce, je vsaj petletna zaporna kazen, obupani prebežniki pa tako stremijo k temu, da za vsako ceno in kar se da hitro zapustijo državo. Prebežniki za nevarno pot v boljšo prihodnost plačajo med 3.000 in 8.000 ameriškimi dolarji.
Kazen, ki so jo indonezijske oblasti uvedle za tihotapce, je vsaj petletna zaporna kazen, obupani prebežniki pa tako stremijo k temu, da za vsako ceno in kar se da hitro zapustijo državo. Prebežniki za nevarno pot v boljšo prihodnost plačajo med 3.000 in 8.000 ameriškimi dolarji. FOTO: Reuters

Lesena ladja, na kateri so bili begunci, večinoma iz bližnjevzhodnih držav, se je zaradi visokih valov potopila 90 kilometrov od obale vzhodne Jave v Indoneziji. Po nekaterih podatkih je bilo na ladji prostora le za 100 potnikov, točno koliko pa je bilo vseh potnikov, oblasti še ne vedo.

Predvidevajo, da je bilo na ladji vsaj 380 potnikov. Po sedanjih podatkih so reševalci uspeli rešiti nekaj manj kot 80 brodolomcev, več sto pa jih oblasti v Indijskem oceanu še iščejo, a je upanja na uspeh iz ure v uro manj.

Kot so sporočili iz centra za reševanje na Javi, so takoj poslali reševalne ekipe, ki so prečesale morje na območju, kjer je ladja potonila. “Zdaj na kraj že pošiljamo vreče za trupla,” je povedal vodja centra Sahrul Arifin. Dodal je, da so bili potniki najverjetneje migranti iz držav, kot sta Iran in Afganistan.

Reševanje otežuje slabo vreme in slaba vidljivost. Rešeni ponesrečenci, ki so jih oblasti uspele rešiti iz morja po prvih petih urah, so bili dehidrirani in izmučeni, tako so jih nemudoma napotili na zdravljenje v bolnišnico v mestu Trenggalek na južnem delu obale Jave.

Nesrečni potniki so bili po večini ekonomski prebežniki, ki so se v iskanju boljšega življenja iz Indonezije napotili proti Avstraliji. Odvetnik avstralskega urada za prebežnike Ian Rintoul je poudaril, da so za tragedijo krive avstralske oblasti, ki so od indonezijskih oblasti, da bi zajezile množične prebege imigrantov, izsilile poostritev ukrepov v zvezi s tihotapljenjem ljudi.

Kazen, ki so jo indonezijske oblasti uvedle za tihotapce, je vsaj petletna zaporna kazen, obupani prebežniki pa tako stremijo k temu, da za vsako ceno in kar se da hitro zapustijo državo. Prebežniki za nevarno pot v boljšo prihodnost plačajo med 3.000 in 8.000 ameriškimi dolarji. Zaradi tega se tisti, ki s tihotapljenjem nadaljujejo ali pa jih premamijo veliki dobički, odločajo za visoka tveganja in se navkljub premajhnim izkušnjam in slabim ladjam odločijo poizkusiti srečo v negostoljubnih vodah nepredvidljivega oceana.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
19. 12. 2011 19.06
-1
TIHI OCEAN NI NIČ TERJAL JE SAMO VZEL PONUJENO!
izi111
19. 12. 2011 10.45
+2
halo, pa to je par dni in več plovbe do avstralije! Moraš bit pa res hudo obupan. In res je, z 8000 USD bi v Indoneziji verjetno znosno živel par let.... Samo reveži se najbrž zapufajo in potem ko ne dobijo službe v obljubljeni deželi zabredejo še globlje....
kleopatra-1
19. 12. 2011 02.56
+7
mene pa vseeno zanima, kje ti prebežniki dobijo toliko denarja, ki ga plačujejo tihotapcem. To ni malo denarja in z njim bi v svoji državi kar precej časa lepo živeli?
lolipoly
18. 12. 2011 19.44
+30
Paris Hilton je dobila cez 100 komentarjev, ta clanek ki je zelo zalosten in resnicec pa nobenga,, kako pateticno? Potem pa jamrate, zakaj na 24 ur ne pisejo kaj zanimivega in konkretnega? Ko pa realno zivljenje nobenga ne zanima, glavno je da se pise o zvezdnikih in Ameriki, ceprav se vsi pretvarjate, da mrzite Ameriko, po drugi strani pa nimate zadostAmerike!