Obama se je s čustvenim govorom in solzami poslovil od Američanov

V čustvenem govoru se je od državljanov poslovil ameriški predsednik Barack Obama. V govoru je opisal dosežke zadnjih osmih let, ko je vodil ZDA, in se zahvalil vsem po vrsti, od prostovoljcev do soproge Michelle.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Barack Obama

Barack Obama je ob koncu govora tudi zajokal. (Foto: AP)

Ameriški predsednik Barack Obama je v čustvenem zadnjem govoru po osmih letih predsedniškega mandata Američane pozval k branjenju demokracije.

Zdaj 55-letni Obama je bil kot prvi temnopolti Američan na položaj prvega moža ZDA izvoljen leta 2008 kot znak upanja in sprememb. 20. januarja ga bo nasledil Trump.

V govoru je med drugim dejal, da je demokracija težko in včasih tudi krvavo opravilo, velikokrat pa se zdi, kot da se za vsaka dva koraka naprej stopi en korak nazaj. Točno tako se trenutno počuti več kot polovica Američanov, ki jih bo namesto umirjenega, premišljenega in zadržanega predsednika brez sence škandala naslednja štiri leta vodil Donald Trump.

Boljša Amerika

''Po vseh kazalcih je Amerika boljša in močnejša,'' kot pred osmimi leti, ko je on prevzel vajeti v državi, je dejal tisočim podpornikom v Chicagu. Recesije ni več, zaposlovanje raste, plače tudi, avtomobilska industrija cveti, normalizirajo se odnosi s Kubo, z Iranom je bil dosežen jedrski sporazum, Osama bin Laden je mrtev, homoseksualci imajo pravico do poroke, 20 milijonov Američanov pa ima dostop do zdravstva.

Vse to je naštel in kot pridobitve zadnjih osmih let, ki jih, vsaj nekatere, ogroža naslednik. Glede zdravstvene reforme, ki jo nameravajo republikanci odpraviti, je dejal, da nima nič proti, če najdejo kaj boljšega.

Poudaril je, da imajo vsi pravico do svojega mnenja in da je treba biti pozoren in prisluhniti. Množica je zahtevala ''še štiri leta'', kar je z nasmehom na obrazu Obama zavrnil, saj so ameriški predsedniki omejeni na dva mandata.

Ko je množica glasno negodovala zaradi Trumpa, jim je odvrnil ''ne, ne, ne''. Trumpa sicer izrecno ni omenjal. Poudaril je, da je miren prenos oblasti ''zaščitni'' znak ameriške demokracije. Ob tem je izpostavil tri nevarnosti demokraciji - ekonomska neenakost, rasna delitev in umik različnih delov družbe v ''mehurčke'', v katerih mnenja niso oblikovana na nekaterih zdravorazumskih dejstvih. ''Če ste naveličani prepiranja z neznanci na internetu, se poskusite z neznancem pogovoriti v resničnem življenju,'' je dejal v smehu in požel aplavz.

Barack Obama

Zahvalil se je svoji ženi ... (Foto: AP)

Republikanci ne verjamejo v podnebne spremembe, Obama pa je dejal, da pretvarjanje, da problem ne obstaja, tega problema ne bo odpravilo. Pozval je k ohranitvi napredka in nadaljevanju dela na tem področju.

Obama je poudaril, da mladi verjamejo v pošteno in vključujočo Ameriko, kar ga navdaja z optimizmom. V zaključku je Američanom položil v roke še eno prošnjo: ''Prosim vas, da verjamete. Ne v mojo sposobnost, da prinesem spremembe, ampak v vašo.''

Zahvala družini

Proti koncu govora, ko se je začel zahvaljevati, je malce zajokal. Sodelavcem in podpornikom je zagotovil, da so skupaj uspeli spremeniti svet, izbiro Josepha Bidna za podpredsednika je označil za svojo prvo in najboljšo izbiro, saj je dobil brata. Soprogi Michelle je povedal, da ni bila le žena in mati njegovih otrok, ampak najboljša prijateljica.

Družina Obama

... in družini. (Foto: AP)

"Iz Bele hiše si naredila prostor za vse in zaradi tvojega vzora si novi rodovi postavljajo višja obzorja," je dejal Obama in hčerki Malio in Sasho pohvalil, da sta v zadnjih osmih letih zrasli v izjemni mladi ženski, pametni in lepi, prijazni, premišljeni in polni strasti. "Od vseh stvari, ki sem jih dosegel v življenju, sem najbolj ponosen, da sem vajin oče," je dejal.

Pozitivno sporočilo

Tuji mediji govor v Chicagu, kjer je Obama leta 2008 prvič oznanil zmago, označujejo kot pozitivno sporočilo, potem ko je tako predsedniška kampanja med Trumpom in demokratko Hillary Clinton prinesla veliko negativnosti in je močno razdelila državljane.

Tradicijo poslovilnih govorov je leta 1796 začel prvi predsednik ZDA George Washington, Obama pa si je za prizorišče izbral Chicago, kjer je začel kariero političnega aktivista oziroma organizatorja skupnosti, na podlagi katere se je leta 2008 vpisal v zgodovino kot prvi temnopolti predsednik države.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 574
 
nikhrast 12.01.2017 21:30:48
Pa zakaj bi uničil Rusijo, ekonomsko je nula!!! Pa kaj pride iz Rusije, kaj bi pogrešal..., v Evropi nekaj plina, v Severni Ameriki pa sploh ne najdeš ruskega artikla. Ni čudno da Američani nimajo nobene ljubezni do Rusov, vsa vzhodna Evropa jih pa prav sovraži.
Več komentarjev