Tujina

Obama na zgodovinskem obisku Kube

Havana, 20. 03. 2016 22.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko sta ameriški predsednik Obama in kubanski predsednik Castro pred 15 meseci naznanila pot k normalizaciji odnosov, je Obama prispel v Havano. Zadnji ameriški predsednik na Kubi je bil Calvin Coolidge leta 1928.

Predsednik ZDA Barack Obama je skupaj z družino, kongresniki, poslovneži, novinarji in drugimi spremljevalci prispel na zgodovinski obisk Kube. Na letališču v Havani ga je v deževnem vremenu pričakala vladna delegacija pod vodstvom zunanjega ministra Bruna Rodrigueza.

Obama in kubanski kolega Raul Castro sta pred 15 meseci naznanila pot k normalizaciji odnosov, ki so se z odprtjem veleposlaništev in ukrepi Obame precej izboljšali, vendar pa glavna ovira - ameriški embargo proti Kubi - ostaja in odpravi jo lahko le kongres.

Vendar pa je Obama doslej že tako zelo razrahljal sankcije, da jih bo njegov naslednik težko zaostril. Če bo naslednik demokrat, tega niti ne bo poskusil, drugače pa bo morda v primeru zmage republikanca.

Obama je za let do Havane iz Washingtona potreboval le tri ure, kar je malo glede na to, da morajo posebna vojaška letala iz Fort Lauderdala na Floridi leteti v ameriško vojaško bazo Guantanamo več kot štiri ure.

Letalo Air Force One je namreč imelo dovoljenje za pot brez velikega ovinka, ki ga morajo narediti letala do ameriškega Guantanama, da se izognejo sestrelitvi.

Obama je prispel na Kubo.
Obama je prispel na Kubo. FOTO: AP

Zadnji ameriški predsednik na Kubi leta 1928

Vse od leta 1961, ko sta državi prekinili diplomatske odnose zaradi revolucije na Kubi leta 1959 in njenih posledic, si obiska, kot je Obamov, ni bilo mogoče zamisliti. Zadnji ameriški predsednik na Kubi je bil Calvin Coolidge leta 1928.

Obama se danes v veleposlaništvu ZDA v Havani srečuje z osebjem, potem se bo z ženo Michelle in hčerama Malio in Sasho sprehodil po bleščeče očiščenih ulicah stare Havane mimo prebeljenih zgradb, na katerih visijo tudi zastave ZDA.

Pred spanjem bo v havanski katedrali obiskal še kardinala Jaimeja Ortego, s pomočjo katerega sta se državi leto dni na skrivaj pogajali o otoplitvi odnosov, preden sta decembra lani Obama in Castro izmenjala zapornike in nove odnose tudi uradno naznanila svetu.

Obama in Castro se bosta srečala v ponedeljek, v torek bosta skupaj gledala baseballsko tekmo med ameriškim poklicnim moštvom in kubansko reprezentanco. Obama bo imel tudi govor, srečal pa se bo še z oporečniki. Obama bo s Kube odpotoval še na obisk Argentine.

Nekaj ur pred Obamovim prihodom je na ulicah Havane potekal zdaj že tradicionalen nedeljski ritual demonstracij Dam v belem. Gre za shod mater in žena političnih zapornikov na Kubi. Policija jih je nekaj aretirala in jih bo kot ponavadi verjetno čez nekaj ur spet izpustila. Do naslednje nedelje oziroma do takrat, ko na Kubi več ne bo političnih zapornikov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.