FIT 24UR

VIDEO: Dojenčica, ki se je rodila s srčkom zunaj telesa, prava borka: v treh tednih prestala tri operacije

London, 13. 12. 2017 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
An.V./K.H.
Komentarji
14

Vanellope Hope Wilkins se je rodila s srcem zunaj telesa. Svojo prvo operacijo je prestala že slabo uro po rojstvu. Vanellope je tudi prva dojenčica, ki je v Veliki Britaniji preživela zahtevno operacijo v izrednih razmerah. Možnosti so bile majhne, a je mala borka skupaj s svojima staršema vztrajala na dolgi poti do okrevanja.

Starši ob dojenčici po operaciji.
Starši ob dojenčici po operaciji. FOTO: AP

Dojenčica Vanellope Hope Wilkins se je rodila s srcem zunaj telesa in preživela kar tri zahtevne operacije, prvo že slabo uro po rojstvu, poroča The Guardian. Deklica naj bi bila prva, ki je v Veliki Britaniji preživela tako zahtevne operacije. 

Prava mala borka s srcem na pravem mestu

Vanellope Hope, ki sta jo starša poimenovala po Disneyevi junakinji, je prava mala borka, njenega stanja pa se nista ustrašila niti Naomi Findlay in Dean Wilkins, ki so jima zdravniki sicer povedali, da je njihova zgodba "zaključena". V devetem tednu nosečnosti so namreč ugotovili, da se plod razvija s srcem in delom želodca zunaj telesa.

Možnosti za preživetje so bile majhne, a sta pogumna starša vztrajala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Jokala sem. Ko smo raziskovali možnosti za preživetje, sva se včasih zlomila, a njenega življenja nisva mogla kar nasilno končati," se spominja dekličina mama Naomi. 

"Ko sva jo opazovala na ultrazvoku, sva videla zgolj malega hrčka s klobukom," je po poročanju The Guardiana povedal njen oče Dean.

Zdravniki so jima povedali, da bo prvih 10 minut po rojstvu najhujših, saj naj bi deklica težko dihala. "Ko se je rodila, je jokala. Kamen se mi je odvalil od srca," je srečna Naomi.

Svojo prvo operacijo je deklica prestala že uro po rojstvu.
Svojo prvo operacijo je deklica prestala že uro po rojstvu. FOTO: iStock

Pri njenem rojstvu je bilo prisotnih okoli 50 zdravnikov in strokovnjakov, takoj po rojstvu pa so jo položili v sterilno plastično vrečko. Osebje je vedelo, da se starša borita za njeno življenje, zato so po manj kot uri predlagali prvo operacijo. 

"Njeno stanje je bilo 50 minut po rojstvu dovolj stabilno, da smo jo premestili na operacijsko mizo in začeli s premestitvijo srca nazaj v telo," je povedal neonatolog Jonathan Cusack iz bolnišnice Glenfield.

Čudež, da je sploh preživela

V treh tednih je preživela še dve zahtevni operaciji, njeno stanje pa je stabilno. Statistike kažejo, da takšne zahtevne posege preživi le 10 odstotkov bolnikov, poroča The Guardian

Deklica je neverjetna borka, pravijo starši in zdravniki.
Deklica je neverjetna borka, pravijo starši in zdravniki. FOTO: AP

"Primeri, ko poteka vse normalno in brez zapletov, tako kot pri Vanellope, so redki," pravi Branko Mimic, srčni kirurg na Centru za srčne bolezni.

"Počutim se krivo, da sem včasih razmišljala negativno. Ampak s partnerjem sva si bila edina, da se bova za njeno življenje borila. Tudi najina deklica je neverjetna borka," je povedala Naomi.

"Dvakrat sem mislil, da bo umrla. Kadar se ni premikala, sem zagnal paniko in spraševal, zakaj je tako mirna," pa je svoje občutke strnil oče Dean.

Starša pa javnost opominjata, da se vztrajnost poplača. "Vedno je upanje, ki umre zadnje. Tudi zato sva deklico tako poimenovala."
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BitterTruth
14. 12. 2017 14.40
+1
držim pesti da doživi eno normalno starost
SEJBOBOL
13. 12. 2017 21.19
+16
Sreča sreča sreča ,popolna bitka doktorjev in muke staršev ..... Deklica pa zmagovalec ........
tonivecnormalno
13. 12. 2017 21.05
+4
srecno dete! kaksne so to muke! se dobro, da se nisi rodila pri nas....ker pri nas samo sestankujejo in ugotavljajo in spet sestankujejo in ugotavljajo....po domace mlatijo prazno slamo...
Apostol1
14. 12. 2017 09.19
+2
Tudi pri nas imamo vrhunske zdravnike , ni vse tako hudo narobe kot nekateri takoj želijo stvari še bolj potencirati kot pa so , je pa marsikaj narobe tega ne zanikam , ravno tako bi jo pa tudi naši zdravniki lahko oskrbeli ali pa še celo bolje.
darko.j
13. 12. 2017 14.30
+24
molimo da bo vse super.
Tomaz1980
14. 12. 2017 11.26
+3
Tisti, ki ga boste molili, vedite, da je sam kriv, da je ustvaril tako ubogo bitjece!! :((( Takega boga bi jaz (če bi se pri meni zgodil ta primer) do konca življenja preklinjal, ne molil!!
niaAnww
13. 12. 2017 11.09
+7
Super za punčko!!! Samo novinar, prosim preberi članek preden ga objaviš.. V devetnajstem mesecu nosečnosti ne moreš biti.
vrtnar01
13. 12. 2017 16.41
-4
Apostol1
14. 12. 2017 09.23
+3
Namen tega članka ni iskanje slovničnih napak in lapsusov pač informacija o čudežu in boju za življenje novorojenega življenja in kadar berem kaj takega mi ne pade na pamet iskati še lapsuse ,ker to pomeni da sem na vse ostalo kar piše v članku arogantno brezbrižen in zato ...vrtnar_ ....++++
Bofur
13. 12. 2017 10.05
+0
Dojenčiča, 24ur skoval novo besedo.
krenen
13. 12. 2017 10.48
+0
Pa v devetnajstem mesecu so zdravniki ugotovili..nisem še slišal za mati, ki bi bila toliko časa noseča..
Janez_53
14. 12. 2017 12.13
+4
Krenen, tudi tebi dela težave sklanjanje samostalnika "mati"!!! Torej če že opozoriš na napako v tekstu, se potrudi, da boš sam pravilno pisal! Sicer pa upam, da bo hrabra dojenčica uspešno okrevala.
linuxuser
13. 12. 2017 09.12
+54
Čestitke staršema za pogum, malo je takih, in vso srečo mali borki, res si zaslužijo en drugega.
Apostol1
13. 12. 2017 09.30
+38
Ne samo čestitke , v meni je nastal občutek globokega spoštovanja ,do teh staršev s tem pogumom , 90% ljudi bi že zdavnaj obupalo. , Veliko zdravja in sreče želim tem ljudem v prihodnosti.++