Tujina

Obama napovedal odločen boj proti kalifatu

Washington, 11. 09. 2014 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Isis bomo razgradili in na koncu uničili s celovito in trajno protiteroristično strategijo, je v nagovoru ameriških državljanov dejal predsednik Barack Obama in tako napovedal vojno teroristični organizaciji, ki je na delih Sirije in Iraka vzpostavila kalifat. Obama napoveduje boj proti Isisu tudi v Siriji.

Ameriški predsednik Barack Obama je sinoči v televizijskem nagovoru predstavil svojo strategijo boja proti Islamski državi (Isis) v Siriji in Iraku, ki zajema dodatne zračne napade v obeh državah, podporo zaveznikom na terenu, prekinitev finančnih tokov in nadaljevanje humanitarne pomoči ogroženim civilistom.

Obama je uvodoma opisal dosežke v vojni proti teroristom v zadnjih nekaj letih in opisal IS kot teroristično organizacijo, nekdanjo podružnico Al Kaide v Iraku, ki je izkoristila državljansko vojno v Siriji za osvajanje ozemlja v Siriji in Iraku. "Isis je navadna teroristična organizacija, ki nima druge vizije, kot pa pobijanje vseh, ki so ji napoti," je dejal.

Barack Obama je sinoči nagovoril državljane in napovedal, da bo v Irak poslal še več vojakov. Govoril je v
Barack Obama je sinoči nagovoril državljane in napovedal, da bo v Irak poslal še več vojakov. Govoril je v FOTO: Reuters

"Naš cilj je jasen. Isis bomo razgradili in na koncu uničili s celovito in trajno protiteroristično strategijo," je dejal in napovedal sistematične zračne napade v Iraku in Siriji, kjer ZDA doslej tega še niso počele. "Ne bom okleval z ukrepanjem proti Isisu v Siriji, kakor tudi v Iraku. Osnovno načelo mojega predsednikovanja je, da če ogrožaš Ameriko, ne boš našel varnega zavetišča," je dejal.

Na drugo mesto je postavil okrepitev pomoči zaveznikom v Iraku, kamor namerava poleg opreme poslati še 475 vojakov. Ti se bodo pridružili preostalim 1034, ki so že na terenu. Ne bodo se bojevali, ampak bodo urili, opremljali in obveščali. Kongres je ponovno pozval naj mu odobri dodatne vire za urjenje opozicije v Siriji, ker v boju proti Isisu ne bo sodeloval z režimom predsednika Bašarja al Asada. "V boju proti Isisu se ne moremo zanesti na Asadov režim, ki terorizira svoj narod – režim, ki ne bo nikoli povrnil že izgubljene legitimnosti," je dejal.

Ameriški predsednik je poudaril, da so teroristi IS nekaj posebnega zaradi svoje surovosti. "Pobijajo ujetnike in otroke. Zasužnjujejo, posiljujejo in prisilno poročajo ženske. Verskim manjšinam grozijo z genocidom," je dejal. Kot posebej barbarsko dejanje je izpostavil usmrtitev dveh ameriških novinarjev. "IS ogroža prebivalstvo Iraka, Sirije in širšega Bližnjega vzhoda. Če jih ne ustavimo, bodo ti teroristi ogrožali tudi ZDA," je dejal.

Obamova strategija zajema tudi preprečevanje financiranja Isisa in dotoka borcev, pri čemer bo ključna pomoč zaveznikov in Obama bo čez dva tedna predsedoval posebnemu zasedanju Varnostnega sveta ZN v New Yorku za dodatno mobilizacijo mednarodne skupnosti. Nadaljevala se bo tudi pomoč nedolžnim civilistom, ki so jih teroristi pregnali z njihovih domov.

V nadaljevanju je opisal dosedanje ukrepe proti IS, kot je več kot 150 zračnih napadov v Iraku, in poudaril, da ZDA same ne bodo mogle storiti vsega, zato je vztrajal pri oblikovanju nove iraške vlade. To se je zgodilo in ZDA bodo vodile široko koalicijo proti teroristični grožnji. Zavezniki že sodelujejo pri zračnih operacijah, pošiljanju pomoči v Irak in Sirijo, izmenjavi obveščevalnih informacij in humanitarni pomoči. Boj ne bo kratek in obstajajo tveganja, je posvaril Obama in hkrati zagotovil, da se ameriški vojaki na terenu ne bodo vojskovali.

Sirska opozicija podpira ameriško strategijo boja z IS

Sirska opozicija je sporočila, da zračne napade v Siriji podpira, pa tudi usposabljanje uporniških sil, saj "stabilna in skrajnežev prosta regija" zahteva "dokončni umik Asadovega represivnega režima." Sirski režim na drugi strani znova opozarja, da bodo ameriški letalski napadi na ozemlju Sirije brez dovoljenja vlade v Damasku pomenili napad. O tem, kako bi se lahko Damask odzval v primeru letalskih napadov, pa sirski minister za narodno spravo Ali Hajdarni ni želel govoriti. Dejal je le, da je v skladu z mednarodnim pravom potrebno za vsako akcijo, tako vojaško kot nevojaško, na sirskem ozemlju dobiti soglasje Sirije.

Da bi "enostranski ameriški letalski napadi" pomenili kršitev mednarodnega prava, je opozorila tudi zaveznica režima v Damasku Rusija. "Brez ustrezne odločitve Varnostnega sveta ZN bi takšno dejanje pomenilo dejanje agresije, golo kršitev pravil mednarodnega prava," je dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič.

"Irak pozdravlja strategijo Obame, da bo stal Iraku ob strani v vojni proti IS in terorističnim skupinam," pa so sporočili iz urada iraškega premierja Hajder al Abadija.

"Naj bom jasen. Velika Britanija ne bo sodelovala v letalskih napadih v Siriji," je dejal britanski zunanji minister Philip Hammond. Ni pa izključil sodelovanja v letalskih napadih v Iraku in je izrazil podporo ZDA in njenemu načrtu. Njegov nemški kolega Frank-Walter Steinmeier pa je ponovil, da Nemčija v letalskih napadih ne bo sodelovala. "Tega od nas ni nihče zahteval in tega ne bomo storili," je dejal. Pristavil je, da to nemško stališče mednarodne zaveznice spoštujejo.

Da bodo podprle ZDA, se je zavezalo tudi deset arabskih držav – Savdska Arabija, Bahrajn, Egipt, Irak, Jordanija, Kuvajt, Libanon, Oman, Katar in Združeni arabski emirati. Dejstvo, da na stran ZDA stopajo tudi sunitske države, predstavlja pomembno preseganje globokega sektaškega razkola, ki je kriv za prelivanje krvi na Bližnjem vzhodu.

Druga ključna zaveznica Damaska, Rusija, je medtem opozorila, da bi "enostranski ameriški letalski napadi" na IS pomenili kršitev mednarodnega prava."Če ne bi bilo dogajanje v Ukrajini tako resno, bi se človek skorajda nasmejal ob ideji, da Rusija izpostavlja vprašanje mednarodnega prava," je ob tem dejal ameriški državni sekretar John Kerry.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kwaj
12. 09. 2014 14.36
Dva ameriška lovca krešala v morje .......Putin je kriv ha ha...
Kwaj
12. 09. 2014 14.42
Al83
12. 09. 2014 13.10
+3
Neverjetno. Amerika je ustvarila, trenirala in oborožila Alkajdo, Nusro in Isis, za svoje proxy vojne. Sirijska opozicija je zagrešila genocid z kemijskim orožjem lani v Siriji. Obama in Kerry sta obljubila, da če se bo Sirija znebila svojega kemičnega orožja, napadov na Sirijo ne bo. Sedaj, ko se je Sirija znebila svojega kemičnega orožja lažnjivec Obama napove vojno Siriji. Bombardiranje Sirije ni namenjeno zaustavitvi ISIS ampak napadu na položaje sirijske vojske in države. Sirijska opozicija = ISIS.
antiXfashizmXeuXgso
12. 09. 2014 13.59
+0
Plejadanec
12. 09. 2014 12.07
+0
Super OBAMA prvo ustvarjaš te živali sedaj pa so problemu tu. Kak si jih ustvaro tako se jih znebi !
BioKokos
12. 09. 2014 08.18
+0
AJDE OBAMA RAZGULI
BioKokos
12. 09. 2014 08.15
+1
EWO PRIČAKOVANO PREVEČ SO JIH BLATILI DA BI BILO RES!!!! Taki članki me tako razjezijo, zanimiva strategija : zračni napad ;) sepravi tudi nedolžni civilisti lahko po domače povedano naj. DAJ PUSTITE TE DRŽAVE NA MIRU HOČEJO SAMO MIR !!! MENE SRCE ZABOLI KO SAMO POMISLIM !!! KAKO BI MENI BILO DA ME ŽE TOLIKO LET NEKDO UBIJA ZNOVA IN ZNOVA IN POTEM ME ŠE OZNAČI ZA NEKAJ SLABEGA !!
GreaterIsraelProject
12. 09. 2014 00.54
+4
JE ŠE KDO DRUG OPAZIL KAJ ČUDNEGA NA SLIKI ZGORAJ? IN NE GRE ZA FOTOMONTAŽO!
BioKokos
12. 09. 2014 08.10
+1
nevski
11. 09. 2014 19.41
+10
Kakšna je razlika med ISISom in FSA? Je ni, vsi skupaj so samo različne veje Al Kajde in Obama se bo proti njim boril tako, da jim bo pošiljal še več orožja. Dejstvo je, da je Al Kajda podaljšana roka ameriške zunanje politike, ki terorizira cel svet. Kako leto nazaj se je McCain v Siriji fotografiral z Al Bagdadijem, Kalifom in vodjo ISISa, danes pa so kao sovražniki.
antiXfashizmXeuXgso
11. 09. 2014 20.44
+7
Točno tko in FSA, ISIS,.... tudi Al-qaida so ameriški produkti
DOLENC1991
11. 09. 2014 19.41
+12
pač Velika Britanija noče sodelovati pri letalskih napadih..hjmmm le zakaj? zatu ker majo 5 miljone muslimamonov u državi..kateri imajo že moč na MNENJE vlade...
FCM
11. 09. 2014 19.34
+6
Zanimivo je, da pocasi zahod ze obtozuje Asada da sodeluje z IS, se pravi, da vse teorije o ISu kot ustvarjenemu izgovoru za napad na Asadov rezim pocasi postajajo realne....
-3
Preberi še enkrat... ZDA ne obtožuje Asada, le sodelovati nočejo z njim... Asad je želel sodelovati z ZDA proti ISIL, a je Amerika to zavrnila...
FCM
11. 09. 2014 19.55
+3
Beri se kaksen drug medij razen 24ur, kjer pise da ima Assad connections to IS.....
norc1188
11. 09. 2014 19.21
+0
Sploh ne vem kaj toliko komplicirajo. Če bi hoteli bi lahko z nekaj gumbi rastrelili ves svet
BioKokos
12. 09. 2014 08.17
+1
spoštovanje
11. 09. 2014 19.18
+2
KAM TO PELJE.....zdaj bodo svoje dodali še zagovorniki nacizma in bo štala
+4
Amerofobi, se vam zdi ZDA v tej protiteroristični akciji odveč? Kdo pa bo potem ustavil teroriste? Evropske države, ki zagovarjajo strpnost in gradijo džamije? V BiH je policija aretirala islamista, ki je streljal na ameriško ambasado... Se je "pohvalil" da se njegova sina borita na strani ISIL... In kaj EU dela na tem da ustavi te skrajneže pri sodelovanju s teroristi? Zakaj jih ne lovijo in zapirajo? ISIL se širi zelo hitro in za enkrat je Amerika edina ki pomaga iraškim silam... Kje so ostale velesile Rusija, Kitajska, Japonska, Kanada?
LLLEPI
11. 09. 2014 19.27
+4
Vprasaj se rajsi kdo jih je pripeljal v Evropo in zak
+4
Amerika sigurno ne... Zakaj EU dovoli beguncem da prilezejo v Evropo prek morja? Še reševalne čolne jim pošiljajo in jih pripeljejo na italijansko obalo... Zakaj Evropa daje državljanstva priseljencem? Zakaj enostavno ne rečejo konec, ni več možnosti priseljevanja v Evropo... Evropa je sama kriva, skupaj s filozofi za človekove pravice... So se šli nek multikulti pred leti, sedaj pa se je ta multikulti izkazal za največjo napako Evrope, ki nas bo drago stala...
nevski
11. 09. 2014 19.43
+7
Amerika teh teroristov ne bo ustavila, saj jih je sama ustvarila in oni se borijo za ameriške interese. Vse skupaj je samo pesek v oči.
+6
Si že kdaj bil v Franciji, Nemčiji, Grčiji? Kriminal kot si ga v Sloveniji ne moreš predstavljat...Ko prepotuješ Evropo vidiš kaj so priseljenci naredili iz nekoč varnih držav... V Franciji ne vedo več kako bi se sploh borili proti kriminalu, za katerega so krivi priseljenci... V Grčiji se drogirajo na pločniku, policija gre mimo pa nič... Lahko iz okna gledaš kako na ulici preprodajajo drogo... Varnosti ni, sprehodov zvečer po mestu ni, ker ni varno... Mesta so zvečer prazna, sem pa kje dela kakšna trgovina to je pa tudi vse... Mnogi se tega ne zavedate, a Slovenija in Hrvaška sta med najbolj varnimi državami v Evropi...
prava resni.ca
11. 09. 2014 20.03
-1
navadni smrtniki pa vse vejo, kaj se v ZDA kuje za zaprtimi vrati :D
prava resni.ca
11. 09. 2014 20.05
-1
ZDA bo za nekatere v vsakem primeru kriva, ce ukrepa ali pa ne, vedno kao so oni nastavli te ljudi in vedno bojo kritizirani. To so amerofobi. To je tko, ce verjames takim stvarim k hoces, ne glede na to a je res al ne.
-2
"Brez ustrezne odločitve Varnostnega sveta ZN bi takšno dejanje pomenilo dejanje agresije, golo kršitev pravil mednarodnega prava" - Pravi se je oglasil... Rusija pa je za napad na Ukrajino in okupacijo Krima dobila zeleno luč s strani ZN? Naj raje odpokliče rusko vojsko iz Ukrajine, ne pa da pravila interpretira, katera Rusija ne upošteva...
Kwaj
11. 09. 2014 19.17
+3
Potem jo morajo USA z pol planeta.....ne trosit....
-1
Ameriška vojska je v tem trenutku prisotna le v Iraku - kot sovražnik ISIL teroristov... Drugod po svetu pa ameriške vojaške enote delujejo kot zaveznice in imajo dovoljenje tamkajšnjih oblasti za prisotnost na njihovem ozemlju...
antiXfashizmXeuXgso
11. 09. 2014 20.39
+4
LYM, ruske vojske ni v Ukrajini, Krim je pa že od nekdaj ruski. Sicer pa nič novega; tudi napada na Irak in Afganistan sta bila brez odobritve VS OZN, torej agresija in zločin proti suvereni državi.
slovenec09
11. 09. 2014 21.48
+0
krim je od nekdaj ruski,,kako,,,a ga ni dal nek sovjetski precednik ukraini,,,kako pol da je ruski,,halooooo
antiXfashizmXeuXgso
12. 09. 2014 07.37
+1
Očitno ga je dal samo simbolično in v nasprotju z ruskimi interesi, če je na njemu še vedno stacionirana ruska čromorska flota.
Kwaj
11. 09. 2014 19.00
+4
Kitajci so mobilizirali 15.000 vojakov z najmodernejšo tehniko na meji z Rusijo,kar je oznanilo na kateri strani je.......na Ruski!!!Tale oBama bo evropo potisnil v kaos....če se to zgodi prvo treba postrelati naše politike......
Kwaj
11. 09. 2014 19.03
+3
V evropi pa bo prišlo do velikih protestov in pomladi zaradi sankcij.....
-3
Kitajska ne bo sodelovala v vojni če do nje pride... To so Rusiji sporočili ob začetku konflikta in ravno tako so se vzdržali vseh glasovanj... Nočejo se zameriti ne Rusiji in ne Ameriki / EU...
Kwaj
11. 09. 2014 19.16
-1
+0
Pade ZDA pade Kitajska... Tudi to vsak ve... Kitajska je odvisna od izvoza v ZDA... Zakaj pa misliš da še vztrajajo pri dolarju? Morajo, če hočejo izvažat v ZDA...
nevski
11. 09. 2014 19.44
+1
Kitajski notranji trg lahko nadomesti Ameriko.
+0
Gospodarstvo ni tako enostavna stvar da bi kar tako spreminjali trge... Če bi bilo to tako enostavno bi že zdavnaj zamenjali trg... In notranji trg kitajske ne more nadomestit Amerike... Z izvozom v Ameriko oni poberejo več dobička kot pa bi ga s prodajo na kitajskem trgu...
slovenec09
11. 09. 2014 21.49
-2
pade ZDA pade kitajska,,,velesile so preveč odvisne ena od druge tako da ne bluzit
mišekmali
11. 09. 2014 18.47
+7
Kdo je komu prej v zelje hodil? Več kot očitno je, da Američani že pogrešajo Sadama Huseina, ko so želeli v Irak pripeljati demokracijo. Zdaj pa imajo bumerang!
Rains-
11. 09. 2014 17.46
-4
LLLEPI
11. 09. 2014 17.21
+11
"Naš cilj je jasen zasuzniti cel svet,ce je kdo proti je terorist in bo eliminiran
LLLEPI
11. 09. 2014 17.15
+14
Pripravja se tretji rajh
LLLEPI
11. 09. 2014 17.13
+6
Nobelova nagrada je sla v prave roke
dreko123
11. 09. 2014 17.51
+6
kar naj se ampak na mejah rusije in kitajske se ustavi in pokaka :) - tam lahko te antikriste židovske samo naženejo nazaj kamor pašejo!
-1
Pa zakaj zmeraj omenjate Kitajsko? A Rusija brez Kitajske ne more? Sicer pa je Kitajska že ob začetku konflikta sporočila Rusiji da naj na njih v morebitni vojni ne računajo...
Ate_ist
11. 09. 2014 17.11
+6
v 13. letih so se teroristi močno okrepili in postali še okrutnejše. ZDA žanje uspeh v boju s terorizmom, hahaha. Svet je postal še nevarnejši.
LLLEPI
11. 09. 2014 17.16
+8